Šta je novo?

Smart Buy medije

vlasta

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2001
Poena
649
Kako su se pokazale ove medije? Koji model uzeti. Da li su losije od Verbatim MetalAzo?

Sigurno da su losije, ali mozes da ih nadjes na 10 komada za 1.1dm... sto je ok cena ako kupujes tu kolicinu... Cini mi se da je najbolja kupovina onaj Prinso ili kako se vec zove - noname, svetlo plavi, 100 komada za 70dm, 24x se rezu a mnogi kazu i 32x, kvalitetni su koliko noname moze da bude kvalitetan itd.... treba da ih uzmem pa cu javiti....

byMaX je napisao(la):
Sigurno da su losije, ali mozes da ih nadjes na 10 komada za 1.1dm... sto je ok cena ako kupujes tu kolicinu... Cini mi se da je najbolja kupovina onaj Prinso ili kako se vec zove - noname, svetlo plavi, 100 komada za 70dm, 24x se rezu a mnogi kazu i 32x, kvalitetni su koliko noname moze da bude kvalitetan itd.... treba da ih uzmem pa cu javiti....

Princo je zaista dobar, verovatno najbolji NN disk.:)

Ajd dajte na private gde kupujete PRINCO da i ja uzmem sebi koju desetinu ;) ;) ;)

A koliko su Smart Buy zapravo loshiji od Verbatima ?? Jel neko testirao ? Pogotovu oni crni, oni su nevidjeno cool.
A i neki ljudi su mi se zalili na verbatim kako loshe rade kada narezu audio CD, bolje im rade NoName u audio playerima nego Verbatim. :confused:

Jedini NN disk bolji od Princo (svetlo zlen, ali ne na zuto...nije bre ono plava boja:)) diskova jeste Ritek. Problem jes to su na Taiwanu (kao i na stockovima po zapadnoj Evropi....Austrija i Holandija za nase trziste) skplji i po 0.03 ili 0.04$ sto je morate primetiti ogromna razlika u procentima s obzirom da je cena tamo ispod 0.2$.

Kod nas povremeno naleti tura, ali se kupci unapred znaju, pa se i mi nepoznati pomalo ogrebemo:)
Disk je tamno zelen.

i ja imam samo pozitivna iskustva sa princo diskovima :) zadnji put kada sam uzimao bila je cena 0.7 na 100 komada (u zvonu)

432 043 slobodan (kod vukovog spomenika) al ostavite i koji za mene!!!! :)

Sentenced je napisao(la):
A koliko su Smart Buy zapravo loshiji od Verbatima ?? Jel neko testirao ? Pogotovu oni crni, oni su nevidjeno cool.
A i neki ljudi su mi se zalili na verbatim kako loshe rade kada narezu audio CD, bolje im rade NoName u audio playerima nego Verbatim. :confused:

Pa losiji je onako... najbolje ti je da koristis NN princo za vecinu stvari, a kad ti treba sigurnost i kvalitet, onda verbatim metalAzo.

A ti sto su se zalili na verbatim imaju praistorijske uredjaje, cija talasna duzina lasera je predvidjena samo za originale (i bugare :)) pa im plavi verbatim bas i ne odgovara.

Ajd dajte na private gde kupujete PRINCO da i ja uzmem sebi koju desetinu ;) ;) ;)

Ja sam rezao na Smart Buy crne diskove i nemam nikakvih zamerki na kolicinu koju sam do sada narezao. Jedina zamerka je na cenu koju je moj diler podigao za 1 din. po komadu pa mi se vise isplati da kupim najeftinije od 700MB no name na kojima sam takodje snimao a da mi ni jedan nije puko. A crni su stvarno dobri.

SmartBuy sam ja imao jednu kutiiju i to onih silver 16x. Pazi, ipak je Verbatim verbatim. ALi nista ne fali SmartBuy diskovima! Doduse, od tih 10 komada sto sam imao, 1 mi je puko... na samom pocetku rezanja.
Potpuno je tacno da Verbatim zeza sto se tice rezanja audio cd-ova. I meni mini linija teze prepoznaje kad ubacim verbatim cd, nego npr. Lead Data.... Mozda mnogi nisu culi za ovo ime, ali zaista su sjajni! Tajvanci kao i obicno.... Za zikmu su super, a i za sve ostalo! Nisu bas jeftini kao sto bi svako ocekivao od slabije poznatog imena....
Npr. jedan novi model Samsung mini sistema (koji kosta 1000 dm) nece NIKAKO da cita Verbatim plave diskove!!! TO mi je i prodavac rekao... pa u inostranstvu je to predvidjeno da svi originali budu silver a ne blue, pa je verovatno u tome caka.....

Poz.;)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
SmartBuy sam ja imao jednu kutiiju i to onih silver 16x. Pazi, ipak je Verbatim verbatim. ALi nista ne fali SmartBuy diskovima! Doduse, od tih 10 komada sto sam imao, 1 mi je puko... na samom pocetku rezanja.
Potpuno je tacno da Verbatim zeza sto se tice rezanja audio cd-ova. I meni mini linija teze prepoznaje kad ubacim verbatim cd, nego npr. Lead Data.... Mozda mnogi nisu culi za ovo ime, ali zaista su sjajni! Tajvanci kao i obicno.... Za zikmu su super, a i za sve ostalo! Nisu bas jeftini kao sto bi svako ocekivao od slabije poznatog imena....
Npr. jedan novi model Samsung mini sistema (koji kosta 1000 dm) nece NIKAKO da cita Verbatim plave diskove!!! TO mi je i prodavac rekao... pa u inostranstvu je to predvidjeno da svi originali budu silver a ne blue, pa je verovatno u tome caka.....

Poz.;)

To sto ti CD player nece da cita sve diskove, samo znaci da je los. Dobri CD playeri citaju ama bas sve. ;)

Aca je napisao(la):
To sto ti CD player nece da cita sve diskove, samo znaci da je los. Dobri CD playeri citaju ama bas sve. ;)

Ne mora da znachi. Vidjao sam ja ultra- kvalitetne cd playere koji nisu chitali, dok su neki krsevi bez problema chitali. Nema pravila

gladiac je napisao(la):
Ne mora da znachi. Vidjao sam ja ultra- kvalitetne cd playere koji nisu chitali, dok su neki krsevi bez problema chitali. Nema pravila

Burazer ima neki tensai CD player ili tako nekako (u liniji) koji cak nema automatsko zatvaranje traya, vec mora rucno, cela "masina" se raspada, a hoce da procita audio disk koji je pukao i nasilno zatvoren (stariji adaptec je mogao da zatvar diskove kada puknu) i bukvalno svaki sekund koji je snimljen on procita (4 cele pesme i 5a do pola), dok moj Sony (komponenta i discman), Tehnics, nekoliko CDromova dobro razmisle pre nego li procitaj disk, pa onda odsviraju max do pola cetvrte pesme. Bilo je jos nekih primera....

Malo opshteg uputa...

Ne mozete pitati koji diskovi dobro rade, jer na svakom pisachu drugi diskovi dobro rade i nema zlatnog pravila! Pre svega zavisi naravno od kvaliteta medije, ali zavisi i od podataka koji je proizvodjach pisacha stavio u firmware. Ako podataka nema, uredjaj ce po toleranciji izabrati najpriblizniji unos, i onda se dobija relativno losh disk. Jedini nachin da se vidi koji se CD-R-ovi slazu sa vasim pisachem je da trazite listu preporuchenih diskova od svakog proizvodjacha. Ne brinite, svaki proizvodjach ce vam je poslati. Na toj listi su oni diskovi koji imaju manje od 10cps greshaka.

Od NoName diskova, najkvalitetniji dsu Taiyo Yuden. Medjutim, proizvodi ove kompanije su izuzetno retki na evropskom trzishtu. Po mojim informacijama, dostupni su samo u Grchkoj. Ritek vec neko vreme ne proizvodi NoName diskove, a vecinu njegovih proizvoda otkupljuje TDK.

Bane

Do sada sam narezao dosta Smart Buy i obojenih i silver od 24X i nijedan mi nije puko. Ne znam zašto tolika povike na njih. Radim sa Teac 16. Verbatim je Verbatim ali za najmanje duplo nižu cenu dobijam ono što mi treba.
Pozdrav!!!

U pravu si Cartman-e, ovaj Bane ;)

Bane je napisao(la):
Malo opshteg uputa...

...
Od NoName diskova, najkvalitetniji dsu Taiyo Yuden. Medjutim, proizvodi ove kompanije su izuzetno retki na evropskom trzishtu. ...
Bane

Moja zaliha Taiyo Yuden-a se polako smanjuje (shmrc!). Otkada sam uzeo TEAC-a 524E rezem ih na 24x bez ikakvih problema (data).
Inache, SVI proizvodjachi CD-R uredjaja kalibrishu svoje lasere po Taiyo Yuden medijima. Ako ste primetili da Nero CD Speed u opciji Extra - > Drive check daje izvesnu informaciju 'dye type' a za Taiyo Yuden je taj broj - 1.
Ovo je jedan citat koji mi je poslao ortak sa nekog sajta za CD-R standarde:

The other reason is that the media defined in the Orange Book itself, and
the drives that were designed to record this media, are based on the
original Taiyo Yuden cyanine disc. Taiyo Yuden cyanine media is the de facto
reference medium for the CD-R industry. Most existing CD Recorders are
designed to record to cyanine media. Some CD players and CD-ROM drives will
read discs recorded on cyanine media more readily and reliably than they
will read discs recorded on phthalocyanine media. This compatibility is tied
in with a little-discussed concept known as write strategy.

Toliko od mene...

P.S.: Ako neko nekad naleti na Taiyo Yuden medije, slobodno neka mi se obrati. Raspolozen sam za kupovinu 200 komata i to odma! :)

Chella, proizvodjachi ne "kalibrishu" lasere ni po kakvim medijama. Proizvodjach o svakom disku mora da vodi rachuna i da za svaki disk unese podatke. Ako ih mrzi, onda se obichno unesu podaci za 30-ak vrsta, a onda se uradi "procentaza", tj. stavljanje eventualne greshke, u koju bi trebali da upadnu ATIP-i svih ostalih diskova. Ako se ipak desi da pisach nema ni takvu podrshku za taj disk, izbacice greshku ili o kalibraciji ili o izabranoj brzini.

To shto si naveo kao "Type 1", ta informacija znachi da je disk neshto kvalitetniji, tj. da ima cyanine za recording layer.

Bane

NO-NAME cds --- ispala

ljudi na no-name g*vna od diskova nemojte snimati nista
ja sam bio glup i snimio svoj backup na jedan dobar no-name i naravno on mi je pukao u cd-romu jednoistavno se raspao
dakle ... zakljucak
nebudite stipse, kupite kvalitetni disk sa imenom...
kad vec imate pare za cd writer kupujte najbolje cdove ili vam se moze desiti ispala kao sto se desila meni i mozete izgubiti celu godinu dana rada na tom jednom cd-u kao sta sam ja izgubio

no-name je jedino dobar za gluposti tipa muzika i slicno za stvari koje su replacable, za backup i vazne stvari ipak firmiran cd

peace
Nexus

Re: NO-NAME cds --- ispala

Nexus je napisao(la):
no-name je jedino dobar za gluposti tipa muzika i slicno za stvari koje su replacable, za backup i vazne stvari ipak firmiran cd
Oduvek je bila ona izreka "ko ceni svoj rad radi beckup". Ali ima "beckup" a ima i beckup. Sve je stvar individualnog vidjenja problematike. Za koji pfening manje ...

Bane je napisao(la):
Malo opshteg uputa...
Ne mozete pitati koji diskovi dobro rade, jer na svakom pisachu drugi diskovi dobro rade i nema zlatnog pravila! Pre svega zavisi naravno od kvaliteta medije, ali zavisi i od podataka koji je proizvodjach pisacha stavio u firmware.
Slazemo se.

Ali za pretpostaviti je da ipak za neke brend-ove postoji generalna konstatacija. Zato nisam ni navodio koji je pisach u pitanju.

Dabar je napisao(la):
Do sada sam narezao dosta Smart Buy i obojenih i silver od 24X i nijedan mi nije puko. Ne znam zašto tolika povike na njih. Radim sa Teac 16. Verbatim je Verbatim ali za najmanje duplo nižu cenu dobijam ono što mi treba.
Kolika je to onda cena na kolicinu ako je najmanje duplo nize od Verbatima?

Btw, shta je to pucanje diska? Snimam evo ima peta godina, a nikako da mi se to desi.

vlasta je napisao(la):
Kolika je to onda cena na kolicinu ako je najmanje duplo nize od Verbatima?

Maloprodajna cena NN diskova od 700MB je 22 din bez kutijice. Takvih diskova sam snimio dosta cak i sa malo overburna i sve je OK

i m novice je napisao(la):
Maloprodajna cena NN diskova od 700MB je 22 din bez kutijice. Takvih diskova sam snimio dosta cak i sa malo overburna i sve je OK

Uzeo si mi reč iz usta.:) i može se zaključiti koliko su jeftiniji od Verbatima, a do sada nisam imao škarta.
Pozdrav!!!

Vrh Dno