Šta je novo?

Slike na hostu i bandwidth

• Začetnik teme Začetnik teme Dekstr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dekstr

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Prvo nadam se da nisam pogresio forum u kom sam postavio pitanje .
Interesuje me da li mogu nekako da napravim da slike na mom hostu koje ja koristim u postovima u WordPress-u mogu da se koriste samo na mom sajtu . jer bas dosta bandwidth-a mi odlazi na neke druge sajtvoe , odnosno kad ih neko drugi postavi na svoj ili neki drugi sajt . Nadam se da sam otprilike bio jasan 😀
Hvala unapred na pomoci !

Treba da zabranis hotlinkovanje, za to ima vise nacina, a najefikasniji je htaccess fajl (ako ti je ukljucen mod_rewrite).
Izguglaj malo, naci ces brdo gotovih resenja.

Hvala , sad cu to odraditi . nisam uopste imao predtsavu kako se to radi , pa verujem da cve mi ova smernica biti dovoljna 😀

Kao sto lazabd rece to se zove zabrana hotlinkovanja. Najbolje resenje je kroz .htaccess. Evo ti par primera kako sam ja to uradio za svoj site www.lotrolife.com . Sledece su napomene, Ne dam da se linkuju slike i fajlovi iz

Kod:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)lotrolife.com(.*)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} ^(.*)/img/quests(.*)$ [NC]
RewriteRule \.(jpeg|jpg|gif|bmp|png)$ /leech_theft/ [L]
</IfModule>

Evo objasnjenja:
1. Ako za trazeni fajl nije REFERER tvoj domena (ovo je najvazniji deo)
2. I ako URL trazenog fajla sadrzi /img/quests u sebi (ja sam hteo da zabranim linkovanje ka samo odredjenim fajlovima u poddirektorijumu /img/quests - ostale su smeli da hotlinkuju)
3. onda sve zahteve za fajlovima koji se zavrsavaju sa .jpeg ili .jpg ili .gif ili .bmp ili .png zabrani prikaz i umesto toga prikazi www.lotrolife.com/leech_theft/ . Ovo mozda ne radi bas ono sto si ti hteo ali moja namera je bila ne samo da osujetim lika koji je hotlinkovao nego da i posetioce njegovog sajta upozorim da je hotlinkovao i da treba da dodju i posete moj sajt da bi videli sliku.

3a. Takodje - URL www.lotrolife.com/leech_theft/ je u stvari PHP scripta koja belezi u stvari sa kog IP-ja i koje web adrese je pokusano hotlinkovanje (HTTP_REFERER i REQUEST_ADDRESS) tako da mogu da pratim sta se stvarno desava i ako treba da radim drasticnije mere. Moj licno problem je sto su Kineske firme koje prodaju virtuelnu robu iz igrica za prave pare koristile moje clanke da daju validnost svojim spam sajtovima. Uz pomoc gore navedenog trackinga sam mogao da ih prijavim google-u da ih izbaci iz indexa zbog kopiranja mog sadrzaja bez moje dozvole.

Ovako izgleda moj puni htaccess
Kod:
<IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteRule ^(.*)$ index.php?url=$1 [QSA,L] #ovo iznad je deo za wordpress ili neke PHP framework-ove

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ 
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)lotrolife.com(.*)$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)community.codemasters.com(.*)$ [NC] #ovo je sajt kojem zelim da dam pristup

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)mmorpg-life.com(.*)$ [NC] #ovo je sajt kojem zelim da dam pristup

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)images.google.com(.*)$ [NC] #ovo je sajt kojem zelim da dam pristup
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^(.*)uoforums.com(.*)$ [NC] #ovo je sajt kojem zelim da dam pristup
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} ^(.*)/img/quests(.*)$ [NC] #ovaj direktorijum stitim
RewriteRule \.(jpeg|jpg|gif|bmp|png)$ /leech_theft/ [L] #ka ovome redirektujem

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^(.*)lotrogold.us(.*)$ [NC] #ovaj site uvek hocu da zabranim
RewriteRule \.(jpeg|jpg|gif|bmp|png)$ /leech_theft/ [L] #ka ovome redirektujem
</IfModule>

Uz pomoc gore navedenog trackinga sam mogao da ih prijavim google-u da ih izbaci iz indexa zbog kopiranja mog sadrzaja bez moje dozvole.
</IfModule>[/CODE]
Pa to se ne radi, covece. ts ts ts :smash:

Pa necu valjda da im dozvolim da mi kradu sadrzaj i onda jos naplacuju pare za ono sto sam ja stvorio tokom mnogih neprospavanih noci 😛

Ne to naravno, ali se sa takvima izboris drugacije, u stvari sprecis hotlinkovanje i ne tuzakas nikoga. Sasvim je dovoljno to sto si uradio.
Pored toga to ti je vredelo samo za G, sta je sa recimo Baidu? Kako si izveo da ih Baidu benuje?

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?MOJSAJT.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ - [NC,F,L]

ono sto me interesuje , ja ubacim ovaj kod u .htaccess u public html folderu , ne radi , napravim .htaccess tacno u folderu gde se nalaze slike i u celom fajlu ima samo ovaj kod , opet ne radi ?!
gde li gresim , da li kod mora da se nalazi na odredjenom mestu , odredjana linija itd itd ?!

Nazad
Vrh Dno