Šta je novo?

Skromno... Full HD

Spydrive

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poena
151
Pozdrav!

Imam problema da sa grafickom 6600 i procesorom 3.0 i ramom od 512 gledam FullHD video. Imam takodje monitor od 23'' u full hd rezoluciji.

Odlucio sam da promenim sve pocevsi od maticne ploce. Kuciste i napajanje je Chieftec i radi vec 4 godine kao sat !

Budzet mi je 250e.

Po mojim procenama

DDR2 2GB 800mhz .............oko 30e
HDD 1TB 32mb...................oko 70e

planiram da uzmem intel dual core i treba mi pomoc oko izbora Maticne, Grafike i Procesora. Sve to da se uklopi u preostalih 150e... mislim da nije nemoguce, znam da su gejmerski kompjuteri mnogo skupi, pre 4 godine i ovo je bila gejmerska konfiguracija za koju je placeno 1000e (samo kuciste)!

znaci....

Maticna (po mogucstvu ASUS)... oko 40e

Graficka kartica (ASUS ili Gigabyte)...... oko 50e (negde sam cuo da za te pare moze fina graficka da se nadje cak i za neke novije igrice...)

Procesor Intel Dual Core .... vidim da se krecu od 30e pa na dalje sto znaci da bi sa preostalih 60 moglo nesto da se iskombinuje.

Da li je moguce na ovakvoj konficuraciji instalirati Win7 (mislim na ram prvenstveno) i ako je moguce da sve bude 64-bita?!

Bilo kakvi predlozi su dobrodosli... stvarno nisam dugo pratio ove tehnologije ne mogu da pohvatam sada sve... :(

Možeš se bez problema uklopiti u cenu od 250€.

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5300 2.6Ghz
Ploča: Asus P5QPL-AM
Memorija: GEIL (2x1GB) DDR 800
HDD: Seagate 1TB
Grafička: ASUS EAH4350 (ATI 4350 64Bit)

Zaboravi na igre sa mašinom koja ima ovu grafičku. Ali za gledanje HD filmova u 1080p ova konfiguracija je i više nego dovoljna. Windows 7 X64 možeš bez problema instalirati na njoj i radiće super.

evo sad sam proverio ovo na itsvet-u lepo si se uklopio, hvala na odgovoru, ali cini mi se da je ostalo nekih 30-ak evra viska...

Ne znam jos samo da li bi bilo pozeljno da promenim napajanje, moje je oko 350W (+-10W)? Chieftecova su skupa... a mislim da bi trebalo bar 400W za ovo ili se varam?

Ako ti nije problem dodaj jos 30-40 e na graficku pa vidi sta moze da se uradi i da li onda mogu da se pokrenu neke igrice.

Bolje ti je da uzmes Celeron E3200 (odlican budget CPU) sa nVidia grafom, da bi mogao da koristis CUDA-u za dekodiranje preko CoreAVC-a i zato sto je nV ipak malo zgodnija od ATi-ja za taj posao (L5.1 ripovi sa kojima se ATi muci za nV nisu problem).
Znaci, bolji izbor ti je neka 8600GT(S)/9500GT, a bilo bi idealno da nekako uglavis 9600GT jer je vise nego duplo brza od ovih prvih koje sam nabrojao.
Ne veruj previse cenama sa IT sveta, cesto nisu tacne.
Razmisli i o Gigabyte G31/P31 ploci, dobro su se pokazale i za overklok, a ovaj Celeron bez problema ide na 3.2+GHz.

evo neko preliminarno resenje

najjeftinija gigabyte-ova 9600 je preko 100e

Gigabyte 9800gt 512mb................................. 8549 rsd
WD CG 1 TB 32MB ....................................... 7100 rsd
Gigabyte GA-G31M-S2L ................................ 3890 rsd
PQI 2GB 800Mhz ......................................... 2386 rsd
Pentium Dual Core E6300 2.8 GHz .................. 5994 rsd
------------------------------------------------------
.......................................................... = 27919 rsd

po danasnjem kursu dobrih 290e

Imam par pitanja...

1. Da li ova maticna odgovara navedenoj konfiguraciji i po karakteristikama i po performansama?
2. Da li je dovoljno 350W za ovu konfiguraciju i kako ja uopste mogu da izracunam ukupnu potrosnju buduce konfiguracije?
3. Koliko moze da se klokuje ovaj proceser sa ovom maticnom i DDR-om na 800MHz (i napajanjem!)?

Ako ovo ne uspe bataljujem grafiku i igrice i kupicu 8400/9400 za 4-5.000...

Taj kod koga je 9600GT preko 100e dere samo tako, normalna cena za tu graficku je ~70-75e.

1. U principu, ta maticna zavrsava posao, nije nesto posebno, ali ce posluziti.
2. Ne bih bas stavljao sve ovo i klokovao na 350W (pogotovo sto je taj Chief stariji), nekih ~450W bi ipak bilo optimalno.
3. Procesor verovatno moze da ide na ~3.4-3.5GHz uz box kuler, uz neki bolji i nesto vise.

Taj kod koga je 9600GT preko 100e dere samo tako, normalna cena za tu graficku je ~70-75e.

1. U principu, ta maticna zavrsava posao, nije nesto posebno, ali ce posluziti.
2. Ne bih bas stavljao sve ovo i klokovao na 350W (pogotovo sto je taj Chief stariji), nekih ~450W bi ipak bilo optimalno.
3. Procesor verovatno moze da ide na ~3.4-3.5GHz uz box kuler, uz neki bolji i nesto vise.

za klok jeste nezgodno..ali na defaultu ce raditi ako je napajanje ispravno(ja bas imam taj chieftec i to iz licnog "visegodisnjeg" iskustva govorim...sad problem je sto je tesko utvrditi da li posle tih godina rada chief i dalje radi "kao prvog dana"- u prevodu ne moras da uzimas napajanje, ali ako se nadje kesh za to zameni)

procesor..................... 65 W
ram........................... 5 W (?)
GeForce.................... 105 W
WD caviar Green............ 5.4 W (sumnjivo, ali valjda je to poenta GREEN serije?)
DVD-RW..................... 20 W (mislim da je ovo samo na max opterecanju prilikom pisanja/citanja)
MATICNA................... ??? (ne mogu da najdem podatak za ovu maticnu nigde)

po ovome je 200W bez maticne, pa i da trosi 50W maticna opet ima viska... sta mislite o ovome? vecina brojki je sa zvanicnih sajtova... I koliko bi bilo potrebno za overcl. tj. ako ostane nekih 100W jel to dosta?

Pazi, jeste dosta 100W lufta, ali je pitanje da li taj tvoj Chief moze da isporuci 350W posle toliko vremena, ja verujem da ne moze jer svako napajanje slabi vremenom, ali verovatno ce ti drzati to OK bez overkloka.
Ne moras odmah da klokujes, strpi se malo, pa kasnije, kada mozes, uzmi neko malo jace napajanje.

Aha.. nisam razmisljao o tome, jer za sadasnju konfiguraciju ovo napajanje je svemirsko :)
I sada su jako skupa kucista i napajanja koja valjaju, gledao sam Chieftec i CoolerMaster, verovatno cu u nekoj buducnosti uzeti neki CoolerMaster ili opet Chieftec ali kad do toga dodje trudicu se da izdvojim bar 80-ak evra, jer oni i ne prave budzetska napajanja, a obicno napajanje od 400W moze da se nadje i za 20e...

Ako moze neko da mi pojasni ovo oko 16x PCI 2.0 (mislim da 9800 radi na tom standardu ali mi se cini da ova maticna ima samo jedan slot na 1.0 16x ... jel to kompatibilno?

lol sada sam izracunao sa ovim programcicem i vidim na dnu pise da se za 1+ godine koriscenja doda 20% a za 24/7 1+ i do 30%... ja mu lupim 40% i izadje mi tacno 400W :))) Znaci sledeca kupovina npajanje!

Aha.. nisam razmisljao o tome, jer za sadasnju konfiguraciju ovo napajanje je svemirsko :)
I sada su jako skupa kucista i napajanja koja valjaju, gledao sam Chieftec i CoolerMaster, verovatno cu u nekoj buducnosti uzeti neki CoolerMaster ili opet Chieftec ali kad do toga dodje trudicu se da izdvojim bar 80-ak evra, jer oni i ne prave budzetska napajanja, a obicno napajanje od 400W moze da se nadje i za 20e...

Ako moze neko da mi pojasni ovo oko 16x PCI 2.0 (mislim da 9800 radi na tom standardu ali mi se cini da ova maticna ima samo jedan slot na 1.0 16x ... jel to kompatibilno?

U redu je to u vezi PCI 1.0, ne brini nista.
Kad budes kupovao napajanje, razmisli o nekom Corsairu.
I taj konfigurator nije previse pouzdan, jer gubljenje snage zbog starenja veoma zavisi od kvaliteta ugradjenih komponenata.

Poslednja izmena:
omg... ako ces gledati filmove, uzmi amd procesor , 785g plocu i ddr3. ostace ti kusura, a dosta ti je i 100w napajanje.

Chekaj malo, zar nije X3 425 dovoljan za bilo koji film, bez obzira na grafu? Shto mora preko DXVA ili CUDA? Ako hoce da mu grafa radi posao, nece proci jeftinije, jer ispod 9500gt/hd4650 ne bi trebalo da ide u toj varijanti, ako hoce da taj film lichi na neshto. Ovde se chesto predlazu 8400gs ili 3450/4350, a nisu ni za q a kamoli za punu akceleraciju hd materijala.

Poslednja izmena:
Chekaj malo, zar nije X3 425 dovoljan za bilo koji film, bez obzira na grafu? Shto mora preko DXVA ili CUDA? Ako hoce da mu grafa radi posao, nece proci jeftinije, jer ispod 9500gt/hd4650 ne bi trebalo da ide u toj varijanti, ako hoce da taj film lichi na neshto. Ovde se chesto predlazu 8400gs ili 3450/4350, a nisu ni za q a kamoli za punu akceleraciju hd materijala.
OK dovoljan je naravno

ali zasto ne ici ispod 9500gt ? Mislis da sto je skuplja graficka film ce vise liciti na nesto ? naravno da ne .

Ako nece preko gpu(dxva cuda) onda se uzima bukvalno naj naj jefitnija graficka cisto da ima ps2.0 da bi render mogao da koristi bicupic resizer.

i ne postoji puna i prazna akseleracija ... ili radi dxva/cuda ili ne radi ako radi dovoljno je i za UHD a kamoli za HD

Da ne ispadne da najskuplja grafa daje najlepshu sliku, ali... Vrshljajuci po stranim forumima naishao sam na podatak da je recimo hd4550 nedovoljna za deinterlejsing, ili da se bori sa kojekakvim filterima i efektima. Gledano tom logikom, bolje je da uzme X3 425 i ubode ga u neku 785g plochu, prikazivace mu svaki video bez problema, a ako zazeli da se igra, uvek moze da bocne neku normalnu grafu i naigra se ko chovek. A sa slabijom grafom nije ni tamo ni vamo, tj nit mu je potrebna za filmove, nit moze da se igra. E, na to sam mislio.

Ok, znaci za Full HD (na 32" TV, ako je bitno) nema nikakve razlike izmedju, recimo Celerona 3300 i E5300, uz neku grafu NV 9400/9500GT?

Poslednja izmena:
Da ne ispadne da najskuplja grafa daje najlepshu sliku, ali... Vrshljajuci po stranim forumima naishao sam na podatak da je recimo hd4550 nedovoljna za deinterlejsing, ili da se bori sa kojekakvim filterima i efektima. Gledano tom logikom, bolje je da uzme X3 425 i ubode ga u neku gg plochu, prikazivace mu svaki video bez problema, a ako zazeli da se igra, uvek moze da bocne neku normalnu grafu i naigra se ko chovek. A sa slabijom grafom nije ni tamo ni vamo, tj nit mu je potrebna za filmove, nit moze da se igra. E, na to sam mislio.

To sto si procitao na stranim forumima je potpuno netacno...
koje filtere to ne moze 4550 ?
Tako da gledano tom logikom u startu se pravi greska

Sa bilo kojom nvidia (i onom najeftinijom) koja ima mogucnost za cuda ili dxva i najeftinijim procesorom prikazace svaki video bez problema

A ako oce da se igra to je druga prica i onda ok slazem se sa svime . Ali za gledanje hd filmova nema razlike tvrdim i spreman sam da odradim test za one koje neveruju

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno