Šta je novo?

Slipstreamovanje - argumenti za i protiv

chivitli

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.04.2002
Poena
619
Posto neki misle da je svejedno da li instalirati SP sleapstreamovan u instalaciju ili na sveze instaliran operativni sistem, dok drugi tvrde da je jedno od ova dva resenja bolje, molim i jedne i druge da argumentuju svoje stavove. Ovo nije poll na koji nacin neko radi, te se nemojte ubacivati sa takvim odgovorima, nek se jave samo oni koji zele da obrazloze svoj stav :)

Najbolje je kada instaliras OS sa fabricki ugradjenim SP
MS konkretno prodaje takve instalacije.

ZoNi je napisao(la):
ja mislim da je svejedno, ali vise volim pojedinacno, jer je autor (M$) ipak tako predvideo da se radi u vecini slucajeva...
Zašto misliš da je M$ tako predvideo? Slipstrimovanje je upravo oficijelna M$ procedura, ta oni baš tako isporučuju sve auktuelne verzije Windowsa.

Moje misljenje je da je bolje slipstrimovanje zato shto SP2 donosi u sebi i novije verzije drajvera za podrzani hardware (nisam siguran da ako ga instalirash naknadno da on instalira i novije drajvere) i koliko ja znam ima manje problema sa komptabilnoscu.

Mislim da je suvisno pitanje za i protiv, podseca me malo na one ranije diskusije da li je bolji FAT32 ili NTFS?! Pa se onda javljaju "znalci" koji tvrde da je FAT32 bolji, pa jos navode "argumente". Ne bi Microsoft izdavao OS sa integrisanim SP da postoji neki problem, tj. da je bolje instalirati OS a onda SP. Recimo, koliko je jednostavnija instalacija sistema na S-ATA disku, stavis CD i gotovo, a ne ono ubacis disketu sa draverima za S-ATA....

Poslednja izmena:
Za mene se takodje ovde izbor svodi na ono sta je jednostavnije, ali posto neki tvrde da to nije najbolje, zelim da cujem koji su njihovi argumenti, mozda neko prozbori i nesto pametno :)

apolon je napisao(la):
Ne bi Microsoft izdavao OS sa integrisanim SP da postoji neki problem
e, ovo nisam stvarno znao :wall:

inace, i ja sam slipovao XP sa SP2 i SATA drajverima, ali jos nisam isprobao da li to radi dobro (sta cu, kad Win reinstaliram jednom u dve godine ;) )

U principu je svejedno, ali ja se vodim sledecom logikom:
1. Zasto bi stavljao jedne fajlove, a onda ih menjao fajlovima istih imena a druge velicine?
2. Zasto bi pravio dodatnu fragmentaciju particije na kojoj je Windows (zbog pomenute razlike u velicini, kao i zbog novih fajlova koje donosi SP2), kada lepo mogu da se naredjaju jedan iza drugog tokom slipstreamovane instalacije?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
U principu je svejedno, ali ja se vodim sledecom logikom:
1. Zasto bi stavljao jedne fajlove, a onda ih menjao fajlovima istih imena a druge velicine?
2. Zasto bi pravio dodatnu fragmentaciju particije na kojoj je Windows (zbog pomenute razlike u velicini, kao i zbog novih fajlova koje donosi SP2), kada lepo mogu da se naredjaju jedan iza drugog tokom slipstreamovane instalacije?
1. Zato što ću brže da uradim instalaciju sistema, pa instalaciju service packa, nego slipstreamovanje pa instalaciju sistema.
Inače, da mi nego da da biram, maluelnu instalaciju SPa ili već slipstreamovanu instalaciju izabrao bih ovo drugo.
A nikad ne bih radio reinstall kada izađe novi SP.
2. Po instalaciji u svakom slučaju treba da se radi defrag...

apolon je napisao(la):
Mislim da je suvisno pitanje za i protiv, podseca me malo na one ranije diskusije da li je bolji FAT32 ili NTFS?! Pa se onda javljaju "znalci" koji tvrde da je FAT32 bolji, pa jos navode "argumente". Ne bi Microsoft izdavao OS sa integrisanim SP da postoji neki problem, tj. da je bolje instalirati OS a onda SP. Recimo, koliko je jednostavnija instalacija sistema na S-ATA disku, stavis CD i gotovo, a ne ono ubacis disketu sa draverima za S-ATA....

Koju plocu imas pa ti je win sam nasao sata drajvere. Ja imam 8rdae+ i hardove u raidu i i dalje guram disketu 9koja mi stalno pravi probleme jer mi je flopi poluneispravan).

jddipqd je napisao(la):
1. Zato što ću brže da uradim instalaciju sistema, pa instalaciju service packa, nego slipstreamovanje pa instalaciju sistema.
a kad hoces da na drugom racunaru uradis isto? pa na trecem, cetvrtom, petom, sestom...

Miroslav je napisao(la):
a kad hoces da na drugom racunaru uradis isto? pa na trecem, cetvrtom, petom, sestom...
Davno sam naučio da (osim ako ti debelo ne plate) ne treba drugim ljudima instalirati sistem. Uvek zbog toga ispadne mnogo glavobolje (mada je ona debela isplata prilično efikasan lek protiv dotične :D ).
(A čak i da to radim, taj sistem bi već bio instaliran, pa bih u svakom slučaju instalirao samo SP, sve i da imam slipstreamovanu instalaciju)

jorgovan je napisao(la):
Koju plocu imas pa ti je win sam nasao sata drajvere. Ja imam 8rdae+ i hardove u raidu i i dalje guram disketu 9koja mi stalno pravi probleme jer mi je flopi poluneispravan).

Sigurno znam da moze sa MSI K8 Neo i Gigabyte GA-K8NS, Abit NF7-S, ali to nema veze sa plocom, vec verovatno sa tim da se ovde NE radi o raid-u, vec samo o jednom S-ATA disku. Moguce je da prepoznavanje drajvera od strane XP SP2 pri instalaciji ne vazi za raid rezim diskova, nisam probao (tj. jesam, ali dok je bio aktuelan SP1, i to uz floppy, ali ispravan :) )

Više puta probao (upravo sam zvršio jednu instalaciju) na različitim mašinama i definitvno je bolja opcija Win+SP tj. slipstrimovana instalacija.

Za slipstreamovanje. Evo i zasto:

1. Dodavanje bilo kog SP-a moze da se uradi samo jednom, kada je sistem vec instaliran, a SP je skoro izdat/nabavljen. Prilikom svake sledece reinstalacije sistema brze je (i manje komplikovano) instalirati slipstreamovani Win, nego samo Win, pa SP (zar ne?).

2. Konkretno SP2 ima poznati problem sa nekim verzijama dosta popularnih programa, te je potrebno prvo njih deinstalirati i zameniti ne-problematicnim verzijama, pa onda staviti SP2. Nije nemoguce da ce ovo biti cest problem i sa narednim SP-ovima.

3. Slicna prica je i sa drajverima + sto neki mogu biti nezeljeno zamenjeni (losijim) Majkrosoftovim (moj problem sa grafickom), a sistem ne prihvata datumski starije verzije. Sledi skidanje ne bas male kolicine podataka sa neta (to svakako treba, ali ne kad moram, nego kad ja odlucim).

4. Ji 4tze rece prostor na disku. 200 MB je, mozda, danas zanemarljivo, ali je to ipak negativna strana naknadnog stavljanja SP-a (u ovom slucaju SP2 za XP). Sutra ce biti ko zna koliko.

5. Pretpostavljam da se i sami secate koliko je tema bilo pokrenuto samo zbog toga sto se ljudima komp cudno ponasao odkako su stavili SP2 na staru instalaciju XP-a (koja je najcesce vec imala i SP1). Ne ukljucujem probleme sa kompatibilnoscu koje su, manje-vise, svi imali, bez obzira na nacin dodavanja SP2.

6. SP2 nema tu zackoljicu, ali raniji SPovi su trazili nov serijski broj, pa jos, ako ste imali nelegalan Win, bilo je problema. Ovako odma' stavis pravi serial i sve sljaka iz prve :p

Dobra strana instaliranja SP preko postojeceg Wina je u ustedi vremena (ne instalirati sistem od pocetka taj put), pogotovo ako je OS relativno svez, i sto mozes da se upoznas sa tim sto SP donosi, pa, ako ti ne odgovara, neces ga staviti pri sledecoj reinstalaciji.

Ovo je moj stav. Nadam se da cete naci da su razlozi "za" i "protiv" objektivni, ali svako, naravno, moze da radi kako se njemu (ili njoj) vise svidja.

Poslednja izmena:
Jednostavnije je instalirati Windows XP sa slipstreamovanim service packom. SP2 donosi nove drajvere za neke stvarcice koje se inace moraju naknadno instalirati uz par restarta, a tu je koliko se secam i DirectX.
E sad, moguce je ipak zadrzati SP1, a instalirati drajvere i samo hotfixove u toku instalacije. Za vise informacija o slipstreamovanju i pravljenju custom setupa koji instalira otprilike sta god vam padne napamet u toku instaliacije (tacnije 12 min pred kraj iste), ubacuje tweakove i user accountove, itd, pogledajte ovaj sajt.
Za one koji zele potpunu kontrolu nad instalacijom tu je i ovaj sjajan program koji omogucava istinsko izbacivanje Media Playera, Internet Explorera, Outlook Expressa i jos kojecega nepotrebnog iz instalacije i pravljenje novog boot cd-a.
Interesantan je argument autora protiv IE -- "Jedino sto IE ima u odnosu na druge browsere je ActiveX. On jedino sluzi kao ulaz virusima i za Windows Update. Ali kad bolje pogledate, vecina updateova na WU je bas za IE. Zasto ga drzati samo da bi mogli da ga update-ujete?"

RazbojNick je napisao(la):
4. Ji 4tze rece prostor na disku. 200 MB je, mozda, danas zanemarljivo, ali je to ipak negativna strana naknadnog stavljanja SP-a (u ovom slucaju SP2 za XP). Sutra ce biti ko zna koliko.
Polupani lončići. :)

Misli se na hard koji je kapaciteta od 200GB ili više pa je potreban SP2 da bi Win video taj hard i da bi sve radilo OK. Više o ovome >>> OVDI :)

Ups, my bad :lupko:

Ali jos gore ako je tako. Sta raditi ako imate HDD preko 137 GB? Treba vam (u ovom slucaju) SP2 u startu.

RazbojNick je napisao(la):
Ups, my bad :lupko:

Ali jos gore ako je tako. Sta raditi ako imate HDD preko 137 GB? Treba vam (u ovom slucaju) SP2 u startu.

Kako ja onda radim na 160 GB disku sa SP1?!?

Sledi link iz Stvorenjetovog posta, pa procitaj. I nemojte da se hvatate za jednu stavku. Kome radi - radi, ali sam M$ kaze da podrska za >137GB u SP1 nije potpuna. Eto, Ji 4Tze je imao problema.

jddipqd je napisao(la):
Davno sam naučio da (osim ako ti debelo ne plate) ne treba drugim ljudima instalirati sistem. Uvek zbog toga ispadne mnogo glavobolje (mada je ona debela isplata prilično efikasan lek protiv dotične :D ).
(A čak i da to radim, taj sistem bi već bio instaliran, pa bih u svakom slučaju instalirao samo SP, sve i da imam slipstreamovanu instalaciju)
a ko je spominjao druge ljude? mozda se zaposlis pa ti to bude posao... mozda ti neko od prijatelja samo trazi instalaciju...

Sve u svemu napraviti slipstream je max 10min posla, dok instaliranje SP naknadno zna da potraje, nekad ni ne radi, trazi restart, zauzme vise mesta na disku i po pravilu uspori racunar.

Poslednja izmena:
Ja sam navikao da pravim isntalacije po svom ukusu pa obavezno slipujem sp2, a od skoro ubacujem i zakrpe, tako da posle gubim znatno manje vremena.

audiofreak je napisao(la):
Kako ja onda radim na 160 GB disku sa SP1?!?
Eh, lako je tebi kad imaš Intela. :D

audiofreak je napisao(la):
Sve u svemu napraviti slipstream je max 10min posla, dok instaliranje SP naknadno zna da potraje, nekad ni ne radi, trazi restart, zauzme vise mesta na disku i po pravilu uspori racunar.
Da li ti radiš reinstall svaki put kad izađe novi SP?

Još jedan glas za slipstream.
Svi bitni argumenti ZA su već izneti (drajveri, jednostavnost, logičnost,...) pa neću nadugačko da ih ponavljam.

jddipqd je napisao(la):
Pitanje nije bilo upućeno meni al' kad sam već logovan da pomenem. DA!
Dinamika izlaska servis pakova je takva da ne predstavlja glavobolju.
Naravno, koristim i ghost.

Poslednja izmena:
jddipqd je napisao(la):

Da. Na kompu ima uvek najmanje dva os. Jedan u kome radim i retko zaista retko reinstaliram i jedan u kome testiram razne stvari i reinstaliram najmanje jedenom u mesec-dva.

Nazad
Vrh Dno