Šta je novo?

Setovanje biosa na EP-8RDA3+

Djuka

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2003
Poena
609
Pomozite mi oko setovanja biosa na ploci
EP-8RDA3+ fsb 400 ultra edition rev 1.1
2 x 512 kingston 400 cl.3
barton 2500+ kuler koji dodje sa njim u pakovanju
Hvala!!!

Djuka je napisao(la):
Pomozite mi oko setovanja biosa na ploci
EP-8RDA3+ fsb 400 ultra edition rev 1.1
2 x 512 kingston 400 cl.3
barton 2500+ kuler koji dodje sa njim u pakovanju
Hvala!!!
Memoriju u 1 i 3. slot u 128-bitni mod.
Setuj magistralu na 200 Mhz, a mnozilac za prvo vreme na 9,5x. Procesor ce ti onda raditi na 1900 Mhz sto i nije neki overclock, ali da bi video koliko je stabilan moras postepeno povecavati mnozilac i testirati ga sa P95.
System performance stavi na agressive, CAS latency probaj na 2 ako nije stabilno onda na 2.5, TRCD na 3, TRAS na 6, TRP na 3. Uz podizanje napona na memoriji na 2.9v verovatno ces postici CAS2 TRCD2 TRP2, mada da bi bio siguran da sve to radi kako treba pokreni Prime 95 - Torture test.

evo ti tabele sa gubitkom u procentima za slabija memorijska setovanja u BIOSu

DRAM control
Percent Change

CAS (2 to 2.5)
-0.7

TRCD (3 to 4)
-1.3

TRP (3 to 4)
-0.28

TRAS (7 to 8)
0.0

Change all at once
-2.8

hvala ti na savjetu ali imam vecih problema nego sto sam ocekivao posle hvaljenja epoxa na forumu
Danas sam ga kupio i odmah razocarenje.
svakih 10 minuta mi smrzava dobro ako otkucam ovo do kraja
probao sam sve optimalno u biosu bez ikakvih podesavanja i dzaba
Ne znam imas li kakvog iskustva sa ovim problemom ako imas pomagaj!!!!

Koji operativni sistem? Koji service pack? Koja verzija NForce drajvera?

windows xp sp1
windows 2000 sp3
Nforce 2.03 driver
Nforce 2.45 driver

To sam sve isprobao sa raznim setovanjima u biosu na
fsb na 166 memoriju na 166 i na 200 ali stalno mi pada kad radim u after efektu ili kad gledam video klipove preko graficke
Interesantno da se to dogadja i jednom mom kolegi koji je skoro nabavio iste konponente
Da li je problem kod epoksa da radi u sinhronom modu
ili je problem ova memorija na 400 kinkstonova ili ja to jednostavno ne umijem da podesim.

Da li si dobro postavio hladnjak na procesoru, vrlo je moguce da ti se masina smrzne zbog pregrevanja jer EPoX ima ugradjenu termalnu zastitu koja sprecava spaljivanje procesora.

Stavi ti to na default tj 11x166, memoriju
by spd, graficku kako je bila :) i vidi sta se desava.
Ako sve radi OK, onda ti neka komponenta ne voli O/C.
Ako i tad zeza, ili je neka komponenta neispravna
ili je problem softverske prirode.

Inace, ovde svi hvale (prvenstveno ja :mrgreen: ) Epox 8RDA+ a ne 8rda3+. (ne kazem da je rda3+ losa, vec da nisi dobro video ctp; )

Pozdrav,
Sasha

Kuciste sam otvorio i u njega zabio jedan veliki ventilator tako da temperatura ne prelazi 53 stepena. U biosu sam ugasio termalnu zastitu tako da to dvoje iskljucujem.Probao sam sve kombinacije sa memorijom znaci dva modula po 512 u svim kombinacijama i po jedan modul po naosob u svim kombinacijama i uvijek se javlja ista greska zamrzavanje racunara.Cak pri instalaciji Windovsa 2000 i Windovsa xp mi je pucao sa plavim ekranom i tek posle nekoliko pokusaja sam uspio da podignem racunar.Od kartica nemam nista osim graficke tako da hardver ostali ne pravi smetnju.Neznam kako da lociram kvar da bih mogao da reklamiram komponentu koja je neispravna.Ima li kakav program koji ce utvrditi gresku.Hvala!

Evo novih signala iz mog kucista.Kad je pukao sistem pocela je ploca da svira tek je prestala kad sam ugasio racunar.Zna li ko da mi kaza kakve sve greske prijavljuje kad se cuje taj zvuk.

Spustio sam mnozilac bartonu na 100x11 i sve radi kako treba samo sto naravno sam izgubio nekih 700 megaherca.Da li je to procesor los ........?????

To ti je memorija losa, ako ti se javlja zavijajuci zvuk iz ploce to ti znaci da memorija nevoli 166MHz.

Inace ja sam svoj EPoX 8RDA+ v1.1 poterao na 220MHz stabilno na najostrijim setovanjima 5-2-2-2, isprobano sa Prime95 (vrtio se oko 8 sati bez pucanja), zatim sa mem testom koji takodje nije prijavljivao gresku. Verovatno bih mogao jos jer sam na NB-u stavio Vantec Iceberq, na SB je pasivni EPoX-ov hladnjak. Sve ovo ne bi postigao da nisam uzeo od Simpsona Kingstovove HyperX PC3200 mem module.

hvala te na odgovuru.
Vise iz nemoci nisam znao sta da radim pa sam dzamper sa ploce koji regulise fsb stavio na manju magistralu upalio kom, podigao sistem ugasio vratio kako je bio setovao sve na 166 procesor i memoriju i zatvorio kuciste i makao veliki ventilator sto sam zabio u njega i zamisli 5 sati sam cacko po njemu tjerao ga padne i nije mi uspjelo.
Kolika je bezbjedna temperatura za procesor ako mozes da mi kazes meni pokazuje dok renederujem da je 63-64 ponavljam barton 2500+

Hvala na citanju mojih eksperimenata!

To ti je malo mnogo, moj T-bred-B 2200+ oc na 2.2GHz najvise sto se zagreje je 56C i to samo kada pustim Prime95 inace radna temperatura mu je 47-52C. Za Bartona bi trebalo da je radna temperatura negde oko moje, ali me nemoj drzati za rec jer jos nisam probao Bartona i ne mogu napamet da govorim. Sve u svemu probaj u skorije vreme ili da proveris kako ti stoji cooler ili da ga u krajnjem slucaju zamenes. E, da, negde sam procitao da je temp. 2500-tke oko 42-46.

Sale_Fanatic je napisao(la):
Inace ja sam svoj EPoX 8RDA+ v1.1 poterao na 220MHz stabilno na najostrijim setovanjima 5-2-2-2, isprobano sa Prime95 (vrtio se oko 8 sati bez pucanja), zatim sa mem testom koji takodje nije prijavljivao gresku. Verovatno bih mogao jos jer sam na NB-u stavio Vantec Iceberq, na SB je pasivni EPoX-ov hladnjak. Sve ovo ne bi postigao da nisam uzeo od Simpsona Kingstovove HyperX PC3200 mem module.
Kažeš modulE - imaš 220 MHz u dual channelu? Nigde ne pominješ modovanje ploče?
Drugo: kako si došao do vanteca?

Ne znam kuler koji sam stavio dosao je uz njega ocigledno nije dovoljan za hladjenje samo me bune niki sa foroma gdje kazu da je temperatura na 2600+ oko 65 normalna zbog jacine tako da mislim i da 2500+ moze da trpi dosta jaku temperaturu. Maloprije mi je racunar se oborio pri gledanju divix filma posle 5 minuta rada , da ti to mozda ne ukazuje gdje bi bio problom oko hardvera i sta mu znaci onaj mali displej na ploci. Ponavljam epox 8rda3+ arev1.1 a ne 8rda+ kazu ima rezlike...?
Hvala!!!!

Ploca nije modovana zahvaljujuci upravo Vantec-u, radi u dual channelu. Cak sam video da su bez modovanja poterali i na 229MHz i radila je stabilno, isli su na 233 ali to je vec zahtevalo modovanje. Vanteca sam nabavio preko eBay-a. Kod novijih revizija nForcena C1 izgleda da ima manje efekta modovanje a vise bolje hladnjenje.

Djuka je napisao(la):
... i sta mu znaci onaj mali displej na ploci. Ponavljam epox 8rda3+ arev1.1 a ne 8rda+ kazu ima rezlike...?
Hvala!!!!

Taj displej ti upravo sluzi da odredis zbog cega je doslo do zaglavljivanja masine. Sto se tice ploca: http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm pa uporedi.

BTW meni je to i dalje toplo 65c. :eek:

Ploca nije modovana zahvaljujuci upravo Vantec-u, radi u dual channelu. Cak sam video da su bez modovanja poterali i na 229MHz i radila je stabilno, isli su na 233 ali to je vec zahtevalo modovanje.
Neverovatno.

Vanteca sam nabavio preko eBay-a.
Jel može malo detaljnije?
Procedura, koliko te izašao, koliko si ga čekao itd...

Kod novijih revizija nForcena C1 izgleda da ima manje efekta modovanje a vise bolje hladnjenje.
Meni skroz serijska ploča umire na 218MHz... Tj ne umire nego je dotle stabilna :) Sa jednim modulom.
Hteo bih da malo nabudžim ploču jer memorija može još.

sistem je i dalje nestabilan jos ne znam sta je razlog.Juce sam podigao sve na 200 i racunar nije vise htio da se upali samo se culo zujanje sa ploce.Morao sam dzamper sa ploce da pomjerim na nize vrijednosti tako da sam ga podigao i vratio sve na 166.
Displej na ploci pokazao je PO da li je to procesor?
Imal i gdje na internetu da se nadje spisak za displej sa ploce i gresaka koje prijavljuje ja nisam uspio da ga nadjem?

Djuka je napisao(la):
Imal i gdje na internetu da se nadje spisak za displej sa ploce i gresaka koje prijavljuje ja nisam uspio da ga nadjem?
Zar nemaš u uputstvu?

Djuka je napisao(la):
...Displej na ploci pokazao je PO da li je to procesor?

Kod mene u uputstvu te oznake nema, pogledaj kod tebe, ako nemas uputstvo skini sa epox-ovog sajta uputstvo u .pdf formatu.

Sto se tice Vanteca, u pitanju je bila aukcija, znaci sto vise das to bolje, ali posto imas vise na "lageru" mozes da das osnovnu cenu. Posto prodje aukcijski rok ako si dao najvecu pogodbu dobijas cast da postanes vasnik. E sada dolazi onaj zaje*** deo. Kako platiti. Ja sam uplatio preko Vojvodjanske banke posto su me prethodno dobro izsetali. Izneo me je skoro 30$ i cekao sam ga oko 2-2,5 nedelje. Zesca zaj******a.

Flesovao sam bios potpuno se razlikuje nego sto stoji u uputstvu ali sad nema veze uspio sam.Nista nisam postigao i dalje mi sistem mrzne,
No uzeh neke novine danas neki hrvatski casopis zove se vidi kadf tamo nove informacije u vezi epoksa
Kazu grije mu cipset jer je pasivno hladjen sto i oni priznaju iz epoksa tako da u novim verzijama dolazi kuler na NorthBridge-u.Padao im je sistem cak i na 266 mhz a to su rijesili tako sto su olijepili hladnjak i stavili neki Thermaltekov Blue orb kuler na cip i sve je pocelo da radi kako valja.
Mislim da je mojim mukama dosao kraj jer se isto desava sa mnom i poslije 3 dana mislim da je dosta eksperimenata moj epoks olazi nazad odakle je dosao pa nek vam je sa srecom vama koji ste se zeznuli sa revizijom 1.1 epox 8rda3+
Pozdrav!!!!!

Ja tek sad vidim koju grešku javlja. PO nije hexa kod (ni P ni O u ne spada), meni najviše liči na Processor Overheating, pogotovo sa tim tvojim temperaturama.
Inače to što piše u tom časopisu je smešno, serijska ploča je predviđena da radi na 200MHz i tako mora da bude, nije je radio mali mujo u garaži nego inženjeri koji znaju koliko dobro hlađenje joj je potrebno za tako nešto.

Nabavi valjan cooler za procesor i resi sebe muka, nije u pitanju hladnjak za NB jos pogotovo sto na 8rda3+ vec postoji aktivno hladjenje.

BTW ja sam moj EPoX gurao do 213MHz bez aktivnog hladjenja, 210MHz 100% stabilno. Da se pregreva na 166MHz, pa to je vec smesno :cuss:

inzinjeri dobro znaju da pogrijese ocigledno su ovdje pogrijesili jer da nisu nebi mijenjali pasivno hladjenje na aktivno na novoj reviziji.Podledaj na saj epoksa kako sad izgleda epox 8rda3+ sve ce ti biti jasno

To je samo zbog ludih dizanja Vdd-a, na defaultu radi bez problema na koliko hoćeš MHz.
Obori množilac i voltažu procesora i uveri se da će ti sve lepo raditi.

Pa daj nauci me kako to da setujem ja nikako to ne uspijevam
jos jednom:

Barton 2500+
8rda3+
1 gz kingston cl3

load optimized defaults
postavi ona expert setovanja i za memoriju i za CPU.
pre toga vidi šta je SPD za memoriju i ostavi ta setovanja.
Množilac za CPU stavi na npr 7, FSB 200, Vcore 1.5V (recimo).
To ne bi smelo da se greje pa sve da nemaš kuler.
Ako radi kako treba znači da ti ne valja kuler.
Ako ne radi ili memorija ili ploča.
Memoriju proveriš memtestom.
Ako to prođe ostaje da je neispravna ploča (al to neće da bude :mrgreen:)
Aj pa javi šta je bilo.

Treci put ti kucam ovu poruku jer mi je zmrznuo sva put ka sam bio pri kraju i to na sve na 166 ako ces mi vjerovat.
Uspio sam da podignem sistem na 200 sa mnoziocom 10
ali je i tu nestabilan isto kao i na 166 sto je nestabilan sa mnoziocen 11
sad sam ga stavio na 133 samo da bih ti napisao ovo ****** sto sam nasao u novinama sto kaze onaj tip sa pinka ne moze da skodi
CITIRAM:
Epox 8rda3+ je pva ploca u nasem labu,ali nije se pokala kao super plocakako smo ocekivali.
Naime NB je i dalje pasivno hladjen sto za n force2 plocu definitivno nedovoljno.Sistem se zamrzavao i na 266 MHz,ali kad smo odliijepili hladnjak i stavili thermaltekov Blue Orb sve je proradilo kako treba.Epoh priznaje ovaj problem i izjavio je da ce u sledecoj reviziji ploce staviti aktivno hladjenje.

U svakom slucaju sjutra kupujem kuler i ako ovi iz garaza AMD-a tvre da je ovaj dobar sto dodje u pakovanju sa procesorom...

Nazad
Vrh Dno