Šta je novo?

Setovanje biosa na EP-8RDA3+

Ko ti bre rek'o da staviš 10*200? :mrgreen:
Tako nisi eliminisao nijednu stavku, i dalje može da bude svašta. Spuštanjem množioca i voltaže eliminišeš CPU tj njegovo pregrevanje kao uzrok glavljenja.

Dobro jutro!
Cijelu noc mi racunar nije pao na mnozioc 5 a magistralu 200
to znaci da je radio na 1 ghc bez problema.
temperatura mu je bila oko 50 maksimum 53
Mislis li da je kuler krivac za sve?

Djuka je napisao(la):
Dobro jutro!
Cijelu noc mi racunar nije pao na mnozioc 5 a magistralu 200
to znaci da je radio na 1 ghc bez problema.
temperatura mu je bila oko 50 maksimum 53
Ma jok, ploča ne valja :beat:
Promeni kuler i pevaj.
Volcano 7+ je nešto preko 15€ a dobro hladi.

Djuka je napisao(la):
Dobro jutro!

JESTE :boom: :boom: :boom:

Najzad radi kako treba samo ne znam dali to tako valja da stoji
Podigao sam voltazu procesoru na 1.72v
a memoriju sam digao na 2.9v. i masina vise ne smrzava
Da li je to opasno za procesor sto sam digao voltazu ili nije?
Da li je to uzrok loseg napajanja i ako sam ga uzeo
kao dobro od 400 vati?

Ma menjaj taj cooler, sa tim naponom na procesoru ima da ga sprzis, i ovako na nominalnom naponu se pregreva a kamoli sad.

Zamijenio sam kuler,stavio novo napajanje temperatura procesora je od
53 do 58 kod renderovanja ali i dalje se isto ponasa
Jedino na 1.728 v i na vise radi stabilno i bez ikakvih problema sve ispod svaki cas zamrzava znaci dosao sam definitivno do procesora ili ploce koja *****ava. Voloio bih da cujem vase misljenje jer ovo dvoje ne mogu zamijenit u Podgoricu jer ove ploce i procesora nema kod nas nego sam ovo kupio u bg ali razlicitim firmama tako da moram da znam sta da vratim.

Imali smo isti problem sa dve te epoxove ploce, i nista nije pomoglo, probali smo vise procesora, biosa, memorija, napajanja, drivera, sve zivo i na kraju smo ih morali vratiti na reklamaciju, bile su neispravne. Nemoj puno da razmisljas, vrati gde si kupio, oni ce to lakse istestirati.

Ama bre, nisu svi AMD-i shampioni overklokinga, neki jednostavno NECE ni 10% preko deklarisane granice, a kamo li da trpe povecanu magistralu. Provereno, od Durona, preko T'Birda, XP-a i do Bartona.
Probaj sa drugim procesorom i mozda memorijom, pa onda mozes zasigurno da znas sta je u pitanju. A ako ti je tesko da nadjes/probas, nista. Drzi Bartona na defaultu, povecaj eventualno mnozilac.

Ufretin je napisao(la):
Imali smo isti problem sa dve te epoxove ploce, i nista nije pomoglo, probali smo vise procesora, biosa, memorija, napajanja, drivera, sve zivo i na kraju smo ih morali vratiti na reklamaciju, bile su neispravne. Nemoj puno da razmisljas, vrati gde si kupio, oni ce to lakse istestirati.

Vidis kod njega ploca radi kada se na cpu podigne napon, znaci moguce je da je u pitanju cpu. Najbolje je sto kaze BokiPK je da proba sa drugim procesorom, memorijom, ne verujem da je on jedini u Podgorici koji ima komp.

drago mi je da nisam jedini sto se tice ovog problema
Nije problem Overklokovanje nego default rad racunara
on kad se overklokuje radi nego ne radi kad je normalo podesen sve na 166
ipak cu poslusati Senior Member-a s obzirom da je i on imao isti problem a i jos jedan moj kolega iz pg ima isti saznao sam nocas plocu cu na kraju vratiti.

Djuka je napisao(la):
drago mi je da nisam jedini sto se tice ovog problema
Nije problem Overklokovanje nego default rad racunara
on kad se overklokuje radi nego ne radi kad je normalo podesen sve na 166
ipak cu poslusati Senior Member-a s obzirom da je i on imao isti problem a i jos jedan moj kolega iz pg ima isti saznao sam nocas plocu cu na kraju vratiti.

Bolje uzmi od tog tvog kolege cpu i proveri da li je mozda i cpu u pitanju, da ne bude ti odneses plocu, doneses novu a ono opet isto :rtfm:

slazem se ali onda bi i on morao do mene da proba moj procesor?

A objasnite mi jos jednu stvar
Kako ploca prepoznaje napn memorije 2.752 kad je deklarisana na 2.6

Djuka je napisao(la):
slazem se ali onda bi i on morao do mene da proba moj procesor?

Da.

Uradi ovo: ucitac najlabavija setovanja za bios (Load Fail-Safe Defoults) i onda ocitaj parametre (naponi i ostale gluposti) Uradi jos nesto: Ako imas Aidu (program za dijagnozu sistema moze i Sandra) uhvati njen prozor (Alt+Printscreen) senzorsi deo gde se ocitavaju naponi i temperature i postuj ga, pored toga isto tako uhvati prozor cpu-z ili wcpuid i njih postuj tako cemo se manje zezati i nagadjati sta je u pitanju.

Je li Aida puni naziv programa
Odakle da ga skinem

http://www.aida32.hu/download/aida32ee_375.zip Aida i http://www.cpuid.com/download/cpu-z-118.zip cpu-z

Cpu-z mi pokazuje napon na procesoru 1.616
Tek sad mi nista nije jasna
Ja sam ga u biosu stacio na1.72 i usdm program koji dolazi sa plocom mi tako ocitava
O cemu se radi?

Hvala za linkove!

Na cpu-z ne obracaj paznju, meni pokazuje da je napon na cpu 1.55V a drzim ga na 1.8V. Za napone ti sluzi Aida, ona je mnogo tacnija.

Aida mi kaze 1.65 znaci to je pravi napon?
Jeli po tebi sto ne ispravno ili to tako treba da se iz biosa odprilike stavlja voltaza

U bios-u meni nikad nije bila tacno ocitavana voltaza (proveravano sa unimerom). Za Bartona to je ta voltaza.

BTW da li si usao u Aida/Computer/Sensor ili Aida/Motherboard/CPU?

Znaci po tebi sve je ispravno i ne moram nista da vracam

Ne, nego voltaza za bartona je dobra sto ne znaci da je sve ispravno. Zato i kazem da postujes screenshotove da bi lakse utvrdili sta je u pitanju.

Posto vidim da si pravi fanatik objasni mi jos koje temperature su normalne za ovaj procesor na 166 sve podeseno i procesor na 1.728 iz biosa ili ako ti je milije iz aide 1.65 a zinima me i kolika temperatura sistema treba da se ucrtava pri otezanom radu recimo renderovanju.

Razlika izmedju Bartona i T-Breda je mozda par stepeni u korist T-Breda i krecu se od 38 do 45C, (masina nije oc-ovana), Danas cu bas da proverim na default taktu kod moje masine pa cu ti javiti. Moj je takodje na 1.8GHz ali na 1.6V.

Probaj jos jednu stvar, pusti gold memory da radi barem 12 sati, on ce ti naci problem ako je do ploce, procesora ili memorije. Inace taj program je zakon za testiranje novih konfiguracija, mi u firmi svaku novu masinu testiramo barem 8 sati, i mogu vam reci da smo stekli dosta iskustva, x-puta se desi da memorija napravi gresku tek posle 5-6 sati rada, a to je sasvim dovoljno da ti se jednom na dan zakuca masina. I sto se tice daljeg testiranja, posle golda se tek testira disk (surface), jer ima dosta novih diskova sa bad sektorima koji se prvi put javljaju tek nakon zagrevanja, nekoliko sati rada. Posle ovakve procedure tesko da se masina vraca sa nekakvim hardware-skim problemom, sto je vazno za kupca i za firmu.
I gold memory je idealan test za overklokovane masine, ako ne pokaze gresku, onda ce raditi 100% stabilno.
Ko radi sa hardverom nek proba i uverice se da je Gold Memory najbolji program za test stabilnosti masine. Narocito ako se stavlja neka no name memorija.

Poslusacu te sto se tice Gold Memory programa ali mislim da nista necu uraditi sa njim posto na naponu podesenom u biosu 1.65 on zakucava svakih 10-15 minunuta na bilo sto tako da sigurno nece izdrzati test a na naponu od 1.72 mislim da ce odraditi.Znas li ti da mi kazes nesto oko temperature bartona koja bi bila normalna

Ne mogu da nadjem taj Gold Memory jeli mu to pun naziv?

Da, bas se zove Gold Memory, verzija 5.07 je poslednja, a inace staro programce.
A prosto mi je neverovatno da niko nije primetio: koju verziju BIOS-a koristis? Apdejtuj ga pod hitno!
Naime, dosta zalbi po netu je bilo na kombinaciju Barton2500+ i NF2. Bas nju. Sa Bartonom 2800+ sve radi kako treba. Zato je vecina proizvodjaca, medju njima i EPoX pod hitno izbacivala novije verzije BIOS-a.

Djuka je napisao(la):
Poslusacu te sto se tice Gold Memory programa ali mislim da nista necu uraditi sa njim posto na naponu podesenom u biosu 1.65 on zakucava svakih 10-15 minunuta na bilo sto tako da sigurno nece izdrzati test a na naponu od 1.72 mislim da ce odraditi.Znas li ti da mi kazes nesto oko temperature bartona koja bi bila normalna
Sto se tice temperature, mogu ti reci za jedan jedini cooler, speeze Raptor Cool 1 sa bakarnim uloskom, ista ta epox ploca, pri normalnom radu je oko 47C, otvoreno kuciste. Sobna temperatura oko 26C.
(2500+)

Nazad
Vrh Dno