Šta je novo?

Setovanja memorije

• Začetnik teme Začetnik teme shilja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

shilja

Čuven
Učlanjen(a)
27.09.2002
Poena
619
Da li neko zna neki dobar sajt gde su postavljeni tajminzi i de ce da kazu koji zasta sluzi? Da li vredi pokretati temu de ce ljudi za odredjene memorijske module okaciti svoja setovanja. Znam da to stoji kao tabu tema ali mislim da ce se bar nesto nauciti a mozda se moze i da ispravi neka greska u setovanju pa da se kartica bolje klokuje. :exploder:

Pa,ako nekome radi "ta i ta memorija na tim i tim setovanjima",ne znaci da ce ista takva tvoja dobro da radi na tim istim setovanjima.Znaci,pamet u glavu!Losi tajminzi za video memoriju gore istu!

shilja je napisao(la):
... mozda se moze i da ispravi neka greska u setovanju pa da se kartica bolje klokuje. :exploder:

jel ti mislish na mem setovanja graficke karte?

pa kopaj malo po netu, to je jedini nachin da saznash neshto vishe. pozdrav

Evo primera: ASUS 9550 vs. ABIT 9550 (attachment)
BTW, ASUS se mnogo bolje OC-uje a same kartice (ploče) mnogo liče da ne kažem da su (skoro) iste...

Prilozi

Poslednja izmena:
Ja znam da ako preteram u cackanju da mogu da unistim graficku ali poenta ovog jeste da se nesto nauci bez nus posledica pa sam mislio da ljudi stave svoja iskustva. Ovaj forum je ipak namenjen obrazovanju i razmeni iskustava. Zato sam i reko da ako neko ima neki sajt neka postavi da bi bilo lakse. Sto bi rekli mornari: "Ziveti se nemora al' Googlati se mora!" 😛
Ovo su moja setovanja za Hinnix 5ns koji sa 200 jedva ode na 220 (440 ddr-a)
WR latency : 1.0
CAS latency : 3
CMD latency : 0.0
STR latency : 1.5
TRCDRD,RAS to CAS read : 4
TRCDWR,RAS to CAS write : 2
TRP ,Row precharge : 5
TRAS ,Row active : 8
TRRD ,Row active to row active command : 3
TR2W ,Read to write turnaround : 6
TWR ,Write recovery : 2
TW2R ,Write to read turnaround : 2
TW2R ,Write to read turnaround/same bnk : 2
TR2R ,Read to read turnaround : 2
TRFC , : 14
Refresh Rate, : 0X17
Mode Reg, : 0X32

Poz. shilja
Na netu neces puno toga naci (ja bar skoro nista), ali za pocetak evo : imas hjuniks memoriju otkucas brojeve koje se nalazi na memoriji i google te lepo posalje kod proizvodjaca i tu mozes do mile volje citati o specifikacijama memorije i skinuti .pdf fajl. Ako hoces da znas kako su setovane memorije kod drugih proizvodjaca i videti eventualno koje su razlike , nadji rabit program , a bios_e kartica na sajtu techPowerUp! trenutno nemam celu adresu pa se snadji - goooglaj .
Koliko ce koja memorija dogurati to zavisi od primerka do primerka i tu nema pravila. Memorija na asusovim karticama ima malo olabavljene tajminge i odnosu napr connect3D , i to je jedan od razloga sto se vise klokuje u odnosu na druge , drugi razlog je sto asus ugradjuje za "nijansu" bolju memoriju u odnosu na druge (sta vredi abit-u 9550 memorija deklarisanih na 3,6ns da li je neko uspeo da ga natera da radi na 275mhz? sumnam cist marketing) zatim kvalitet izrade , voltaza memorije...

Igranje sa tajminzima u globalu ne vodi nikuda - malo razlabavis dobijes par mhz vise u odnosu na predhodni overklok, ali zato na defot sporiji , a kad zategnes tajminge manje se klokuje a na defolt brzi , ali maximalni broj fps_a je isti 😛 u sva tri slucaja. San svih snova je zategnuti tajminge sto vise i kloknuti jos vise i ono da radi cool: zar ne?

Da napomenem da 3 (a mozda 4) parametra kojih nema ni u jednom programu /bios editoru/a da mogu da se regulisu. Ni ati tray tool , ati tool & rabit ne pomazu,drugi program nisam nasao, a tu se vodi glavna bitka da li ce mem raditi kao mem od 5ns , 4 ns , 3,6 ns 3,3 ns ....

Promena voltaze na memoriji (& gpu) je moguce izvesti - potrebna je lemilica, znanje i hrabrosti da se to izvede. Naravno i kartica na kojoj vredi uloziti toliki trud :d

Ako ne razmiljas da otudjis svoju kartu , mozda bi bilo dobro da zamenis hladnjak na gpu i stavis na memoriji male: nadji dva coolera od 486ce iseci bonsekom i zalepi na memoriju 🙂

macman je napisao(la):
...Ako hoces da znas kako su setovane memorije kod drugih proizvodjaca i videti eventualno koje su razlike , nadji rabit program , a bios_e kartica na sajtu techPowerUp! trenutno nemam celu adresu pa se snadji - goooglaj...

Rabit u attach-u a evo i linka techPowerUp!.
:wave:

Prilozi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno