Šta je novo?

Showdown fakulteta: PMF vs FON vs ETF

Solesoslav

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
535
Pozdrav svima. Verovatno me dosta vas zna, ali ja cu se ipak predstaviti.

Ja sam Antic Aleksandar, imam 18 godina i trenutno pohadjam Informaticki Smer Zajecarske Gimnazije. Odlican sam ucenik, godinama unazad idem na takmicenja iz Matematike, Fizike, Programiranja, Engleskog i Nemackog jezika gde sam dobio manje ili vise znamenite nagrade.

Ove godine sam prisustvovao samo drzavnom takmicenju iz matematike gde sam nazalost zbog pritiska sa raznih strana osvojio samo pohvalu, a takmicenje iz informatike sam preskocio zato sto je bilo jako blizu takmicenju iz matematike, ali sam zadatke resio od kuce i cini mi se da bih prosao na drzavno. Poznajem programiranje u Pascal, C i Python programskim jezicima, u skoli trenutno obradjujemo Delphi i rad sa bazama podataka u Microsoft Access-u, a pored toga sam se jedno vreme u proslosti posvecivao radu u 3DS Max-u i Dreamweaver-u, a pomalo i u Flash-u.

Jos malo pa ce biti vreme da upisem fakultet, a ja sam podeljen izmedju ova 3.

Nazalost zbog lose organizacije odredjenih fakulteta uopste nisam shvatio koje smerove imam na ETF-u i PMF-u.

Za fon sam nasao ovo
http://fon.rs/osnovnestudije/isit/

I iskreno malo me brine ogroman broj ne informacionih ili ne matematickih "predmeta"(ako se tako zovu).

Moze li mi neko pomoci u odabiru fakulteta?

Zanima me matematika podjednako kao informatika, ali bih za pocetak uopsteno da saznam nesto malo vise o smerovima i predmetima koji ce biti tu.

Prijemni necu polagati zbog nagrade na drzavnom iz matematike tako da me za prijemni boli uvo kakav je gde.

Poslednja izmena:
uzmi da shljakash neshto, nemoj gubiti vreme, novac i zivce na fax ;)
osim ako nemash "sure thing" posle, ili pak, ako ne mislish da palish odavde.
govorim ti iz lichnog iskustva.

Ako imas takvo predznanje ja da sam na tvom mestu bih zaobisao FON. Nije los, ali mislim da ces lakse nadoknaditi stvari koje bi mozda naucio na njemu, nego da njega zavrsis pa nadoknadjujes stvari sa PMFa/ETFa.
Ako te zanima programiranje - ETF. Ako bi hteo nesto vise vezano za matematiku - PMF. Prosto i jednostavno.

Programiranje mozes naravno i sam da naucis pa ti fax i ne treba kao sto demios rece. Ali je dobra stvar ako hoces da istreniras mozak i da imas taj nacin razmisljanja, ipak je koristan fax dosta - naravno samostalni rad je i tu presudan.

Kao sto rekoh, sve zavisi cime oces da se bavis. Ja sam na 4toj godini ETFa smer SI i mislim da je ok. Ti ces svakako upasti na budzet tako da ti se SI isplati, ja ga placam i sad kad se osvrnem mislim da nikako ne vredi te pare. Ima smer IR koji je 85% isti, a ima mnogo vise budzetskih mesta (naspram bednih 10 na SIu).

I ja sam bivši etf-ovac, koji ga je napustio u 3.godini, i posle završio tehnički u Čačku.

Prvo, nikako se ne slažem sa kolegom sa preskočiš faks, jer poznanstva koja ćeš tamo steći će ti itekako pomoći kasnije. Drugo, fon je faks koji će te bolje pripremiti za menadžersko zvanje, ali što se stručnog dela tiče, ne može se porediti sa druga dva. Ipak, imaj na umu, da baš ti menadžeri mnogo bolje prolaze nego klasični programeri, tako ga šta god sa upišeš, nemoj nikako zapostaviti tu, da je nazovem socijalnom komponentom, u smislu društvenih nauka, psihologije, HR-a, i na kraju leadership-a. Ne znam kakve su ti ambicije, ali ljudi koji su stručni, a pri tome i jaki lideri, daaaleeeko doguraju...

Naravno, ovo se sve odnosi na rad u stranoj/privatnoj/sopstvenoj firmi, za javni sektor, koji sumnjam da ti je cilj, pošto imaš lepih rezultata za svoje godine, ti si već poodavno prekvalifikovan :D

I, još jedan savet, juri sve moguće prakse i programe, a posebno u inostranstvu, što će ti kao veoma talentovanom itekako biti na dohvat ruke...dosta rada, i nema zime...:D

Ja iako sam na menadžmentu na Fonu bih ti preporučio RAF ili onaj softverski smer koji se plaća na ETFu...ako hoćeš da nastaviš sa programiranjima, softverom i sl. Na FONu se radi Java i ne znam radi li se još nešto od programskih jezika..rade se i baze podataka, CMS sistemi i to je uglavnom to..mada to je ono što sam ja video na osnovu predmeta tamo na njihovom smeru..
S' druge strane ako ti je informatika sekundarna stvar, a neki informatički menadžment primarni onda FON nije loš izbor..ali imaj u vidu da ćeš imati posla sa finansijama, računovodstvom i sličnim predmetima koji znaju žestoko da smore, realno, nepotrebni su toliko za informatičare...
E sada ako baš ne možeš da se odlučiš uvek imaš varijantu da probaš jedan semestar na FONu recimo, pa ako vidiš da ti ne ide ideš dalje :)

Koji god fakultet da upišeš, stoji mračna činjenica. Cifre su poražavajuće.

Ako je prosečna plata u Srbiji oko 330€ (teško ali nema veze), plata u IT sektoru oko 650€ lako je doći do sledeće cifre:

40 godina rada x 7800€ godišnje = 312000€. Toliko će verovatno vredeti tvoj život u ovoj državi. S druge strane, vidim da si ležerno nabrojao kompetencije, najplaćeniji ljudi IT sektora su oni najinovativniji, lideri koji postavljaju standarde. To nije direktno proporcionalno nivou obrazovanja.

Možeš biti podjednako i više obrazovan i ako ne studiraš fakultet. Moj savet je studiranje. Sva tri fakulteta su različita ali mislim da bi ti FON najviše legao jer mi se čini da je daleko savremeniji od ostalih.

Demios ti je dao najbolju opciju. Eh da sam 2k3 i ja ovako razmišljao odavno ne bih bio ovde....

I da u 30.-oj daj Bože, dođe kao uspješan menadžer ili šta god i napiše ti veliko HVALA preko čitavog foruma... :)

U svakom slučaju obavezno završavaj faks. Nećeš ni sa jednog izaći kao guru za programiranje, a još manje za život, ali pre ili kasnije će doći trenutak kada će ti biti mnogo bitan u životu.

Ja ti ne preporucujem nijedan od ta tri.Prosto tvoje reference su za inostranstvo, i stranci ce to prepoznati.
Znam da je tesko prelomiti da odes daleko kako bi se usavrsio, ali verujem da ce tvoje ambicije biti zadovoljene.
Ovde ces prettrpeti takva ogranicavanja i osujecenja sopstvenog talenta, i tek kad izadjes napolje znaces kakva su rupa nasi fakuleti u odnosu na strane.
Imaj u vidu da Beogradski Univerzitet nije ni medju prvih 500 u svetu (al je najbolji u Srbiji ako je za utehu) tako da moras potraziti jos neku stranu alternativu.

Kada sam spominjao inostranstvo moj cale se zagrcnuo na kafi koju je u tom trenutku pio i samo mi je rekao da ga je takav vid razmisljanja mnogo iznenadio, sto se meni nekako prevodi na sa nasim prihodima mozes samo da sanjas o inostranstvu.
Kakav je taj RAF? Da li ima budzetskih mesta? Moze li mi neko nabrojati smerove u RAF-u/ETF-u/PMF-u i eventualno pokazati razlike u njima posto me trenutno uopste ne znam nista o tome?

Imam jednog druga koji sad zavrsava Master na FON-u i uspomoc fakulteta je nasao neke tamo strance koji ga ubijaju sa parama da radi, mada kaze da nije bas lak posao.

U svakom slucaju zavrsi fakultet. Svi koji ti savetuju da ne ides na fakultet bi istog momenta upisali isti da mogu. Na fakultetu ne prave strucnjaka od tebe, to ti sam od sebe treba da napravis. Na fakultetu dobijes osnove, a koliko ces napredovati zavisi samo od tebe i koliko si spreman da ucis. Nasi fakulteti nisu jako rangirani, ali su dobri. Kod nas se uci mnogo teorije, i ni malo prakse, a u svetu imas praksu i malo teorije. Sa teorijom, lako ces posle vremenom skapirati kako neke stvari idu u stvarnosti. I svako ko ti kaze da je matematika budalastina, taj je, necu da kazem glup, ali je neobrazovan (najblaze receno). Matematika je osnova svega, ali bukvalno. Ja kad sam ucio matematike 1,2 i 3 sam bio u fazonu sta koji ku_ac, ali posle covek skapira da sve proizilazi iz te iste matematike. Jednostavno matematika te uci logickom razmisljanju, nema tu strebanja.

Ja ti ne preporucujem nijedan od ta tri.Prosto tvoje reference su za inostranstvo, i stranci ce to prepoznati.
Znam da je tesko prelomiti da odes daleko kako bi se usavrsio, ali verujem da ce tvoje ambicije biti zadovoljene.
Ovde ces prettrpeti takva ogranicavanja i osujecenja sopstvenog talenta, i tek kad izadjes napolje znaces kakva su rupa nasi fakuleti u odnosu na strane.
Imaj u vidu da Beogradski Univerzitet nije ni medju prvih 500 u svetu (al je najbolji u Srbiji ako je za utehu) tako da moras potraziti jos neku stranu alternativu.

Najbolji odgovor po meni ali ako nemas uslova *** ne znam sta da ti kazem. FON ce te verovatno ubiti u pojam sa menazderskim sranjima i ostalim "nestrucnim" ispitima tako da ako nemas takvih interesovanja mozda bolje da ga zaobidjes. Opet sa druge strane mislim da ga je najlakse zavrsiti, dobices diplomu, a ono sto te interesuje mozes i sam da izucavas.

Nasi fakulteti nisu jako rangirani, ali su dobri.

Kada se doda na to da ljudi koji zavrse nase fakultete se vrlo brzo snadju preko dolazimo do zakljucka da u tom rangiranju nesto debelo ne valja, jer ispada da smo mi svi ovde wundekind-ovi. Nasi fakulteti su teski ali daju znanje. Od kad je krenula Bolonja akcenat je na prolaznosti, NEpadanju godina, pao je malo kriterijum ali sve sto se ne plati na mostu platice se na cupriji. Prodje se jedan ispit a nije spremljen, sacekace te sledeci koji se oslanja na ovaj prethodni pa ces ga nauciti. Privatni fakultet upisujes samo ako te vec ceka posao a treba ti diploma pro forme.

Na ETFu smer koji bi te eventualno zanimao je Softversko inzenjerstvo...e sad, on se ranije placao, ne znam da li ima budzetsku kvotu, to bi morao da proveris: http://www.etf.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=89
Studiram Softversko pa sam kao u toku :)
Od pre 2 godine postoji budzet, 10 mesta. Smer ukupno prima valjda 60 po godini, znaci ostali placaju. Posle upisne godine budzetska mesta se rangiraju po proseku.
Ja ga placam i mogu da kazem da apsolutno ne vredi, da mi je sad ova pamet nikad ga ne bih upisivao. Svakako nisam mogao da imam 100 poena i da budem stipendiran - posto su se ranije prvih 10 na listi stipendirali, znaci nisu placali skolarinu ali nisu ni imali status budzetskog studenta.

Slozio bih se sa kolegama za studiranje preko. Idi na ETH u Cirihu (bar bih ja isao da sam bio malo bolji student tj talentovaniji :D ). Pokusaj i neku stipendiju da dobijes, jer za studije ces verovatno dobiti, ali nesto dodatno da mozes da zivis tamo tj placas troskove. Raspitaj se malo pa vidi da li bi to bilo izvodljivo, jer realno to ti je najbolja solucija. Imam par drugara koji tamo rade master, fakultet je tezak ali mozes dosta da naucis.

edit:
@aca
Pazi, nije sve bas ni kao sto je nekad bilo. Znam za slucaj naseg coveka koji je otisao u Lugano (zaboravih sad ime univerziteta), tamo radi kao asistent. Ovde je zavrsio ETF ali po starom sistemu. Taj univerzitet prima svake godine po 4-5 studenta sa ETFa za master. I covek kaze da od kako su poceli da dobijaju studente koji su zavrsili po novom sistemu tj Bolonji, kvalitet im je drasticno losiji.

Ali da, generalno su nam fakulteti solidni i ako si snalazljiv mozes fino da se snadjes preko.

Poslednja izmena:
Ogromna prednost koju imaš je znanje nemačkog. Obavezno se raspitaj za studiranje na nekom od nemačkih univerziteta, ili u Beču. Vrlo lako je to ostvarivo.
Ako u Beogradu budeš morao da plaćaš studije/smeštaj, garantujem da je jeftinije studirati u Beču, verovatno i u Nemačkoj.

Reference koje sada imaš, su redak biser, bez ikakvog preterivanja. Ali, studiranje je obavezno, ako mene pitaš.

Ako tatina kafa ipak bude presudna, upiši ETF. Moguće je da će ti se profesionalno usmerenje menjati tokom studija.

Završio sam ETF, pre više od 15 godina, u Beogradu živim i radim. Velike plate (>1500) ovde nisu retkost, naprotiv.

Želim ti sreću, i vetar u leđa!

Gde da se raspitam za taj Bec? Ja ne znam stvarno gde da se raspitam.

Kibicer, takođe živim u Beogradu, na Vračaru, i imam dosta prijatelja iz IT sektora. Neki od njih se vrlo često pojavljuju na televiziji i vrlo su uticajni. Činjenica je da je, kao i sve drugo, IT sektor nedovoljno plaćen. Savetovati dečku Solesoslavih predispozicija život i studiranje u Beogradu je, u krajnju ruku, uvredljivo. Čak i sa platom od 1500€ bi sebe limitirao.

Lično, nisam u IT sektoru niti se bavim IT-em, ali dovoljno znam da je naše IT tržište nedovoljno ozbiljno. Uz rezultate koje si naveo, dobar i kvalitetan mail Univerzitetu u Beču, trebao bi dobiti diplomu koja pokriva najveći deo troškova za život i studije.

http://www.tuwien.ac.at/EN/

Poslednja izmena:
Moj ti je predlog da upišeš etf, najbolje rti. Si se plaća osim za 10 najboljih a na to ti ne bih preporučio da se osloniš. Mislim da si premlad da ideš preko. Kad završiš faks, možeš na master negde u inostranstvo, Švicu ili tako nešto, i to ti je super referenca. Činjenica je da je it sektor trenutno najplaćeniji u Srbiji i da se može skroz pristojno živeti od toga ovde dok su na strani plate još bolje.

Savetovati dečku Solesoslavih predispozicija život i studiranje u Beogradu je, u krajnju ruku, uvredljivo. Čak i sa platom od 1500€ bi sebe limitirao

@ Valmont
Ovo pretpostavljam da si uputio zagrcnutom tati, a ne meni?
BTW, ni ja ne radim u IT, niti sam za to školovan. Doduše, ne živim ni na Vračaru.

@ Solesoslav:

Ne odustaj od velikih planova. CH je odličan predlog.
Pogledaj i skandinavske univerzitete. Recimo Uppsala, Švedska. Ozbiljan univerzitet, i vrlo ozbiljna privreda, naslonjena na taj univerzitet. E, sad, polarne zime...

Dobro ti kaže Valmont, šalji mailove. Ima ko je tamo plaćen da nađe ovakve kao što si ti.
Uostalom, paralelno upiši i BU, ako već preskačeš prijemni. Ne škodi.

@daxyco
On upada na SI 100% na budzet zbog diploma, a kakav je student sumnjam da ce mu biti problem da odrzava prosek ;)
Mada, IR (rti) je just as good.

Ja ostajem pri mojoj preporuci, ETH je stvarno odlican univerzitet. Problem sa Svajcarskom pa i ETH je standard tj cena zivota, ali kao sto rekoh postoje nacini da se snadjes i za to. A univerzitet je medju top 10 u evropi sigurno, tako da sa njim nema greske. Za Bec ne znam jer nemam drugare koji su tamo pa da mogu da prenesem iskustva. Za ETH znam da se uci bas krvnicki ali je veoma cenjena diploma + dosta naucis.

Pazi, za Švajcarsku je problem ta ogromna cena života. Dobiti stipendiju tamo je baš muka, naročito u prvoj godini. Jedan drug koji je tamo otišao na master imao je prosek 9.96 i dobio je 75% stipendiju i treba mu još 5-6 hiljada za preživljavanje, a sigurno je njemu bilo lakše dobiti stipendiju nego brucošu. Uz to, mislim da je zakasnio sa prijavom, mislim da je to trebalo do januara završiti. Uz to, drug mi kaže da nisu nešto ispred nas sa znanjem nego jednostavno dobro zvuči školovanje u inostranstvu.

Što se tiče rti vs si, koliko sam ja skontao od drugara, na rti se može naučiti puno i o hardveru, na si ne, možda i tako praviti izbor. Ako te hardver zanima, rti je pravi izbor.

Ovo je najgluplji savet koji si mogao da dobiješ.

Završiti fakultet ne znači steći samo obrazovanje već mnogo toga više. Vidim da te nauka zanima i da si voljan da učiš pa ti predviđam svetlu budućnost ako tako nastaviš i na faksu. Mani se raznoraznih "lelemuda" koje ćeš da sretneš na faksu i posveti se fakultetu i obrazovanju na pravi način. Uči i steci što više znanja, a možeš dosta toga da dobiješ na fakultetu. Samostalno sticanje znanja se podrazumeva, "kopaj" po literaturi, "grizi" i postavljaj pitanja, dobijaćeš dobre smernice šta treba da učiš i kako. Kada te primete da si dobar i da od tebe može nešto da se napravi počeće da te uključuju u raznorazne projekte. Rad na tim projektima će ti doneti više nego dragoceno iskustvo.

Možda te nauka i zainteresuje pa nastaviš da se obrazuješ i posle fakulteta. Za tebe je rano da razmišljaš o tome sada ali treba da znaš da i to postoji kao opcija i to kao veoma dobra opcija. ;)

Vidim da te zanima matematika i informatika. Moj bi ti savet bio da se posvetiš kriptografiji, kasnije i kriptoanalizi, steganografiji i tome sl. Matematika je ovde primarna a poznavaje programiranja je samo jedan veliki plus. Potraži na ovim fakultetima dodatne informacije o tome pa ćeš i sam lako odabrati koji ćeš da upišeš (ako te ovo zainteresuje).

Niko ti ne može reći šta da upišeš i zašto baš to da upišeš. Imaš dovoljno vremena da prošetaš do svih fakulteta. Predstavi se, reci ko si, šta si postigao do sada, izrazi želju da upišeš baš njihov fakutei, reci šta te zanima i koje su tvoje preokupacija, i svi će te vrlo rado provesti u obilazak. Za dobre studente fakulteti se bukvalno otimaju. :)

Jedan od 10000 propalih studenata uspe da pokrene nešto i bez fakulteta i da lepo živi od toga. Takvi su retki i sve što su uradili postigli su uz debeo rad i samostalnu edukaciju. To je za pohvalu, međutim, takvi su vrlo retki i to je nekada prolazilo sada više ne (ili vrlo, vrlo retko prolazi). Jedan je Bill Gates i mnogi su mislil da mogu kao on, međudim, 99% takvih je propalo i sada se nalaze na životnim i profesionalnim marginama. Rade ko zna šta i žale za propuštenim prilikama u životu.

Sa završenim fakultetom i obrazovanjem koje ćeš steći (a koliko ćeš da ga stekneš prvenstveno zavisi od tebe samog) mnogo lakše ćeš da se probijaš kroz život. To ti govorim iz ličnog iskustva. :)

Studiranje u devedesetim (kada sam ja studirao), pa u prvoj dekadi novog milenijuma (bolje reći prvoj polovini te dekade kada je naš visokoobrazovani sistem doživeo sunovrat) i sada se u mnogome razlikuje. U protekle 4 godine (to ti je jedna generacija studenata) stvari idu na bolje i ne završiti fakultet, u ovom vremenu, bukvalno znači ostati nepismen. Pri tom ne mislim da je pametno da završiš fakultet uz "bubicu" i "puškice", onda ide ona narodna "džaba ste krečili".

Drugar moj je sada četvrta godina ETFa, smer RTI. Fakultet je upisao polupismen i matematički i informatički. Sada vidim da radi prilično ozbiljne stvari i, što je podjednako bitno, ima dobru osnovu za dalje usavršavanje. Znam i par ljudi koji su završili taj smer i direktno sa faksa našli prilično dobre poslove... Znam i nekoliko ljudi koji su našli odlične poslove bez fakulteta, ili sa privatnim univerzitetima i sl. Nema pravila kako će se ko snaći, ali RTI može da bude dobra pozalna tačka.

Obavezno ETF. Poslodavaci u poslednje vreme iskljucivo traze ETF - Beograd. Nebitno je sta ces nauciti, da bi uopste dobio priliku da pokazes sta znas moras da imas zavrsen fax -ETF.
FON je takva "bulja" od fakulteta, skoro ga i niko ne shvata za ozbiljno...

@ Valmont
Ovo pretpostavljam da si uputio zagrcnutom tati, a ne meni?
BTW, ni ja ne radim u IT, niti sam za to školovan. Doduše, ne živim ni na Vračaru.
Sorry, delovalo mi je da si mu dao ideju da "uz dobre plate u Beogradu" nema potrebe za inostranim tržištem. Limitira mi percepciju vid komunikacije na forumu. :) Vračar sam pomenuo obzirom da je najviši prosek plata u Beogradu upravno na Vračaru.

...Dobro ti kaže Valmont, šalji mailove. Ima ko je tamo plaćen da nađe ovakve kao što si ti.
Uostalom, paralelno upiši i BU, ako već preskačeš prijemni. Ne škodi.
Da, slanje mailova može strahovito mnogo da znači. Ozbiljno napisan mail može mnogo toga da promeni. Dosta puta sam to uvideo na ličnom primeru.

Decko je bio djak generacije u prvoj Kragujevackoj gimnaziji bio je na brdo takmicenja iz matematike (mislim da je bio treci na drzavnom) upisao je ETF, uci dan i noc bukvalno, prosek oko 8 zakljucak izivljavanje. Na SI na budzet ulaze samo oni koji ne polazu prijemni sa jos nekim diplomama tu ti ne bi bio problem da upadnes.

FON je nula fakultet sto pre to shvatis bolje po tebe. Sto se tice vrhunskih menadzera, prosle godine su studenti sa Masinskog u Kragujevcu bili 5 u Evropi u izradi Case studija, a preko su na visim mestima u osiguravajucim drustvima ( masinski inzenjer (iz iskustva ti je ova prica), tu se svaka prica oko FON-a zavrsava.

RAF, privatni fakultet verovatno prva asocijacija ti je da je na rangu nekog turizma :). U praksi nije tako, pre 2 godine, u Facebook su se zaposlila 4 njihova studenta koji su bili druga godina na fakultetu, kod njih u prvoj godini imas predmet koji na FON-u dobijas u trecoj godini, bio tamo na nekom seminaru i video da se ozbiljno radi. Cak je prosle godine drzavno takmicenje iz informatike bilo u njihovim prostorijama. Jedina mana je sto skolarina na godisnjem nivou kosta 2700 e (bilo prosle godine), moze na 10 rata valjda, ali je tada 3000 e skolarina.

Da sada studiras preko ne pokusavaj ni u ludilu, koliko god to fensi izgledalo ti nisi svestan koliko ne znas jezik, ovo ti govorim iz iskustva, covek je ucio godinu dana jezik u Srbiji, otisao u Svicu da studira na francuskom kada je poceo da uci tek je shvatio koliko ne zna jezik ;), ta diploma iz DE ti vise znaci da znas generalnu konverzaciju, strucnu nemas pojma (da se ne lazemo :)).

Dakle dolazis do dva izbora SI ili RAF. Privatni fakultet je vise okrenut ka studentu pre ce profesori da se iscimaju da ti pokazu nesto itd. dok je SI drzavni fakultet gde se prema tebi nece ponasati kao na RAF-u. Naravno treba uzeti u obzir i ono privatni vs drzavni fakultet i naravno kes koji ces morati da iskesiras za RAF tu ces morati sam da odlucis sta ti je pogodnije.

Mogu da ti dam cisto primer jednog decka koji je ucio privatnu informaticku gimnaziju (u vlasnistvu RAF-a) imao je popust od 50% za RAF posle srednje medjutim ipak je otisao na SI, kaze da mu SI vise nudi. Inace njemu je otac neki direktor u Telekomu, verovatno je on objektivnije sagledao situaciju i video da je SI bolji izbor, jos da dodam na to ja kada sam upisivao faks covek koji radi u IT sektoru u Bg-u i ima platu ~2000 e stalno je po nekim seminarima po Evropi, sad pali u J. Koreju mi je preporucivao SI. Tako da ti je mozda ipak SI bolji izbor :).

Ako se pak odlucis da upises RAF, cuo sam pricu od menadzera RAF-a da niko kod njih ne ide na Master jer je pretezak, tako da vecina zavrsi RAF bez mastera, a master odrade na ETF-u.

Sve to sto si ucio u srednjoj je ~nista, na fakultetu ces steci neku osnovu koju ces kasnije nadogradjivati u nekoj firmi. Bilo koji stranac da te pokupi ce prvo da ti da neki test tvog znanja, ako se pokazes kao pogodan poslace te na neko strucno usavrsavanje, tek posle toga ces poceti da radis. Sve sto naucis na fakultetu je osnova i nista vise.

A sto se tice izjave sa pocetka da mu fakultet ne treba, ona je delimicno tacna, danas svi jure znanje, to da li ti imas ili nemas diplomu je manje bitno, pokupi par jakih sertifikata, nalazis posao odmah ;). Znam osobu koja je zavrsila Arhitekturu u Zenevi, radila kao arhitekta neko vreme, videla da je veci novac u osiguranju, sama sela i naucila, sada je jedan od najboljih radnika u tom osiguravajucem drustvu, sa skoro duplo vecom platom nego sto je bila arhitekta.

Hajde cisto informativno mozda bude interesantno za nekoga ko upisuje, prosek cekanja na birou masinskog inzenjera koji je tek zavrsio fakultet je ~mesec dana.

Nazad
Vrh Dno