Šta je novo?

socket gpu?

• Začetnik teme Začetnik teme MrSa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MrSa

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Pozdrav, zanima me da li postoji bitan razlog zbog kojeg je doslo do ideje da se poceli da prave "ploce" za gpu i memoriju (ili barem ja ne znam). Ili: zar se ne bi smanjila cena, broj posrednika, jedostavnost upgrade/a grafickih kartica pravljenjem neke vrste maticne ploce sa podnozjem za gpu sa slotovima za memoriju? Na taj nacin, umesto cele kartice, menjali bi samo g. procesor prilikom upgradea, odnosno memoriju... zvuci dobro kao ideja ,)

...zvuci kao ocajna ideja zato sto se uz svaki novi GPU menja referentni dizajn kartice! Kod GPU-ova nemas inkrementalna unapredjenja tipa uvecanje frekvencije za 100-ak MHz, pa da ima smisla baviti se upgradeom samo GPU-a. Da ne pricamo o zvisnosti GPU-a od tipa memorije na kartici!
Jednostavno socketGPU u opste nema smisla.

na prvi pogled ideja je sjajna ali kad se razmisli dobro dodje se do totalno suprotnog zakljuchka 🙂

Otvoricu vidovnjacku agenciju! 😀

Zanimljivo, samo ne vidim koja je svrha socket gpu-a.

Nakaradno je napisana vest. Napraviti pin-kompatibilni GPU nije problem, ali mi ovde kovorimo o socketu, sto po definiciji podrazumeva da postoji interfejs i citava infrastruktura iza ideje da se GPU kupuje na slobodnom trzistu i ugradjuje na uniformno dizajniranu plocu. Jedina korisna iformacija koja se moze saznati iz doticne vesti jeste da ce G72(3) koristiti 128bitnu mem magistralu, i po svemu sudeci radice na extra klokovima i koristice extra brzu memaru.

O ovome sam mastao pre par godina i tada mi se cinilo kao dobra ideja zbog mnogo sporijeg izlaska novih GPU_ova. Medjutim sada je prilicno beskorisno jer eventualno bi samo menjanjem GPU_a moglo doci do upgrade_a iskljucivo u istoj generaciji grafickih adaptera.
A to je opet besmisleno bez menjanja memorije a kako sam procitao stavljanjem nekog socket_a ili slot_a da bi se i memorija menjala doslo bi do znacajnog povecavanja latencija pa o tome niko i ne razmislja. Sve u svemu skuplja dara nego mera.
Vise bi me obradovala vest o znacajnijem spustanju cena high-end kartica nego ovo.

Nedjo je napisao(la):
Nakaradno je napisana vest. Napraviti pin-kompatibilni GPU nije problem ...

Ovo je korisno ako sprzte doticni GPU pa da ne morate menjati citavu karticu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno