Šta je novo?

Slim ASUS Eee PC X101

Rado bih ja uzee S205, ali je on ravno duplo skuplji od X101 :d

Što se hardvera tiče moja jedina i veoma velika zamerka za X101 je 3cell baterija s kojom čovek ne može da se opusti kao sa duplo većom. Molim boga da će biti dostupna veća baterija ili da neko otkrija da je kompatibilna i s drugim eee modelima. Da hvatam beleške s njim na faxu mogu, da komuniciram preko IM programa mogu, da gledam YT mogu, da gledam filmove mogu (rado bih ja puštao HD i na ovako malim uređajima, ali se za tu cenu zaista ne bunim).

Nadam se da će X101 po dizajnu biti uzor ostalim proizvođačima i novijim Asus modelima. Nije sve u performansama već i u tom osećaju za feeling :d

Ne znam što svi spominju XP, ljudi su instalirali olakšanu 7micu i na 4G surf, a ovaj ima duplo veći SSD.

Ne znam, meni i posle 2 godine 7-mice, XP nekako vise lezi. Mislim, svidja mi se kako su neke stvari kod sedmice animirane, nije los sve u svemu, ali XP je 3 puta "laksi" OS, mnogo manje zahtevan i daleko brzi. Onaj 7 jede RAM. Sad je tek postao OS za "mase", kad 4GB RAM-a moze da se kupi za sitne pare. A za netbukove je po mom misljenju jednostavno prezahtevan. Jedino novi brazos modeli mogu da se izbore nekako sa njim, ali sve je vise trend pravljenja hardver/softver kombinacije koja je minimalno zahtevna, trosi minimalno struje, laka je, brza... Prosto ovaj pravac u kojem klasicna "wintel" masina i dalje ide je stvar proslosti, osim za 0.01% potreba, a i tu bi vise prijao neki OS koji ne trazi 2 core pocesor samo da pokrece OS, pa jos 2 core za aplikacije.

Sorry za delimicni off topic. ;)

Sve vise i vise razmisljam o ovome, plasim se da cu i da ga kupim ako ga vidim uzivo :)
Mozda skoknem do sajma sutra pa se moze desiti da i njega ima na izlozbi

Niko se ne bi naljutio ako napišeš puni opis~

Drustvo, kupio sam ovaj laptop na sajmu CEHA u subotu, ali nigde ne mogu da nadjem drajvere za XP. Da li je neko uspeo da podigne XP na njemu? Link ka drajverima bi dobro dosao :)
Na ASUS se nalazi samo neki glupi Asus Update koji ne funkcionise...
Hvala unapred

Drustvo, kupio sam ovaj laptop na sajmu CEHA u subotu, ali nigde ne mogu da nadjem drajvere za XP. Da li je neko uspeo da podigne XP na njemu? Link ka drajverima bi dobro dosao :)
Na ASUS se nalazi samo neki glupi Asus Update koji ne funkcionise...
Hvala unapred
Kolko si ga platio? jel bio na nekom popustu ili?

Jos uvek cekamo opis a i utiske ;)

Za sad je na njemu jos uvek Meego, cekam da instaliram XP pa cu dati detaljne utiske. Ovako, na prvu loptu, racunar je nestvarno tanak i lagan, imate osecaj da u ruci drzite svesku a ne netbuk. Dizajn je lep, nije glossy kao drugi Asus netbukovi, ima lepu teksturu a glossy je samo okvir oko ekrana (tzv. "bezel"). Kvalitet izrade je solidan, racunar je cvrst i utegnut, tastatura je prilicno dobra, jedino su tasteri malo sitni ali kucanje uz minimum privikavanja ide lepo.

Meego se podize za 17 sekundi (merio sam), a gasi se skoro instant, treba mozda 2-3 sekunde. Nije los kao OS, lagan je i brz, sa lepim grafickim resenjima, ali instaliracu XP prvenstveno zbog softverske podrske. Inace Meego dolazi sa instaliranim programima za vecinu opstih potreba - tu je Open office, media plejeri, browser (chrome), chat programi, itd, ali za bilo sta malo manje standardno tesko da cete naci program, zato ja ipak idem na XP.

Racunar radi besumno, uz minimum zagrevanja, u toku rada postane malo topao sa donje strane i to je sve. Punjac je toliko mali, da su ga napravili u obliku punjaca za mobilne telefone - direktno se ukljucuje u zid, nije poput punjaca za laptopove koji su pravljeni da stoje na zemlji, a iz njih kablom ide utikac do zida. Mislim da je ovo novo resenje prakticnije, plus se punjac zbog malih dimenzija lakse spakuje za put.

Ovo su neki utisci na prvu loptu, nastavicu kasnije, a postavicu i slike.

P.S. Youtube klipovi rade skroz normalno, bez seckanja. ;)

da li moze na njemu da se instalira win 7 starter? hitno mi treba odg, izinjavam se.... nemam vremena da listam.....

za lanmi86
16.739 din na sajmu CEHA (sajam potrosacke elektronike i kucnih aparata) sada u subotu. Cena od 16.739 je sa sajamskim popustom od 10%.

za The Philosopher
video sam da si napisao da si skidao sa sajtova proizvodjaca, ali nigde nisam mogao da nadjem specifikaciju :(
HVALA PUNO NA LINKOVIMA!! juce sam ih trazio citavu noc i nisam uspeo da ih nadjem sam :)

Poslednja izmena:

Treba mi pomoc oko instaliranja XP-a preko USB-a. Probao sam sa 2 programa koji prave instalacioni flesh, i kod oba instalacija pocne ali prilikom kopiranja fajlova u DOS modu izbaci poruku da ne moze da kopira neke fajlove. Kod jednog programa to javlja na 38% kopiranja, a kod drugog odma kod prvog fajla. Kako si ti instalirao, koji program za pravljenje butabilnog flesha si koristio? Hvala unapred!

Treba mi pomoc oko instaliranja XP-a preko USB-a. Probao sam sa 2 programa koji prave instalacioni flesh, i kod oba instalacija pocne ali prilikom kopiranja fajlova u DOS modu izbaci poruku da ne moze da kopira neke fajlove. Kod jednog programa to javlja na 38% kopiranja, a kod drugog odma kod prvog fajla. Kako si ti instalirao, koji program za pravljenje butabilnog flesha si koristio? Hvala unapred!

Koristi win to flash , izuzetno jednostavan i dobar

Mora da nesto ne radis kako treba, ili ti je sama instalacija windowsa corrupt. Ja sam za pravljenje butabilnog flasha/kartice koristio uvek web guide koji mi gugl izbaci pri vrhu i nisam imao problema do sada. Samo kucaj how to boot xp from usb i mora da radi.

Mora da nesto ne radis kako treba, ili ti je sama instalacija windowsa corrupt. Ja sam za pravljenje butabilnog flasha/kartice koristio uvek web guide koji mi gugl izbaci pri vrhu i nisam imao problema do sada. Samo kucaj how to boot xp from usb i mora da radi.

Pa nema tu bas nesto prostora za gresku, xp sam instalirao jedno800 puta do sada, mozda ta instalacija koju sam skinuo sa torenta ne valja.

Pa nema tu bas nesto prostora za gresku, xp sam instalirao jedno800 puta do sada, mozda ta instalacija koju sam skinuo sa torenta ne valja.

upravo ti je neko to i rek'o mozda je corrupt, nego, kako ti se cini netbook, daj neki opis, kako radi, filmovi, yt??

Na ovom linku imas kako se radi sa USB-a:
http://www.eeeguides.com/2007/11/installing-windows-xp-from-usb-thumb.html

Nekoliko puta sam instalirao na taj nacin, sigurno radi (pod uslovom da ti je Win XP instalacija ok).

Na ovaj X101 sam instalirao preko eksternog dvd rezaca.

Na ovom linku imas kako se radi sa USB-a:
http://www.eeeguides.com/2007/11/installing-windows-xp-from-usb-thumb.html

Nekoliko puta sam instalirao na taj nacin, sigurno radi (pod uslovom da ti je Win XP instalacija ok).

Na ovaj X101 sam instalirao preko eksternog dvd rezaca.

Nisam imao srece ni sa drugim XP-om koji sam skinuo. Vratio sam mu Meego dok ne nabavim normalan XP. Ovo sa torenata je tesko s***e, sve neke osakacene verzije, ne mozes naci normalan XP. Imao sam odlican disk sa SP3, i naravno nekome sam ga pozajmio, ne secam se kome, i tu mu se izgubio trag. :D

Uspeo sam konačno da instaliram XP uz pomoć Philosophera (zahvaljujem još jednom :) ), instalirao sam sve drajvere osim za wifi, na tom linku za wifi drajvere ima gomila uređaja, ne znam koji drajver da skinem, koji je odgovarajući?

Uspeo sam konačno da instaliram XP uz pomoć Philosophera (zahvaljujem još jednom :) ), instalirao sam sve drajvere osim za wifi, na tom linku za wifi drajvere ima gomila uređaja, ne znam koji drajver da skinem, koji je odgovarajući?

To cu morati da proverim, jer ni ja nisam bio siguran koji je drajver odgovarajuci, ali sam imao srece da ubodem iz druge. :)

Bas razmisljam nesto...

ako imas open office i chrome i znamo koja su otprilike hw ogranicenja ove platforme... sta je to za sta ti moze trebati winxp? meni licno nizasta, tj sve za sta bi mi trebao win, je ionako previse zahtevno za atom :)

To cu morati da proverim, jer ni ja nisam bio siguran koji je drajver odgovarajuci, ali sam imao srece da ubodem iz druge. :)

Ajd molim te, ako ti nije tesko. Kopao sam po netu za naziv kartice, i probao sam neke drajvere, ali nisam imao srece. Olaksao bi mi posao puno, bez neta mi je prakticno neupotrebljiv.

Bas razmisljam nesto...

ako imas open office i chrome i znamo koja su otprilike hw ogranicenja ove platforme... sta je to za sta ti moze trebati winxp? meni licno nizasta, tj sve za sta bi mi trebao win, je ionako previse zahtevno za atom :)

Pa dobro, zavisi sta ti na racunaru treba. Meego radi brze od xp-a, nije los. Ja licno ne mogu da zamislim racunar bez total commandera npr, a ima i drugih programa koji mi trebaju, npr. Skype, neki programi za gitaru, itd, nadje se. Ako ces ga koristiti kao tablet, plus ofis, onda je Meego mozda i bolja opcija, izbeci ces cimanje za instalaciju i drajvere ako nista drugo. Inace, racunar super radi i pod xp-om, pa xp je radio godinama svima nama i sa 512MB memorije, a ovde imas 1GB, plus brzi SSD koji daje primetno ubrzanje celom sistemu.

Super, hvala jos jednom, instalirao sam i sada sve radi odlicno!

Evo sada jos malo utisaka, ovog puta sa win XP-om. Racunar radi stvarno brzo, sigurno je zasluga u SSD-u. Net radi super, youtube takodje. :) Pustio sam neke klipove u 480p i nema seckanja, sve je kako treba. Rade normalno i DivX filmovi (ako je neko uopste ocekivao drugacije).

Baterija pokazuje oko 4 sata sa iskljucenim wifi kada je puna, malo manje sa ukljucenim wifi. Racunar je necujan, nema hard diska koji bi se cuo, a ventilator na procesoru se tek pod najvecim opterecenjem, koje traje duze vremena, jedva primetno cuje, inace kao da ga nema.

Sve u svemu, pravi racunar, ni po cemu losiji od mog starog Asus netbuka, a duplo tanji, za 50% laksi, sa brzim diskom. Za maksimalnu mobilnost, prava stvar.

Super, hvala jos jednom, instalirao sam i sada sve radi odlicno!

Evo sada jos malo utisaka, ovog puta sa win XP-om. Racunar radi stvarno brzo, sigurno je zasluga u SSD-u. Net radi super, youtube takodje. :) Pustio sam neke klipove u 480p i nema seckanja, sve je kako treba. Rade normalno i DivX filmovi (ako je neko uopste ocekivao drugacije).

Baterija pokazuje oko 4 sata sa iskljucenim wifi kada je puna, malo manje sa ukljucenim wifi. Racunar je necujan, nema hard diska koji bi se cuo, a ventilator na procesoru se tek pod najvecim opterecenjem, koje traje duze vremena, jedva primetno cuje, inace kao da ga nema.

Sve u svemu, pravi racunar, ni po cemu losiji od mog starog Asus netbuka, a duplo tanji, za 50% laksi, sa brzim diskom. Za maksimalnu mobilnost, prava stvar.
A koji si Asus netbook imao? :)

Ja imam prvi 4G Surf od 7" i jako me vuče da pređem na X101 ili nešto dosta jače poput 1015B, a sve mi žao ovog mog mališe :D

Ja imam prvi 4G Surf od 7" i jako me vuče da pređem na X101 ili nešto dosta jače poput 1015B, a sve mi žao ovog mog mališe :D

Mali off: ja sam uzeo 1015px, na nekom popustu za 21.500 RSD, posle laptopa izgleda lagan kao perce, win7 entrrprise, brz kao munja, boot 23 sec, baterija od 6-8 sati akanja na wifi-u...

Imao sam Asus 1005HA, single-core atom prve generacije (mislim da je N270), 1GB RAM-a, 160GB HDD. Prednosti starog netbuka su jaca baterija (6 cell naspram 3 cell) i veci disk. Ali na x101 uprkos 3 cell bateriji, racunar radi 4 sata sa jednim punjenjem, sto uopste nije lose. Disk je dosta manji (8GB), sto moze da se popravi dodavanjem microSD kartice. Sve u svemu, zavisi od zelja i potreba, nekome bi vise odgovarao veci disk i jaca baterija, ali ako trazis vecu mobilnost, ovo je definitivno pun pogodak. Prosto, ovo je netbuk koji zauzima prostora kao obicna sveska za skolu. :)

Nazad
Vrh Dno