Šta je novo?

Socket A sempron ....

Pa koliko sam ja razumeo Sempron ce biti AMD-ov trade-mark koji treba da zameni Duron ime. Kao sto postiji celeron jos od Mendocino jezgra (ili jos starija ona nesreca bez L2 cachea) pa do Prescot derivata tako ce i Sempron postojati i na bazi thoroughbreda i na bazi novih Athlon 64 jezgara. AMD je iz nekog razloga zakljucio da ime Duron treba ubiti i zameniti ga sa Sempron. Sta je tu cudno i razocaravajuce?

Ma nista, ali ono nije nikakav Sempron, ono je AthlonXP TH-B. Valjda ako izbacuju novi procesor, taj CPU bi trebalo da ima neke minimalne arhitekturalne izmene, na primer SSE2. U sustini, mozda to i jeste K8 jezgro bez 64-bitnih ekstenzija, memorijskog kontrolera, velikog L2 kesa, HT-linkova itd.... Athlon64 core pod mikroskopom neodoljivo podseca na TBred B, mada su razlike primetne.
Pitanje koje se postavlja je: Da li je Semrpon, najobicniji TBred B, ili je to K7 jezgro sa SSE2 ekstenzijama, ili je to osakaceno K8 jezgro bez 64-bita i mem.ctrl ?
Ako posmatramo ATi 9600pro, to je osakaceni 9800pro, uskracen za 4 pipelinea i jos ponesto....
S' druge strane, da bi na Athlon64 implementirali vremesni EV6 bus potrebno je izvesno redizajniranje modernijeg dizajna, dakle korak u nazad.... To govori da SocketA Sempron nema napredne prefetch tehnike, 12/17-stepeni pipeline itd....
Implementacija SSE2 nije nemoguca, kao sto je to bio slucaj sa implementacijom SSE na Palomino/Morgan jezgrima. Dakle, to ce najverovatnije biti najobicniji K7, sa eventualnom implementacijom SSE2.
S' druge strane gledano, zasto bi AMD pravio SocketA procesor koji bi mogao da bude eventualna konkurencija Athlonu64? Sempron za Socket754 i Socket939 bi trebalo da donese brzu tranziciju na novu platformu.
Jedino mi nije jasno na osnovu cega ce davati PR oznake, ako procesor radi na manje Mhz od TBreda B, a nosi oznaku 2800+. TBred B 2800+ radi na 2.25 Ghz.

Pa Sempron je samo marketinsko ime kao sto je i celeron i ja sam ubedjen da je to T-bred B sa drugim imenom i napumpanom cifrom. Nema logike da AMD ulaze novac i vreme na razvoj jedne arhitekture koja je na samom zalasku.
Jednini razlog za uvodjenje novoga imena je zato sto su "PR" oznake za Athlon XP bile uvedene dok se doticni nosio sa Northwood-om. Sada kada na vrhu i u sredisenjem segnemnut imaju Athlon 64, konkurencija za XP je Celeron.
Poznato je da se celeron, iako ocajan procesor, prodavao odlicno, a jedan od najvaznijih razloga je bio to sto ti kupci nemaju pojma o racunarima i zakljucuju da je Celeron 2.4GHz sigruno bolji od Athlona XP 2000+. Zato je AMD odlucio da Athlon XP 2000+ nazove jednostavno Sempron 2400+ i da resi ovaj problem.
Meni nije potpuno jasno zasto ga nisu nazvali Duron 2400+. Verovatno su zakljucili da naziv Duron treba promeniti.

Pa znas kako, kada je promena imena u pitanju, evo ti primer. Opteron 148 je isto sto i Athlon64 FX51, s' tom razlikom sto Opteron ima zakljucan mnozioc.

Najavljena cena za Sempron 2400+ kod jednog velikog domaceg dilera je 67e, dok je u istom cenovniku Athlon XP 2400+ (Tbred B) oko 77e. Ako je vest sa naslovne strane Benchmark-a tacna onda bi ovaj Sempron trebalo da radi na 1667 MHz, sto mu dodje kao Athlon XP 2000+

Inace, promena imena je sasvim logicna i ocekivana, jer je stari Duron bio glas da se pregreva, da je nestabilan itd 😉 Ovaj novi Shitron bi trebalo da bude sve ono sto Duron nije bio...Jednostavno hoce ljudi da raskrste sa prosloscu i ponude (satro) nove proizvode...

Poslednja izmena:
Anand je odradio test Semprona u obe varijante, socket A i socket 754.
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2139
Socket 754 varijanta briše prašinu sa Celeronom D a bogami i sa Athlonom xp i kada se omasovi proizvodnja i još padne cena Sempronče 754 postaje apsolutni best bang for the bucks. 😉
Socket A varijanta nikome nije jasna ali to nije ni bitno. 🙂
Konačno sa Semprončetom 754 budžet mašine dobijaju vetar u leđa...

AMD eksplicitno istice da oznake Semprona i Athlona (XP i 64) nikako ne treba uporedjivati!
Sa ovim oznakama oni sugestivno insinuiraju na performanse Celeron D procesora na odredjenoj megahercazzi (2400...3066 MHz), a testovi to i potvrdjuju:
Evo odlicnog testa dva sistema veoma bliskih cena, zasnovanih na Sempronu 2800 i Celerenu D 2.8 GHz: http://www.pcper.com/article.php?aid=61&type=expert&pid=5
Nezaobilazan link je i ovaj: http://www.eet.com/article/printabl...0623&url_prefix=semi/news&sub_taxonomyID=2515

Ovi nisu normalni :smash:
Ajde što sad imaš dva Semprona, SocketA i onog oslabljenog Athlona 64 (ako sam dobro shvatio) nego i ove Intelove oznake procesora

Pita te neko koji proc imaš, a ti kažeš "celeron 325".
A amd-ova 2800+ ima kolko? 4-5 komada 😡

Još malo pa ćemo morati da nosimo tablice sa sobom.....

Neko je bio lepo primetio na jednom od stranih review sajtova - sve veca zabuna za kupce. Dovoljno sto su se navikli da to xxxx+ znaci "otprilike kao p4 xxxxMHz", a sad jos da lupaju glavu sa dve nomenklature - jednu prema celeronima, drugu prema "punima" (i treca ce jos biti valjda prema mobilcima); a za obicnog kupca u onom 2800+ ne pise sa kojim se poredi. Posto je to vec neka PR oznaka tj. slobodno dati naziv, a ne tehnicka karakteristika - onda su mogli da daju i neki sufix ili prefix, tipa C2800+, P2800+, M1700+, itd. Ali naravno, tada bi tako odali priznanje Intelu da rade svoju nomenklaturu prema njima - a oni to valjda nece. Morace tu da padne neki novi sistem, ovo nece vise imati smisla kada se izbace gigaherci iz naziva i dodju dothan-like procesori na desktop takodje.

Što veća konfuzija sa oznakama-lakše prodati procesor koji imaš na lageru. 🙂

Hmmm, rezultati ovog S754 Semprona uopste nisu tako losi. Jedino je problem malkice previsoka cena. Kosta svega 20$ manje od A64 2800+, sto nije dovoljan razlog za kupovinu ovog malise. Setimo se Durona na 600, bio je bar tri puta jeftiniji od Athlona TBirda na 800, a davao je skoro iste performanse, 90-95% TBirda. Ipak, izgleda da AMD nije toliko glup da ovog puta dozvoli da niskobudzetni CPU preuzme trzisni udeo skupljim modelima. Za one sa plitkim dzepom tu je SocketA Sempron. :d

Mislim, da oni jos uvek dok su na 0.13m ne mogu da pojeftine znacajno K8-ice. Imaju ionako duplo vece jezgro nego sto je kod Preshot-a... Zato cekajmo sto pre 0.09m, pa ce verovatno biti jeftinijih K8-ica...

ja sam se isto bio poradovao tom sempronu, ali izgleda da ce se intel poradovati samnom, prosto ne mogu da verujem da intel trenutno daje veci value za manje para...pogotovo sto ploca za intela ima toliko da mozes lopatom da ih tovaris kod maltene svakog dilera, a sve su manje vise slicne po performansama...
Licno, mislim da je amd trebao da nastavi sa sadasnjim duronima, samo da "doradi" seriju novim modelima sa oznakama odgovarajucim celeronu, a da nabudzi pr rating A64-tvorkama tipa 4000, 4200 itd. stvorio bi se "gap" ali bi se znalo sta je sta i razlika u ceni i oznakama bi sve govorila. Athlon FX uopste nisu trebali tako zvati vec ostaviti Opteron i do k**** , znamo i tako da je to to, oni koji ne znaju, njima ni ne treba niti su pomislili da ga kupe. To je bedan pokusaj da se end userima priblizi (za 600$) high end serverski procesor, isto vazi i za intelov 3.2EE, pogotovo za 3.8EE koji sledi ! to je cisto da se benchmarkuje na nekom sajtu i da neki saban to procita i kaze e intel je bolji ! (i 1500$ skuplji) od AMD-a...I onda ode i kupi celeron 2.4 i kaze "e ja imam intela na 2.4, a ti bednog xp2000+ (na 2.xghz OC-a za manje para)"

Esad, situacija je kakva je takva je, izlazi sempron, svi znamo sta je, oni koji ne znaju, njima je sve jedno, a trgovci ovde, medju nama, ce znati to da iskoriste i Zemlja nastavlja da se okrece...a mi sa XP-ima i Bartonima imamo izbor: ili stekanje za A64 ili overklokovanje intela za manje para...

pozdrav ljudi !

Pa izasao je Socket 754 Sempron koji je odlican. Veoma brzo radi, verovatno se i lepo overava, ali prava stvar ce biti kada se pojave u 90nm Oakvile i u Socket 939 formi. Ostaje da se vidi koliko ce para kostati. Ipak mislim da AMD i dalje nudi vise za isto para od Intela. Celeron D je korak napred u odnosu na Bogalja, ali je i dalje bogalj, narocito kada se poredi sa A64 ili sa S754 Sempronom.

Zar Socket A Sempron vec nije izasao? Koliko li kosta?

uNesc0 je napisao(la):
Zar Socket A Sempron vec nije izasao? Koliko li kosta?

Jeste. Kupis najobicniji Atlon XP i eto ti ga Sempron, em jeftiniji, em brzi em kompatibilniji...🙂

Mislim, stvarno su preterali :crash:

he he, nisu jos preterali, videce kad izbace "Kuron" procesor baziran na sempronu XP (?!) samo sa duplo manje cachea 😀

OptiPlex je napisao(la):
Jeste. Kupis najobicniji Atlon XP i eto ti ga Sempron, em jeftiniji, em brzi em kompatibilniji...🙂

Mislim, stvarno su preterali :crash:

Sempron za Socket A je samo prelazno resenje koje ce imati kratak zivotni vek. AMD je morao da nekako unificira pod istim imenom value liniju procesora, a kako na Athlon XP procesorima i dalje dobro zaradjuje, nije mogao jednostavno da ukine proizvodnju. Takodje cene Athlon XP procesora su bile drasticno nize nego po performansama ekvivalentnih Celeron procesora, tako da je ovo bila prilika AMD-u da koriguje cene a da na prvi pogled ne izleda tako.
Prava stvar je Sempron za Socket 754 (nadajmo se i 939), na Sempron za socket A se ne treba ni obazirati.

Mozda nije ni losa ovo novo oznacavanje. Sad svi mi sa thoroughbred-ovima imamo "jace" procesore 😀

Evo moj 1700+ na 2.2GHz je sad Sempron 3000+ 😉

Ma da, Socket A Sempron je cisto njesra! Samo ponavljam, videcemo koliko kosta! Ako bude cena priblizno Bartonu onda to niposto ne treba kupovati.

S druge strane, ovaj Sempron 3100+ (Socket 754) za nekih 120 $ je PRAVA STVAR. Kupis neku NForce3 plocu sa nekim Sempronom i polako cekas dok ne spadne cena Athlon 64 procesora.

Jos kada bi izasao i za 939 :banana:

uNesc0 je napisao(la):
S druge strane, ovaj Sempron 3100+ (Socket 754) za nekih 120 $ je PRAVA STVAR. Kupis neku NForce3 plocu sa nekim Sempronom i polako cekas dok ne spadne cena Athlon 64 procesora.

Pa jeste ako uzimas novo ili radis upgrade sa neceg losijeg, ali za mene recimo sa XP-om 2,x Ghz to je bacanje para....
A kad bude pojeftinio A64 tad ce biti zilion S754 ploca po smijesnim cijenama :banana:

Pa sad vec moze da se kupi za 150 i kusur evrica A64 2800+.
Nego nesto gledam, Intel i ne mogu da verujem. Onaj Shelton, pa sa tim procesorom ce nadmasiti sami sebe :d
Zamisli Prescott na samo 1 Ghz, bez L2 kesa :d
Strashno, ali osecam da ce to biti udarna konfiguracija Jugodate.

a64 2800+ 150e, intel 3.0c 160e .... hmm.... i jedno i drugo valja...

Dobre vam nesto cene za 3.0C...

gx-x je napisao(la):
a64 2800+ 150e, intel 3.0c 160e .... hmm.... i jedno i drugo valja...
A gde to imas molim te 3.0C za 160e ? 2.8c kosta vise od 160e u maloprodaji.

Nazad
Vrh Dno