Šta je novo?

Skromno Zimsko ModovanjE! GPU-cooler

• Začetnik teme Začetnik teme Flight
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Flight

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.12.2004
Poena
349
Dobro vece, evo ja danas odvojio ovo popodne da napokon resim to pitanje hladjenja, na mojoj 6600GT, koje se inace kako znate greju poput furuna!

Materijal:
1.AMD Box kuler
2.ventilatorcic-kinesce-4-ka=55 dindzi, kom=1 🙂
3.plastificirane zice (kojima prozivodjaci pakuju kablove i slicno) kom=4

Ulozeni rad:
1.secenje box kulera uzduzno, rucnom testericom.
2.poliranje kulera smirglama raznih velicina, i na kraju polir pastom.
3.montiranje ventilatorceta, na hladnjak, i zatim vezivanje istoga sa 4 pl. zice za samu karticu.

Jos uvek je u fazi testiranja temperature, ali recimo da je 15-20 stepeni manje nego sa fabrickim kulerom, s tim sto planiram da zamenim 4-ku ventilator bar 5-com, jer je 4-ka isuvise mali i slab ventilator. Prvobitna zamiso mi je bio box kuler AMD-ov, ali on udara u j.... modem tako da sam morao da izbacim tu opciju, po slici videcete da bi to razbijalo od hladjenja!

Pozdrav!

Prilozi

• graficka_hladjenje.webp
    graficka_hladjenje.webp
    40.6 KB · Pregleda: 226
  • grafickahladjenje2.webp
    grafickahladjenje2.webp
    34 KB · Pregleda: 226
  • prvobitna_zamisao.webp
    prvobitna_zamisao.webp
    42.9 KB · Pregleda: 230
:banana: Nabavi usb modem 🙂 Zanimljivo....

USB modem, hm nije losa ideja! Koliko li kosta jedan takav modemcic?

Posle par sati Prey-ovanja, temperatura mu dodje tu negde kao sa stock kulerom, mozda 2 stepena manja. Sto znaci da cu ipak morati neki veci ventilator da stavim, mada imam i jos jednu ideju kako to da resim, pa do sledeceg javljanja, pozdrav!

Modem ti koshta oko 20-25 jura...
Mada bi ja na tvom mestu malo skratio kuler tj rebra 😉 pa onda mozesh da ugalvish shta god pozelish 😀 (misli na qlere)

Shto se tiche zice..... ovo ti je bolje reshenje pa ako ti neshto nije jasno ti pitaj 😉
Fora je u tome shto to posle moze na svaku grafichku d amontirash taj pasivasc a promer rupa na istoj nije vazan jer imash letece plochice

Prilozi

• skica.webp
    skica.webp
    18.3 KB · Pregleda: 151
@ Animan, u pravu si koliko vidim sutra cu ja malo da fiknem rebarca.

Hm, dobra ideja sa ovim plocicama, opet ove zice za sada dobro drze, ali ne znam za kasnije da li ce?
Proburgijam dve rupe na hladnjaku, dve rupe na svakoj plocici, s jedne strane je usrafim u hladnjak, a s druge kroz rupu na pcb-u, i resen problem. Da li si to zeleo reci priajtelju, onim crtezom? 🙂

Hvala puno, videcu sutra sta je izvodljivo od svega ovoga.

Jedino kako da usrafim onaj sraf koji ide u hladnjak, a da mi on ne smeta, to jest ako probije hladnjak udarace u pcb?

Poslednja izmena:
pogledaj skicu 😉
nece jer cesh burgijom lepo da probushish a glava shrafa ce tu da upadne u tu rupu tako da ce ti taj deo biti ravan.
Ma samo kreni da majstorishesh a problemi se reshavaju u trku 😉

Skica ti je prva liga! Ako si ovo nacrtao zbog mog problema svaka ti cast!

Dobro ti je ovo za u trku 😀 Cela istina!

Jos samo ako mozes da mi das savet oko plocica, od kog materijala, i slicno, nasao sam polugu od starog kulera, ali od njega mogu samo jednu plocicu da uradim?

Thanks!

@animan

Nece ovo biti bas lako, osnova hladnjaka je poprilicno debela, a rebarca su gusta, tako da morao bih skroz da otsecem jedno rebro, i onda da pokusam da proburgijam, prilicno debelo parce aluminijuma, nije bas prosto, uf, muke 😛

Nevidim svrhu ovako nečega, pogotovo na 6600GT kartici koja se sa svojim default coolerom drži OK temperature (barem je tako bilo kod mene na MSI-u). Doduče ja sam morao da u RivaTuneru smanjim broj obrtaja sa 100% na 97% kako se sam ventilator nebi čuo.

Skica ti je prva liga! Ako si ovo nacrtao zbog mog problema svaka ti cast!

Dobro ti je ovo za u trku 😀 Cela istina!

Jos samo ako mozes da mi das savet oko plocica, od kog materijala, i slicno, nasao sam polugu od starog kulera, ali od njega mogu samo jednu plocicu da uradim?

Thanks!

Zbog tebe i tvog problema naravno 😉

Shto se plochica tiche mozesh o aluminijuma slobodno ja sam svojevremeno koristio parche debljeg aluminijuma (3.5mm) u vidu plochice 15x15 cm) koji je dolazio uz komlpet za OT.
Idi na neko stovarishte ima toga 😉

Flight je napisao(la):
Nece ovo biti bas lako, osnova hladnjaka je poprilicno debela, a rebarca su gusta, tako da morao bih skroz da otsecem jedno rebro, i onda da pokusam da proburgijam, prilicno debelo parce aluminijuma, nije bas prosto, uf, muk
Prvo i najvaznije nemoj da odustajesh i daj modu vremena (sve dobro trazi vreme!)
Samo lagano i mirna ruka!.... ako je potrebno da se seche seci 😉,na kraju krajeva imash i drugi deo hladnjaka pa ako taj zeznesh drugi sigurno necesh!

_/Neo\_ je napisao(la):
Nevidim svrhu ovako nečega, pogotovo na 6600GT kartici koja se sa svojim default coolerom drži OK temperature (barem je tako bilo kod mene na MSI-u). Doduče ja sam morao da u RivaTuneru smanjim broj obrtaja sa 100% na 97% kako se sam ventilator nebi čuo.

Svrha:
potencijalni veci klok,mogucnost montiranja 80 mm fana koji je na 5V maltene beshuman a opet dovoljno brz da u sprezi sa onolikim aluminijumskim telom rashladi lepo kartu,a ako isprati moju pomoc i mogucnost montiranja na bilo koju kartu.
Da ne pominjem da se time vezba modovanje a da ce vremenom doci do josh neke ideje i kvalitetnijeg reshenja!
I najvaznije je to shto je chovek sam napravio neshto!

Btw jel ti je ovo greshka u kucanju poshto teshko da se sa 100 na 97 moze osetiti razlika 😉

Poslednja izmena:
Nije greška u kucanju. Znači kad stavim 97% sa default ventilatorom, on se uopšte nečuje a isto hladi kao i na 100%.

Što se tiče ovog coolera, nemam ja ništa protiv toga, ali nekako mi je to nepotrebno, tj stavljanje tolikog hladnjaka, gubljenje dragocenih PCI slotova, zarad par stepeni i 15-30 3dmark poena, mislim da nema svrhu.
Što se tiče iskustva za sledeće modovanje, to stoji, ali recimo po meni bi bolja ideja bila da kupiš parče bakra koje ide u Г i jedan deo (duži) namestiš da naleže direkt na GPU a na ovaj kraći natakneš 20-tak tankih Al rebara i preko toga svega staviš jedan 8cm ventilator da duva, i mislim da ćeš dobiti slične performanse.

Nije greška u kucanju. Znači kad stavim 97% sa default ventilatorom, on se uopšte nečuje a isto hladi kao i na 100%.

U pravu si sto se tice razlike u buci izmedju 100% i 97%, isti slucaj je bio i kod mene ali vremenom pocinjes da ga cujes na 97 pa ga smanjis na 90, pa na 80, ... Na kraju sam ga cuo i na 40% (naravno usput sam utisao i sve ostale komponente tako da mi trenutno HDD najbucnija komponenta) i onda je zamenjen Coolvivom bez dodatnog ventilatora i tek sada se stvarno ne cuje. Ali razlika u buci izmedju 100% i 97% je mnogo veca nego izmedju 97% i 40%.

P.S. Hladjenje na 40% je bilo lose ali kada kartica nije opterecena bilo je prihvatljivo

e pa 40% je već malo, ja sam bio zadovoljan i sa tih 97%

Trebas ventilatoru da ostavis malo mesta (25-30mm minimum) da moze nesmetano da uvlaci vazduh.Ovako se samo gusi i ne daje ucinak.Jesi li razmisljao da uglavis dve cetvorke ili jos bolje trojke ako ima gde da se nadju pa ako treba posle moze da im se smanji i broj obrtaja.Cesto se dva manja ventilatora pokazu bolje od jednog velikog a i nekako lepse deluje

@Dejan, u pravu si da cim ventilator nema dovoljno mesta da uvlaci nema ni rezultata, elem karticu sam prodao, tako da vise nemam potrebe za tim hladnjakom, ali evo ovde da vidite kako izgleda poslednja verzija ovog hladnjaka. On sada stoji na polici 🙂

Prilozi

• finalno2.webp
    finalno2.webp
    41.6 KB · Pregleda: 72
  • finalno.webp
    finalno.webp
    51.3 KB · Pregleda: 67
I sad ceka da najasi na drugu karticu.Pretpostavljam da 7300gt ima dovoljno dobar kuler,ili...

Gainward 7300GT kick ass! Evo slike pa vidi kakav je kuler! Temperatura jos uvek nije presla 48 stepeni pod opterecenjem i overklokom!! Ovaj pravljeni kuler trenutno izlozbeni eksponat 🙂

Prilozi

• Gainward7300GTGLH.webp
    Gainward7300GTGLH.webp
    73.1 KB · Pregleda: 83
  • 7300GTinside.webp
    7300GTinside.webp
    105.9 KB · Pregleda: 84
Nazad
Vrh Dno