Šta je novo?

sezampro adsl vs. sbb

delfinNS

Cenjen
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poena
154
Cao svima!

U dilemi sam, pa ako moze neko da pomogne bicu zahvalna :)

Vec nekih godinu i po dana koristim sezamproov adsl i simensov router (koji sam u sezamu dobila/platila na koriscenje) s obzirom da imam notebook pa da izbegnem kablove.

Buduci da svakako placam i sbb kablovsku, a vidim da imaju i super ponude za mix internet/tv volela bih da "objedinim" troskove, da tako kazem :D:D

Citala sa malo ovde po foumu i videla preporuke za tp link tl-wr240g pa me samo zanima da li je podesavanje svega toga (sbb modem+navedeni router+setup) user friendly i da li bi laik kao ja koji je uspeo sve to da sredi sa tim sezamproovim paketom uspeo da se izbori i sa ovakvim.

Plus, da li cu moci da koristim bozanstvene pogodnsti routera kada je u pitanju download sa rapidsharea preko jdownloadera? To mi je otkrovenje i spas za download i ne bih zelela da se odreknem te privilegije :-devil-:

Unapred hvala svakom ko nadje vremena da me posavetuje :)

Veliki pozdrav!

ekonomski deo prelaska na SBB ti je verovatno jasan.

podesavanje TP-link rutera je izuzetno user friendly i ako negde zapnes, lako ce ti se ovde pomoci.

kod ADSLa je pogodnost sto jdownloader moze da "prekine" vezu i da ti se dodeli nova IP adresa i da odma nastavi skidanje sa Rapida. kod SBBa je problem/sreca sto je IP adresa maltene stalna, tako da ces pri downloada sa Rapida imati prekide od po 15min. medjutim, kako sa 4 Mbps downloada mozes da skidas i sa Rapida, Megauploada i sl u isto vreme, taj nedostatak nece toliko doci do izrazaja.

ako imas jos neko pitanje, samo izvoli...

SBB je u praksi ~4.5 puta brži od sezama za iste pare!!! Vjerovatno isto toliko i stabilniji. E sad, o Rapidu bi se dalo raspravljati. Zavisi koliko često skidaš, koju količinu fajlova i sl. Jer sve se to može naći i na torrentima. Ako baš mora da se skida sa rapida, ima program MAC Makeup, koji u dva klika resetuje MAC adresu LAN karte i samim tim i IP adresu. ;)

IzNoGood i Shadow, puuuuno vam hvala na objasnjenjima. Sa rapida skidam skoro sve, jer mi torrent dosta usporava konekciju. Ali, kao sto si rekao IzNoGood, posto je sbb-ova varijanta bukvalno 4x brza za iste pare, nece biti problem ni da skidam torrent fajlove.

Jos jednom, puno hvala. Videcu da ovih dana poradim na tome da uzmem router i uplatim net kod sbb-a, sve to sredim i vidim kako mi se svidja. Ovaj tp linkov router stvarno nije skup, pa i ako se vratim na adsl necu neke velike pare baciti.

Obojici/oboma/obema hvala na podrsci :)

Veliki pozdrav!

nema na chemu, i srecan dolazak na forum :D

Hvala, IzNoGooD :)

Imam jos jedno pitanjce:

posto vec imam modem i transformator od sbb-a (uzela sam ga koristila nekoliko dana, a onda na radiju osvojila mesec dana adsl kod sezama i odusevila se, jer je bilo mnogo manjee kabasto i manje kablova nego sa sbb-om) da li bih mogla da vidim sa njimada li mogu samo da "ozivim" svoj nalog i ako moze onda da isprobam celu varijantu sa sezamovim routerom? Ne znam da li to ima neke veze s obzirom da je to adsl router i ima slot za adsl ali i 4 ethernet slota od kojih je jedan lan wlan... Ovo bih probala cisto da ne dajem pare i ne cimam se da kupim router a da onda zakljucim da mi iz nekog razloga ne odgovara. Ovako bi ako je sve ok onda zatvorila nalog kod sezama, vratila opremu, a kupila novi router.

Jedino sto bih onda verovatno morala dva puta da cimam za pomoc oko podesavanja :S:

ako na tom TP-Linku ima jedan WAN port, mreznim kablom povezi SBB modem i taj WAN port.
mozda ce ti trebati jos jedan mrezni kabl da povezes laptop sa ruterom samo dok ga konfigurises.

javi se, pa da ti to podesimo...

Cao svima!

U dilemi sam, pa ako moze neko da pomogne bicu zahvalna :)

Vec nekih godinu i po dana koristim sezamproov adsl i simensov router (koji sam u sezamu dobila/platila na koriscenje) s obzirom da imam notebook pa da izbegnem kablove.

Buduci da svakako placam i sbb kablovsku, a vidim da imaju i super ponude za mix internet/tv volela bih da "objedinim" troskove, da tako kazem :D:D

Citala sa malo ovde po foumu i videla preporuke za tp link tl-wr240g pa me samo zanima da li je podesavanje svega toga (sbb modem+navedeni router+setup) user friendly i da li bi laik kao ja koji je uspeo sve to da sredi sa tim sezamproovim paketom uspeo da se izbori i sa ovakvim.

Plus, da li cu moci da koristim bozanstvene pogodnsti routera kada je u pitanju download sa rapidsharea preko jdownloadera? To mi je otkrovenje i spas za download i ne bih zelela da se odreknem te privilegije :-devil-:

Unapred hvala svakom ko nadje vremena da me posavetuje :)

Veliki pozdrav!

Uzmi Tp link WR340g.
Sbb je zakon u odnosu na Adsl, a to je vec elaborirano. Jedino ces imati problem sa RS, jer ces tesko resetovanjem modema dobiti novu Ip adresu, kao sto si radila na Adsl-u.
Dakle, idi na Zamundu i skidaj sta ti je volja.

Ucinio isti prelaz pre par meseci, i ne znam dal sam bolje neshto mogao uraditi po pitanju net-a :)
A shto se tice rapida, pa sve je vishe multihoster linkova, malo googlanja sve se nadje :)
A shto se tice mac-a, ovaj program izuva, bar po meni :)
http://www.technitium.com/tmac/index.html
Pozz :)

Hvala svima, na odgovorima, sigurno cu da isprobam, idem sutra do sbb-a.

Sto se tice rapida, hvala Shadow i ostali vidim sada da ima nacina da se "zaobidje" sistem :-devil-: a sa brzinom od recimo 8Mb/s nece biti nikakvih problema. Do sada sam placala adsl 1Mb 1.400,00din plus 745,00din kablovska sto je 2145,00 a 8Mb je 2020,00din a osnovni paket tv DZABE!!!

MORAM da predjem!

Hvala svima, javim se kad mi bude trebala pomoc oko podesavanja (sumnjam da cu ja to sama uspeti) :D

Vidim ubrzanja su znacajna.
Ima li naznaka da ce telekom odgovoriti na ovo.

Hvala svima, na odgovorima, sigurno cu da isprobam, idem sutra do sbb-a.

Sto se tice rapida, hvala Shadow i ostali vidim sada da ima nacina da se "zaobidje" sistem :-devil-: a sa brzinom od recimo 8Mb/s nece biti nikakvih problema. Do sada sam placala adsl 1Mb 1.400,00din plus 745,00din kablovska sto je 2145,00 a 8Mb je 2020,00din a osnovni paket tv DZABE!!!

MORAM da predjem!

Hvala svima, javim se kad mi bude trebala pomoc oko podesavanja (sumnjam da cu ja to sama uspeti) :D

Ergh... nisu te lepo informisali... TV kod SBBa nije DZABE!!! - osnovno odrzavanje je obavezno ... znaci ostaje ti 745din

@Kefalo... odgovorilu su iz Telekoma, dali su sh!tload of money za reklame na TVu i navlace lakoverne sa 3 meseca gratis. (mada, nije losa ponuda ako nemas usloba za SBB)

Ergh... nisu te lepo informisali... TV kod SBBa nije DZABE!!! - osnovno odrzavanje je obavezno ... znaci ostaje ti 745din

Kakvi smradovi, a u cenovniku pise 0 dinara za osnovni paket!!! Ali opet, 4 puta brzi net od sezama za iste novce, ne mogu to da propustim ;)

Tek sada sam zbunjena ???

Bila u sbb-u uzela 2Mb/s do kraja meseca bez obavezivanja ugovorom, cisto da vidim kako ce da funkcionise. Posle toga obidjem po neku pc prodavnicu da pogledam routere. Nadjem tp linkov tl w340g i jos neke, slicne su cene ali u Pakomu me jedan prodavac pita koji imam net, ja kazem sezampro adsl ali hocu da predjem na sbb zbog odnosa brzina/cena, a on mi kaze ni u ludilu da ne radim to, da sa sbbom ima dosta problema... Bas sam se ske..la... Jos mi je rekao da ce sezampro uskoro postaviti sistem antena za bezicni internet, tj da u BG vec postavljaju, a treba sad i kod nas u NS i da ce to biti puuuno bolja opcija od svega do sada.

Vidim onda i ovde se vec odavno vodi debata pro/con sbb i prilican je broj ljudi koji se zali na kvalitet sluge u sbbu. Ja na moj adsl sa tehnicke strane ne mogu da se pozalim, jadino me nervira sto je ta cena za tu brzinu.

Ostaje mi da probam sbb kad ukljuce pa da vidim kako to funkcionise. Router novi ne kupujem i ne podpisujem nikakve ugovore sve dok cvrsto ne odlucim da mi sbb odgovara.

Ako neko zna nesto o tom sezamovom wirelessu neka nas informise :)

Pozdrav od jedne neodlucne persone :)

sve si sama napisala... probaj SBB, pa ces videti kako ti radi.

to sto taj Pakomije prica, moze jedino da bude Wimax, ali za to jos nije raspisan konkurs za licencu kod nas, tako da ce da bidne... jednom...

Kablovski net je najbolji po kvalitetu, ako radi kako treba (a kod SBB-a kod ogromne većine radi tako).

E sad, Sezam možda postavlja WiMax, ali to je sigurno "na dugom štapu", a i taj WiMax kvalitetom teško da može biti bolji od i od ADSL-a, a od kablovske nikako.

Zato kad probaš SBB, ako ti bude radilo ok, potpišeš na godinu dana i imaš 4.5x brži net za iste pare.

Stvarno ste super sto imate strpljenja za mene i moje dileme.

Hahahaha "PAKOMIJE" IzNoGooD prejaka bomba :D

Aj ako mozete da mi pomognete da sve to sada povezem i isprobam sbb. Ne znam da li treba da otvorim negde nnovu temu ili moze ovde? Povezala sam modem, napajanje i kabel od kablovske. Na modemu svetle lampice
*power
*cable

Napominjem da router (osim onog sezamovog) jos nemam pa jedino da prikljucim komp i modem putem kabla ethernet-komp.

I sta onda?
Imam neki instalacioni disc, treba li mi to?

Kaze:

An unknown ethernet port has been detected.
To enable automatic switching in the future choose a location to assosiate wiith this port.

create new location

save cancel

Podesila sam novi nalog za konekciju, ali nece da me konektuje! Zasto? Kaze nesto: remote computer did not respond...

pogledaj podesavanja na ruteru, da li ima WAN type: Dynamic IP.
stavi to, snimi, resetuje modem i ruter, pa vidi sta se onda desava.

IzNoGooD, nisam jos uzela router, pokusavam ovako preko LAN kabla. Cisto da vidim kako radi.

Lampice *power i *cable svetle konstantno, a *pc i *send *receive trepere, ne znam da li je to ok

E, puuuuno vam hvala obojici!

Sutra cu da kupim router pa cu da isprobam kako treba!!!

Sjajni ste!

IzNoGooD, Shaddow, sjajni ste, puuuuno vam hvala obojici!
Zaista radi bez naloga, to nisam znala!

Sutra kupujem tp linkov router pa cu sve lepo da podesim i da uzivam!

Jos jednom puno hvala na podrsci!

Ja sam pre dva meseca presao sa Sezama na SBB, ne svojom voljom (preselio se u deo grada gde nije bilo slobodnih portova). Na SBB mi inace ne bi palo na pamet da predjem. Posle ovog najnovijeg ubrzanja, ne da mi je drago, nego sve funkcionise tako dobro da se pitam zasto i ranije nisam presao na kablovski net.

Kupila router tp link wr340, povezala, podesila, RADI!!!

Puno hvala svima koji su pomogli!

Imam jos par pitanja.

Da li su ovo ok podesavanja (zvezdicom sam oznacila stiklirana polja):
*Enable Firewall (the general firewall switch)
Enable IP Address Filtering
Default IP Address Filtering Rules:
Allow the packets not specified by any filtering rules to pass through the device
*Deny the packets not specified by any filtering rules to pass through the device
Enable Domain Filtering
Enable MAC Address Filtering
Default MAC Address Filtering Rules:
Allow these PCs with enabled rules to access the Internet
*Deny these PCs with enabled rules to access the Internet

Rado bih vam poslala sliku stranice ali na zalost ne zna m kako se to radi :(

Vrh Dno