Šta je novo?

Simulacije voznje i Gamepad

perce

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
649
Posto volim voznje, a nemam para da uzmem neki volan sa FF-om (bez FF necu), imao sam prilike ali na izuzetno kratko vreme da se poigram sa Logi Rumblepad-om. Lepa i kvalitetna sprava, ali ja brate nisam mogao da sastavim 200m puta a da ne izletim. Igrao sam GTL koji sam pre toga vozio na tastaturi i po malo na Trust-ovom volanu, koji je skroz proplupao. :crash:
E sad pitanje koje se namece je sledece: Dali se isplati uzimati pad zbog voznja (sportske ne igram i nemam pokjma dali ce mi koristiti za nesto drugo) i koliko se u opste moze kvalitetno voziti na analognom pad-u?

Izvinjavam se ako ovom thread-u nije mesto u ovoj sobi. Neka ga moderatori prebace tamo gde smatraju za shodno.

Probao sam kod ortaka takodje Logitech Rumblepad, igra TrackMania Nations, da vozim na analognim pad-ovima. Nije bilo sanse posle prve krivine da uhvatim pravac kako treba, non stop sam ispravljao, levo-desno i nikako. Na digitalnom pad-u nisam mogao da postignem brzinu reakcije koju imam na tastaturi jer na pad-u koristim jedan prst (palac) za levo i desno a na tastaturi drzim po jedan prst na svakom tasteru pa mogu brzo da reagujem i menjam pravac. Zbog ovoga sam odustao od kupovine gamepad-a jer sportske simulacije ne igram, igram FPS, RTS i voznje, a da kupujem volan bez FF-a necu (a ni ne treba mi)

ako je neko bio duduk za simulacije voznje na bilo cemu sem tastature, onda sam to bio ja :)
i drug me nagovori (jos prosle godine) da probam na nekom FF gamepad-u i da mi svoj Logitech Rumblepad II !!! Naravno prolazili su sati i sati manje ili vise uspesnog savladjivanja gamepada, ali na kraju se isplatilo :)
sada ne mogu da se odvojim od njega :d, imam osecaj da bih i FPS-ove mogao igrati :)
svakako topla preporuka:
http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/US/EN,CRID=2225,CONTENTID=8674

znam da TOCA i nije prava simulacija, ali za mene je sjajna jer ima taman toliko fizike koliko mi treba da sa RumblePad 2 radi savrseno ... FF se super oseca, levom analogijom upravljas, desnom gas/kocnica i kad se malo navikne postaje zadovoljstvo...

probao sam RBR ali sam vrlo brzo odustao ... cini mi se da takve igre imaju previse fizike za igranje na pad-u, te da je volan jedino resenje.

inace CMR2 i dalje igram na tast kako je falcon opisao, i slazem se da je nekada tesko privic se na pad, upravo zbog brze korekcije levo/desno.

Moram da kažem da mi vožnja na Joypedu ne ide nikako.Znači ni posle par sati vežbe rezultati su bili poražavajući.Pošto su volani kao što rekoste previše skupi,odlučio sam se da uzmem običan analigni Genius Joystick,i nisam se pokajao-osećaj vožnje je sigurno mnogo bolji nego na tastaturi.

marex je napisao(la):
Moram da kažem da mi vožnja na Joypedu ne ide nikako.Znači ni posle par sati vežbe rezultati su bili poražavajući.Pošto su volani kao što rekoste previše skupi,odlučio sam se da uzmem običan analigni Genius Joystick,i nisam se pokajao-osećaj vožnje je sigurno mnogo bolji nego na tastaturi.
Ma ja sam video da se moze savladati, ali ne znam u kojoj meri, i kakvi se rezultati mogu dobiti, tj koja je granica upotrbljivosti. A o joystick-u ne razmisljam, posto bi pad eventualno koristila moja zena i cerka, koje ne mogu da se snadju sa dve ruke na tastaturi ili tast+mish. :wall: :wall: :wall:
Za njih mi je dovoljan i digitalni od par stotina dinara :banana:

Poslednja izmena:
Moje misljenje je da simulacije voznje nisu simulacije voznje bez volana. Ali ipak volan nije svima bash dostupan (u finansijskom pogledu). Sto kupovati pad, bolje se ustekaj josh malo i kupi lepo volan.
Ja imam Logitechov ferrari volan sa FF-om i njime sam extra zadovoljan.

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Moje misljenje je da simulacije voznje nisu simulacije voznje bez volana. Ali ipak volan nije svima bash dostupan (u finansijskom pogledu). Sto kupovati pad, bolje se ustekaj josh malo i kupi lepo volan.
Ja imam Logitechov ferrari volan sa FF-om i njime sam extra zadovoljan.
Vec stekam za pad a 60-tak e za volan je skyhigh :wall:

U pravu je Bojan, poslusaj ga.

Bojan Novakovic je napisao(la):
Kako god hoces ali ja mislim da neces primetiti veliku razliku izmedju tastature i pada tako da ceti to biti samo bacanje para.
mislim da nisi u pravu ako istovremeno mislis na analogni pad!!!
tastatura je digitalna (jedan pritisak je automatski on i, primera radi, gas kod kola je odmah na max-imumu), dok je kod analognih pad-ova to izrazeno kroz neku vrstu potenciometra ! tako da mali pomeraj analogne palice se odrazava i kroz mali gas :)
ma sta ja i objasnjavam, to verovatno znas.
razlike svakako ima ;)

Jos jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da se sa dobrim gamepad-om mogu igrati i druge igre sem voznji, dok sa volanom to ide malo teze. :) Pri ovom mislim prvenstveno na igre koje umeju da iskoriste analogne stick-ove kao npr. Fahrenheit, PES ili Prince of Persia serijal. Za ostale igre kojima ne treba tako precizna kontrola moze naravno da posluzi i neki jeftini digitalni pad.

Inace, meni licno je trebalo nekih par dana da se naviknem na osecaj voznje sa mojim Logitech Rumble Pad2-om. U principu, mislim da procedura dosta zavisi i od kompleksnosti same igre. Recimo, trebalo mi je manje vremena da se priviknem na NFSU2 nego na CMR5.

Za NFS je dovoljan i mikrofon koliko je "realan".

Slazem se sa Bojanom oko toga da je simulacije voznje najbolje igrati na nekom dobrom volanu sa FF-om (naravno ko ima mogucnosti da ga sebi priusti). Ni pravi auto se ne vozi tastaturom ili gamepad-om, vec volanom. ;) Ja stedim pare za Driving Force Pro, pa da mogu u potpunosti da uzivam u GT4-ci.
driving.gif

Imam Logitech volan FF, Logitech Joystick i gamepad neki genius, pa sam sve probao ;) Redosled je otprilike ovakav

Voznje:
volan
gamepad
tastatura
dzois

Letenje (IL 2):
dzois (ovde iskazuje pun potencial)
volan (verovali ili ne, doduse treba navikavanja)
gamepad
tastatura+mis

Sportske:
gamepad
tastatura
dzois

Tabacine i platforme (slabo ih ima)
gamepad
tastatura
dzois

pucacine
tastatura + mis
gamepad

Ostalo kako sta, uglavnom tastatura.

Meni je sa sada, shto se tiche voznje, d best kombinacija, pedale+dzojstik :) zvuchi i izgleda maximalno shashavo, ali radi pos'o, rekordi govore sve.

Znachi autoindustrija bi trebala da krene sa joystickom umesto volana :D

Kompjuterske igre/simulacije su jedno, a stvarna voznja/autoindustrija drugo. A i dechko kaze da nema love za neki dobar FF volan i pita za savet. Ja sam mu izlozio svoja iskustva, a on neka odluchi shta je najbolje za njega.
A shto se tiche dzojstika u autoidustriji, ko zna, mozda to i nije talo losha i deja. Mislim da vec i postoje neki prototipovi mercedesa i dr sa dzojstikom.

Poslednja izmena:
demios je napisao(la):
A shto se tiche dzojstika u autoidustriji, ko zna, mozda to i nije talo losha i deja. Mislim da vec i postoje neki prototipovi mercedesa i dr sa dzojstikom.

Ne da je losa ideja, nego je :vomit: . Mislim da od automobila ne treba praviti avion. ;)

Brate, pa kad naprave hoverkraft ima da ti bidne na dzojstik, a to ce sigurno da se desi u bliskijoj buducnosti, imajuci u vidu prebukiranost ulica, neshta kao u petom elementu :)

Gamepad, pa makar i sa analognim stick-om je pre poboljsanje u odnosu na tastaturu nego revolucija. Meni je bilo koji pad bolji od tastature, ali tek je volan prava stvar.

demios je napisao(la):
Kompjuterske igre/simulacije su jedno, a stvarna voznja/autoindustrija drugo.

Automobil i simulacije su dovoljno slichni da volan bude daleko ispred svega ostalog za upravljanje. Mozda da probash jednom ? :)

Mislim da je pitanje pokretaca thread-a jasno ;)
perce je napisao(la):
E sad pitanje koje se namece je sledece: Dali se isplati uzimati pad zbog voznja...
da isplati se, razlika u odnosu na tastaturu je ogromna :)

perce je napisao(la):
...i koliko se u opste moze kvalitetno voziti na analognom pad-u?
to je vec subjektivan osecaj, ali kao ponosni vlasnik Logitech Rumble Pad II, mogu samo tople preporuke da ti dam... :)

demios je napisao(la):
Brate, pa kad naprave hoverkraft ima da ti bidne na dzojstik, a to ce sigurno da se desi u bliskijoj buducnosti, imajuci u vidu prebukiranost ulica, neshta kao u petom elementu :)

Za tako nesto nisam zainteresovan. ;) Inace kad smo vec kod toga, sta mislis kad bi tako nesto zaživelo kod nas? :D

@driver
Iskreno, od tebe sam ocekivao malo konstruktivniji odgovor, od prepucavanja sa drugim userima, s` obzirom da, koliko sam ja primetio, poprilicno dobro poznajes simulacije i ostale tipove voznje. Ili sam se mozda prevario?
Elem, hvala svima na odgovorima koji se ticu ovog thread-a. Ostaje mi samo da probam da eventualno nabavim pad na malo duze vreme, pa da vidim dali mi odgovara ili ne.

perce je napisao(la):
@driver
Iskreno, od tebe sam ocekivao malo konstruktivniji odgovor, od prepucavanja sa drugim userima, s` obzirom da, koliko sam ja primetio, poprilicno dobro poznajes simulacije i ostale tipove voznje.

Poznaje, i svako ko ih toliko poznaje ce ti reci isto.

NSX je napisao(la):
Poznaje, i svako ko ih toliko poznaje ce ti reci isto.
Kolko mi se cini, meni nista nije bilo upuceno, vec demios-u.
BTW Benchmark pratim od 2002. bez obzira sta pise kad sam se registrovao, i jako dobro znam ko su driver i bane, da me nebi pogresno neko shvatio. I nemam nameru da probam kombinaciju pedale + bilo sta sto nije volan.

Posto predpostavljam da je manje vise sve receno na ovu temu, i da se nebi dalje prepucavali, molio bih nekog od moderatora za zatvori ovaj thread.
Jos jednom, hvala svima

Poslednja izmena:
perce je napisao(la):
@driver
Iskreno, od tebe sam ocekivao malo konstruktivniji odgovor, od prepucavanja sa drugim userima, s` obzirom da, koliko sam ja primetio, poprilicno dobro poznajes simulacije i ostale tipove voznje. Ili sam se mozda prevario?
Elem, hvala svima na odgovorima koji se ticu ovog thread-a. Ostaje mi samo da probam da eventualno nabavim pad na malo duze vreme, pa da vidim dali mi odgovara ili ne.

Stvarno ne znam kako sam mogao da budem direktniji i jasniji. Joypad za simulacije jednostavno ne moze, kao shto ne moze tastatura ili bilo shta drugo. Volan je jedina opcija, pa makar bio i bez FFa. Chesto se pojavljuju FF volani Logijevi po 40ak evra, koliko taj joypad uopshte koshta, ne verujem da je ispod 30...

@driver
Ja se jako izvinjavam, ali sve mi je licilo na tvoje odgovore demios-u na njegovu kombinaciju, pedale+joystick, a ne da su upuceni meni. Elem da si odmah napisao to sto si sad, bilo bi sve ok. Uglavnom izvinjavam se zbog onog "Ili sam se mozda prevario", jer zaista, nemam nameru niti hocu da dovodim u pitanje tvoju kompetentnost po bilo kom pitanju(makar po ovom :d ) na benchu.

Nazad
Vrh Dno