Šta je novo?

Sony Ericsson Xperia ray

Da ne otvaram novu temu:

Trenutno sam na stock ROM 4.0.2.A.0.62,koliko sam skontao ta verzija ne moze da se rootuje,mora downgrade...
To nije problem sa Flashtool-om,ima dosta prerooted verzija...

Problem je sto zelim da odradim bekap ROM-a i nasao sam vise CWM resenja ali su svi "normalniji" linkovi na xda mrtvi.

Ako nije problem da mi neko ko ima potrebne fajlove pripomogne i malo pojasni proceduru jer sam toliko fazona procitao da sad znam da nista ne znam pa ne bi da "cigliram" telefon...

Unapred zahvalan...

Sta dobijam ako bih rootovao telefon ali da neubacujem neki custom rom??ima li nekih prednosti u odnosu na nerootovan tel???

Mogao bi da obrises gluposti koje si fabrički dobio uz telefon koje ne služe ničemu već samo bzvz opterećuju telefon, da instaliras neki Adblocker koji sprečava reklame u free aplikacijama, da instaliras Lucky patcher kojim možeš da krekuješ neke aplikacije koje se plaćaju...

Akoi mas ROM verziju kao ja nista od rootovanja,mora flesh...

Idi u "Podesavanja",skroluj skroz dole pa "Osnovni podaci o telefonu" pa opet vrljaj skroz dole i videces "Broj verzije". Taj broj govori koju verziju ROM-a imas u telefonu.
Ako je tvoj tel. Telenorov kao i moj verovatno je ista verzija.
Provalio sam da ipak moze da se odradi root i to vrlo jednostavno.
Cak sam stavio najnoviju verziju ali mi se nije svidela i vratio na staro...
Ako hoces da ga rootujes deri se pa cu da napisem tacno sta kako da ga ne "saranis"...

@DukeLander
Evo me, pošto mi je rutovanje nov pojam u životu, kako da proverim Bootloader?

Edit,
Skontao sam da prvo moram da ga flešujem na .42 ali nigde ne mogu da pronađem download za .42. Da li može da se rutuje npr. na .69, .368, .562 ili isključivo na .42?
Išao sam i na xda forum ali to je tamo meni sve nabacano sa puno informacija i previše postova, a pošto mi je ovo sve novo to meni izgleda jako komplikovano. Mislim, gubim sate ispred kompa tražeći najbolje rešenje za tako jednostavan posao od 5 minuta. ,)

Brate, ovaj naš Bench je 10 u glavu za mnoge druge forume što se tiče preglednosti i jednostavnosti pristupa podacima!

Poslednja izmena:
Ja sam nedelju dana rovario jer mi se nije fleshovao telefon,nekako mi nije islo u glavu da nikako ne moze root.
Moze da se odradi root bez fleshovanja telefona,treba samo ubaciti drugi kernel koji je nazovimo rootovan,tj ubacivanje istog odradi i root.
Tehnicki to jeste neka vrsta flesha,ali verzija ROMa ostaje ista i "netaknuta".
Gore napisano vazi samo za rootovanje verzije 4.0.2.A.0.62

Ali,pre bilo koje intervencije treba proveriti stanje bootloadera,tj da li moze da se otkljuca.
Provera se radi kucanjem koda u dialer:
*#*#7378423#*#*
i dobice se skriveni meni.
Ide se na Service Info pa na Configuration i skroz dole pise kakva je situacija sa bootloaderom.

Nastavak sledi cim stignem kuci...

Da napravimo malo interaktivno,Djole,proveri bootloader i napisi sta pise,ostalo ne diraj da ne ubijes telefon (narani svinje i nish ne diraj...)

TT on XRay

Poslednja izmena:
Evo, mislim da je otključan.

Poslednja izmena od urednika:
Jeste,tvoj moze da se odradi...

Otkljucavanje bootloadera moze da se odradi po uputstvima SE,evo i linka : SE bootloader unlock

Da bi se odradilo treba da se instalira na komp Android SDK koji ce biti potreban da se odradi unlock,tj njegove funkcije...

NAPOMENA: ako se odradi otkljucavanje bootloadera,vecina servisa to smatra kao gubitak garancije... i naravno,ako nesto zeznete,sami ste krivi... ako treba 3x procitajte i pratite tacna uputstva a ne ko ja sto sam pametovao pa zamalo ubio telefon...
Dosta telefona sam vec odradio,ovo mi je bio prvi SE i bas me namucio,ali ako sam ja mogao da odradim moci cete i vi...

Djole,javljaj situaciju...

E da,kad odradis (ako odradis) izgledace ovako:

2nrj495.png

Zaboravih reci Djole,nikad ne ostavljaj IMEI na netu,moze da se zloupotrebi...

Poslednja izmena:
HVALA NA UPOZORENJU! :wave:
Evo sada skidam Android SDK Menager sa sve dopunama, puno bre instrukcija ovde ima. :smash:

Ovo me malo zbunnuje

9.Download and unzip this file. This is the standard android_winusb.inf-file, with a few lines of code added to enable Fastboot to support Sony and Sony Ericsson devices. Make sure you are running Google USB Driver package revision 4 or higher in your Android SDK. You can see current Google USB Driver package revision in the SDK Manager.
10.Place the unzipped file in the usb_driver folder, located in the Android SDK > extras > google folder on your computer. Accept to replace the old android_winusb.inf-file with the new file. If you can't find the usb_driver folder, please install the Google USB Driver Packager using the Android SDK manager.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.Преузмите и распакујте овај фајл . То је стандардна андроид_винусб.инф-фајл, са неколико линија кода додаје да омогуће Фастбоот да подржи Сони и Сони Ерицссон уређаја. Проверите да ли користите гоогле Дривер Пацкаге ревизију 4 или већи у свом Андроид СДК. Можете видети тренутни Гоогле УСБ Дривер ревизију пакета у СДК Манагер.
10.Поставите распакују фајл у фолдеру усб_дривер, који се налази у Андроид СДК> Додаци> гоогле фасциклу на вашем рачунару. Прихватите да замени стари андроид_винусб.инф-фајл са новим датотеком. Ако не можете да пронађете усб_дривер фолдер, молимо вас да инсталирате Гоогле УСБ Дривер Пацкагер користећи Андроид СДК менаџера.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

;
; Android WinUsb driver installation.
;
[Version]
Signature = "$Windows NT$"
Class = AndroidUsbDeviceClass
ClassGuid = {3F966BD9-FA04-4ec5-991C-D326973B5128}
Provider = %ProviderName%
DriverVer = 12/06/2010,4.0.0000.00000
CatalogFile.NTx86 = androidwinusb86.cat
CatalogFile.NTamd64 = androidwinusba64.cat

;
; This section seems to be required for WinUsb driver installation.
; If this section is removed the installer will report an error
; "Required section not found in INF file".
;
[ClassInstall32]
Addreg = AndroidWinUsbClassReg

[AndroidWinUsbClassReg]
HKR,,,0,%ClassName%
HKR,,Icon,,-1

[Manufacturer]
%ProviderName% = Google, NTx86, NTamd64

[Google.NTx86]
; SonyEricsson
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0FCE&PID_0DDE
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0FCE&PID_0DDE&MI_01
%SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_0FCE&PID_0DDE
; HTC Dream
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C01
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C02&MI_01
%SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0FFF
; HTC Magic
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C03&MI_01
;
;Moto Sholes
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_22B8&PID_41DB
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_22B8&PID_41DB&MI_01
;
;Google NexusOne
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_0D02
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_0D02&MI_01
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E11
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E12&MI_01
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E22&MI_01

[Google.NTamd64]
; HTC Dream
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C01
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C02&MI_01
%SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0FFF
; HTC Magic
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0BB4&PID_0C03&MI_01
;
;Moto Sholes
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_22B8&PID_41DB
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_22B8&PID_41DB&MI_01
;
;Google NexusOne
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_0D02
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_0D02&MI_01
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E11
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E12&MI_01
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E22&MI_01

[USB_Install]
Include = winusb.inf
Needs = WINUSB.NT

[USB_Install.Services]
Include = winusb.inf
AddService = WinUSB,0x00000002,WinUSB_ServiceInstall

[WinUSB_ServiceInstall]
DisplayName = %WinUSB_SvcDesc%
ServiceType = 1
StartType = 3
ErrorControl = 1
ServiceBinary = %12%\WinUSB.sys

[USB_Install.Wdf]
KmdfService = WINUSB, WinUSB_Install

[WinUSB_Install]
KmdfLibraryVersion = 1.9

[USB_Install.HW]
AddReg = Dev_AddReg

[Dev_AddReg]
HKR,,DeviceInterfaceGUIDs,0x10000,"{F72FE0D4-CBCB-407d-8814-9ED673D0DD6B}"

[USB_Install.CoInstallers]
AddReg = CoInstallers_AddReg
CopyFiles = CoInstallers_CopyFiles

[CoInstallers_AddReg]
HKR,,CoInstallers32,0x00010000,"WdfCoInstaller01009.dll,WdfCoInstaller","WinUSBCoInstaller2.dll"

[CoInstallers_CopyFiles]
WinUSBCoInstaller2.dll
WdfCoInstaller01009.dll

[DestinationDirs]
CoInstallers_CopyFiles=11

[SourceDisksNames]
1 = %DISK_NAME%,,,\i386
2 = %DISK_NAME%,,,\amd64

[SourceDisksFiles.x86]
WinUSBCoInstaller2.dll = 1
WdfCoInstaller01009.dll = 1

[SourceDisksFiles.amd64]
WinUSBCoInstaller2.dll = 2
WdfCoInstaller01009.dll = 2

[Strings]
ProviderName = "Google, Inc."
SingleAdbInterface = "Android ADB Interface"
CompositeAdbInterface = "Android Composite ADB Interface"
SingleBootLoaderInterface = "Android Bootloader Interface"
WinUSB_SvcDesc = "Android USB Driver"
DISK_NAME = "Android WinUsb installation disk"
ClassName = "Android Phone"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo sve da prekopiram u?

Ne ide ovo meni, odneću ja ovo u servis, nemam ja živaca

Poslednja izmena:
Boze Djordje... raspakujes posto je zip-ovan fajl i dobijas doticni .inf koji treba da stavis ovde i izgleda ovako:

1p6nbm.jpg

To je u sustini isti inf koji si imao samo je dopunjen od strane SE da podrzava i SE uredjaje....

Poslednja izmena:
Ja imam ovakav program

d.png

To je Android SDK,a ja sam ti pokazivao deo TotalCommandera (fajl menadzera) koji ti pokazuje gde treba da stavis taj fajl koji ti daje SE,jer bez toga neces moci da odradis...
Vidim da nisi bas upoznat,mooozda je ipak bolje da odneses u servis...
Ako nekog zanima nastavak nek se dere,da ne kucam u prazno...

Brate, imam utisak, što sam stariji to sam gluplji za ovu tehnologiju. :smash:
Mislim, mogao bih ja to da odradim ali kao i ti za nedelju dana, a ja na žalost nemam baš vremena, a ni živaca da se toliko zamlaćujem ispred kompa za posao od 5 minuta.
Hvala ti u svakom slučaju. :wave:

Opet greska... :)
Telefon sam rootovao za 2 min,resejne za ovaj nas ROM koji kao ne moze da se rootuje sam trazio nedelju dana,jer se svugde vikalo da ne moze,a ipak moze i to dosta jednostavno...
Mislim jednostavno...kako kome jel... sacuvaj Boze da hocu tebe ili bilo koga da omalovazavam,meni su neke stvari kao dobar dan jer imamo telefone koji mogu MNOGO vise da pruze od onog sto imaju trenutno i svaki Android silujem do besvesti...
Kao kad bi kupio zver od kompa i morao stalno biti na Win 98... katastrofa...
Zajednica na XDA to zna jako lepo da odradi,trenutno sam u fazi postoavljanja ovog na fon:

pM7J4.png
M561Q.png
so3EK.png

I tu si sa godinama kao i ja,ako ja mogu mozes i ti...

I da,u pravu si za ostale forume,pogotovo za XDA da su totalno konfuzni sto i jesu,ali kad skontas da se tu paralelno radi puno projekata (ROM,kernel,budzenja..) i da imaju preko 4 miliona korisnika onda je i razumljivo tj jos su i dobri...
Izaberes pravac,skontas glavne igrace u projektima i vijas...

Poslednja izmena:
Ne mogu da se otarasim osecaja da svi ovi modovi izgledaju milion puta gore i teze za oko (barem moje...) nego obican Gingerbread stock ROM.... (slican je na ArcS kao i na Ray-u)
ovo mi tek (verovatno jer je uvelicano) izgleda ispranije nego slike sa SGS3. (a izgledaju poprilicno isprano kad sam video one test patterne naspram Arcs!)

Inace, ja i dalje ne znam sta bi dobio da stavim neke od tih custom ROM-ova konkretno :D Bilo je cool sto kad sam stavio CM ili koji bese, a ono NEMA FACEBOOK i ostalih s*** aplikacija u stock-u, running apps maltene prazan :D Ali ni na njemu (CM7.2 za Gingerbread) nisam nasao ni kako da stavim obicnu ONYX temu, kamoli tek drugde:)

A što se meni fon tj. ekran sveremena na vreme sam pali gasi, po jedno 4, 5 puta?
Da li novi updata više troši beteriju, mada mislim da bi trebalo manje, ako ne i isto? ,)

Poslednja izmena:
Hm. To je prijavilo par korisnika raznih telefona i brendova ovde na forumu. Za sada ne znam tacan uzrok. Izgleda da neka aplikacija to radi.

Ako mozes to da priustis, odradi factory reset. To bi trebalo da resi problem.

Evo konkretan primer:
Imao sam HTC Explorer,jadan on,koji je max terorisan... na kraju stavim jedan odlican ROM i predam ga sinu.Nikad nikakvih problema nisam imao sa njim.
Kako ga je deran preuzeo stalno neki problemi,zapucavanja,ekran se sam pali i sl... Pogledam u fon a ono milion aplikacija tipa Angry,Ninja,Live wall,Fejs i sl...
Resetujem fon i sve ok,posle 2 dana opet.Naravno slicne aplikacije (gomile gluposti interesantne klincima) instalirane... definitivno je u pitanju neka aplikacija...

Alpha: npr bas taj Explorer je super telefon s jednom retardiranom stavkom,a to je da ima samo oko 100mb prostora za aplikacije i baterija max drzala dan-dan i po.
Instalacijom custom ROM-a prostor za app skoro neogranicen (linux particija na mem pa tamo gura sve) i baterija drzi do 3 dana i UI je mnogo lepsi...

Licno ne volim fensi izgled,bitno mi je da je funkcionalan a to Ray sa stock Telenor ROM-om bas i nije...

Poslednja izmena:
Sve bi to bilo super da mogu samo interfejs da svedem na OBICAN CUSTOM MATORI GB ONYX :D
Kako tako proste stvari (boje, fontovi, pozadina...) ne mogu da se custsomizuju ffs ;)

Evo odradio sam i sad se ne pali. Sigurno je bila neka aplikacija. Hvala, Corvus Corax :wave:

A telefon je prava elegancija i uživancija. :,,:

Ako mi u servisu predlože da ga gurnu na ISC, pa da ga rutuju, da prihvatim ili da osatnem na .62? Jer da budem iskren, na WT19i sam imao ISC i danas sam ga nadogadio, ništa posebno meni nije taj ISC, što bi Alfa rekao,
Ne mogu da se otarasim osecaja da svi ovi modovi izgledaju milion puta gore i teze nego obican Gingerbread.

Poslednja izmena:
A na CM-u si, Alfa?

Drzao sam CM 7.2 jedan dan - mnogo mi je tezi za oci, a to mi je najbitnije, pre svega, pa sam vratio stock GB.

A jesi li probao onaj portovani Xperia S Launcher? Mozda bi ti on odgovarao u kombinaciji sa CM-om.

Moras biti jaako specificniji, jer nisam ja toliko upucen u modove ;)
Kako bih time mogao da detaljno izmenjam boje?

To je neki set apk-ova koji je izasao pre par meseci. Sadrzi Launcher i par Widget-a portovanih sa Xperia S. Samo ukucaj u Google "Xperia S Home Launcher apk" i mislim da ce link pod brojem dva biti dobar. Pristupam preko Tapatalk-a, inace bih ti uploadovao.

Probaj pa vidi, ja sam ga odavno probao i brzo je radio. A da li mozes boje da menjas... ne secam se. :)

Vrh Dno