Šta je novo?

Slideshow

• Začetnik teme Začetnik teme Jole0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jole0

Cenjen
Učlanjen(a)
16.09.2012
Poena
151
Ne znam javascript, pa bih molio, ako neko ima volje da mi objasni ša znači (izvršava) koji deo koda ovog slajdera.
Hvala unapred na odvojenom vremenu!

Prilozi

• kod.png
    kod.png
    50.3 KB · Pregleda: 169
Necu ti objasnjavati svaku liniju pojedinacno, vec samo one koji ce ti trebati da razumes funkcionalnosti iza doticnog koda.

Kod:
var interval = 3 * 20 //broj sekundi izmedju promena
Kod:
var images = document.getElementsByTagName("img"); //nadji sve elemente koji imaju 'img' tag
Kod:
var imageCount = images.length //prebroj koliko je elementa nadjeno u liniji iznad
Kod:
var imageArray = []; //definisi prazan niz

To ti je sto se tice promenljivih... a sada funkcije:

Kod:
var randomize = function() ...
Ova linija koda je deklaracija funkcije "randomize" koja defakto ti vraca -1, 0 ili 1 vrednosti.

sada petlja:
Kod:
for(var i = 0; i < imageCount; i++) {
images[i].className = 'fade-out'; // za svaki element iz niza 'images' dodeli im klasu 'fade-out'
imageArray[i] = images[i]; // defakto kopiraj ceo niz, sa dodeljenom klasom, u drugi niz
}

imageArray.sort(randomize); // sortiraj niz prema random broju koji ti vrati funkcija 'randomize'

A sada ova "fade" funkcija

Kod:
var fade = function() {
imageArray[current++].className = 'fade-out'; // nakon sto uvelicas promenljivu 'current' za 1 i nadjes prema tom indeksu element u nizu 'imageArray', dodeli mu klasu sa nazivom 'fade-out'

if (current == imageCount) { // ako je vrednost promenljive 'current' jednaka vrednosti broju elementa koji se nalazi u 'imageCount'
current =0; // defakto vrati vrednost promenljive 'current' na 0 (sto je ujedno i pocetna vrednost)
imageArray.sort(randomize);
}

imageArray[current].className = 'fade-in'; // nadji element u nizu 'imageArray' koji se nalazi na indeksu koji je jednak vrednosti promenljive 'current' i dodeli mu klasu 'fade-in' (ovo ukratko znaci da ce prikazati ovaj element)

setTimeout(fade, interval * 100); // postavi timeout za funkciju 'fade' (bukvalno samo na sebe) sa interval od 6000(3 * 20 * 100) sto je 6s.
};

fade(); // pokreni funkciju prvi put

Nadam se da sam ti uspesno objasnio sta se zbiva u doticnom kodu...

p.s.
bilo bi kul da ovakva pitanja postavljas na devops.rs (pogledaj u moj potpis) jer tamo mozemo lakse i brze da ti se odgovori. 😉

Poslednja izmena:
Hvala na odvojenom vremenu za objašnjenje koda. Do sada nisam ni znao da postoji "DevOps" pa ću od sada i da koristim vaše strane, jer vidim, na prvi pogled, da ima mnogo zanimljivog štiva. Nadam se da mi niko neće zameriti, jer sam samo hobista i ne živim od web dizajna, a verovatno nikada ni neću, jer da bi živeo od ovog, moraš biti 100% posvećen i pratiti trendove. Ali, više znanja, nije nikada na odmet.
U svakom slučaju , još jednom Hvala na pojašnjenju primera koda!

Nazad
Vrh Dno