Šta je novo?

Slova Š, Ć, Đ...

nemanja_rs

Cenjen
Učlanjen(a)
03.05.2009
Poena
154
Da li neko znam šta treba da uradim da bi mi sajt prikazivao slova Č, Ć, Š, Đ, Ž? Jel treba nešto da se instalira? Radi se o statičkom web sajtu.

Trebas da postavis encoding na UTF-8.

Jel je ta strana u HTML-u?

Dodaj u Head-u strane ovo.

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

meni ovo pise u headu, i kao da je vec aktivirano...
<head>
<meta charset="UTF-8" /><title>Pocetna</title>

Probaj da zamenis ovim sto sam ti poslao gore, tesko je ovako napamet da ti dam precizan odgovor.

Googlaj UFT-8 + HTML pa pronadji resenje koje ti odgovara.

Ok. ALi dok radim u DW sajt prikazuje pomenuta slova normalno i kada ga otvaram u brows. Ali kada ga okacim na internet slova se gube. U svakom slucaju hvala.

Znam ja sta je problem>

Posto si vec ubacio u HTML tag UTF-8 , onda moras da prebacis sam HTML fajl u "Encode in UTF-8", jer ti je trenutno strana u ANSI-ju. Kad prebacis encoding, sva nasa slova (ćčžšđ) ce ti se zeznuti i moraces da ih prepises...

Ne znam gde pises taj HTML, ali u Notepad++ je prebacivanje lako. Imas u gornjem meniju (file, edit, search, vies, ENCODING,....). Ako se ne budes snasao sa tvojim editorom, skini Notepad++ (besplatan je i mali), ucitaj tvoj fajl (moraces sve, ustvari), prebaci encode-ing, snimi i to je to. Onda nastavi da se igras u tvom editoru.. Ili nastavi da koristis notepad++ posto je odlican.

Ok hvala na savetu, pokusacu. A da li moram posle svakog editovanja texta da enkodiram, ili ce on automatski to raditi?

Ne, ne moras. Jednom kad snimis .HTML ili .PHP fajl sa enkodingom koji hoces, to tako ostaje sve dok mu ponovo ne promenis na neki drugi enkoding.

Nece ja ne znam zasto... Kad otvorim html stranicu u notepad++, vec pise da je encode in UTF 8, ali ipak prebacim opet sacuvam i kad uploudujem stranicu opet isto nzm zasto??

Mozda te browser zeza.. podesen je da sve prikazuje kao western umesto autodetect ili utf-8. Pogledaj character encoding u menijima browsera.

Nije do brows. Ne kapiram zasto nece da prikazuje kada je sve lepo namesteno, barem ja tako mislim..

Ima li još neko rešenje za ovaj problem, gledao sam po internetu sve isprobavao... jednostavno neće.

Nazad
Vrh Dno