Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

April račun.
Ne znam da li sam pisao, oko 1800kW mi treba višak da uđem u novembar i u tom slučaju bih trošio samo moje kilovate (krov + viškovi).

Prilozi

• 04.25..jpg
    04.25..jpg
    248 KB · Pregleda: 40
Tačno dva meseca nakon podnošenja zahteva za zaključenje ugovora k/p, [email protected] traži da im ponovo pošaljem očitanu i potpisanu ličnu kartu kao i da li želim elektronski račun, već im je napisano.
Ovi su eksperti za razvlačenje, sabotažu.

Ja sam imao sreću, meni si rekli pre podnošenja da očitanu ličnu kartu da potpišem i tako da im pošaljem i da u mail napišem da hoću elektronski račun. A u stvari piše i na zahtevu da hoću elektronski....
Na žalost tako je, sve mi se čini da namerno razvlače priključenje...
Kad dobiješ ugovor onda pošalješ svu dokumentaciju elektronski i čekaš da izađe i komisija iz EPS isto mesec-dva...

Ja sam im poslao prvi put sve to, potpisanu ličnu kartu i za račun elektronski nego banda, pa se posle narod buni.

Kako ste i preko koga ugradili solarne panele? Jel ste koristili subvencije drzave ili to trenutno ne postoji u ovom periodu kada bi planirao da stavim na krov.

Kod mene je problem, zadnji deo kuce mi je okrenut ka jugu sto znaci da cu morati ako radim da stavim neke panele ka istoku, neke ka zapadu.

Kako ste i preko koga ugradili solarne panele? Jel ste koristili subvencije drzave ili to trenutno ne postoji u ovom periodu kada bi planirao da stavim na krov.

Kod mene je problem, zadnji deo kuce mi je okrenut ka jugu sto znaci da cu morati ako radim da stavim neke panele ka istoku, neke ka zapadu.
Za kolegu neznam, al ja sam išao preko konkursa prošle godine pred kraj godine... Birao sam izvođača radova tražio najbolju ponudu i to je to. Možeš zapad-istok malo više panela treba al može poznajem jednog koji je tako radio.
To se sve oduži. Dok prođe konkurs potpisivanje ugovora od strane opštine... Onda izvođač radova ne radi januar,februar... Martu stigneš na red onda dva meseca čekaš od EPSa ugovor onda opet čekaš mesec-dva da izađe na teren komisija koji će reći da može da se priključi... Dali radiš preko konkursa ili 100% ti finansiraš isto se čeka. Takav je sistem... Grčići....

Za kolegu neznam, al ja sam išao preko konkursa prošle godine pred kraj godine... Birao sam izvođača radova tražio najbolju ponudu i to je to. Možeš zapad-istok malo više panela treba al može poznajem jednog koji je tako radio.
To se sve oduži. Dok prođe konkurs potpisivanje ugovora od strane opštine... Onda izvođač radova ne radi januar,februar... Martu stigneš na red onda dva meseca čekaš od EPSa ugovor onda opet čekaš mesec-dva da izađe na teren komisija koji će reći da može da se priključi... Dali radiš preko konkursa ili 100% ti finansiraš isto se čeka. Takav je sistem... Grčići....

Nema veze, sada sam pročitao da bi trebali u ovom kvartalu da raspišu novi javni poziv sa subvencije, znači zaključno sa krajem juna mesaca i da će za podsticaj davati od 50-65 odsto što se tiče subencija. Sada ne piše koliko je za solarne panele.

Gledao nešto informativno, nekih plafon 4500 evra za 8 kw elektrana (zbog položaja istok-zapad će verovatno davati kao elektrana od 7kw), sa podsticajem je 2250 i to uopšte nije loš dil.

Na tu cifru dodaj prilagodjenje mernog mesta i jos nesto papirologije... subencija pokriva 50% elektrane, ali ne i SVIH okolnih troskova koje imas oko nje...

Taksa za prilagođavanje mernog mesta je 17000din. i ne ide kroz subvenciju.
Kod mene je orijentacija istok-zapad. Pustio sam je jedan sunčani dan napravila je 39,6KW. Eletrana je od 6,6KW.

Nema veze, sada sam pročitao da bi trebali u ovom kvartalu da raspišu novi javni poziv sa subvencije, znači zaključno sa krajem juna mesaca i da će za podsticaj davati od 50-65 odsto što se tiče subencija. Sada ne piše koliko je za solarne panele.

Gledao nešto informativno, nekih plafon 4500 evra za 8 kw elektrana (zbog položaja istok-zapad će verovatno davati kao elektrana od 7kw), sa podsticajem je 2250 i to uopšte nije loš dil.
Na žalost svake godine je ta priča o javnom pozivu. Pa na kraju kraju kraj leta bude...
Ja sam dobio najbolju ponudu ključ u ruke od 10kw 720.000 din od toga sam platio pola.
Plus što plaćaš je priključenje na EDS 16.854,00 din.

Smatram da pola njih nema pojma kako treba da funckioše. Po meni je bolje da se izolacije rade pred zimu a solarni paneli i kolektori nakon zime kako bi investicija krenula da se vraća.

Glupo ako na primer u kasnu jesen puste rad solarnih panela a oni daju mnogo manje nego što bi lupam bilo u proleču.

Sačekaću pa odlučiti.

Hvala na informacijama, svima.

Ne možeš ništa da planiraš jer je sistem trom. Imaš u temi kako sam ja prošao sve korake, kraj septembra 2023 sam dobio subvenciju a elektrana puštena tačno 20.09.24.
Moglo je možda dva tri meseca brže da izvođač posle potpisivanja ugovora u februaru 2024 nije došao tek juna i tako dalje.... I da, prva sezona je otišla ali je ipak bilo uštede, dec, januar i februar su meseci gde nisam imao puno benefita ali opet nije ispalo loše. Mojih 6kW je dobro projektovano tako da je mart napravio da pokrije sve potrošnju oko grejanja i ostalog, propalo samo 23kW prvog aprila kada se resetuje obračun.
Danas je na primer napravio 36kW. Ovo Lifetime production je za tekući mesec, maj do sad 570kWh.

1747761598316.png

Po nekoj računici na kraj oktobra i ulazak u novembar mi treba oko 1800kWh u rezervi da pokrijem i trošim samo moje kilovate, to očekujem da bude skupljeno već sredinom jula, možda kraj jula.
To podrazumeva svo grejanje za kuću 90m2, 5 klima.

Потпуно небитно за дугорочну инвестицију као што су панели.

Ja ću raditi korak po korak, najviše bi išao na smanjenje računa za struju, da uvek imam toplo vodu zimi i da se ne brinem za rokanje kilowata tad.

Trenutno se grejem na gas, plaćam koliko potrošim.

Na svakoj etaži imam po klimu koje se ne koriste.

Kod mojih u suturenu bi završila posao još jedna klima 18 ica.

Kod mene slično tako i možda još jedna 12 ica.

Hteo bi da se obezbedim u slučaju da gas ode u nebesa.

Niko ne može da zna šta će biti, poskupi struja, gas, ugalj, pelet, to je nepredvidljivo. Sa solarnom elektranom, pravilno dimenzionisanom možeš puno da uštediš, naravno i EPS može da promeni način obračuna i da se to posle ne isplati toliko, ipak je ovo Srbija.
Kao što sam puno puta pisao sa subvencijom se isplati, bez baš i ne.

Šta je nebitno, ne razumem?
Да ли су панели инсталирани у јуну или септембру, нисам видео да си ти писао у међувремену.

Ima post sa detaljnom hronologijom negde.
Paneli su postavljeni krajem maja (31.5.) radi jedna ekipa onda druga 3.6. postavlja inverter i prilagodjava tablu sa svim osiguracima.
8.6. inzenjer proverio uzemljenje i ostalo
19.6. pustena elektrana bez exporta ka EPS-u
5.7. brojilo izmesteno (prilagodjeno, to je ono sto se placa EDS-u 17k)
24.7. poslat zahtev
6.8. stigao ugovor na email
20.8. stigao postom (bio na moru do 23.ceg)
6.9. postao prozjumer, novi ugovor
20.9. izasla komisija i i pusten export

Da je export pusten u junu imao bih dovoljno rezerve za dec, jan i feb. Novembar je bio izuzetno hladan i pojeo je sve viskove koje sam imao iz sept i okt (nov i dec su bili gotovo identicno hladni, januar cak manje od njih).

Niko ne može da zna šta će biti, poskupi struja, gas, ugalj, pelet, to je nepredvidljivo. Sa solarnom elektranom, pravilno dimenzionisanom možeš puno da uštediš, naravno i EPS može da promeni način obračuna i da se to posle ne isplati toliko, ipak je ovo Srbija.
Kao što sam puno puta pisao sa subvencijom se isplati, bez baš i ne.
Nena to veze sa Srbijom, ceo EU menja obracun. Ovo sto je sad kod nas je tamo bilo pre 10 god. Piisao sam vec slucaj da su ih (prozumere) do sad placali nesto smesno za feed in (tipa 5x manje od cene koju prozumer njima placa kWh) i nema zimnice kao kod nas, a sad ce feed in da placa prozumer. Em imas viska em placas sto visak pumpas u mrezu.

Srbija je zapravo vrlo korektna u trenutnom obracunu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno