Šta je novo?

"Skljockanje" hard diska

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hdd-ovi mi skljocnu prilikom stiskanja power dugmeta na pocetku ukljucivanja racunara i posle se vise ne cuje nikakvo skljockanje. Zvuk je kao da cujem kako se glave "proklizu" sa mesta gde su parkirane da bi se pokrenule. To se desava na sva 3 hdd-a. Na prethodnoj ploci (i prethodnom nn kucistu) se to nije culo. Svi hdd-ovi ovako rade vec vise od 2 godine i svi su 100 % u redu ali me taj zvuk na pocetku uvek uznemiri.

Код мене један хард шкљоцне код гашења а не сећам се да ли је тако и код укључивања. У питању је стари WD од 200 гига док новији 2Т не шкљоца. Тај од 200 гига има обичај да тек тако, сам од себе, почне да пушта неке чудне звуке и довољно је да приступим некој од партиција па престане. Онда се после неког времена опет јави и онда морам да приступим другој партицији (не вреди оној истој) па опет престане. Пошто ме то нервира, хард је обично искључен.
Пробаћу касније са њим и без њега да проверим шкљоц код укључивања.

Ja sam imao to pre par godina, i ne secam se vise koji je HDD bio, bas tako kao sto si opisivao, i iskreno receno ne da nisam razmisljao, nego nisam ni primecivao.
...
Ako su ti to HDDovi iz potpisa, to su i te godine kad su oni bili aktuelni kao veci, dakle 2009-10-11.

WD-ovi su stari po 5 godina a Samsung 3 godine i na prethodnoj ploci se to nije culo, cim je promenjena konfiguracija (MB+CPU+RAM) to se javilo. Razmisljam da nije neka opcija u BIOS-u, ali koja? Prethodni je bio Award a ovaj AMI.

Isključi S.M.A.R.T u BIOSU pa probaj. Ne brini se, pokazaće Smart u programima i bez toga.

Hdd-ovi mi skljocnu prilikom stiskanja power dugmeta na pocetku ukljucivanja racunara i posle se vise ne cuje nikakvo skljockanje. Zvuk je kao da cujem kako se glave "proklizu" sa mesta gde su parkirane da bi se pokrenule. To se desava na sva 3 hdd-a. Na prethodnoj ploci (i prethodnom nn kucistu) se to nije culo. Svi hdd-ovi ovako rade vec vise od 2 godine i svi su 100 % u redu ali me taj zvuk na pocetku uvek uznemiri.

to je sve normalno, nisi primecivao ranije

novi sigejti umeju da skljocaju u radu samo tako :(

Ne obaziri se na to.

Znam da zna biti iritirajuće jednom kada udje u uvo ali budući da je sve 100% u redu sa diskovima kako kažeš nemaš razloga za brigu.

A takodje u tvojoj situaciji ništa ne možeš ni učiniti da eliminišeš škljocanje, jedino druga matična ili eventualno da pokušaš sa novijom verzijom biosa, možda to napravi razliku.

mozda radi termalnu rekalibraciju.

Nazad
Vrh Dno