Šta je novo?

Skype - pitanja?

Vladimir Matovi je napisao(la):
Ajde neko ko se razume da mi tacno objasni Skype. Odnosno zanima me kako to funkcionise, sta mi sve treba (od hardvera i softvera), da li ja to u Srbiji mogu da koristim i po kojoj ceni. Hvala svima koji se ukljuce.

Elem, Skype je program koji omogucava komunikaciju glasom i/ili slikom, chat, razmenjivanje fajlova (za vreme komunikacije).

U osnovnoj varijanti (obican Skype, ne skype-out ili skype-in...) dva (ili vise u slucaju tzv. konferencije) korisnika mogu da komuniciraju ukoliko oboje imaju instaliran skype, kreiran skype account (koji se kreira pri instalaciji skypa) i naravno internet vezu.
Ukoliko neko zeli da iskoristi skype da bi pozvao obican telefon ili mob. za to mu se nudi skype-out mada koliko vidim za istu namenu bih mogao da iskoristim i ovu svoju beta verziju obicnog Skype-a, ukoliko im se plati.
Bitno je znati da se nista dodatno ne placa ukoliko oba korisnika koriste obican skype (dakle oboje imaju racunare, net i skype), ali ukoliko neko zeli da koristi skype-out ili skype-in (da se zove obican ili mob tel. broj), onda ce morati da se ucipi. Za skype-out navode da je cena poziva oko 1.7e/minut.

Stvari funkcionisu tako sto se pokretanjem skype-a uspostavlja veza sa serverom, pa je taj server prakticno posrednik izmedju dva skype-a korisnika.

Prostije - prvo treba skinuti skype sa donjeg linka. http://www.skype.com/download/skype/windows/helloagain.html
Zatim ga treba instalirati i izabrati neki zgodan username koji niko nema.

Takodje bi bilo zgodno nastelovati mikrofon i zvucnike ili headset, jer cete u skype-u imati priliku da testirate i podesite nivo zvuka.

Sad, ja koristim adsl 256/64, i sit se ispricam sa prijateljima iz holandije. Zvuk je odlican ali kada oboje utaknemo kamere onda je problematicno jer mi je upload samo 64k. U svakom slucaju, za glas je to sasvim dovoljno i pretpostavljam da vrlo ok funkcionise i na dial-upu.
Drugara u jednoj firmi ponekad nazovem ili on mene - ja imam mikrofon i zvucnike, ali on ima samo zvucnike pa on cuje mene a ja samo vidim njegovo kucanje (chat). Mislim, moze i tako.

So, u principu ko se iole snalazi sa racunarima nece mu biti problem da iskoristi skype. Jos samo da naterate prijatelje sa racunarima i netom da to isto ucine.

Od hardvera je bitno imati korektan racunar sa kojim fino mozete da serfujete ; dobru internet vezu, a pomocice ukoliko se ima zvucna kartica, zvucnci i mikrofon (ili headset) i web kamera. Za one koji koriste win, striktan zahtev je prisustvo win2000 ili winXP (ne moze na 98ici ili wme), a postoje i verzije za linux i macos.

Pa, pretpostavljam da bi previse optimisticno bilo pokusati to na necemu sa manje od npr. 266MHz, 128MB RAM...

http://en.wikipedia.org/wiki/Skype

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Ukoliko neko zeli da iskoristi skype da bi pozvao obican telefon ili mob. za to mu se nudi skype-out mada koliko vidim za istu namenu bih mogao da iskoristim i ovu svoju beta verziju obicnog Skype-a, ukoliko im se plati.
Bitno je znati da se nista dodatno ne placa ukoliko oba korisnika koriste obican skype (dakle oboje imaju racunare, net i skype), ali ukoliko neko zeli da koristi skype-out ili skype-in (da se zove obican ili mob tel. broj), onda ce morati da se ucipi. Za skype-out navode da je cena poziva oko 1.7e/minut.
uh :wall:

Moja greska - 1.7 "euro centa" odnosno dva dolar centa za minut. Dakle sto puta nize, odnosno 1.7e za 100 minuta.

The SkypeOut Global Rate. It’s currently 1.7 Euro Cent (that would be around 2 US cents or 1.1 pence) per minute to more than 20 countries. But no matter what the rate is, calling your friend next door is the same price as calling that same friend in London from Beijing, San Francisco, Taipei… or even Manchester.

Cisto da bude jasno onima koji se ne snalaze sa engleskim - skype-out znaci da mozete da zovete ljude koji imaju obicne telefone (u npr. inostranstvu), a skype-in je varijanta da dobijete (virtuelni) broj u npr. istom gradu gde se nalaze ljudi od kojih bi ocekivali poziv pa bi njih taj razgovor kostao kao da zovu nekog lokalno. Kada vas zovu na skype-in naravno da koristite racunar i instaliran skype-in. Cena je drugacija od skype-out i placa se pretplata na npr. godisnjem nivou koja iznosi 30e (moze i 3 meseca za 10e).

Poslednja izmena:
Gox je napisao(la):
Aha.. pa sad je sve jasno... :) 100% imas integrisan mic na lap-topu... kao burazer na njegovom IBM-u... :)
ne znam da li ima ugradjen mikrofon u laptopu (dell) ali kako onda objasnjavas to da sam istu foru koristio i za desktop racunare???

Potraži rupicu negde oko displeja (tj. iznad).

Poslednja izmena:
Sinoc probao skype i radi,iako sam na dial-upu.
Bas sam se odusevio...super stvar.

Danas popodne gledam onaj Beogradski program (hronika, sta je vec), i pricaju o Skype-u: kao strava stvar, ne treba vam telefon, mozete da zovete bilo koga i na fiksni i na mob. nista se ne placa itd. A onda na kraju najbolje: za ovaj vid komunikacija vam je dovoljna i Pentijum jedinica koja moze da se kupi za ne vise od 300E:zgran: To se zove informativni program.:vomit:

GoJNiK je napisao(la):
Jel dobio jos neko 1.1e gratis?
Dobih i istog dana utroših na dva poziva na fiksni broj u Švedskoj.
Obećavaju gratis 1 sat svima koji su platili bilo kakav kredit.

A kako? Kad uplatiš kredit za SkypeOut ili?
Čime uplaćujete kredit?

Trebalo bi da svako dobije bez obzira da li je uplatio prethodno kredit ili nije.

vectorman je napisao(la):
A kako? Kad uplatiš kredit za SkypeOut ili?
Čime uplaćujete kredit?

Verovatno karticama.
A bilo bi informativno ukoliko neko opise kako to resava bez posedovanja kartice, u koju se banku ide, kako izgleda dokument koji se dobije i na osnovu koga se se to online upisuje (i koje se opcije biraju pri tom online popunjavanju).

Poslednja izmena:
OK, jel može link ka informaciji o tom gratis kreditu, ja nigde nisam video na sajtu bilo šta o tome?

Što se uplata tiče, Intesa Master karticom se može uplatiti preko https://online.hgc.com.hk/skype/public/store/Services.do?lang=en (juče uplatio), ali samo iznosi od 2.5€ i 5€. Jedna uplata u toku 24h je dozvoljena.
Procedura traje svega minut-dva i mnogo je jednostavnija nego pri uplaćivanju preko Skype-ovog sajta (odakle te prosleđuju automatski na MoneyBookers, trista formulara...).

vectorman je napisao(la):
OK, jel može link ka informaciji o tom gratis kreditu, ja nigde nisam video na sajtu bilo šta o tome?

Što se uplata tiče, Intesa Master karticom se može uplatiti preko https://online.hgc.com.hk/skype/public/store/Services.do?lang=en (juče uplatio), ali samo iznosi od 2.5€ i 5€. Jedna uplata u toku 24h je dozvoljena.
Procedura traje svega minut-dva i mnogo je jednostavnija nego pri uplaćivanju preko Skype-ovog sajta (odakle te prosleđuju automatski na MoneyBookers, trista formulara...).
meni je ovo stiglo iz čista mira e-mail-om:
Hello gagast1,

We're giving you one full hour of free calls to ordinary phones from Skype. We call
this SkypeOut.

There's no catch, and almost no effort required - all you need to do is make at
least one call to an ordinary phone from Skype before June 30, 2006, and the free
hour of calling is yours to make calls in the future.
You must make at least one call to an ordinary phone from Skype before June 30, 2006
to activate the free hour of calls.

Yours sincerely,

The people at Skype

Pa da, to sam i ja dobio. Bas kao sto i pise, nazoves nekoga i dobijes gratis kredit do 30.juna.

Ljudi ja sam probao onaj skype test call sa snimanjem glasa pa reprodukcijom (inace koristim OK zvucnike i kina genius chobanski mikrofon) i bilo je ocajno odnosno ne cujem sebe nista sta sam pricao. Jel to znaci da treba da se otvorim za neke sluske sa mikrofonom ili ne? Druga stvar da li da mikrofon ubodem u modem (mic in) ili u mic in na zvucnoj kartici kao do sada? U pitanju je dial-up preko PTT-a.

Poslednja izmena:
Chuck Norris je napisao(la):
Ljudi ja sam probao onaj skype test call sa snimanjem glasa pa reprodukcijom (inace koristim OK zvucnike i kina genius chobanski mikrofon) i bilo je ocajno odnosno ne cujem sebe nista sta sam pricao. Jel to znaci da treba da se otvorim za neke sluske sa mikrofonom ili ne? Druga stvar da li da mikrofon ubodem u modem (mic in) ili u mic in na zvucnoj kartici kao do sada? U pitanju je dial-up preko PTT-a.

Mikrofon ide u mic in od zvučne karte. U samom Skypeu ima podešavanje Tools/Options/Sound Devices gde podešavaš preko kog uređaja ti ide/dolazi zvuk. Meni je tu, najčešće, podešen Bluetooth Audio pošto najčešće to koristim za pričanje preko skype-a.

Probaj u Tools/Options/Advanced da uključiš opciju Display tehnical call info. Posle dok traje razgovor stani na mesto gde je sličica onoga skim razgovaraš i vidi koje su ti vrednosti za Jitter, Packet loss i Roundtrip pa javi ovde vrednosti, pa da vidimo u čemu je problem.

Inace u pitanju je bio samo glupavi test call. Juce sam zvao Sloveniju i na fiksni i na mobilni preko skype-a i cuje se odlicno (i ja njih i oni mene) preko bednog mic-a i sluski/zvucnika. Sve radi kako treba, dakle nista od bacanja para!

Super. Važno je da radi.

Da li si ponovo probao Test Call? Možda je samo trenutno bio neki problem.

imao bi i ja jedno pitanje , ako neko zna da mi odgovori ... uzeo sam webcam , neka *Genius-videoCAMlook* , e sad me zanima ako neko koristi webcam koja bi bila optimalna rezolucija za moju konekciju 256/256 , koja inače funkcioniše dosta stabilno ... s druge strane je konekcija od 3mb , dakle koja bi takođe bila optimalna rezolucija druge strane , a da ne guši previše meni protok ... inače skype 1.4 sam koristio oko godinu dana bez ikakvih problema , čak mi je u pozadini išao i download ...samo još jedno pitanje , u opcijama kamere ima podešavanje za tip rezolucije , pa me zanima šta je optimalnije za net ... rgb24 ili i420 ...???

evo i ja sam na Beotelu

Ovo si odvalio.... nije tacno... radi lepo.
Ja pricao iz Londona, New Yorka, San Francisca i Beograda (sa posla :) ) sa zenom kod kuce (povezani smo ADSL-om preko Beotela) i sve je funkcionisalo besprekorno.

ja takođe imam isti problem: kada koristim web kamericu (Logitech QuickCam) veza se redovno prekida svakih 2-3 minuta.
Bez uključene kamere sve šljaka normalno.
Beotel je provajder (ADSL 256).

PRe neki dan je izashao novi Skype-Version 3.0.0.190. Sada je install fajl velicine cak 19MB u odnosu na ranijih 10MB. http://www.skype.com/helloagain.html

Nigde ne mogu da nadjem na sajtu changelog da vidim sta je sve promenjeno?

ja takođe imam isti problem: kada koristim web kamericu (Logitech QuickCam) veza se redovno prekida svakih 2-3 minuta.
Bez uključene kamere sve šljaka normalno.
Beotel je provajder (ADSL 256).

Posto imam isti problem, interesuje me li je do provajdera, posto sam se zalio neobee.net-u i rekli su u fazonu da administrator treba da sedne i odradi to sto treba da odradi. Druga stvar desava mi se i da zvuk po nekada sece tako da razumem svaku desetu rec.

Poslednja izmena:
Posto imam isti problem, interesuje me li je do provajdera, posto sam se zalio neobee.net-u i rekli su u fazonu da administrator treba da sedne i odradi to sto treba da odradi. Druga stvar desava mi se i da zvuk po nekada sece tako da razumem svaku desetu rec.

što se zvuka tiče: tu je problem mnogo ređi(recimo 1 od 10 puta). Dešava se da se ama baš ništa ne čuje, iako je veza i dalje uspostavljena, a ponekad i prekida.
ponavljam da je ovo sa zvukom vrlo redak slučaj, dok je sa kamerom problem stalan.

ponavljam da je ovo sa zvukom vrlo redak slučaj, dok je sa kamerom problem stalan.

Moj drugar sa skype je cesto imao probleme sa zvukom i slikom. Posle vise proba svih vrsta, dosli smo do zakljucka da instalirani codeci prave smetnju. Nakon reinstalacije i insatlacije novih, problemi su nestali.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno