Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Kako nepotrebne, valjda je važno da znamo kako sve funkcioniše?
IMG_20230315_122656_046.jpg

Pa ok, transformatori prenose energiju na obe strane. I moderni, i oni što su ih Tesla i matori Westinghouse motali...

Kalkulator za obračun računa sa i bez panela, kako bi mogli da uporedite koliki bi račun bio da nemate panele i kako biste videli kolika je ušteda na mesečnom nivou.

Prilozi

• Obracun.zip
    13.2 KB · Pregleda: 60
Račun bez panela treba umanjiti za 5% ako se plati do 28-mog u mesecu.
Ako hoćete da menjate formulu šifra je 11111

Promena zakona i o obrazloženje zašto se smanjuje snaga na 6,9kW:

Oграничење инсталисане снаге купаца-произвођача у категорији домаћинство до 6,9 kW има за циљ да оптимизује инвестицију домаћинства у складу са реалном годишњом потрошњом. Предложеним капацитетом електране домаћинство које месечно троши у просеку 700 kWh (напомена: просечна потрошња електричне енергије у домаћинствима креће се у просеку 500 kWh, али је узета већа вредност) и користи електричну енергију за климатизацију у току лета ће моћи да уравнотежи годишњу производњу и потрошњу.

Уколико би се допустило као досадашње законско решење, да домаћинства могу да уграде капацитет неограничено до износа одобрене снаге свог прикључка за потрошњу у износу од 17,25 kW, купац-произвођач би имао на располагању око 24000 kWh електричне енергије на годишњем нивоу, што је 2000 kWh електричне енергије месечно. Очигледно је да домаћинство ту енергију може потрошити једино ако се та енергија користи за грејање стамбеног простора (из разматрања се изузима обављање неке пословне делатности, пошто се у том случају не ради о домаћинству). Таква ситуација била би крајње неповољна по електроенергетски систем, пошто би се електрична енергија доминантно производила лети и предавала у електроенергетски систем, а преузимала из електроенергетског система и трошила зими. За грубу процену очекиваних ефеката таквог стања, може се претпоставити да би само 20 хиљада домаћинстава, која би користила електрична грејна тела снаге 12 kW проузроковала додатно оптерећење на систему од 240 MW, у време када је електрична енергија најскупља на тржишту. Тај потенцијални негативан утицај се може једноставно избећи тако што се инсталисана снага електрана купаца-произвођача у домаћинствима ограничи на прихватљиву вредност, која је довољна за обављање свих активности, изузев коришћења електричне енергије за грејање просторија.

Pa, khm, ima smisla...
Mada, možda bi to moglo da se reši i na druge načine. :unsure:

Naravno da bi moglo, leti više puniš akumulaciona jezera / ili trošiš manje uglja, zimi obrnuto. Uz to, prosumeri i onako imaju mizeran udeo u ukupnoj proizvodnji / potrošnji električne energije. Ovo je ograničenje u praksi besmisleno - EPS šibicari da se slučajno prosumeri ne obogate a EPS ne osiromaši jer je zimi mogao te kilovate da proda skuplje. Na kraju krajeva, mogli su prosumerima da zimi skuplje prodaju kilovate...
Sve u svemu, standardna srpska varijanta "podrške" zelenoj agendi.

Leti se više uvozi zbog obaveznih remonta. Njihova logika bolje da uvozimo nego da koristimo naše.

Ne, njihova logika je da ih zimi ne ugrobari 20000 prosumera (odakle nam? Imamo mozda 1000 trenutno) koji krenu da povlace jeftine MWh iz zimnice. Kao raspala banka koja sljaka dok klijenti ne krenu malo masovnije da povlace uloge i onda se sve raspadne.
Bio je clanak onog profesora ovde na temi, zero power vs zero energy koncept. Realno je onako nekako najpravicnije jer se ne svidja ni prosumerima ali ni EPSu, znaci kompromis.
Ne znam, sto vise pratim temu vise se nerviram :)

Kacio sam, prijatelj kod mene sa 10kW sistemom u februaru napravio 850kW, greje toplotnom pumpom i potrosio je ukupno 1500kW.
Ne, lakse je daj odmah sve da zabranimo i resili smo problem.

Ova zima je zamalo bestcase scenario sto se vremena tice, nije preterano merodavno. I Evropa bi imala ozbiljne probleme da nije bila lagana zima.
20 godina ranije je bilo -20 nekoliko dana krajem februara i jako hladan pocetak marta (secam se, pokocili smo se u kasarni).

I evo sad opet nedoreceno i ovih 6.9kW. Sta ako stavim 15kWp, a ogranicim izvoz na maks 6.9kW, a klimu leti ne gasim, prebacim bojler, ves i sudo masinu da drljaju u toku dana jer imam viska. Zimi imam veci prinos (ako bude sunca) jer je sistem duplo veci, bojler vratim u nocnu tarifu i sl... Jel to legalno ili nije...?

Jeste, 99% solarnih elektrana ima značajno veću snagu panela u odnosu na invertor. Snaga invertora ograničava koliko se može gurnuti u mrežu.

Ok, da preformulisem. Hocu inverter npr Fronius 12kW, stavim 15kWp panela (1.25x oversize za bolje iskorisenje van pika solarnog zracenja i tokom zimskih meseci). Ako ogranicim izvoz na maksimalno 6.9kW, da li ce EPS praviti problem sto je elektrana nazivno 12 ili 15kW?

Nećeš moći taj invertor da iskoristiš. Gleda se specifikacija proizvođača, i iako ti možda imaš mogućnost da staviš ograničenje, imaš mogućnost i da ga skineš.

Pretpostavio sam da je na najrigidniji moguci nacin zabranjeno, drugacije moze, poznato je, ali necemo :).

Na zapadu u ponekim zemljama EPS ekvivalent ima pushback mehanizam tipa ako mu prosumeri prave problem preko brojila posalju komandu da se smanji izvoz (recimo 10%, 20%, privremena full obustava) da bi stabilizovali sistem. Takodje postoje i ogranicenja tipa ne smes da vratis vise od 5kW jednovremeno, a pravi koliko god hoces i mozes da potrosis.

Kod nas je znaci 6.9kW hard limit bez nekog daljeg upustanja. Svi su nam zakoni takvi, jej :)

Poslednja izmena:
Isteklo vreme za edit.

Scenario 2: imas dva solarna sistema: 6kW on grid i 5kW onaj Axpert King offgrid "UPS na solarni pogon" za kriticne potrosace koji nikad i ne moze nista da vrati u mrezu jer nije "dvosmeran" ali omogucava da isti ti kriticni budu napajani solarno umesto mreze dok ima sunca. Teoretski imas 11kW proizvodnje, ali deo koji EPS "vidi" je 6kW. Ovo je sad legalno (on grid je ispod 6.9kW limita) ili nije?

Jel neko od njih tamo razmisljao o ovim slucajevima :)

Poslednja izmena:
Kakva glupost.. Znaci u fazonu prozjumeri , zelena energija tralalala i slicne bajke.. A zapravo realno i drzava i eps gledaju tu maksimalnu korist da izvuku iz naroda.. Razumeo bih da se deli nesto dzaba pa da imas ogranicenja i uslove.. Ali ovako mi nije jasno.. Treba narod-prosecan srbin da digne kredit , investira u elektranu koja je u principu bukvalno indirektna investicija u EPS i ceo nas elektro sistem. Posle tog investiranja proizvodis nesto tamo neki KWH koji ti drzava oporezuje i lupi AKCIZU.. i jos povrh svega te ogranice e nemozes toliko nego moras manje da nebi slucajno koristio zelenu energiju za grejanje, znaci sta treba zimi da radim? Da lozim ugalj i trosim gas da bi se grejao??? U cemu se razlikuje ugalj- gas koji drzava koristi za proizvodnju struje od uglja-gasa koji se koristi za grejanje domacinstva? Osim sto te iste energente drzava dobija po posebnoj ceni a mi regularni smrtnici placamo 26 000 din tonu uglja koji traje jedva mesec dana.. Znaci strasno.. Srpska posla...
Na kraju krajeva ako vec koristis ugalj i gas da bi proizvodio struju , leti ces uz pomoc prosumera taj isti gas i ugalj da USTEDIS pa ga posle koristi zimi kad je potrebno... Svasta....

Juče sam saznao da se u Velikoj Plani upravo privodi kraju izgradnja fabrike solarnih panela (u pitanju je praktično sklapanje panela od delova koji se uvoze). Ne bi me čudilo da država poveća carine na uvoz gotovih panela pa da tako usmeri novac "zelene agende" ka prijateljskoj firmi.

Ionako nam je trenutno oprema osetno skuplja nego u blizem i daljem komsiluku, samo nek uvode jos nameta.

Meni je plan da idem preko subvencije 5kW, nikako drugacije necu da uzimam.
U svakom slucaju cu da pojacam izolaciju na tavanu jer mi to donosi ustedu a za zelenu energiju me iskreno zabole isto kao i drzavu.

@djalf
Pogledaj uslove sunvencije, mozda ti je jeftinija elektrana od 6kW nego od 5kw sa subvencijom. Npr. Zemunska opstina daje sunvenciju od 350 000 din za 5 kw, a 420 000 din za 6kW elektranu

IV МАКСИМАЛНА ВИСИНА СРЕДСТАВА СУФИНАНСИРАЊА
Максимални износ средстава подстицаја који се додељује, представља мањи
износ од:
(1) 50% од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом, а максимално 420.000 динара
са ПДВ-ом, и;
(2) износа који се добија множењем снаге панела у kW из достављене профактуре,
са износом од 70.000,00 динара са ПДВ-ом.
За соларне панеле капацитета преко 6 kW разлику до укупне вредности радова
према предрачуну изабраног привредног субјекта сносиће домаћинства.

• Like
Reagovanja: mnt
Pa ok, transformatori prenose energiju na obe strane. I moderni, i oni što su ih Tesla i matori Westinghouse motali...
citao sam ranije da nije problem do transformatora vec u tome sto zastite nisu predvidjene za dvosmerni tok energije ali ne znam da li sve zastite i koje je ogranicenje

Jedno offgrid pitanje ako moze:
Dnevna potrosnja u kontejneru bi bila oko 2.8KW, i to iskljucivo vikendom....
April-Oktobar samo.
Sto se panela tice, sve mi je jasno, ali sto se baterija tice, imam dilemu, da li ici na x2 (da se ne bi praznili ispod 50% u nekom slucaju) ili dati malo sebi oduska pa rizikovati da nekada dodju baterje na 30-40% kapaciteta, tj, ici na 2x200Ah baterije?

Kakva je situacija da se neko (poljo)privredno društvo uključi u proizvodnju struje, je l imaju neke kvote, ograničenja, akcije popusti :D i tako to... ?

@srkiller
Off grid sistemi se računaju na drugi način (najveći potrošač, koliko vremena u toku dana rade potrošači, max izlazna snaga, dnevna potrošnja) i obično se stavljaju baterije za 3-4 dana nezavisnog rada dok za vikend sisteme koriste neki drugi fazon za kapacitet baterija. Imaš gomilu firmi i kontaktiraš ih čisto da vidiš šta bi ti preporučili.

ja imam jedan offgrid sistem zimi gasim preko gsm sistema.Moracu da uradim repozicioniranje panela da bi bolje hvatali 3x290w su paneli i 2x200ah baterija vezane da bude 24v preko balansera i 3kw inverter.

Jedno offgrid pitanje ako moze:
Dnevna potrosnja u kontejneru bi bila oko 2.8KW, i to iskljucivo vikendom....
April-Oktobar samo.
Sto se panela tice, sve mi je jasno, ali sto se baterija tice, imam dilemu, da li ici na x2 (da se ne bi praznili ispod 50% u nekom slucaju) ili dati malo sebi oduska pa rizikovati da nekada dodju baterje na 30-40% kapaciteta, tj, ici na 2x200Ah baterije?
Za to sto ti hoces minimum ti je 400AH akumulatora... Teoretski potrebna energija ti je oko 250AH x 12v = 3kwh el energije. ali na to treba dodati gubitke jer nista od tih sistema nije idealno 100% efikasno a posebno olovni akumulatori nisu efikasni.. Znaci imas gubitak pri punjenju akumulatora , zatim pri praznjenu , zatim pretvaranje sa 12 na 230v inverter takodje ima svoje gubitke tako da je po meni 400AH neki minimum minimuma koji treba uzeti u obzir...

Nazad
Vrh Dno