Šta je novo?

Skype - pitanja?

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
304
Ajde neko ko se razume da mi tacno objasni Skype. Odnosno zanima me kako to funkcionise, sta mi sve treba (od hardvera i softvera), da li ja to u Srbiji mogu da koristim i po kojoj ceni. Hvala svima koji se ukljuce.

Za pocetak pretrazi starije teme oko detalja.
Ukratko: potreban ti je skype, mikrofon i slusalice (eventualno webcam).
Usluga skype<>skype je besplatna a skype<>telefon se naplacuje (cenovnik na skype-ovom sajtu).
O uplacivanju kredita ako zelis skype<>telefon, koristan link: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98574

ne treba mikrofon. dovoljne su slusalice (ili ti zvucnici). zvucnici sluze kao i mikrofon. ja bar tako koristim skype i MSN.

Srbin do jaja je napisao(la):
ne treba mikrofon. dovoljne su slusalice (ili ti zvucnici). zvucnici sluze kao i mikrofon. ja bar tako koristim skype i MSN.
Ne razumem sta si ovim hteo da kazes, ajde molim te pojasni mi malo :)

Pa priča u slušalice kao u mikrofon :D

Ne moze se pricati preko zvucnika, jer su oni povezani na line out preko zvucne i tako sluze kao izlaz za nadolazeci zvuk sa druge strane linije tj. skype-a. Jedino moze ako zvucnici imaju i line in i line out mogucnost.

pa pazi, nemoras cak ni da pricas u slusalice (a mozes). ja ih stavim na usi i pricam!

@Relax2
moze da se prica na zvucnike iako idu samo na line in ulaz! i tu sam varijantu koristio pre slusalica! pa mi je onda palo na pamet sto ne bih koristio slusalice! :)

znaci ovaj metod 100% radi!!! provereno!!! ko ne veruje neka proba! znaci slusalice i zvucnici su ujedno i to sto jesu i mikrofon!!!

Princip elektro-akustičkog pretvarača je isti, samo je projektovano i optimizovano za jednu ili drugu namenu. Govorimo o dinamičkim mikrofonima i pasivnim zvučnicima.

Da, to su osnove elektronike i elektrotehnike, mnogim ljudima nepoznate.

Kako Skype, kao softver, radi, e to je vec vrlo komplikovano za objasniti :)

pa pazi, nemoras cak ni da pricas u slusalice (a mozes). ja ih stavim na usi i pricam!

@Relax2
moze da se prica na zvucnike iako idu samo na line in ulaz! i tu sam varijantu koristio pre slusalica! pa mi je onda palo na pamet sto ne bih koristio slusalice!

znaci ovaj metod 100% radi!!! provereno!!! ko ne veruje neka proba! znaci slusalice i zvucnici su ujedno i to sto jesu i mikrofon!!!

ZorMi je napisao(la):
Princip elektro-akustičkog pretvarača je isti, samo je projektovano i optimizovano za jednu ili drugu namenu. Govorimo o dinamičkim mikrofonima i pasivnim zvučnicima.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Da, to su osnove elektronike i elektrotehnike, mnogim ljudima nepoznate.

Kako Skype, kao softver, radi, e to je vec vrlo komplikovano za objasniti

Ljudi, ne mogu da provalim da li se zezate ili ste ozbiljni :). Ajde ako moze jedan ozbiljan odgovor :)

Poslednja izmena:
Ubodeš slušalice u ulaz za mikrofon i pričaš u njih.

Ma ja mislim da ne mere to tako.. :) mora da ima "dvosmerni saobracaj".. barem nisam video da moze drugacije.... imam sluske sa mikrofonom... i one se povezuju sa dve "banane" out i mic..

U nedostatku mikrofona, uvek koristim slusalice za mp3 player. U ove moje moram bas da se deeeeeeerem da bih se cuo. E sad, sto se tice kvaliteta slusalica da rade kao mikrofon, uopste se ne razumem. Znaci, mogu slusalice da se iskoriste kao mic.

Vladimir Matovi je napisao(la):
Ajde neko ko se razume da mi tacno objasni Skype. Odnosno zanima me kako to funkcionise, sta mi sve treba (od hardvera i softvera), da li ja to u Srbiji mogu da koristim i po kojoj ceni. Hvala svima koji se ukljuce.

Pa treba ti Skype, instaliran na tvojoj i masini osobe sa kojom pricas. Mikrofon od 400 kinti, kineski. Dobra konekcija (bar 128k sa obe strane). Cena - besplatno.

Ako hoces da zoves ljude po inostranstvu, postoji tzv. Skype In, koji platis kreditnom i mozes putem instaliranog programa na svom racunaru da ljude zoves. Postoji stranica na sajtu koja je cenovnik i na kojoj pisu cene razgovora. Simple as that.

Skype Out je u pitanju.

Da, Skype Out :)

evo ozbiljno da ozbiljnije ne moze biti! znaciudenes :) slusalice tamo gde treba da idu zvucnici. znaci da mesto zvucnika ti rade slusalice. i samo pricas u njih i slusas sa njih. zvuk je kvalitetan. ja samo stavim sluske na usi i pricam. a neki put kad me mrzi da pricam na sluske, onda ih iskljucim i koristim fabricke zvucnike na laptopu! znaci nije *******cija, ko mi ne veruje, mozemo da se najdemo na skype-u i da pricamo i videcete da je zvuk stvarno kvalitetan!

Ajde da probamo da ti odgovorimo na pitanje bez elaboriranja stupidnih tema.
Postoje dva osnovna nacina komuniciranja, Racunar-racunar i racunar-telefon (fiksni ili mobilni). Postoji i mogucnost da tvoj racunar dobije broj pa da te zovu sa fiksnog telefona. U svakom slucaju prvi nacin je besplatan, drugi se placa po cenovniku koji mozes videti na sajtu Skajpa (npr. Amerika je 0.17 evro centi po minutu).
Od hardvera ti je potrebno da posedujes slusalice odnosno zvucnike i mikrofon. Sve to mozes nadomestiti nekim spec. VOIP telefonom koji se obicno kaci na USB.
Sve to funkcionise uz savrsen zvuk koji ima obostrano kasnjenje (barem ja nikada nisam pricao bez kasnjenja) pa se svede vise na neki push to talk fazon ali cena kompenzira te nedostatke.

...onda ih iskljucim i koristim fabricke zvucnike na laptopu! znaci nije *******cija, ko mi ne veruje, mozemo da se najdemo na skype-u i da pricamo i videcete da je zvuk stvarno kvalitetan!

A da nemaš slučajno intregrisan mikrofon na laptopu? ,)

BTW, slušalice mogu da se koriste kao mikrofon ako su uključe u ulaz za mikrofon, ali kao što već neko reče - moraš baš da se dereš u njih. :)

evo ozbiljno da ozbiljnije ne moze biti! znaciudenes :) slusalice tamo gde treba da idu zvucnici. znaci da mesto zvucnika ti rade slusalice. i samo pricas u njih i slusas sa njih. zvuk je kvalitetan. ja samo stavim sluske na usi i pricam. a neki put kad me mrzi da pricam na sluske, onda ih iskljucim i koristim fabricke zvucnike na laptopu! znaci nije *******cija, ko mi ne veruje, mozemo da se najdemo na skype-u i da pricamo i videcete da je zvuk stvarno kvalitetan!

Aha.. pa sad je sve jasno... :) 100% imas integrisan mic na lap-topu... kao burazer na njegovom IBM-u... :)

Ajde neko ko se razume da mi tacno objasni Skype.

Boze kakav razmazenko... normalno je pitati za neku caku ili savet, ali da ti neko pise uputstvo za koriscenje celog softvera?! Jel ti i mama jos brise guzu?

Skype-out Je Strava Stvar, Koristim Vec 3-4 Godine !
Treba Ti Sto Bolja Konekcija, Adsl Recimo, Jer Na Dial-up-u Ti Nece Sljakati Kako Treba!
Skypeout Je Usluga Koja Podrazumeva Poziv Sa Pc-a Na Bilo Koji Tel U Svetu (fixni-mobilni) Po Nekoj Prosecnoj Ceni Od 3-4 Din/min Kad Se Prevede U Dinare (osim Ako Ne Zoves Neku Zemlju Koja IMA Totalno Nerazvijene Telekomunikacije Kao Nasa Pa Ti Je Minut 10 I Vise) Dinara Sto Se Ne Isplati Ja Recimo Cesto Zovem Chn,jap....i Minut Je Oko 2,9din (bez Uracunate Internet Konekcije)
Sve Sto Ti Treb Jesu Slisalice,mikrofon, Dobra Internet Konekcija I Pici
Zaobidji Svetske Lopove Ptt-telekom
Njih Treba Poslati Na Mars Pa Neka Tamo Prodaju.....marsovcima Pa Da Vidimo Kako Ce Proci !

Poslednja izmena:
eto vidis ti si zadovoljan lol meni radi ocaj em trazi super konekciju em ako malo protok stucne eto razgovora preko konzervi :d ... za one sa slabijom konekcijom Gizmo (mislim da su jeftiniji od Skype-out) je zakon lol cak i sa pcm-om nema konzerva efekta :whip: ...

Skype inace vrlo lose radi kada pokusavate da pricate sa nekim ko je na Beotelu.

Jel imao neko iskustva sa tim Gizmo programom? Kakav je kvalitet zvuka, jel zahteva manje brzine od Skype-a (u prevodu: da li sa dial-upom ili sa 64K uploadom ADSL-a to moze da funkcionise dobro?) , i kako funkcionise komunikacija PC <-> fixni telefon ?

A kako Skype radi na ISDN 1 kanal (64k) ? I jel bi mogao da radi taj Gizmo da vrsi posao?

Froka je napisao(la):
Jel imao neko iskustva sa tim Gizmo programom? Kakav je kvalitet zvuka, jel zahteva manje brzine od Skype-a (u prevodu: da li sa dial-upom ili sa 64K uploadom ADSL-a to moze da funkcionise dobro?) , i kako funkcionise komunikacija PC <-> fixni telefon ?

Zvuk je slican kao kod gtalk-a (malo slabiji od njega ali bolji od Skype) znaci niko im nije ravan :d subjektivno misljenje... Sto se tice brzine sa 64k radi BOGOVSKI i sa dialup-om je ok... pricao sam sa drugaricom koja ima pcm onda ti je jasno da li radi na dialup-u. Skini pa vidi dobijas 0.25$ pa mozes da zoves bilo koji fiksni u US i CA pa istestiraj kako zvuci kad zoves fiksni...
Meni na 64k kablovskom sve radi ok i zadovoljan sam. Sto je najbitnije nema tog eha, konzerva efekta i slicno sto je prisutno kod toliko hvaljenog Skype.

skype funkcionise ok i na dialupu
samo dosta zavisi i od provajdera-meni na eunetu nije hteo da radi a na teleportu je radio ok. ah da,zvao sam Peking ;)

Skinuo sam Gizmo sa neta, ali je problem sto ne mogu da napravim account, zato sto mi iz nepoznatog razloga ne otvara "security image" sa koje treba da procitam sifru da bi se registrovao.... Bezveze....

kUdtiHaEX je napisao(la):
Skype inace vrlo lose radi kada pokusavate da pricate sa nekim ko je na Beotelu.
Ovo si odvalio.... nije tacno... radi lepo.
Ja pricao iz Londona, New Yorka, San Francisca i Beograda (sa posla :) ) sa zenom kod kuce (povezani smo ADSL-om preko Beotela) i sve je funkcionisalo besprekorno.

Nazad
Vrh Dno