Šta je novo?

SIM kartice - stare vs nove?

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me sledece... Imam 063 mobtel sim karticu staru 10 godina... U medjuvremenu su se pojavile (koliko znam) sim kartice koje rade na nesto nizem naponu. Da li to znaci da telefon sa tom novijom karticom trosi manje, ili sam sad bas lepo lupio? :) Tj da li da je menjam za noviju, ili da ne diram nista?

Ne znam sto se tice napona, ali mi se cini da valja jednom u par godina promeniti karticu... Nekako povezujem sve probleme sa prijemom za nju, iz ne znam kog razloga.

U svakom slucaju ta tvoja je valjda imala mesta za 100 ili 120 brojeva, ova nova ima za 250 i za poruke isto sa 10 na 100, mada je to nekad i bilo bitno, sada cisto sumnjam da jos neko drzi imeni na kartici...

Ma totalno nebitno dal imas staru ili novu, bitno je da radi, a sad svi ovi novi smartphone-ovi mogu da prime neogranicen broj poruka i kontakata u imeniku... A sto se tice struje ta potrosnja je mizernau svakom slucaju, mnogo vise struje trose neke druge stvari, kao sto je ekran, wifi, bluetooth, itd...

Stare kartice su radile na 5V, a nove na 3.3V.
Ako je tvoja kartica stara 10 godina, znači da je to već 2001. godina i 100% imaš karticu koja radi na 3.3V.

Ja imam jednu od 1998. godine koja radi na 5V, a najstarija kartica za koju znam da je 5V je kupljena pre marta '99.

Neki stariji modeli telefona su pravili problema koji sa kojom karticom hoće/neće da radi, pa ne može da se pristupi imeniku na ovim starim karticama i više se i ne sećam problema, ali noviji telefoni to sve gutaju bez problema.

Što se baterije tiče, nemoj da se opterećuješ time, nema šanse da osetiš razliku, ali podržavam ekološku svest i želju za uštedom energije :d

Hvala svima na odgovorima :) Naravno da me ne zanima kapacitet sim kartice, posto sve kontakte i poruke drzim u telefonu, samo me je zanimalo da produzim eventualno trajanje baterije na mom desire-u :) ali, posto mi je broj iz 2001, ili 2002. god, po vasem zakljucku ta sim kartica radi na 3.3v, kao i sve novije, tako da moja ideja pada u vodu...

A da li kartica može da utiče na kvalitet signala/zvuka? Imam drugara koji tvrdi da je to uzrok krčanja i pucketanja u razgovoru. Koliko ja znam, kartica samo sadrži podatke o operateru, broju, it'd

Kartica sadrzi privatni kljuc koji se onda koristi za autentifikaciju na mrezu (ona enkriptuje rand tim kljucem, ali nebitno). Tokom razgovora se prakticno ni ne koristi, tako da ne moze da utice na kvalitet zvuka, to je samo do telefona ;)

Kao sto rece zevs, sa kartice se citaju samo Kj kljuc i IMSI, pa se salju ti podaci mrezi. Tako da ona ne moze uticati na kvalitet zvuka.

Tako sam i mislio. Hvala

Vrh Dno