Šta je novo?

smartphones

DjuRaSiN je napisao(la):
Ja sam postavio tu temu pre nekih mesec dana i svi su se pravili mutavi.Drago mi je da je jos neko to pokrenuo i da cemo dobiti jos neke informacije.Nemam nikakve info. za SP3/i ali jedan lik koji je dolazio kod mene na posao je imao i-mate pda 2k(ili 2k EVDO nisam siguran) i mogu ti reci samo STRASNO,FENOMENALNO :cigar: On ga je kupio u Budimpesti ali nisam siguran koji je kes u pitanju(mislim da je u pitanju 800 ojra),tako da bi bilo pohvalno ako bi neko napisao da li postoji neko ko ih ovde prodaje i za koje pare
Vidi, taj tel sam licno probao (SP3) jer smo ga ja i ortak kupili prosle nedelje za nekog njegovog drugara u Dubai-u, za te pare koje sam gore naveo. Tako sam imao licno priliku da se poigram sa njim na nekih sat vremena. Sta da kazem osim da sam se totalno odusevio telefonom, pa sam ovde postavio pitanje cisto da vidim da li je jos neko imao prilike da se zeza sa njim i kakva su iskustva sa nekim duzim koriscenjem jer ga definitivno narucujem za mene i jos neke drugare za mesec dana.
Zaraza se siri...... :smoke:

Pozdrav

P.S. Cena u Dubai-u samo za tel je 300 Eur, dok za 350Eur u Virgin Megastoru dobijas kit u kome idu: Telefon, BT sluska, car charger, futrola za tel. i jos neko brdo gluposti - poprilicno velika kutija sve u svemu....

naravno da je mobile win mnogo bolji od simbiana, ali je i skuplji isto toliko, a i svi znamo koliko ima aparata sa mobile win-om, kad su poceli da izlaze i koliko su kostali. Tek evo sada sa motorolom (i jednim samsung modelom) je to malo pristupacnije i mozda i zamenim svoju 7650 posle 2 godine totalnog zadovoljstva koriscenja ovog aparata...

kojim samsungom

poz.

Evo da se ubacim i ja sa jednom nedoumicom,
da li windows mobile 2003 programi za pocket pc
mogu da se koriste na smartphonovima sa win mob 2003
ili su to totalno ne kompatibilne stvari?

i700 nije smartphone, vec pocket pc phone, to su dve razlichite stvari

cekaj, do malopre si pricao kako bi jedino telefoni sa win mobile softwerom trebali biti zvani "smartphones" , i sad kazes za jedan takav uredjaj da nije smartphone. Zbunio si me totalno. Kao drugo, ili je pocket PC ili je smartphone ili je phone :) Nema "pocket pc phone"

to i meni uopste vise nije jasno.
meni na fonu u about pise "Microsoft Smartphone"

poz.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
cekaj, do malopre si pricao kako bi jedino telefoni sa win mobile softwerom trebali biti zvani "smartphones" , i sad kazes za jedan takav uredjaj da nije smartphone. Zbunio si me totalno. Kao drugo, ili je pocket PC ili je smartphone ili je phone :) Nema "pocket pc phone"
Windows mobile platforma postoji u 2 varijante, i to za PocketPC uredjaje (PDA, touchscreen rezolucije QVGA i VGA, stylus) i Smartphone (telefon, nema touchscreena, poseduje tastaturu ko telefon, i rezolucije 176x220, nema olovke). PocketPC uredjaj moze da ima lezhishte za Sim Karticu i onda se zove PocketPC Phone Edition (Samsung i700 i i730 koji izlazi u martu, Benq p50, Asus p505, iPaq 63xx serija)i on se razlikuje od ovog drugog jer poseduje poseban MS-ov softver za telefoniranje, drugachiji inbox (podrska za SMS i MMS) i slicno, a ako nema to, onda je normalni PDA (iPaq serija, Dell-ova x serija, Toshibina E i slichno).

Ljudi, prodaja PDA uredjaja opada i jednog dana ce sve to biti smart telefoni. Tako da, oni koji se loze na PDA, trebalo bi malo da razmisle sta pricaju o "pametnim telefonima"... Mogu da kapiram da se neko "lozi" na dobar laptop ili smartphone, ali ja PDA uredjaju nikako nisam uspeo da nadjem tu "must have" osobinu.

Meni je recimo PDA zgodan zato što ima pregledan kalendar (na velikom displeju), i što ima napredan tel. imenik. Inače dobra stvar kod Palm operativnog sistema, što u svim mogućim opcijama nudi kategorizaciju stvari (ko razume, shvatiće), i onda npr. u kalendaru jednim klikom (ili jednim potezom olovke, xexe) birate npr. poslovne događaje, privatne događaje, rođendane, svirke itd.

Mislim da će se tržište PDA uređaja ipak održati, i da će postojati baš zbog velikog displeja koji će teško uspeti da ugrade u telefon (mislim na dimenzije). Mada ima i takvih telefona-moj šef recimo ima Nokia 9500 telefon koji ima bruka dobar ekran, mada ja toliki telefon nikad ne bih nosio u životu. Mislim da će uvek postojati grupa poslovnih korisnika koji vole male telefone, a koriste PDA uređaje za kalendar, proveru maila, internet itd.

byMaX je napisao(la):
Ljudi, prodaja PDA uredjaja opada i jednog dana ce sve to biti smart telefoni. Tako da, oni koji se loze na PDA, trebalo bi malo da razmisle sta pricaju o "pametnim telefonima"... Mogu da kapiram da se neko "lozi" na dobar laptop ili smartphone, ali ja PDA uredjaju nikako nisam uspeo da nadjem tu "must have" osobinu.

Prodaja PDA ne opada, nego ne napreduje brzo. PDA ti otprilike dodje kao laptop koji je malo veci od mobilnog. Da ne pominjem touchscreen koji je po meni najveca prednost PDA uredjaja u odnosu na mobilne, jer je olovku 10 puta lakse koristiti nego tastaturicu.

Slazem se da PDA nema neku "must have" upotrebnu vrednost, poslovni korisnici slicnu stvar mogu da postignu sa blokcetom papira. Ali kao igracka... fenomenalno.

Meni se recimo smartphoneovi ne svidjaju, los ekran, nezgodna tastaturica za unos, slabe mogucnosti, a kostaju kao PDA.

E pa ja se ne slažem s tim da poslovni korisnici mogu da funkcionalnost PDA uređaja postignu blokčetom papira... Ti ili nikad nisi uzeo PDA u ruku, ili jesi - pa si samo igrao igrice na njemu i slušao mp3... Mislim, odvalio si samo tako...

I mislim... PDA definitivno nije projektovan da bude "igračka", to mogu da kažu samo dokoni korisnici... niti je zamišljen da bude kao MP3 player, pa danas imate MP3 playere od 20 evra koji su kao privezak za ključeve.

Druga je stvar što mnogi ljudi kupe PDA i taj SmartPhone i ostala čuda iz pomodarstva, samo da bi se pohvalili komšiji da imaju duplo veću memoriju, jači procesor, malo veći ekran i da mogu na internet (i naravno - da imaju bolji telefon od tog istog komšije), a to što će iskoristiti 2% mogućnosti dotične sprave - nema veze. Srbi, bajo, sve bi dali na hvalisanje, a to što nemaju ništa u frižideru kad dođu kući i hodaju u patikama od pre 5 godina, nema veze.

@violinista: Nokia 7650 ima sve sto si nabrojao ;) (kao i 3650 i 6600 i 6630 i svi ostali simbian telefoni)

Pa to ima i moja 6230, a imaju i telefoni od pre 3-4 godine, npr. Nokia 6110 ;) ali nemaju toliki displey, mogućnost upisivanja tekstaa rukom, pisanje kratkih zabeleški, nemaju dobru preglednost itd. itd.

Mislim, sve to može da se "zbudži" ali jednostavno - jedino je PDA taj koji formatom odgovara poslovnom čoveku tj. da u desnoj ruci drži "beležnicu" a u levoj olovku (tako ja radim, pardon) i da "piše" - tj. da ga koristi kao klasični blok papira. Tako je PDA i zamišljen, pa su mu posle ubacili igrice i ostale gluposti.

Dolazimo opet do moje konstatacije da ne mozemo realno da sagledamo upotrebne vrednosti PDA, Smartphone, Symbian... jer ljudi (kao sto rece Violinar) koriste 2% mogucnost tih uredjaja jer ih kupuju zbog muzike, igara, zato sto ih vec ima neko drugi (ili nema)..........

Sada je sve vec stvar ukusa i manjim delom potreba, a uvek ce biti da "Svaki ciga svoga konja hvali"! :wall:

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
lupio si glupost i ostao zhiv :)
sve je veca integracija telefona u pda (nova hp 6xxx serija, i-mate jam i pda2k, koji se proizvodi u 5-6 verzija, za razlichite firme i operatere, motorola MPx i nova RAZR MPx koji bi trebao da bude malih dimenzija u odnosu na starijeg brata,). Takodje svi ti phone pda prelaze na 2.8 incha touchscreen, da bi bili manji zbog dimenzija,i tako lakshi za telefoniranje. A kao shto vidimo kod smartphonova, svi insistiraju na vecem ekranu i polako povecavaju rezoluciju(novi p1000 ce imati qvga, kao shto vec ima s700, a i s900 ce imati takodje qvga), jer realno 176x220 ili kolko je vec rez kod symbian telefona i ms smartphonova je skoro neupotrebljiv (ko moze da surfuje, ili radi neshto sa tabelama na onom malom ekranu).

A to o upotrebljivosti je neka posebna pricha za sebe, ista kao i pricha sa kompjuterom, kolko nama stvarno novca donose ti kompjuteri, i ove zverine shto npr imaju ljudi sa foruma, kako bi izvukli koji poen vishe u 3dmarku. Poenta, ko voli jaku zverinu na stolu, neka to kupi, ko voli pda, neka ga uzme, i svi srecni i zadovoljni.

Poslednja izmena:
e ljudi ..msm interesuje me jedna stvar.. u pitanju je motorola RIZR Z6 koja ima linux... pa da li mozda neko zna sajt za aplikacije i teme za taj telefon... i kako instalirati...
Unapred Hvala

mali off kad je tema već dignuta iz mrtvih :)

zanimljivo je videti 4 godine kasnije ko je bio u pravu a ko ne... :)

ne znam ja .. nisam u toku.. interesuje me ta stvar sa linuxom i tim temama i aplikacijama.. ako neko moze da pomogne ... unapred hvala

pa npr ovde ovako na brzinu

to su samo java aplikacije.. a da li neko zna nesto za linux kao sto postioje za symbian sys i tako to... e pa teme,aplikacije i tako ...
a i to su slike za z3..z6 ima rezoluciju 240x320 ...
a sto se tice tog linux operativnog sistema... znam da je fon brz i da ne trosi bateruju kao symbian..ali da li ima isto takve mogucnosti kao kod symbiana..msm programi i te stvarcice...

Poslednja izmena:
Uzeo si pogresan telefon. Motorola je cudna kompanija cije orjentisanje na trzistu telefona mi nije najbolje jasno. Prvo izbace fenomenalne mpx serije pa zabatale win platformu, pa izbace Linux i njega opet napuste, sta im je sad na pameti, ko zna. Inace drugar je do skora imao A1200 sa linuxom i nije imalo NISTA od programcica. Eventualno nesto skroz nebitno i to je to. Zato, batali, nemas neki izbor.

ma nisam uzeo..ja to dobro proverim pre nego sto kupim.. hvala na savetu.. a da li je neko imao iskustva sa nokion 5320 Xpress Music? cini mi se kao super fon..a mislim da i nije toliko spor s obzirom da je symbian... a i ipak je symbian pa za njega ima sve na svakoj stranici :)... msm ako ga uporedim sa nokia 5630 koji je naslednik tog modela... i koji je skuplji on je spor..ali ovako da li je bar relativno br..? unapred hvala:)

Spor nije sigurno jer ima 369 mhz procesor, ima i FP2.

Nazad
Vrh Dno