Šta je novo?

SMOS Linux Plug-In & Mine - The simplest mining OS based on Linux

Ma nije mi problem investicija za hard disk, kupio bih 5 hard diskova samo da to radi kako treba, preko windowsa jedino guiminer znam da koristim :D. Navikao sam na ovaj smos i sad mi se ne menja. Sa 7950/R9 280x kartama nemam nikakvih problema. 7 dana se maltretiram da osposobim ovaj rig sa 270-icama, sve zivce sam pogubio.

GUIMiner radi dobro na Win-u, a do sada bi se naučio da koristiš i CGminer (koji ne predstavlja neku nauku). O tome ti i govorim, ja sam izgubio tri dana da nateram da BAMT/SMOS stabilno radi na jednoj mašini, a nisam amater u svetu linuxa. Bukvalno svaka verzija je imala neki drugi problem koji sam prevazilazio da bih naišao na neki treći problem. U najnezgodnijem trenutku (finansijskih gledano) sam otišao, kupio HDD i rešio sve probleme za manje od 3 sata. Ovo je samo iskren savet za koji bih voleo da je meni neko uputio odmah tada... :)

GUIMiner radi dobro na Win-u, a do sada bi se naučio da koristiš i CGminer (koji ne predstavlja neku nauku). O tome ti i govorim, ja sam izgubio tri dana da nateram da BAMT/SMOS stabilno radi na jednoj mašini, a nisam amater u svetu linuxa. Bukvalno svaka verzija je imala neki drugi problem koji sam prevazilazio da bih naišao na neki treći problem. U najnezgodnijem trenutku (finansijskih gledano) sam otišao, kupio HDD i rešio sve probleme za manje od 3 sata. Ovo je samo iskren savet za koji bih voleo da je meni neko uputio odmah tada... :)

Hvala na savetu, jos cu danas da se maltretiram sa smosom i da vidim hoce raditi ako vratim fabricki bios, ako ne uspe definitivno tu masinu bacam na windows, a za ostale masine cu razmisliti.... Zadnjih 7 dana bukvalno idem sa posla na posao,do 2 ujutru se maltretiram ne bi li namestio budjave Asus 270 karte, kud sam ih i kupio. Bolje da sam uzeo 2 R9 280x i da ne razmisljam....

Imam problem sa smos-om, možda USB flesh zeza, elem dodao sam novi pool, pre toga mine stop, kada sam pokrenuo majning sa mine start sve je bilo OK, gpu oc 0-3 ali ništa se nedešava na screen -r cgminer ? restart sistema opet isto, sve se učita al cgminer neće da krene, ručno ga pokrenem sa mine start i nebuni se samo neće da radi, neizbacuje nikakvu grešku...
I ranije mi se dešavao takav problem koji sam uspeo da rešim samo ponovnom isntalacijom smos-a....

***, to nam je sto nam je, Singerica odveo snajku na Maldive,uzeo pare od smosa, ko zna kad ce nazad u Srbiju :D.

Ostaje ti jedino da izmeris napon,dok ne krene pri pokretanju sistema i kad majnuje

@ micairvas

Singerica neka uživa, nezameram mu.... Sve je OK sa mašinom radi mesecima stabilno, msi TF2 7950, sapphire 7950, sapphire 6950, pcs 6850 i to sve na raid 1kw napajanju sa jednim powered extenderom.... Naponi su dobri i napajanje se negreje....
Neki drugi zez postoji, nebi ni to bio problem nego mi mašina nije pri ruci već na izdvojenoj lokaciji, tek popodne mogu to da rešim....

windows NE moze ni da prismrdi Bamtu ili smosu, to govore oni koji imaju 1,2 riga, ali kad imate pravu farmu od 50-tak karti tu windows ne pije vodu, jedino sto se kod Bamta, Smosa MORA ispostovati da NE voli da radi sa svim plocama i grafickim karticama (nekad pomaze i tzv mesanje grafickih)

kad imate pravu farmu od 50-tak karti tu windows ne pije vodu, jedino sto se kod Bamta, Smosa MORA ispostovati da NE voli da radi sa svim plocama i grafickim karticama (nekad pomaze i tzv mesanje grafickih)

Slažem se, izdatak je veliki na tolikoj količini računara. Po čemu drugom ne može "da prismrdi Windows BAMT-u"?

Ali je nekad neophodan Windows. Znam par njih koji koriste Bamt na svojim minerima i to prosto radi. Kod mene nije hteo da radi Linux, ma šta probao, i to je to.

Poslednja izmena:
pa po svemu je bolji , druze moj nije ovde u pitanju trosak za hardove, kad imas za 50 i kusur kartica , sigurno imas i za hard diskove, evo na pr: namestis jedan rig sa bamtom sve podesis da radi lepo i fino i onda uradis image tog fleesha i gotovo , ako pukne rig ti ponovo radi za 3 minuta, a sta ces ti sa windowsom, za 3 sata ;)

Ove što zeza pool, config, što smos na početku radi, a posle im nije jasno zašto ne radi. Prvo startuje cgminer manuelno, imate video na sajtu kako se to radi. 90% je problem u configu.

to jeste ali hard je napravljen da drljaci a flesh tesko, nekima su crkavali ako sam dobro zakljucio iz postova po nekoliko komada, za te pare ima hdd da se uzme

pa po svemu je bolji , druze moj nije ovde u pitanju trosak za hardove, kad imas za 50 i kusur kartica , sigurno imas i za hard diskove, evo na pr: namestis jedan rig sa bamtom sve podesis da radi lepo i fino i onda uradis image tog fleesha i gotovo , ako pukne rig ti ponovo radi za 3 minuta, a sta ces ti sa windowsom, za 3 sata ;)

Da, kada bi samo postojao neki softver za kloniranje hard diska ili particije...

A sad ozbiljno. Naravno da postoje prednosti - ipak je to Linux. Ali postoje i problemi koji se ne mogu tako lako rešiti i kada ih nije moguće jednostavno rešiti. A mnogo njih se ovde žalilo i po nekoliko puta (!) da im ne radi ili ne radi stabilno, pa sam čisto podelio svoje iskustvo i dao dobronameran savet kako da reše svoj problem. Neko će poslušati, neko neće. Kao i u svemu ostalom u životu. :)

Poslednja izmena:
naravno da postoji, ali necu vise da polemisem sa vama, ako mislite da je tako bolje samo napred

Diskusija nikome nije škodila, barem kada nema loših namera. Ja sam samo dao savet članu micairvas, a ti si započeo diskusiju. :)

vidi tim sto nije radio smos je zato sto nece da slusaju, jer svi sve znaju, meni vec mesecima radi rudnik bez ijednog najmanjeg problema, a i ovde na forumu ko god ima vise od 30 kartica radi na smosuili bamtu eventualno centosu, a ne na windowsu , i kad god nesto se kaze, to se govori iz iskustva , a ne cuo sam, kazu, rekli su, ada li moze i ovako, naravno da moze ,moze auto i bez benzina i motora da ide, ali tesko , ljudima se govori da napajanja ne opterecuju do maximuma, da nije napregnuto, ali ne vredi , kako radi kod komsije, a on ima jnc napajanje, a kad nesto crkne , komsija cuti, govori se koje su karte dobre ili lose za ovaj posao, ali ne , sve se opet svodi da je ortak, drug, komsija namestio i to njemu radi, a on ima cak 2 takve karte i sve zna,
sve sto vam se kaze kaze se dobronamerno , jer smo to vec sve presli ,naucili se na svojim greskama, a ne da pametujemo
eto toliko od mene

Smos radi sa vise karti sa manje ram.
Ima li spyware-a ko na windowsu?
Kad se sve podesi sve radi extra.
I meni je trebalo malo vise vremena al sad radi ko "singerica":type:

Samo da potvrdim da je linux zakon za mining.Za vise od 10 kartica.Polako i strpljivo naucite da ga koristite,pruzice vam mnogo slobodnog vremena.Nije isto kopati krampom i bagerom.Ne postoje precice i ja sam bogom dan i pametniji od drugih,shvatite to vec jednom srbistanci ;)

Pustis smos da kopa i zaboravis :)

Bogme, 1.3 me mucio zestoko, danima.

1.2 radi ko singerica stvarno, i radi sa AsRock h61 btc plocom sto mi je najbitnije od svega. Samo jos da vidim limit sto se tice kartica. 4 rade bez problema, dal ce moci i 5.

Ne bih nastavljao diskusiju u daljem toku na temu sta je bolje. jer jednostavno svakome odgovara drugacija stvar.

Izneo bih samo neke cinjenice koje sam primetio, u korist i protiv BAMT derivata kao sto je SMOS.
Prva stvar, hvala Bogu da imamo Sinericu koji adaptira SMOS po nasim zeljama i zahtevima. TO MNOGO ZNACI!

Druga stvar osvrnuo bih se na par detalja:
-SMOS/BAMT trosi vise struje u odnosu na Win. Razlofg ovoga verujem da je u daleko naprednijim drajverima za Win nego za linux zajednicu. Ovo je sada i dokazano.
-SMOS/BAMT se lako podesava, kada imate xx istih masina. Naravno pod uslovom da vam je sav hardware kompatibilan sa tim. Win+hdd UVEK radi.
-Za punjenje i podesavanje BAMT flasha mi treba cirka 10-15 minuta punjenja image-a i 2-3 minuta da promenim IP adresu na njemu i ime minera, riga i tako to. Trivijalno je. Naspram njega, toliko mi treba i da ghost-om napunim hdd sa vec preinstaliranim Win i svim ostalim podesenim za rad.
-WiFi i bamt/smos su izvodljiva ali zez kombinacija. Win pici no frx.
-SMOS daje par % bolje rezultate
-Novije karte moraju da se hardware-ski ili biosom moduju da bi se voltaza spustala. Po meni najveci nedostatak istoga je BAS to.
-TeamViewer i VNC i ostali programcici koji pomazu u zivotu svakog rudara daleko bolje rade pod WIN i lakse ih je namestiti, ako niste linux mag.
-Ako planirate CPU mining, trebace malo googlanja za SMOS ili cimanja Singerice.
-Nedostatak SL3 klijenta za linux ko radi dekodiranje telefona.

Ja potpuno razumem frustraciju ljudi koji nedeljama ne mogu da podese BAMT na svom kompu. Jednostavno je, nesto puca.

Stvar je individualna, realno je u praksi stvar toga kome sta hoce da radi i na koliko vremena pouzdano. Treba svaki setup ispitati.
Imam masina i na smos i na win i to mnogo. Vise ih je na win. Kada se podese kako treba, oba sistema rade dobro. Ali ipak biram pre Win.
Sad sam uzeo 40 hddova i sve cu prevesti najverovatnije na win, time praveci sebi ustedu od nekih 2000 kW mesecno (x 14 dinara u proseku) sto dodje mesecno cirka 250 eura manje mesecno.

Da ne mislite da sam ovo tek onako napisao, pre tih hardova sam uzeo 50 kom USB stikova Kingston 8Gb SE9, koji su taj posao trebali da odrade, ali..... i dalje gledam sta i kako cu iskombinovati.

Meni konkretno 7970xfx u winu daje 550khash, a u smosu nece preko 350-370 i bios ne moze da se menja,a da je smos stabilniji i laksi za koriscenje to jeste.Imam ja i rig na smosu zato i kazem da je laksi,e sad sto nije isti za sve karte,ploce itd to je neka druga tema...

Probaj u windowsu ove klokove 1020/1750 pa javi koliko daje .

Imam problem sa smos-om, možda USB flesh zeza, elem dodao sam novi pool, pre toga mine stop, kada sam pokrenuo majning sa mine start sve je bilo OK, gpu oc 0-3 ali ništa se nedešava na screen -r cgminer ? restart sistema opet isto, sve se učita al cgminer neće da krene, ručno ga pokrenem sa mine start i nebuni se samo neće da radi, neizbacuje nikakvu grešku...
I ranije mi se dešavao takav problem koji sam uspeo da rešim samo ponovnom isntalacijom smos-a....

Opet mi je stala makina, desilo se kada sam bio na jednom rabbit pool-u, iszgubio je konekciju i cgminer nije hteo da se prebaci na drugi pool, nakon restarta cele mašine, više neće da kopa, sve se učitava ali cgminer neće da se startuje, neprijavljuje nikakvu grešku. Idem da kupim novi usb flash, i stavim najnoviji smos pa da vidim dal će to da pomogne....

Prvi put sam preko weba uneo config i snimio ga, ranije sam isao klasicno etc/bamt/cgminer/conf. Posle toga sam hteo manuelno da startujem cg miner, medjutim nece da krene. Jel ovo treba da kucam u konzolu:

Prilozi

• smos manual.PNG
    smos manual.PNG
    11.4 KB · Pregleda: 55
Postoji li nesto slicno mgpumon za windows?To je jedna od najvecih prednosti linuxa.

Ja trazio ali nisam nasao, samo tips kako se aktivira.... Potrazicu opet :)
To je sjajno onda i taman mi treba.

Nazad
Vrh Dno