Za kolegu neznam, al ja sam išao preko konkursa prošle godine pred kraj godine... Birao sam izvođača radova tražio najbolju ponudu i to je to. Možeš zapad-istok malo više panela treba al može poznajem jednog koji je tako radio.Kako ste i preko koga ugradili solarne panele? Jel ste koristili subvencije drzave ili to trenutno ne postoji u ovom periodu kada bi planirao da stavim na krov.
Kod mene je problem, zadnji deo kuce mi je okrenut ka jugu sto znaci da cu morati ako radim da stavim neke panele ka istoku, neke ka zapadu.
Za kolegu neznam, al ja sam išao preko konkursa prošle godine pred kraj godine... Birao sam izvođača radova tražio najbolju ponudu i to je to. Možeš zapad-istok malo više panela treba al može poznajem jednog koji je tako radio.
To se sve oduži. Dok prođe konkurs potpisivanje ugovora od strane opštine... Onda izvođač radova ne radi januar,februar... Martu stigneš na red onda dva meseca čekaš od EPSa ugovor onda opet čekaš mesec-dva da izađe na teren komisija koji će reći da može da se priključi... Dali radiš preko konkursa ili 100% ti finansiraš isto se čeka. Takav je sistem... Grčići....
Na tu cifru dodaj prilagodjenje mernog mesta i jos nesto papirologije... subencija pokriva 50% elektrane, ali ne i SVIH okolnih troskova koje imas oko nje...
Na žalost svake godine je ta priča o javnom pozivu. Pa na kraju kraju kraj leta bude...Nema veze, sada sam pročitao da bi trebali u ovom kvartalu da raspišu novi javni poziv sa subvencije, znači zaključno sa krajem juna mesaca i da će za podsticaj davati od 50-65 odsto što se tiče subencija. Sada ne piše koliko je za solarne panele.
Gledao nešto informativno, nekih plafon 4500 evra za 8 kw elektrana (zbog položaja istok-zapad će verovatno davati kao elektrana od 7kw), sa podsticajem je 2250 i to uopšte nije loš dil.
Да ли су панели инсталирани у јуну или септембру, нисам видео да си ти писао у међувремену.Šta je nebitno, ne razumem?
Nena to veze sa Srbijom, ceo EU menja obracun. Ovo sto je sad kod nas je tamo bilo pre 10 god. Piisao sam vec slucaj da su ih (prozumere) do sad placali nesto smesno za feed in (tipa 5x manje od cene koju prozumer njima placa kWh) i nema zimnice kao kod nas, a sad ce feed in da placa prozumer. Em imas viska em placas sto visak pumpas u mrezu.Niko ne može da zna šta će biti, poskupi struja, gas, ugalj, pelet, to je nepredvidljivo. Sa solarnom elektranom, pravilno dimenzionisanom možeš puno da uštediš, naravno i EPS može da promeni način obračuna i da se to posle ne isplati toliko, ipak je ovo Srbija.
Kao što sam puno puta pisao sa subvencijom se isplati, bez baš i ne.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari