Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Februar

Prilozi

• 02.25..jpg
    02.25..jpg
    256.2 KB · Pregleda: 335
Da, februar je bio zeznut...
Aj videcemo mart... skoro svaki dan suncano u fullu, mada ima do kraja meseca jos toliko...

Da, bio je hladan ali je bilo dosta sunca i odlično je napravilo kilovata.

Postavljen je i kod mene offgrid sistem, pa da se pohvalim i u upisem u temu :).
Specifikacija: 17,6kw panela, 3 baterije ukupnog kapaciteta 45KWh, 3 Victron Multiplus II invertera (48Volt/5000VA/70A), Punjac baterija Victron MPPT RS 450200A.
Sistem je postavljen pre neki dan, za sada sam odusevljen kako radi. Cak i kad je tmurno vreme, bez i malo sunca, moze da napuni dovoljno baterije da radi recimo toplotna pumpa, frizider i par sijalica 24/7, bez kacenja na mrezu.
A kad ima sunca milina, baterije se napune za nekoliko sati, jer je punjac baterija ogranicen na 11KW.

Prilozi

• IMG_5901.png
    IMG_5901.png
    603.9 KB · Pregleda: 203
  • IMG_5902.png
    IMG_5902.png
    107.3 KB · Pregleda: 234
Postavljen je i kod mene offgrid sistem, pa da se pohvalim i u upisem u temu :).
Specifikacija: 17,6kw panela, 3 baterije ukupnog kapaciteta 45KWh, 3 Victron Multiplus II invertera (48Volt/5000VA/70A), Punjac baterija Victron MPPT RS 450200A.
Sistem je postavljen pre neki dan, za sada sam odusevljen kako radi. Cak i kad je tmurno vreme, bez i malo sunca, moze da napuni dovoljno baterije da radi recimo toplotna pumpa, frizider i par sijalica 24/7, bez kacenja na mrezu.
A kad ima sunca milina, baterije se napune za nekoliko sati, jer je punjac baterija ogranicen na 11KW.
U neku ruku bolje da ne otkriva cenu nece nam biti dobro kad cujemo :D, al zaista impresivan sistem.

Cena koju sam dobio za ceo sistem je da kazem "nabavna", zato nisam ni pisao o tome. Poznanik je krenuo u posao sa solarnim sistemima, pa sam uz fabricke cene delova, platio samo ruke... Iz tog razloga sam i isao na ovakav sistem, inace ne znam da li bi se usudio da investiram u sve ovo.
Mada, imajuci u vidu da je projektovano, da u narednih 4-5 godina potrosnja po domacinstu skoci oko 50%, mozda bi bilo racunice i da se plati regularna cena. Trenutni ROI u mom slucaju, sa trenutnom potrosnjom i cenama struje, da sam morao full cenu sistema da platim bi bio oko 10 god. Ovako je oko 6-7
Meni je u svemu ovome najdraza da skinem EPS sa vrata i da nemam nista sa takvim i slicnim firmama...

@picasso
Tako je bre, sto manje biti zavisan od sistema!
Ne znam zasto srbe uvek zanima cena koju je neko platio, ali ja sam iz tvog posta samo zakljucio (posto sam na offgridu i ja) da si na LiFePo baterijama.
Te fore koliko si platio je kao da ti neko gleda u kesu kada izlazis iz Maxija...
Samo rokaj, svi gugl imaju ako ih nteresuje cena!

@picasso
Tako je bre, sto manje biti zavisan od sistema!
Ne znam zasto srbe uvek zanima cena koju je neko platio, ali ja sam iz tvog posta samo zakljucio (posto sam na offgridu i ja) da si na LiFePo baterijama.
Te fore koliko si platio je kao da ti neko gleda u kesu kada izlazis iz Maxija...
Samo rokaj, svi gugl imaju ako ih nteresuje cena!
Tako je. LiFePO4 baterije su u pitanju.

Prilozi

• IMG_5910.png
    IMG_5910.png
    615.3 KB · Pregleda: 222
Pozdrav, jel zna neko ko je radio priključenje u skorije vreme koliko dana se čeka na odgovor-ugovor iz [email protected] poslat zahtev, licna karta i obaveštenje o pmm..

Kod mene u julu je bilo 12 dana da posalju ugovor na email.

Evo zali mi se danas poznanik iz Belgije da je dosta distributera el. energije tamo pocelo da naplacuje feed-in ili najavljuje skori prelazak na taj nacin obracuna. Do sad su otkupljivali viskove (a nema odavno kao kod nas da sad predas a naknadno koristis). Sad em imas visak, em placas da ga neko uzme. Sad juri neke Pylon baterije da visak energije ostavlja za uvece/noc. Posto im je skuplji kWh, tamo i ima nekog povrata investicije u baterije.

To nas ceka sve pre ili kasnije.

Tako je. U nekoj regiji od 11h-15h ne primaju struju u sistem jel toliko imaju u tom vremenskom periodu da neznaju šta će sa njim. Samo pošalju strujomeru signal stop.
U nekoj formi to i nas čeka...
Al valjda će dotle i baterije biti jeftiniji.
Zato već EPS i vlada sprema nešto od 1 jan. 2026 bilo je reči u nekim predhodnim postovima.

Samo da javim, prošlo je 18dana od slanja zahteva za ugovor na [email protected] odgovor posle 18dana. Slušaj ovo:
Primili smo vaš zahtev. Informisaćemo Vas o daljim aktivnostima... Nisu poslali ni ugovor. Posle 18dana... ovi mesečno čitaju mail ?
Jel ima neko ko je slao zahtev u skorije vreme na [email protected] ?

Ja sam poslao 20.marta. Za sada bez ikakvog odgovora.
Ti si ih pitao ili su oni samoinicijativno poslali odgovor?
Kog datuma si podneo zahtev?

Ja sam poslao 20.marta. Za sada bez ikakvog odgovora.
Ti si ih pitao ili su oni samoinicijativno poslali odgovor?
Kog datuma si podneo zahtev?
Isto 20 marta. Pa poslao sam im odma svu dokumentaciju što treba za KP ugovor.
Pa su sad odgovorili da će me informisati o daljim aktivnostima, al šta im to znači neznam kad sam im sve poslao. Al ugovor nisu poslali.

Čuo sam da su imali neku pauzu u radu pa su počeli da rade. Čovek koji je krajem februara predao tek je sada dobio ugovor. Da li i kojim redom idu ne zna se. Ide Uskrs tako da će opet zastoj. Tebe su barem obavestili da su primili dokumentaciju.

Stigo ugovor od [email protected]
Tu nekih 22 dana od dana slanja zahteva za ugovor.
Štampa se u dva primerka potpišeš oba i šalješ nazad njima poštom. Pa će oni potpisati i vratiti na mail ugovor.
Videćemo koliko vremena treba za to...

Ko moze da ide na offgrid sistem, velika preporuka za isti. Resavajte se epsa. Od kako sam postavio hibridni sistem, nema vise gledanja brojila i sekiracije hoce li ocitati struju ili nece :).
Pre mesec dana je postavljen sistem, od tada toplotna pumpa i bojler nisu gaseni, uz sitnije potrosace. Bilo je dosta tmurnih dana i uprkos tome baterije nisam ispraznio vise od 35%. Samim tim nista od epsa nisam povukao.

Slažem se. Al meni se ne isplati, stavio sve na papir... Velika mi je godišnja potrošnja kao i leti tako i zimi. Skupo bi me koštale baterije po ovim cenama. Al ko zna možda za par godina...

Ko moze da ide na offgrid sistem, velika preporuka za isti. Resavajte se epsa. Od kako sam postavio hibridni sistem, nema vise gledanja brojila i sekiracije hoce li ocitati struju ili nece :).
Pre mesec dana je postavljen sistem, od tada toplotna pumpa i bojler nisu gaseni, uz sitnije potrosace. Bilo je dosta tmurnih dana i uprkos tome baterije nisam ispraznio vise od 35%. Samim tim nista od epsa nisam povukao.
Koja baterija, koliko kW, koliko košta i kolika je garancija? :D

Koja baterija, koliko kW, koliko košta i kolika je garancija? :D
LiFePO4 baterije (iz kine porucene, pobacao sam kutije, a ne vidim da na baterijama pise brend). 3 seta od po 15kwh , ukupno 45kwh kapaciteta. Mislim da svaki set ima po 8 celija. Oko 4k eur su me kostale samo baterije, stim da sam dobio neki popust. Za garanciju nisam proveravao koliko traje, ali znam da je ima :). Barerije traju dugo ako se koriste kako treba. Kolega ima slican sistem, ovo je 4ta godina kako koristi baterije, kaze da gotovo da nisu izgubile nista u kapacitetu. Da bi baterije trajale dugo. Bitno je da se ne prazne skroz (kod mene je podeseno kad kapacitet padne na 10%, vuce se automatski iz mreze), da rade na nekoj optimalnoj temperaturi koja ne prelazi 23c. Kao i da je praznjenje medju baterijama ravnomerno rasporedjeno. Uz naravno sto kvalitetnije bakarne kablove. Mada je ovo jako bitno za kompletan sistem, kablovi su znacajna stavka u racunici.

Poslednja izmena:
....kod mene je podeseno kad kapacitet padne na 10%, vuce se automatski iz mreze...

Šta ovo tačno znači?
Da li jesi ili nisi zakačen na EPS? Imaš brojilo i ugovor sa njima ili ne?

Msm, ako imaš ugovor sa EPS i oni su ti oni neki backUP, onda nije baš da si off-grid.

Zakacen jesam, imam brojilo (obicno, ne dvosmerno, ne vracam im visak energije u sistem) sluze mi kao backup. Ne vucem zadnjih mesec dana nista od njih, ali se nikad ne zna da li ce se nesto pokvariti, pa sam nakacen.

Poslednja izmena:
Hehe, pa nisi se onda rešio EPS-a

Svavako plaćaš ono nešto 700-800din ako je potrošnja nula, plus što i to tvoje potrošnja nula oni kakvi su mogu pročitati nešto besmisleno i takav račun poslati.

Fiksni deo je skoro 1000din sad.
To sa baterijama može da se isplati samo u specifičnim slučajevima inače EPS je povoljnija baterija ovo kako je sad neto obračun. Po uredbi svi koji uvedu elektranu do kraja 2025. ostaju sa neto obračunom a sledeće godine ide po novom.

Sada je neto merenje, od 2026. bi trebalo da krene neto obračun.

Vrh Dno