Šta je novo?

Simple Master/Detail

mariaana

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
609
Alat: Delphi

Hocu da napravim jednostavan prikaz master/detail tabela gde mi je za master interesantno samo jedno polje, tako da bi mi za prikaz dobrodosao neki objekat tipa ComboBox, a ispod prikazujem detail tabelu u DBGrid-u. Racimo da je detail tabela LJUDI sa vise polja, izmedju ostalog i GRUPA_ID, a master tabela GRUPA sa poljima ID, NAZIV, od cega mi je interesantno samo NAZIV za prikaz u formi.

DBComboBox ne vrsi posao, jer ne prikazuje sve vrednosti NAZIV master tabele. Sa DBLookUPComboBox - om sam se izborio, ali uz besmislenu DB gimnastiku - formiram DataSet na detail tabelu, ubacujem LookUp polje koje gleda na master DataSet, sve to da bih prikazao vrednosti polja NAZIV u masteru. Tek onda pravim treci DataSet da prikaze detail tabelu. To radi, ali mi izgleda bespotrebno zakomplikovano. Drugo resenje: da prikazem master polje u obicnom ComboBoxu (ucitam vrednosti recimo na form_create), a onda detail prikazujem kroz SQL upit koji ce da preuzima parametar iz vrednosti ovog ComboBox-a. I ovo ce da radi, ali to je vec neki 'kvazi' master/detail?

Da li postoji neko prirodnije resenje, ili neka DB komponenta (koju sam ja propustio) kojom bi se ovo jednostavnije resilo?

Pozdrav

predlazem da probas RXUnit, i komponentu RxDBLookupCombo, koja bas radi ono sto ti treba ..

Ili ako neces, uzmi jedan DBGrid, u kome pisu grupe, a drugi dbgrid u kome su filtrirani podaci.. Svaki dbgrid ima svoj datasource naravno, s tim sto ce se Detail tabela pozvati na datasource dbgrida sa grupama (mada to ti i znas sve). Ovaj prvi dbgrid, mozes da smanjis na jedan red:)

Ovo prvo ne znam sta ti je?

Ovu drugu varijantu sam malo probao, ali izgleda suvise skarabudzeno, osim toga grid nije osetljiv na ulaz sa tastature, kao sto to lepo rade komponente tipa ComboBox. Mozda bi mogla da se pravi posebna komponenta koja bi verovatno bila izvedena iz klase ComboBoxa, al to nemam pojma, ni vremena da pokusavam.

Zasad mi sasvim vrse posao i one varijante koje sam naveo, jer se radi o relativno malim bazama - par hiljada slogova, al kad bi bila u pitanju neka ozbiljna baza, mislim da bi stvari trebalo postaviti ipak malo urednije.

Pozdrav :wave;

Vrh Dno