To o cemu pricas je porez a ne carina.Carina na PC je vec odavno manja (8%), i tesko da ce se smanjivati/ukinuti.
Interesuje me da li se najavljeno smanjenje carina na automobile i tehniku 1. januara 2009. godine odnosi i na PC, Hi-Fi, Home Theater i sl uredjaje.
Da, da, tacno, sorry.To o cemu pricas je porez a ne carina.
Interesuje me da li se najavljeno smanjenje carina na automobile i tehniku 1. januara 2009. godine odnosi i na PC, Hi-Fi, Home Theater i sl uredjaje.
zvučni, web kamere, tv karte, slušalice... Carine su od 5 do 15%. Mada ja bi glasao za to da se ukinu bespotrebni atesti na laptopove, televizore, monitore s dvi, gotove konfiguracije...
Ne slažem se. Ovako imamo kakvu takvu kontrolu nad onim što se uvozi.
slazem se da budu atesti za robu koja nema nikakve sertifikate, ali npr ja aku hocu da uvezem Asusov laptop koji ima atest uradjen u nemackoj oni kazu mi ne priznajemo taj morate da uradite kod na cena sica 200eur po modelu.
Po modelu. A oni uvezu, lupam, 300 komada. Na tih 300 komada 200 eura je 1.5 euro. Nije to neki faktor za cenu, bilo čega.
slazem se da budu atesti za robu koja nema nikakve sertifikate, ali npr ja aku hocu da uvezem Asusov laptop koji ima atest uradjen u nemackoj oni kazu mi ne priznajemo taj morate da uradite kod na cena sica 200eur po modelu.
Po modelu. A oni uvezu, lupam, 300 komada. Na tih 300 komada 200 eura je 1.5 euro. Nije to neki faktor za cenu, bilo čega.
Smanjice carinu, a cene ce zbog jacanja evra u odnosu na dinar ostati tu gde jesu... Naravno, evro i dinar nemaju veze sa tim, nego uvoznicima zinulo dupe, pa to koriste kao izgovor. Info iz prve ruke, a i ne znam sta je ovde ko ocekivao.
Kad evro sa 85 padne na 76 cene se ne menjaju, kad se popenje na 90, odma skacu i one...
Raspitaj se kod ljudi koji uvoze ko i kako "atestira". To je u praksi najobičnija taksa, niti tu neko nešto pregleda, niti nešto (a)testira, niti nešto kontroliše. Samo poskupljuje cenu i privilegovanima puni džepove. Što meni država ne da odobrenje da izdajem ateste? I ja imam pisaći sto i štampač, pečat ću da naručim (to je sve što treba za ovakve "ateste").Ne slažem se. Ovako imamo kakvu takvu kontrolu nad onim što se uvozi.
Ne slažem se. Ovako imamo kakvu takvu kontrolu nad onim što se uvozi.
a jel moze neko meni da kaze - kako to mene stvari sa Ebay-a uvek izadju boga oca vishe od cene + shipping-a, ako vi kazete da je carina 1% ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari