Šta je novo?

Sistem administrator

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima. Gledao sam nesto po netu i posto me generalno IT oblast zanima, hteo bih da upisem neki kurs za sistem administratora ili nesto slicno. Kontam da je to najbolje za pocetak. Gledam sad po netu i stalno nalecem na ovu skolu: http://www.it-akademija.com/ITakademija-Microsoft-Certified-System-Administrator_406 koja na kraju, uz polozene ispite nudi Microsoft Certified System Administrator.

Da li je to samo slovo na papiru ili cu zaista tamo nestu nauciti? Isto tako, da li postoje neke prakse, gde cu iz prve ruke videti kako se to radi jer oduvek sam vise voleo praksu od ucenja. :D
Najidealnije resenje bi bilo kad bi nasao nekoga ko vec to zna, da mu budem potrcko i radim sve sto mi kaze, ali verujem da su za to male sanse.

ITAkademija je apsolutna prevara. Upoznao se sa time lično. Mogao bih da pišem satima, danima, ako želiš. Ali je ideja da je praksa 3-5% vremena. A nije da je pristupačna cena.

Ako vec imas iskustva napisi mu konkretno u skracenoj verziji, jer mu ovo nije nimalo od koristi.

U većini škola računara koje su sertifikovane, možeš polagati microsoft ispite. Sam uči,sam se spremaš i izadjes na ispit,online je polaganje. To ti je pravo znanje i pravi sertifikat koji vazi svugde. Za literaturu se mozes snaci na netu. Polaganje ispita kos a od 50$ pa na više...
Dakle,ucis sam,kad si spreman uplatis i zakazes ispit preko neke skole(skole se ugrade 10% za uplatu,zakazivanje...) Poznajem 2 Sis.Admina koji nemaju zavrsen ni fax vec samo redovno uce i polagali su MS ispite i dobri su strucnjaci.

Poslednja izmena:
Ja nisam strucnjak al imam boga oca ms admin sertifikata...upravo samostalno ucio i izlazio na ispite kako si naveo...mada dzabe mi to kad ni prakse ni posla :(

Ako vec imas iskustva napisi mu konkretno u skracenoj verziji, jer mu ovo nije nimalo od koristi.
Jako mnogo bespotrebnih "predmeta", najmanje se rade MCSA 70-410, 70-411 i 70-412. Server će videti kroz Google images. Mikrotik i Cisco kursevi su katastrofalno loše odrađeni. Ima par odličnih predavača, Aleksandar Konstantinović, Goran Radisavljević, Denis Ahmečković. Aleksandar i Goran su voljni da objašnjavaju do poslednjeg bita dok je Denis sjajan kada je raspoložen.

Opet ponavljam, apsolutno je 98% teorija. Nema umrežavanja, nema server konzole, nema disaster recovery-ja, čak ni u obliku studije slučaja (case study), PowerShell se samo spominje i još mnogo toga. 1650€, koliko košta Network Administration kurs... Jednostavno je jako mnogo. Za taj novac se mogu kupiti sve tri knjige za MCSA Windows Server 2012 R2, knjiga za CCNA 200-120 i neka od O'Reilly encikolopedija Ethernet-a i slično. Za ostatak, računar da se zemlja trese za kućne uslove i lab u Hyper-V obzirom da je to jedino gde se može lepo vežbati obzirom da su pitanja na MCSA ispitu često u relaciji sa Hyper-V (osim ako imaš pristup nekoj pravoj mreži/server sobi, imao sam sreće da dosta vremena provedem u server sobi sedišta Hypo banke u PC "Ušće").

Oprema im je loša. Često se podižu virtuelne mašine a nemaju SSD-ove na laptopovima (svaki polaznik ima svoj laptop), presporo je. Iako su laptopovi dobri (i7, 16GB RAM), previše je sve sporo zato što su hard diskovi 5400 rpm. Da ne pričam o relativno raspalim instalacijama Windows 8.1 Enterprise sistema (koji, usput, koristim kod kuće i radi odlično). Za taj vid nastave, i za taj novac, čist bezobrazluk. Ja sam 5400rpm koristio 2002. godine. I danas za storage ne koristim tako spore diskove.

Što se tiče prakse, ne treba da te obeshrabri ako nemaš mnogo iskustva. Poznajem administratore koji rade godinama i znaju jedan Cisco protokol, RJ45 nazivaju "činčem" i ne razlikuju od RJ14, sa mrežama imaju iskustva na nivou lokalne igraonice i slično. I opet su uspeli da se zaposle. Možda ne u Dell-u ili MS Srbija, ali rade po raznoraznim firmama.

Ceo sajt ITAkademije je laž. Od toga da se radi praktično 80% vremena, do toga da "šta kažu naši polaznici" čine momci i devojke koje sam upoznao a zaposleni su tamo u teh. podršci. Recimo, prijatelj i ja smo kupili Cisco firewall da bi lepo vežbali za CCNA ispit. Toliko su nas lepo obučili. :)

Ne bih više o ovome, da se ne ponavljam, apsolutno nemam nijedan razlog da govorim neistinu.

Poslednja izmena:
Krajnje koristan post, svaka cast na vremenu izdvojenom.

U stanju sam da pišem mnogo a samo zato što je u pitanju, izvinjavam se na toliko overused terminu - prevara. Čista prevara. Za sva pitanja i detalje sam tu, još uvek mi je sve sveže. Počevši od toga da u WC-ima jako često nema toalet papira a fen za ruke traje 3 sekunde do nastave koja je skroz loše koncipirana i stalno se ide dalje bez ikakve provere gde je, zapravo, većina ljudi stigla. Koliko ko zna, koliko ima smisla ići dalje, itd.

Mi možemo kroz neke virtuelne lab-ove da pričamo do sutra o storage-u, standardima, ali smatram dok svako ne napravi bar jednom neki RAID, nema smisla dalje pričati. Jer upravo je RAID jedan od važnijih mehanizama u failover funkcionisanju sistema. Na kursu "Building and PC System Maintaining" polazniku će biti prikazan izgleda unutrašnjosti desktopa i sve komponente ali iz 2005. godine. Dakle, ono što se sada može naći samo u muzeju. Ne postoji prava interakcija između predavača, predavanog i polaznika. Na vežbama MikroTik često mrežni kablovi nisu radili, na nekim laptopovima nije bio isključen DHCP pa ljudima nije router dodeljivao adrese i slično. To sve je trebao pre vežbi da podesi "koordinator nastave", čovek koji nije mogao da vodi računa da sve instalacije Windowsa rade perfektno već 40-50% ljudi nije imalo stabilnu internet konekciju.

Poslednja izmena:
Znaci nista od te akademija. :D

Postoje li neki specijalizovani sajtovi za ucenje kao sto postoje za, ako se ne varam MS Office ili da googlam i gledam youtube pa da vatam sve sam?

Kod nas si ko ker prepusten sam sebi, ako zelis nesto. Od tebe i tvojih kapaciteta zavisi sve...

Ma yebes te skole, akademije, najbolje se uci na netu, brdo literature ima, kroz rad, ako imas neku ekipicu jos bolje...

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da se fokusiraš na ono što si i sam rekao: "Najidealnije resenje bi bilo kad bi nasao nekoga ko vec to zna, da mu budem potrcko i radim sve sto mi kaze, ali verujem da su za to male sanse". Mnogi su tako počeli. Literatura na netu će ti pomoći samo delimično. Praktičan rad je daleko važniji.

Poslednja izmena:
Skines pitanja sa neta recimo bas za gore pomenute ispite, vidis sta se trazi i udri po tome.

Znaci nista od te akademija. :D

Postoje li neki specijalizovani sajtovi za ucenje kao sto postoje za, ako se ne varam MS Office ili da googlam i gledam youtube pa da vatam sve sam?
Postoje, naravno. CBT Nuggets nudi video tutorijale za savladavanje svih oblasti, svakog ispita, za MCSA, MCSE i ostale sertifikate. Možeš ih naći u kompletu na Internetu. Ako se ne snađeš, pošalji mi PM (ako si iz Beograda).

Najbolje bi bilo da se fokusiraš na ono što si i sam rekao: "Najidealnije resenje bi bilo kad bi nasao nekoga ko vec to zna, da mu budem potrcko i radim sve sto mi kaze, ali verujem da su za to male sanse". Mnogi su tako počeli. Literatura na netu će ti pomoći samo delimično. Praktičan rad je daleko važniji.

To cu prvo i da pokusam, da nadjem nekoga ko je voljan da mi prenese svoje znanje(verujem da ce biti tesko ali sta je tu je). Ukoliko ne uspem, potrazicu literaturu na netu. Za mene je prakticni rad uvek bio bolji i nikad nisam bezao od toga, cak sta vise, uvek sam bio za to da se radi umesto da se uci, jer tim radom, barem ja, mnogo lakse naucim to sto treba.

Malo da zloupotrebim temu, ali mozda ce i otvaracu teme biti korisno - koji kursevi (sertifikati) su najisplativiji, i ovde i napolju? Najisplativiji u smislu "najlakse do posla", lakse je posle po potrebi prosirivati znanje i sticati nove sertifikate.
Ja takodje vrlo ozbiljno razmatram da steknem par sertifikata, iako nemam IT background (ali imam dosta siroko znanje o tome), pa bi mi dobro dosle smernice. Od dosadasnjeg posla nema 'leba.

Koliko je internet mocna stvar kada se pametno koristi. Tesko je ljudima objasniti da internet nije samo Fejs i ostale drustvene mreze i zanimacije i ubijanje vremena.
Veeelika steta da ostane neiskoristen, koliko mi je samo literature valjalo u zivotu (doduse i na engleskom vise ima).

Jeste nesto teze naci, ali ne moze sve na tacni i na jednom mjestu, skuplja se pomali sa svih izvora.

Poslednja izmena:
Shvatio sam to, ali ne mogu na internetu tako lako saznati stanje na trzistu rada, narocito ne kod nas. Tome i sluzi forum, da pitas ono sto ne mozes lako da saznas sam.

Ove godine sam upisam IT akademiju, smer Network Admin. Citam sta covek prica i mogu da potvrdim da za ovi mesec i po dana kolko tamo idem da ima dosta istine ali ne bi se bas u svemu slozio. Jeste da je 80% teorija ali kolo vidim tamo 90% polaznika nema pojma sta je IP aresa, kako funkcionisu protokoli, sta je OSI sistem, a kamoli sta je binaran broj. Tako da mora da se poce od pocetka a to je teorija.
Ne bih se slozio da je cisto gubljenje para i vremenja jer velika vecina ljudi koji sami uce a nemaju kome da postave pitanja, brzo se izgube i odustanu, ili sto je jos gore nabubaju samo dampove i eto sertifikata a da im das da podele neki sabnet ili da otkucaju 10 komandi u shelu bilo bi svasta. Ne kazem da su dampovi losi ali treba samo da ti pomognu da ne padnes na trik pitanjima jer za nase uslove visoke su cene polaganja.
Sto se mene tice imam malo vise ranog iskustva u IT ali nemam bas ni jedan papir i to me je pre dve godine kostalo posla.
Tacno je sto covek kaze da ako se samo oslonis na IT akademiju pukao si ko zvecka i samo ces dati pare ali preporucujem ti da kombinujes bilo koji kurs sa online ucenjem. Tu ti je CBT Nuggets prvenstveno, skoro sve sto ti treba ima da se skine sa tor...
zatinm UDEMY kursevi su bas odlicni, nisu za dzabe ali mozes kad je neki praznik ili slicno da nakupujes sve kurseve za po 10$ sto je zaista jeftino.

Ono sto vecina ljudi gresi na IT akademiji je da u to ulaze bukvalno bez ikakvog cilja i ocekuju da pozavrestku imaju neko znanje samo sa casova na koje su isli. Predavaci su stvarno dobri i iskoristim svaku sansu da ih udavim sa pitanjima i pokusam da oslusvem sta je to sto se trazi na trzistu. Uporedo evo sad spremam COMPtia A+ i nadam se da cu imati bar 2-3 sertifikata dok ne zavrsim IT akademiju tamo na jesen. Velika je greska sto svi cekaju da prodju svi casovi pa tek onda nesto spremju.
Uci samostalno a kurs iskoristi da dopunis rupe u znanju i razgovaras sa njudima i steknjes pravu sliku stvanja u poslu koji te ceka.

Na netu (torrent) imas video kurseve, bolji nego uzivo kursevi, jer vidis sta lik radi i objasnjava. Npr za 70-410,411,412.
To je moja preporuka, video kursevi su zakon.

Ma zakon je da vidiš koje firme se time bave i da tamo odeš i da kažeš ja bih voleo da budem šegrt imam to i to znanje i radim za DŽ kod vas i pitčiš. Drugo imaš u www.cet.rs obuku koja te interesuje. Ja sam kod njih išao za A+ i mogu reći dobri su.

Skines lepo nesto od pluralsight tutorijala i krenes polako. Osnovne stvari, instalacija servera, ad, dc, malo procackas gpo. Mrezu i protokole pretpostavljam da znas, jer to je ipak neka osnova. Dns, dhcp...u sustini, jednom kad postavis sistem da radi kako treba, posao ce ti se svoditi na recovery obrisanih mailova, budzenje firewalla, u sustini, jedva ces cekati da se nesto pokvari. Moras imati na umu da administratorski posao nije ni placen kao programerski, a zahteva dosta rada van radnog vremena, od kuce, preko moba itd. Takodje, cim ustanove da nemas posla, uvalice ti neku drugu budzu da radis...drugim recima, ako imas smisla za nesto drugo u it, bolje se fokusiraj na to, dok ti je vreme.

Ma zakon je da vidiš koje firme se time bave i da tamo odeš i da kažeš ja bih voleo da budem šegrt imam to i to znanje i radim za DŽ kod vas i pitčiš. Drugo imaš u www.cet.rs obuku koja te interesuje. Ja sam kod njih išao za A+ i mogu reći dobri su.
Ni to nije kao sto je nekad bilo tj vise niko nece ni da radis za dz kod njega jel nemas iskustva pa ces ga vuci i cimati za ruku da ti svasta objasni, samim tim smanjujes njegovu produktivnost, vreme, a to je sve novac pa su prakticno jos na gubitku. Kao sto je neko vec rekao, danas bi svi zaposlene od 20 god koji su zavrsili fakultet i imaju 10 godina iskustva...malo nemoguca misija jel!!

Linuks administratori su dobro placeni, dosta su trezeni i nema ih mnogo. To je jedna od opcija o kojoj treba razmisljati kad se ulazi u ove vode.

Linuks administratori su dobro placeni, dosta su trezeni i nema ih mnogo. To je jedna od opcija o kojoj treba razmisljati kad se ulazi u ove vode.
Imam veoma interesantno pitanje. Hajde da kazem da je Linux najvise zastupljen npr. u hosting kompanijama.

E sad moje pitanje je: Da li se pre moze naci remote job kao Windows admin ili Linux admin? Ovo pitam jer ne znam bas tacno sta bi se radilo kao Windows admin kao remote job.

Imam veoma interesantno pitanje. Hajde da kazem da je Linux najvise zastupljen npr. u hosting kompanijama.

E sad moje pitanje je: Da li se pre moze naci remote job kao Windows admin ili Linux admin? Ovo pitam jer ne znam bas tacno sta bi se radilo kao Windows admin kao remote job.

Nemoj dizati šest godina mrtve teme, pusti mrtvo da počiva. Da ti odgovorim, dani kada su Linux administratori bili sinonim za web hosting administratore su davno prošli, Linux je danas svuda. Ja sam u IT-u se konačno 'leba najeo kad sam se prešaltao sa Windows-a da učim Linux. Neko drugi možda ima drugačija iskustva.

Pa valjda i jeste Linux svugde u hostingu, cloud je druga prica,tamo mi se cini od provajdera do provajdera.
Kod nas bese svi na vmwareu vecinom(Beotel ako se ne varam i ostali bese?), sto mu dodje RedHat. Mi vrtimo proxmox,xen,hyperv i vmware u firmi,mada 90% Proxmox.

Kako si ga srocio, ispade da je proxmox hipervizor. Jr ovi ostali jesu, izmedju ostalog.

Inace, nema pravila. Mece se ono sto najveca glava firme kaze, ili sta klijent trazi.

Ubuntu, CentOS, Debian uglavnom. Bas sam skoro probao migraciju sa CentOS 7 na AlmaLinux 8.
Do skora nemoguca rabota a sada ko da imam uplacen RedHat subscrption.

Ja preferiram kontejnerizaciju i upravljanje kroz konzolu. Vecina ne deli moje misljenje.

Dal se trazi Linux admin nemam pojma, meni nisu trazili kada su me uposljavali a na kraju ispade to mi 50% posla.
I to nisam ja tako izmislio nego muka naterala.

Naravno, rad sa Lnuxom je samo jedan deo i to ukljucuje networking i security podesavanja. Nije to procedura instalacije Ubuntu, cak se ni ne insstalira taj ubuntu vec server ed.
Pa Cisco, Mikrotik i drugi manje zastpljeni proizvodjaci rutera i firewalla. Pa podesi dev okruzenje, pa ako ne radi ti ga krpi jer su programeri primadone. I njihov posao ces da radis pomalo.
Zezancija oko baza. API testiranje pa i pisanje APIja. Ovako je bar u mom okruzenju, radi se puno i radi se sve.

Plus moras da si u toku s desavanjma. Ako ces samo Windowse da odrzavas kao mali iz kraja, moze to za 30-60 hiljada dinara, kako gde.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno