Šta je novo?

Sky Star 2

Ma video sam te mrezaste, ali koliko sam citao i nisu nesto. U svakom slucaju hvala na odgovoru, interesovalo me je, jer treba da pocne jedna serija na BBC1, pa reko da vidim da li moze.

Pozdrav

Jel bi mogao neko da mi kaze kako se krecu cene ovih konvertora i koja je realna cena posto su na mestima gde sam gledao razlike velike npr na jednom je sharp 0.5 20eura i digital gold 25eura a na drugom invacom 0.4 10eura a invacom+ 0.3 12 eura.Ne razumem se u ovo a cudne su mi tolike razlike u cenama!?

Poslednja izmena:
Sigurno nije Invacom, verovatno je Inverto ;) Slicno zvuci, ali nije isto. Proveri to.

Invacom je 35, 40 eura bio kod nas kada ga je bilo.

Rzlicite proizvodjaci, modeli, cene .. normalno. Ima i po 8 eura konvertora novih, ali to je bitnija komponenta, pa sad' bas... ne treba najjeftinije.

Tacno jeste inverto moja greska ne kazem da treba najjeftinije ali mi nije jasna tolika razlika u ceni i sta bi trebao da uzmem

Jel bi mogao neko da mi konacno razres dilemu koji od ova 4 LNB-a da uzmem i zasto im je cena tako razlicita dakle jos jednom:Digital gold 0.3 25 eura,Sharp 0.5 20 eura,inverto 0.4 10 eura,inverto+ 0.3 12 eura

Poslednja izmena od urednika:
Uzmi Inverto 0.3 i uživaj :smoke:

Sharp je poznat po dobrim konvertorima, digital gold je najbolji koji ima kod nas da se kupi, cene su adekvatne, kao i za inverto. To je to, taj raspon od 10ak do 30ak eura.

Znaci ne moze da se gleda samo ovaj je 0.3 i ovaj je 0.3 zasto je ovaj skuplji. I sva kola imaju cetiri tocka, pa ne kostaju isto. Od svih 0.3 konvertora koje sam ja testirao, jedino Invacim (ne inverto) i digital gold zaista postizu neku razliku kod slabijih signala.

A ako nemas iskustva sa tom opremom, nije ti to sad nesto kao mnogo vazna komponenta i ultra velika dilema. Nece neki da radi nesto sto neki drugi ne moze, ako planiras pokretni sistem, svakako digital gold, ipak znaci nesto, ako ces da ostajes na fiksnom, nebitno koji. A na kraju razlika od 10ak eura bas i nje tako znacajna, sta god da uzmes neces pogresiti, a ni narusiti zivotne finansiske planove :p

Poslednja izmena:
Trenutno me zanima samo fiksni sistem koji bi namestio na HB a posto ste rekli da je njegov signal jak zanima me ima li uopste potrebe za digital goldom ili da uzmem ovaj inverto 0.3 hoce li biti razlike u kvalitetu signala izmedju ova 2 ako hoce uzecu gold ako ne onda ovaj drugi

Evo da se i ja ukljucim u ovu temu.Kao prvo inverto ne pravi 0.3 dB vec 0.4 dB konvertore.Posto je firma Luksemburska oni prolaze rigorozne evropske standarde kvaliteta.Ocigledno se radi o kvalitetnom proizvodu.E sad da se vratimo na pitanje delije,ja ti garantujem da i sa starim Cambridge gold 0.9 dB skidas sve kanale sa Hot-a bez ikakvih problema.Tako da tvoje pitanje i nije neko.Postoje i druge marke tipa Alps,Mti,Strong,Samsung,Grundig itd.

Kod mene je neki Cambridge star nekoliko godina sa koji je bio zakacen na analogni risiver a sad mi je zakacen na skystar2 i nemam nikakvih problema sa prijemom. A oznaka je 0.9!!!

Sve je to ok sto se tice instalacije kartice i antene, ali me zanima zasto nece sve otkljucane kanale (zelene) da pusti? Cuo sam nesto o otkljucavanju kartice.
Kako to da uradim, i hoce li miati nekog efekta?

Chekaj, ne radi ti ni jedan zeleni kanal ili samo neki?

Ako ne radi ni jedan (ni zeleni ni crveni) a sve regularno ima signla, onda je kartica zakljucana i potrebno je otkljucavanje. relativno jednostavno, ali treba pazljivo uraditi.

Ako samo neke zelene ne mozes da otvoris, to je ili zato sto su to zapravo skremblovani kanali koji su prilikom skeniranja bili slobodni (reklame ili nesto), pa normalno, vise nisu, ili jednostavno ProgDVB ili sta vec koristis ih iz nekog razloga registruje kao slobodne i ako nisu slobodni. Trece moze da bude da nije aktuelna lista, pa pojedini kanali koji su promenili neke parametre, vise ne rade, a pokazuje signal.

:wave:

Da li vas zanimaju HD kanali rezolucije 1920x1080 na Hot Birdu ja znam za HD forum, slika je fenomenalna, na Astri ima par njih ali ne mogu da ih gledam kakva je situacija na drugim satelitima?

Zvao sam malopre neku lokalnu radnju da pitam za opremu i kaze imaju univerzalni lnb za 1000 dinara.Zanima me kakav je to konvertor koje jacine i valja li to uzeti?

Jel mi neko moze reci za ovaj univerzalni konvertor kakav je i koje je jacine?

Pa ako ti covece nisi uspeo da saznas kada si zvao tu lokalnu radnju kako mi ovde da znamo.Glupo je uopste nagadjati koje je marke i koji mu je faktor suma.Bolje ti je da ostanes dalje od tako jeftinih LNB-ova.Dobar LNB ne moze da kosta ispod 15 eura.
Firme kao Humax,Mti,Echostar,Strong,Alps su sinonim za kvalitet.

delija_sever031 je napisao(la):
Zvao sam malopre neku lokalnu radnju da pitam za opremu i kaze imaju univerzalni lnb za 1000 dinara.Zanima me kakav je to konvertor koje jacine i valja li to uzeti?

Hmm, zvao sam lokalnu radnju da pitam za grejalicu, i rekli su mi da imaju univerzalnu grejalicu za 20 € :d Može li mi neko reći kakva je to grejalica, koliko ima W, i vredi li je uzeti?

Šalu na stranu, tvoje pitanje je toliko uopšteno, da ti niko ne može konkretno odgovoriti na njega.

- Ko je proizvođač LNB-a?
- Model, S/N? (na primer 0.6 db)

"Univerzalni" LNB znači samo da je odgovarajući i za analogne i digitalne sisteme, to ne govori ništa o njegovom kvalitetu.

Uhhhhh uh uh, citam, i citam i citam....i sve sam vise zbunjen :wall:

Znaci sta ja zelim. Neki fiksni sistem koji cu da usmerim na HB i da kuliram. Sta mi treba konkretno? Kartica, tanjir,kabl neki, sta tacno jos? Konkretne cene, molim vas?

Ako idete na fiksni sistem, bez namere da ga u neko skorije vreme prebacite u pokretni, bolje idite na dual feed sistem za Astru i HotBird. Za malo vise para ima se duplo vise mogucnosti.

Treba ti: kartica (70-80eura), tanjir (25 do xxx €, ali normalno =25), konvertor (12, 15 , 20 .. zavisi koji), koaksijalni kabl (15ak dinara metar) i to je ceo fiksni sistem.

Ako hoces da dodas jos jedan konvertor, onda kupis jos jedan konvertor i DiSEqC switch (20, 25 eura).

E sada, ako neces ili ne znas sam to da montiras i podesis, onda se oprostis od jos nekih 60€, mada u cenu montaze ulaze i nosac antene, kablovi, konektori i sve te sitnice..

:type:

Hej pa to i nije tako skupo majku mu! :banana: Hvala. A za montazu cu se valjda snaci hm... koliko moze to da bude tesko? :trust:

Imam ovu plocu A7N266-VM.Ima 1 AGP i 3 PCI slot i sad kad ubacim sky star karticu sve ce biti popunjeno(sky star,Graficka,modem i tv kartica).Moze li to da mi pravi problem recimo na sky star kartici prilikom gledanja kanala ili bi mozda se nesto popravilo ako izbacim tv karticu iz kompa?

I jos jedno pitanje jel nema prolema ako umesto antene od 125cm uzmem onu od 115cm?Znam da je bitna velicina za one egzoticnije satelite ali kao sto sam rekao trenutno me interesuje samo HB
Takodje jel bitno za kabal da bude samo koaksijalni od 75 oma ili treba obratiti paznju na jos nesto?

Sto se ploce tice, bitno je da ne fali slotova, a sad sto ces sve da popunis nema veze, ali nemo skystar ispod graficke, mnogo se greje.

Razlika u velicini antene od 10, 15 cm, je mnogo manje bitna od toga koliko kvalitetno i precizno je uradjena. Neke aluminijumske antene od 90cm imaju bolji signal od domacih 1.25

Ta 115 je sasvim dovoljna za sve sto ti treba, jedini skok posle toga, a koji ima smisla, je preko 2m.

Jos uvek radi D+ ... dok chika koji radi kodove ne dodje sa letovanja :)

EDIT: Da, zaboravio sam kabl. Nije bitno samo da je 75 oma, treba da bude bas za satelitsku. Ne radi se o istim frekvencijama, zemaljska TV radi ~800 Mhz, a satelitska ide kroz kabl ~ 2 Ghz.

U principu radice bilo koji koaksijalni 75-omski, samo je vece gubljenje signala na iste duzine u odnosu na neki pravi.

Poslednja izmena:
Prvo sam gledao ima li kakve razlike izmedju antene od 125 i one od 115 ti kazes da nema a sad bi te pitao jos nesto.Jutros mi neki lik kaze da ima da mi proda antenu od 90cm i kaze da i sa njom isti signal imam kao i sa onom 0d 115 ili 125 jer za HB zbog jakog signala velicina od tih 25-35cm ne znaci nista i da ce isto biti i sa ovom od 90cm.Sta mislite?

Jeste generalno tako, HotBird jeste dovoljno jak da bi prosli svi transponderi (transponder= mali predajnik na satelitu, na svakom ima ~16, a ima 6 HotBird satelita i sve je to na istoj poziciji 13 stepeni istocno). Skoro svaki od tih 6x16 transpondera ima razlicitu snagu emitovanja, tako da na nekim satelitskim pozicijama neki transponderi prolaze, a neki ne.

sa HotBird satelita sve ce ti raditi (sa manjim signalom, ali kod digitalne televizije to nije bitno, nije losija slika), ali ces pre ostati bez dovoljnog signala, ako na primer naidju gusti oblaci, nego da imas 115, 125cm antenu.

A opet, kao sto sam predhodno rekao, sve zavisi i od toga kako je antena uradjena, 90cm moze da bude i bolja od 115cm, ali ipak retko..

Ali ako dodjes na ideju da unapredis sistem, da dodas motor ili dodatni konvertor, tu je vec bitno da antena bude veca. Kada se doda drugi konvertor koji nije u fokusu antene, nego kipi signal sa strane, 90cm antena je lose resenje.

Savet: ako bas ne mozes da sakupis pare za vecu, a mala je razlika u ceni, mozda 500 dinara, kupi 90cm, radice za HotBird, radice i Astra. Ali ako hoces da imas mogucnost da napravis dual-feed sistem, dodas motor, uzmi vecu.

:type:

Čensi G. je napisao(la):
@delija_sever031
Ako je ispravna vredi uzeti i polovnu.Sve zavisi sa koliko novca raspolažeš.Imao sam prilike videti u radu razne revizije SS2 kartica(2.6b,2.6c,2.6d...) i nisam baš primetio neku dramatičnu razliku.Navodno se od 2.6c manje greju pri radu od starijih ali ni to nije ništa posebno.Svakako bih ti preporučio da dodaš jednu osmicu da izvlači vazduh iz kućišta.
Koliko sam,za ovih 15-16 meseci koliko imam SS2,primetio najvažnije za pravilan rad SS2 je da NE deli IRQ sa grafičkom karticom(ili sa TV karticom ako je imaš).Znači posle instalacije drajvera za SS2 proveri IRQ i ako deli resurse sa grafičkom karticom(ili TV karticom) deinstaliraj drajvere i prebaci SS2 u neki drugi PCI slot.Dodatni trud se isplati jer nema silnih restarta,kočenja slike i sl.
Pozdrav

Sad sam bas gledao ovo i ispred svake stavke stoje samo neki brojevi redni kako da znam ako mi graficka ili tv kartica i sky star dele IRQ?

Srdjan je napisao(la):
Za Deliju: IRQ-ove mozes da proveris Control Panel --> System --> Hardware --> Device Manager --> View --> Resources by type --> Interrupt request (IRQ)

i tu vidis sta te zanima....

Ovde ti je Srdjan objasnio gde da tražiš IRQ,a broj ispred B2C2 Broadband Receiver PCI Adapter ne sme biti isti kao ispred grafičke kartice ili TV kartice.

TV karticu sam izvadio posto je u narednom periodu necu ni koristiti a brojevi ispred B2C2 i graficke su razliciti ali su isti sa modemom i nekim drajverima za zvuk i nekim IRQ holder for PCI IRQ Steering sto mislim da nema nikakvih problema

Poslednja izmena:
@delija_sever031
OK.Nisi čak ni morao vaditi TV karticu nego samo naći PCI slot gde ne dele isti IRQ ss2 i grafička i tv kartica.
Za modem ili zvučnu ili usb nije bitno.
Pozdrav

Skaystar i jos po nesto!!!

Postovanje kolege!!!

Citam svasta na ovom forumu i stvarno ima pametnih odgovora i ideja!!!
PA sam mislio i ja da postavim koje pitanje ljudima koji imaju vise prakse u ovim SAT-TV stvarima...
Kao prvo ocu da uzmem naravno SS2 2.6 verzija neznam koja oznaka a,b,c,d.... u sustini to kontam nije ni toliko bitno. Sto se grejanja tice mislio sam da mu nalepim neki hladnjak eventualno postavim i neki dodatni cooler...
E sad posto i matorci oce da gledaju kanale njima cu da uzmem Strong 6130 reciever... pa u principu bice kupljene dve antene sa pojedni konvertotrom koji imaju dva izlaza. ,..... a posto se tanjiri fixiraju kako je moguce podesiti da
i matorci i ja gledamo kanale sa oba antena??? Kako povezati?
Npr. prvi tanjir namestim na HotBird drugi neznam na Astru ili koji vec moze drugi.>..... dalii sam nekako uspeo da objasni problem<.........? ;)
Inace sta mislite o Strong 6130? kako sam cuo ima com port i moze preko racunara da mu se otvaraju neke kodirane tv stanice... i postoji mogucnost upgrade softvera.....

Pozdrav svima....!!!!

Vrh Dno