Šta je novo?

Smanjenje carina 1.1.2009.

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Interesuje me da li se najavljeno smanjenje carina na automobile i tehniku 1. januara 2009. godine odnosi i na PC, Hi-Fi, Home Theater i sl uredjaje.

Carina na PC je vec odavno manja (8%), i tesko da ce se smanjivati/ukinuti.

Interesuje me da li se najavljeno smanjenje carina na automobile i tehniku 1. januara 2009. godine odnosi i na PC, Hi-Fi, Home Theater i sl uredjaje.

obzirom da je carina na komponente, računare (gotove konfiguracije), monitore (osim sa DVI priključkom), notebook računare, printere itd već odavno 1%, po logici stvari ne može se smanjivati, može se eventualno samo ukinuti carina.

eventualno mogu smanjiti carinu za DVI monitore (trenutno 15%), torbe i baterije i druge pinklice ...

zvučni, web kamere, tv karte, slušalice... Carine su od 5 do 15%. Mada ja bi glasao za to da se ukinu bespotrebni atesti na laptopove, televizore, monitore s dvi, gotove konfiguracije...

Ok, za PC je 1% ali da li u pominjanu tehniku spadaju i pojacala, audio/video risiver, zvucnici? Taj deo tehnike skuplji je nego u Evropi.

da je skuplji nego u evropi ne bi iz evrope dolazili kod berara da kupuju opremu...
Jes, skuplji je zbog marzi maloprodaja, ali je jeftiniji na vp.

PS. Jednostranom primenom sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, carine na sve sto se proizvodi u evropi bice manje.

Poslednja izmena:
Rece mi drugarica juce da su smanjili pdv na 8% za monitore, osim onih koji imaju tv tjuner.

Smanjice carinu, a cene ce zbog jacanja evra u odnosu na dinar ostati tu gde jesu... Naravno, evro i dinar nemaju veze sa tim, nego uvoznicima zinulo dupe, pa to koriste kao izgovor. Info iz prve ruke, a i ne znam sta je ovde ko ocekivao.
Kad evro sa 85 padne na 76 cene se ne menjaju, kad se popenje na 90, odma skacu i one...

zvučni, web kamere, tv karte, slušalice... Carine su od 5 do 15%. Mada ja bi glasao za to da se ukinu bespotrebni atesti na laptopove, televizore, monitore s dvi, gotove konfiguracije...

Ne slažem se. Ovako imamo kakvu takvu kontrolu nad onim što se uvozi.

slazem se da budu atesti za robu koja nema nikakve sertifikate, ali npr ja aku hocu da uvezem Asusov laptop koji ima atest uradjen u nemackoj oni kazu mi ne priznajemo taj morate da uradite kod na cena sica 200eur po modelu.

slazem se da budu atesti za robu koja nema nikakve sertifikate, ali npr ja aku hocu da uvezem Asusov laptop koji ima atest uradjen u nemackoj oni kazu mi ne priznajemo taj morate da uradite kod na cena sica 200eur po modelu.

Po modelu. A oni uvezu, lupam, 300 komada. Na tih 300 komada 200 eura je 1.5 euro. Nije to neki faktor za cenu, bilo čega.

Po modelu. A oni uvezu, lupam, 300 komada. Na tih 300 komada 200 eura je 1.5 euro. Nije to neki faktor za cenu, bilo čega.

hehe
odma se setim jedne domace prodavnice i izjave
"imamo samo jedan takav monitor, da vidimo kako se prodaje, pa cemo ako treba naruciti jos" :d:S:

Zaisli koiliko bi "drzavnih" pacova ostalo bez hrane kad bi se ukinuo takav zakon?
Uostalom, cime bi se bavili, opravkom Ei Nis televizora?

malo uvoznika ima koji ce uzeti 300 kom po modelu, a modela ima mnooogo, a cena laptopovima generalno pada. takva je nasa drzava, na svakom koraku da uzme pare, ti uvezes, pa mora privremeni uvoz zbog atesta, pa platis lezarinu, pa cekas 10 dana atest za laptop koji ni ne pogledaju i na kraju finalno carinjenje ....
a lepo imas u rukama atest uradjen u EU ali neeee mi ne priznajemo EU i ako hocemo u nju :)

Smanjice carinu, a cene ce zbog jacanja evra u odnosu na dinar ostati tu gde jesu... Naravno, evro i dinar nemaju veze sa tim, nego uvoznicima zinulo dupe, pa to koriste kao izgovor. Info iz prve ruke, a i ne znam sta je ovde ko ocekivao.
Kad evro sa 85 padne na 76 cene se ne menjaju, kad se popenje na 90, odma skacu i one...

e upravo to, evro pada-cene iste, evro gore-cene gore

i ako smanje carinu, to samo ide u korist uvoznika/prodavaca

cene za nas ostaju iste

Raspitaj se kod ljudi koji uvoze ko i kako "atestira". To je u praksi najobičnija taksa, niti tu neko nešto pregleda, niti nešto (a)testira, niti nešto kontroliše. Samo poskupljuje cenu i privilegovanima puni džepove. Što meni država ne da odobrenje da izdajem ateste? I ja imam pisaći sto i štampač, pečat ću da naručim (to je sve što treba za ovakve "ateste").

Atestira se. Konkretno to radi Kvalitet - Nish. I stvarno dodju i premere interferencije itd. Jedino shto je komichno, ovo se radi za cele sklopove, tj. rachunare shtampache itd. Za komponente ne.

Kad su doshli da atestiraju brand rachunare koje je moja firma uvezla, bilo je "u pa ova napajanja moraju da se testiraju, mogu da unesu smetnje u strujne instalacije". Na pitanje a shta je sa kineskim napajanjima koja se na hiljade uvoze za po 3e, kazu "ne, to ne proveravamo"

Pa da, ta kineska su slaba da ista urade, ova nisu :D

To da imamo kontrolu je po meni iluzija. Taj atest moze da dobije svako ko potplati one lopove, i to je nesto sto svako zna.

Ovde prvo treba da se iskoreni korupcija, pa tek onda moze biti govora o nekakvoj kontroli.

ateste u srbiji rade 2 firme, Kvalitet Nis i Jugoinspek iz Beograda. a za napajanja pomenuta nisu potrebni atesti nego samo misljenja zavoda za standardizaciju, koje je ~150 din i koje se ceka 7 dana :)

pa vi gledajte koliko drzava uzima na akcizama i ako je gorivo palo na ~45$ i dolar oslavio za 10% u protekle 2 nedelje, nasa drzava koliko sam cuo dize cene goriva :))))

kako Mile sa cubure kaze, ovo moze samo u Srbiji :)))

Poslednja izmena od urednika:
i da napomenem da hoce pdv da povecaju sa 18 na 20% :(((

Poslednja izmena:
Inace sto se tice teme, jako me zanima hoce li pasti cena i na uredjaje sa DVI prikljuckom?

Poslednja izmena od urednika:
He ako smanje akcize i carine na benzin za 3 dinara bankrotiraće nam država što i nije tako loša stvar s obzirom da mi se smučilo da mi koji radimo kod privatnika izdržavamo 400.000 uglavnom korumpiranih neradnika koje plaća država...

Nego da se vratim na temu, i mene mnogo zanima hoće li se smanjiti carina za DVI monitore ( trebalo bi i porez da obore) da li neko zna to zasgurno?

Druga stvar koja me zanima (bio bih zahvalan ako može neko da mi kaže pouzdano): kakva je stvar sa donošenjem recimo monitora u povratku iz EU, da li ima neka granica do koje cene se ne carini i kako? Hvala unapred.

Poslednja izmena:
za carinjenje ti je isto za sve - roba do ukupne vrednosti od 100$ se ne carini.

a jel moze neko meni da kaze - kako to mene stvari sa Ebay-a uvek izadju boga oca vishe od cene + shipping-a, ako vi kazete da je carina 1% ?

To zavisi... carina je 1% i PDV je 8% AKO spediter odradi posao ;) Ovako je 10% carina i 18% PDV.
Kad ulazis u zemlju recimo bez speditera ne mozes da dobijes carinu 1%.
A usluge speditera (koje jbm li ga zasto uopste su potrebne za fizicka lica) su verovatno vece nego vrednost tebi porucene robe ;)

Zato ja nakupim 50 diskova pa porucim :D

BTW, u EU ne postoji ovako nesto - sve sto udje u zemlju x% PDV (u zavisnosti u koju drzavu udje), i to je to... sem ako nije luksuzna roba (cigarate ne pokusavajte uneti cak iz Portugalije u Nemacku iako su obe u EU), e onda ne znam kako ide.
a jel moze neko meni da kaze - kako to mene stvari sa Ebay-a uvek izadju boga oca vishe od cene + shipping-a, ako vi kazete da je carina 1% ?

Poslednja izmena:
zar zemlje clanice EU nisu unutar sebe oslobodjene carine i poreza pri ulasku/izlasku robe ?

Vrh Dno