Vladimir Matovi je napisao(la):Ajde neko ko se razume da mi tacno objasni Skype. Odnosno zanima me kako to funkcionise, sta mi sve treba (od hardvera i softvera), da li ja to u Srbiji mogu da koristim i po kojoj ceni. Hvala svima koji se ukljuce.
Elem, Skype je program koji omogucava komunikaciju glasom i/ili slikom, chat, razmenjivanje fajlova (za vreme komunikacije).
U osnovnoj varijanti (obican Skype, ne skype-out ili skype-in...) dva (ili vise u slucaju tzv. konferencije) korisnika mogu da komuniciraju ukoliko oboje imaju instaliran skype, kreiran skype account (koji se kreira pri instalaciji skypa) i naravno internet vezu.
Ukoliko neko zeli da iskoristi skype da bi pozvao obican telefon ili mob. za to mu se nudi skype-out mada koliko vidim za istu namenu bih mogao da iskoristim i ovu svoju beta verziju obicnog Skype-a, ukoliko im se plati.
Bitno je znati da se nista dodatno ne placa ukoliko oba korisnika koriste obican skype (dakle oboje imaju racunare, net i skype), ali ukoliko neko zeli da koristi skype-out ili skype-in (da se zove obican ili mob tel. broj), onda ce morati da se ucipi. Za skype-out navode da je cena poziva oko 1.7e/minut.
Stvari funkcionisu tako sto se pokretanjem skype-a uspostavlja veza sa serverom, pa je taj server prakticno posrednik izmedju dva skype-a korisnika.
Prostije - prvo treba skinuti skype sa donjeg linka. http://www.skype.com/download/skype/windows/helloagain.html
Zatim ga treba instalirati i izabrati neki zgodan username koji niko nema.
Takodje bi bilo zgodno nastelovati mikrofon i zvucnike ili headset, jer cete u skype-u imati priliku da testirate i podesite nivo zvuka.
Sad, ja koristim adsl 256/64, i sit se ispricam sa prijateljima iz holandije. Zvuk je odlican ali kada oboje utaknemo kamere onda je problematicno jer mi je upload samo 64k. U svakom slucaju, za glas je to sasvim dovoljno i pretpostavljam da vrlo ok funkcionise i na dial-upu.
Drugara u jednoj firmi ponekad nazovem ili on mene - ja imam mikrofon i zvucnike, ali on ima samo zvucnike pa on cuje mene a ja samo vidim njegovo kucanje (chat). Mislim, moze i tako.
So, u principu ko se iole snalazi sa racunarima nece mu biti problem da iskoristi skype. Jos samo da naterate prijatelje sa racunarima i netom da to isto ucine.
Od hardvera je bitno imati korektan racunar sa kojim fino mozete da serfujete ; dobru internet vezu, a pomocice ukoliko se ima zvucna kartica, zvucnci i mikrofon (ili headset) i web kamera. Za one koji koriste win, striktan zahtev je prisustvo win2000 ili winXP (ne moze na 98ici ili wme), a postoje i verzije za linux i macos.
Pa, pretpostavljam da bi previse optimisticno bilo pokusati to na necemu sa manje od npr. 266MHz, 128MB RAM...
http://en.wikipedia.org/wiki/Skype
Poslednja izmena: