Šta je novo?

softver za pocetnika?

golekago

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2009
Poena
159
Da li je joomla dobra za mene, pocetnika, radio sam neke amaterske sajtove u dreamweaver-u tako da znam sustinu...? Za pocetak ne bih ulazio u pisanje koda, znaci softver za pravljenje cisto informativnih i naizlged lijepih sajtova? Hvala

Pa sto da ne, imas i onaj WordPress. Ne radim sa gotovim cms-ovima, pa ne bih znao da te uputim detaljnije, ali ako neces da kucas code, a oces da se bavis web-om, to bi bilo to po meni.

Wordpress je blog, Joomla je CMS, razlika postoji.

Za pravljenje lepih sajtova ne postoji jedan program. Jednostavno ako želiš nešto to moraš i da nacrtaš i da iskodiraš i posle da ubaciš u CMS ili Blog platformu koju ćeš koristiti. Oni će ti pomoći u toliko što će ti olakšati unos sadržaja i razne mogućnosti manipulacije sa njim.

znaci ako hocu da nesto izgleda dobro mora da bude prijatno za oci, moram da znam php i mySql?

To tek posle dodje. Prvo HTML i CSS. PHP i MySQL sluze za funkcionalnosti na sajtu, a sve to mora da bude u HTML tagovima. Tableless CSS ti je osnova svog dizajniranja, tako da se baci na to. Mozes koristiti i DW, mada je bolje raditi u nekom advanced text-editoru (recimo Notepad++).

Ako hoćeš da nešto izgleda dobro i prijatno za oči moraš da imaš stila, ideju i znanje kako to da napraviš odnosno nacrtaš, kodiranje html+css+php+mysql su sve stvari koje se na to nadovezuju. Ti praviš kuću, dizajn ti je eksterijer koji ćeš na kraju dobiti, a da bi to bilo funkcionalno, moraš da imaš ciglu, blokove, malter...

Ok, u stvari, malo sam zbunjen... Od cega sada da pocnem? Sta je taj css? Nekad sam gledao druga da je radio u NetBeans-u?

Moras znati veci broj stvari:
prvo kreni od html/css-to ti je osnova,
zatim nauci nesto o principima dizajna,
sledece je usavrsavanje grafickih programa,
pa sledi upotreba java scipotva, php, sql.

Jedno po jedno. Mozes poceti od Joomle, pa onda obrnutim redom sve ovo. Ali kako god okrenes moras da pokrijes ove 4 oblasti.

moj savet - ODMA se baci na sledeci sajt, i za nedelju dana cesh da savladash HTML/CSS ako si kapacitet za uchenje -

http://htmldog.com/

veruj mi, nikakav problem nije da naucish, a sa tim znanjem cesh moci da pravish prelepe CSS sajtove.

nakon toga, moj savet ti je da cisto radi reda preturish ovo:

http://www.w3schools.com/PHP/DEfaULT.asP

po mom mishljenju - najefikasniji sajtovi mogu da se naprave sa HTML/CSS uz ubacivanje flash sadrzaja, te ti preporuchujem da savladash flash za te potrebe, nije teshko.

sve u svemu - za manje od dva meseca mozesh da prvish sajtove nalik ovome:

http://www.aegismedia.rs/

a i daleko lepshe.

***moj post nikako ne sluzi za reklamiranej aegismedia.rs nego je najbolji primer koji sam nashao da se uz HTML scriptu ubaci jednostavan flash sadrzaj, pogledati source strane***

CSS su stilovi koji ti definisu izgled sajta. Tj. ako imas recimo DIV u html kodu i zelis da mu stavis da je sirok 200px, visok 100px, da ima border 1px... to se definise u css-u i onda primenis taj css u HTML kodu. Sto se tice samog programa, posto vidim da si bas, bas pocetnik, onda je najbolje poceti da radis u DW i to u split modu da vidis i dizajn i kod. Ako stvarno zelis da radis web dizajn, nemoj koristiti joomla-u, jer ces samo nauciti da lepo primenjujes sve sto joomla moze da pruzi, a opet o pravom dizajniranju neces znati apsolutno nista. Moj savet je da nadjes neke dobre knjige vezane za HTML+CSS i da tako pocnes, i to od samog pocetka i najbanalnijih stvari, jer bez te osnove, ne mozes nista drugo raditi. Verujem da ce se i drugi forumasi sloziti sa mnom.

E hvala ljudi! Ovaj link od Igoritza je super. A tarzane, zanima me da li postoje knjige na sprskom vezane za html+css? E sad, gdje da primjenjujem tu teoriju iz knjiga, mislim u kom softveru, moze u dw to znam, a moze li jos u nekom?
Drug mi ima neku knjigu- Java, j2se 5, mikro knjiga, moze li mi ona pomoci? Mada je tu objektno orjentisano programiranje, pa ne vjerujem da je to to...

Sto se tice knjiga na srpskom, to se najlakse nalazi kad je sajam knjiga u bg, ali posto je to proslo, onda ti preporucujem da zapucas po Mamutu ili Platou pa da probas da nadjes. Te knjige nekad umeju da budu i skupe, nema ih na netu. Mene ti prevodi knjiga strasno nerviraju, i ako mi treba neka knjiga uvek trazim na engleskom.

Sto se tice programa ja sve sto radim, radim u Notepad++. To nije program za razvoj web sajtova ili tako nesto, vec obican text-editor. I DW je skroz ok, pogotovo za pocetnika.

Istina, baš htedoh reći, daleko je Wordpress dogurao od blog CMS-a :)

Kad se pogleda front ne deluje tako napredno ali ispod haube je jako jako dobar. I brzo se savlada :)
Sa druge strane bojim se da Joomla postaje suvise teska i devojka za sve...

Ali opet, pokretac teme mora da zna osnove CSS-a i HTML-a ako zeli da napravi bilo sta.

kako taj kod sto kucam u notepad++, kako da ga primjenim u source sajta kojeg pravim?
jos uvijek mi nije jasno sta je taj css?
je li ovako izgleda html: <head> Pozdrav </head>?

Moja preporuka je da pocnes sa nekim WYSIWYG editorom, kako ti budu rasli apetiti, zamenices ga za neki editor tipa notepad++. Neka HTML/CSS knjiga u ruke pa lagano, mislim da je vec neko pokrenuo slican thread pre par meseci, tamo imas i neke linkove koji mogu biti od koristi.

kreni sa htmldog.com rekoh ti ja :) sve ce ti se samo kas'ti :)

kako taj kod sto kucam u notepad++, kako da ga primjenim u source sajta kojeg pravim?
jos uvijek mi nije jasno sta je taj css?
je li ovako izgleda html: <head> Pozdrav </head>?

Upravo tako, ali za malo :)
Poslusaj Igoritzu, moze samo da ti pomogne.

Evo ja radim na developmentu jednog Web servisa vec 2 meseca koristeci Wordpress, prosvetli me molim te :)

Najkraće objašnjenje bi bilo sadržano u naslovima sajtova na kome se nalaze Wordpress i Joomla!.

WordPress › Blog Tool and Publishing Platform

Joomla! - the dynamic portal engine and content management system.

Šta više treba reći o tome što nisu rekli oni koji su ih napravili. Wordpress je Blog sistem sa mogućnostima, dok je Joomla! full bloded portal i cms sistem.

Sa usability strane Wordpress je dosta lakši za korisnika jer stvari može uraditi brže i bez mnogo njakanja, dok je Joomla! malo zakomplikovana sa te strane. Za sve je potreban, barem meni tako deluje, jedan klik više.

Ne kažem da WordPress ne treba koristiti u izrade sajtova, naprotiv, ali da li je to pravi izbor za tako nešto? Smatram da je kod Joomla! posao već delimično završen sa registracijom korisnika, menijima, kategorijama i sekcijama.

Wordpress jednostavniji i lakši, bez dileme, dok je Joomla! kompletnija i ima sigurno malo sporiju liniju učenja.

Poslednja izmena:
Dobro, video tutoriali, normalna stvar, ali manje stvari imaš da učiš o⁄iz WordPress-a nego o⁄iz Joomla!

Posto pokretac teme nije upoznat ni sa html, logicnije je da pocene sa necim sto je jednostavnije, a kolko moze da zakljuci iz ove teme to bi bio WordPress.

Moj savet bi bio da savladas html i css, sigurno ti nece skoditi, a ko zna, mozda jednog dana od tebe postane i web programer, ako te to zaintersuje :)

Poslednja izmena od urednika:
da, krenucu sa html-om, dao mi je link igoritza pa cemo vidjeti, pokusacu i neku knjigu da nadjem pa se nadam da cu se zagrijati za to! Pozdrav

failing to see the sarcasm here .. or, there isn't one ? :)

Nope, bio sam ozbiljan. Dao si ok savet.

Najkraće objašnjenje bi bilo sadržano u naslovima sajtova na kome se nalaze Wordpress i Joomla!.

WordPress › Blog Tool and Publishing Platform

Joomla! - the dynamic portal engine and content management system.

Šta više treba reći o tome što nisu rekli oni koji su ih napravili. Wordpress je Blog sistem sa mogućnostima, dok je Joomla! full bloded portal i cms sistem.

Sa usability strane Wordpress je dosta lakši za korisnika jer stvari može uraditi brže i bez mnogo njakanja, dok je Joomla! malo zakomplikovana sa te strane. Za sve je potreban, barem meni tako deluje, jedan klik više.

Ne kažem da WordPress ne treba koristiti u izrade sajtova, naprotiv, ali da li je to pravi izbor za tako nešto? Smatram da je kod Joomla! posao već delimično završen sa registracijom korisnika, menijima, kategorijama i sekcijama.

Wordpress jednostavniji i lakši, bez dileme, dok je Joomla! kompletnija i ima sigurno malo sporiju liniju učenja.

Iz mog dosadasnjeg iskustva, WP je bolje resenje sa programerske strane gledano.
Joomla ima svojih prednosti i generalno je dobar CMS ali mi je WP za devel sajtova drazi.

Nazad
Vrh Dno