Šta je novo?

Servis kompa i crknut HDD

Borgof

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700X3D
Matična ploča
TUF GAMING B550-PRO
RAM
32GB Crucial Balistix
GPU
RTX 3070 Gaming X Trio
Storage
1TB nvme + 2TB WD Black
PSU
SS650
Kućište
H510
Monitor
LG 32"
Miš & tastatura
G502 X & Nuphy Air 75
Laptop
HP Envy X360 13" Ryzen 4700U
Mobilni telefon
Note 20 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovako, temu šibam u clubbing zato što nije toliko vezana za sam HW ili SW aspekt servisiranja nego neljudstvo, ja sam mislio iščezlih, servisera u Srbiji.

U novembru prosle godine, tada drugarica, sada devojka mi je donela pokvareni laptop da pogledam, kaže ne pali se više. Kada sam je ispitao kakva je istorija kompa, rekla je da je bio nekoliko puta na servisu (GPU, HDD). Pretpostavio sam odmah (i potvrdio kasnije) da je otisla grafička opet i da je slaba vajda od krpljenja istog (Inspiron N5010) te da je najbolje da ga proda ako može za delove i da uloži u novi.

E sad kreće priča sa serviserom iz SO. Lik, poznanik njenog ćaleta, koji je i prvih puta servisirao isti komp je preuzeo laptop jer da je išlo preko mene zamena čipa bi bila ~60E, što je standardna cena manje više, a hteli su i drugo mišljenje od nekog poznatog, što je i razumljivo. Čovek im je rekao isto, ~60E i naravno shvatili su i sami da ne vredi ulagati više u to. Uzela je novi komp u decembru i od tada stari stoji u SO.

Juče smo bili do tamo i rekoh hajde da pokupimo laptop i da ga raskupusam i rasprodam jer ima ok DDR3, i3 CPU i tako te sitnice, kao i ono meni najzanimljivije i najlakse za prodaju, HDD. Sve sam rastavio i slikao i okacio na prodaju sem HDD-a, jer me je mrzelo da gasim PC da ga prikopčam na proveru :d.

No, kada sam prikopčao HDD imam šta da vidim. Health 77% (bio je 100% ispravan pre nego je komp prestao da radi), ne očitava particije i zabagovao mi je komp. Sticajem okolnosti nisam ga izvadio iz PC-ja jer sam išao negde i kada sam se vratio on se dozvao sebi :). Komp je indeksirao 4 particije, od toga 2 funkiconalne. Prva mogu samo da predpostavim da je bila sistemska od ~30Gb, a druga data (čak i piše podaci).
Pošto mi je devojka rekla da je imala filmove i dokumenta za posao, uđem da vidim da li je ostalo to sve kako treba, a ono podaci veze nemaju sa njom :D. Neke slike porodice neke random, rođendana, putovanja tih ljudi, i u downloads folderu slike penisa nekog matorca :d. Skontamo nas dvoje da je lik (njenog ćaleta poznanik serviser) kada je video da ovi odustaju od popravljanja graficke na laptopu izvadio HDD i zamenio sa tim pokvarenim, a tim ljudima (sa penisom u download folderu) ubacio njen ispravan HDD. Ono što potvrđuje moje sumnje je i backup folder na hardu sa driverima za Acer laptop, a njen je Dell bio.

Ja sam iskreno mislio da je prošlo vreme tih PC serviser hohštaplera koji vade ispravne stvari iz računara ljudi koji se u iste ne razumeju i preprodaju drugima. Sad čekamo sutra da se čujemo sa njenim ćaletom oko toga. Ne znam ko je lik koji je to radio, ali kada saznam ime, objaviću ga ovde na forumu da vidite svi pa ko je iz SO da niti ide kod tog lika niti da preporučujete ljudima da idu kod njega, da ne bi kao i ovi ljudi dobili penis na hardu.

Znam da je poduži post, ali morao sam da podelim ovo. Izvinjavam se moderaciji na određenom rečniku, ali tako je kako je, mislim da je to prihvatljiva reč u ovom kontekstu.

Prilozi

• ss.jpg
    ss.jpg
    28.3 KB · Pregleda: 256
Poslednja izmena:
Ja ne znam da li je moguća tolika razlika u vaspitanju (a to je samo do vaspitanja) da ja kada ljudima radim računare neretko i na sopstvenu štetu se potrudim da to odradim što je moguće bolje, jer znam da će se vratiti kod mene kada nešto zatreba. Pa ako i ne zaradim taj prvi put sledeći sigurno hoću. A neki se pilicare za par stotina ili hiljada dinara i igraju se ne samo sa reputacijom nego sa celim poslom koji vode...

@Pool

Jasno, za većinu "branši" mi je poznato da ima kojekakvih "wheeler dealers"-a, ali eto od kada sam sebi servisiram računare (već 10 godina), nisam imao prilike da se susrećem sa ovakvim stvarima. Jesam naletao na kojekakva uvaljivanja prodavaca, ali to je ono fazon "imamo na lageru, haj da pouvaljujemo", ali vađenje ispravnih stvari i podvaljivanje neispravnih krševa jok.

@Space

To je istina, žalosna, ali istina.

Sta je tu cudno, to rade 99% servisera za bilo koju oblast.
Sta mislis sta tek rade automehanicari kad im ostavis kola na par dana.

Moj drug je pre pola godine odvezao vektru c na neki manji servis i ostavio kola na dva dana, posle tih dva dana je dobio frakenstajna nazad.
Znaci menjac crko u roku od par nedelja, kompjuter pobrljavio, senzori otisli.

Pa ti onda razmisli da odes kod bilo kog servisera bez flase viskija i milke za pocetak :d (mada ce vecina da ti uzme i poklon i odere te i na kraju ce da isfusari posao).
Nedaj boze da si sa njima na "gari", tek onda ce da ti isfusare jer ti si njihov brat i neces se mnogo ljutiti.
Kako te procene koliko si tezak toliko ce da ti naplate ili ukradu u delovima (ili i jedno i drugo) i to ti je tako svuda.

A ako mislis da ces se resiti muka tako sto ces otici u specijalizovani servis za odredjenu marku, tek tu ces da se zaje**s, tu ce da te mnogo oderu a uvalice ti polovne ili kineske delove i na kraju isfusare posao.
Takodje ako uzmes nekog skupljeg koji vazi za strucnjaka, na kraju ces skupo platiti za posao koji ce da odradi njegov segrt a ne majstor kojeg si zeleo.

Tako da, pogledaj ove snimke, popi nesto za smirenje i nemoj mnogo da se nerviras, ovo se radi i na najvecem zapadu , a kamoli kod nas.
U Nemackoj vracaju kilometrazu na kolima odavno samo su nasi gastajbateri dizali Nemce do neba pa se to tek sada saznalo (i ne to ne rade samo Turci nego svi).

Poslednja izmena od urednika:
@Pool

Jasno, za većinu "branši" mi je poznato da ima kojekakvih "wheeler dealers"-a, ali eto od kada sam sebi servisiram računare (već 10 godina), nisam imao prilike da se susrećem sa ovakvim stvarima. Jesam naletao na kojekakva uvaljivanja prodavaca, ali to je ono fazon "imamo na lageru, haj da pouvaljujemo", ali vađenje ispravnih stvari i podvaljivanje neispravnih krševa jok.
Dobar/pošten = b*dala na žalost jedna je od najspominjanijih izreka na ovim prostorima...
Čudi me da za deset godina nisi naletio na takve.
Ako ne u vezi sevisiranja računara morao si kad tad naleteti što se tiče servisiranja auta ili bilo čega drugog.

Mene je jedan zeznuo pre 4-5 godina. Dobro poznati prevarant sa Zelenog Venca (TC u Lominoj). Izgubio sam 8.000 RSD, ali platio školu. Što se ovlašćenih servisa i maloprodaje tiče, tu je bilo svega, ali gubio sam samo vreme (a vreme je novac :D ). I dobro pazim kada kupujem nove stvari, da bih bio siguran (koliko je moguće) da su stvarno nove :)

Poslednja izmena:
Sta je tu cudno, to rade 99% servisera za bilo koju oblast.
Sta mislis sta tek rade automehanicari kad im ostavis kola na par dana.

Srećom kola ne vozim, bar ne trenutno, ali sam upoznat sa njihovom praksom. Pogotovo ako dođe neko sa strane pa mu se desi neki manji kvar.

Ne kažem ja da ne znam za muljatore generalno. Štaviše rekoh da sam znao da se to radi posvuda, ali nisam verovao do sada da je to toliko istrajno u "IT" branši.

Dobar/pošten = b*dala na žalost jedna je od najspominjanijih izreka na ovim prostorima...
Čudi me da za deset godina nisi naletio na takve.
Ako ne u vezi sevisiranja računara morao si kad tad naleteti što se tiče servisiranja auta ili bilo čega drugog.

Na žalost i jesam, ali ne kod malih servisera. Možda ako bih se preformulisao bi bilo jasnije. Sa jednim našim uvoznikom sam imao i više nego loše iskustvo (u više navrata) i njihovim servisom - serviserima. Ali mi ne ide u glavu da neko sam sebi jamu kopa tako (baš bukvalno, kopa jamu sebi i svom poslu). Naleteće jednog dana na nekog ko će mu tako kosti cele zameniti polomljenima (nisam ja taj :d, ne da mi se za male pare).

Naleteće jednog dana na nekog ko će mu tako kosti cele zameniti polomljenima (nisam ja taj :d, ne da mi se za male pare).

Prvo treba da ga uhvatis na delu.
Ko jos popisuje sve serijske brojeve i slika stanje svih delova na autu ? Niko , a to je jedini nacin da ih uhvatis.

Kada tom serviseru dodje neka zenska koja se zali sto joj je facebook spor, sta mislis kako ce da razmislja, ili npr. zena dotera auto u servis i kaze da joj trese kada vozi preko kaldrme.

Poslednja izmena od urednika:
@Devil
Uh bre po tebi ispade da ako mi se nesto pokvari treba da ga bacim i kupim novo.
Pa ima valjda tamo u Novom Sadu neki dobar servis i za automobile i za racunare.

@Borgof
Iskreno da ti kazem, posle 8 meseci u vecini servisa bi dobio samo dobar dan i dovidjenja.
Mislim da vecina servisa propisuje maksimalno cuvanje uredjaja 90 dana a krajnja je nemarnost da ga ostavite tamo 8 meseci.
Naravno da nije ispravno sto je devojci zamenjen disk ali mislim da bi trebao da prvo pozovete coveka i pitate ga o cemu se radi.
Mozda je covek mislio da posle toliko vremena niko nece ni da preuzima taj laptop a njemu zatrebao hitno disk koji nije imao...
Mozda je prilikom rasturanja ili testiranja izmesao diskove, desava se da ljudi grese na sitnim stvarima.
Pozovi coveka, mozda resite problem uz izvinjenje.

nema tu buraz izvini,nema ni fizickog razracunavanja,bas treba kao sto je napisao,jasan je predumisljaj,napisati javno o kom servisu i serviseru je rec da bar ljudi koji prate forum ne prodju kao oni i gotova prica.

@Frenky

Pazi, nije komp bio kod njega 8 meseci, vec kod njenih roditelja. Kod njega je bio max nekih 1-2 meseca i to je on odugovlacio koliko sam razumeo.

Sto se tice tog dobar dan i dovidjenja... nije uopste poenta u tome da on sada salje novi hard njoj ili da vraca novac. Stavise, verujem da su i vise nego mizerni novci koje je ustedeo ovim potezom, stvar je u tome da se cuje za coveka.
Mi recimo na poslu imamo listu sajtova za izbegavanje, sajtovi sa kojima ne smemo i ne treba da kontaktiramo (radim SEO) zato sto su ili losi ili se neko "opekao" na njima u proslosti i onda su ubaceni na listu. Isto tako, ja bih zeleo da (eto, ako zaista nije greska kao sto ti kazes da je mogla biti) sto vise ljudi sazna za doticnog i da ga izbegava u sirokom luku.

predumisljaj je,ili bas bas tezak nemar,neoprostiv za nekog ko se profesionalno bavi servisom racunara.da smo u sredjenijoj drzavi,'nas koje bi pare mogao da namaknes zbog psihofizickih trauma usled eksponiranja slikama pijenisa. :)

Dajte ljudi molim vas.
Odneo covek neispravan lap top pa napisao da je hdd bio 100-100.
Kad vec znas da je zdravlje harda odlicno a i znas da je grafa uginula...ne razumem sve ovo sto pises.
Ovi bi odma' da lincuju coveka.
Da obrazlozim ostalo...
Grafa je crkla,serviseri pametni,malo je dune i voila.
Ima da sljaka...2 dana,2 meseca,2 godine...a on uzme 30 evrica.
Zamena nove je sigurno duplo skuplja.
Verovatno sve ovo znas a skroz naivno si otisao u servis.

Druze,nisam ja serviser.
Hocu samo da kazem da se covek pravi nevin a vidim da zna znanje.
Budi onda frajer,tutni 60-100 evrica na drugu grafu i ne kukaj.
Kad smo kod prevara,ti prvi peces grafe.
Sta cemo sad ?

Borgof, postavi njegovo ime.

Cim saznam :)

@Vlada81

Ne znam da li si ti ista procitao? Znam da je dug post, ali ajde procitaj jos jednom. Nije poenta uopste u grafickoj karti covece. Poenta je sto je dobila tudj pokvaren hdd umesto svog starog ispravnog na kome je imala i podatke (koji su srecom backup-ovani) i tudje prostacke slike na tom istom hardu.

ne razumem sve ovo sto pises.
Ovi bi odma' da lincuju coveka.

Kako ne razumes? Sta, da odvezes auto kod majstora i on uzme i izvadi tvoj akumulator recimo, koji si uzeo ganc nov, i ubaci ti neki xy godina star iz nekog golfa 2 koji je dopunjavan gazilion puta i ima kapacitet od -300%, to je tebi u redu? Da majstor tako na tebi uzme 30 evritje?

Edit:
Druze,nisam ja serviser.
Sta cemo sad ?

Druze, CITAJ!
Tutnut je novac na novi komp a ne na grafu, kazem opet CITAJ thread ako ces da komentarises, ako neces produzi.

Poslednja izmena:
Druze,nisam ja serviser.
Sta cemo sad ?

da dodamo da si klevetnik,sve ima javno,nadji da sam jednu jedinu pecenu prodao.cikam te.

Ma slobodno ga lincuj,ili prijavi...ali nazalost nemas dokaza.
Moja poenta je ta da se covek nauci pameti na gresci koju moze samo jednom da ucini.

Umart,to ti je za ono lincovanje,a uvrstio si i mene.
Da ja mozda nisam serviser ?
Daj neki dokaz.
Cikam te.

to sto si se osetio prozvanim i pobrojanim je samo tvoj problem.dok je kleveta na moj racun direktna.dokaze ima,tudj disk sa slikama tudjih pijenisa,svedoke,skrinsatove.

Meni je UVEK apsolutna frka kad god nešto moram da ostavim u servisu! Iskreno, mislim da je bar 2/3 servisera svih vrsta kod nas potpuno kvarno, a da uz to nisu nikakvi majstori...

:(

Meni je UVEK apsolutna frka kad god nešto moram da ostavim u servisu! Iskreno, mislim da je bar 2/3 servisera svih vrsta kod nas potpuno kvarno, a da uz to nisu nikakvi majstori...

Potpuno se slazem.
U Srbiji se najvise isplati biti sam svoj majstor za sve.
Covek je podelio iskustvo i to je ok.
Ja sam samo odreagovao na light linc koji se ovde provlaci.
Nema potrebe za time.

@Frenky

Pazi, nije komp bio kod njega 8 meseci, vec kod njenih roditelja. Kod njega je bio max nekih 1-2 meseca i to je on odugovlacio koliko sam razumeo.

Sto se tice tog dobar dan i dovidjenja... nije uopste poenta u tome da on sada salje novi hard njoj ili da vraca novac. Stavise, verujem da su i vise nego mizerni novci koje je ustedeo ovim potezom, stvar je u tome da se cuje za coveka.
Mi recimo na poslu imamo listu sajtova za izbegavanje, sajtovi sa kojima ne smemo i ne treba da kontaktiramo (radim SEO) zato sto su ili losi ili se neko "opekao" na njima u proslosti i onda su ubaceni na listu. Isto tako, ja bih zeleo da (eto, ako zaista nije greska kao sto ti kazes da je mogla biti) sto vise ljudi sazna za doticnog i da ga izbegava u sirokom luku.

Aha, nisam skontao, ja sam mislio da je stojao u servisu dosad.

Nisam pristalica tih jednostranih prozivanja, suvise mi lici na nasu medijsku scenu.
Kad bih bar cuo drugu stranu a ovako...

pisao sam ovde xyz puta o tome kako sam pre skoro deceniju prošao sa jednim beogradskim ovlašćenim servisom za toshiba laptop i kada sam trebao da promenim tastaturu na hp lapu kupljenom pre tri i po godine, te tastature nije bilo nigde na ebay-u, aliexpress-u... i poručio sam preko tog istog servisa. kada je stigla preuzeo sam, odneo kući, sam zamenio, sve super. ne ostavljam lap u servisu i to je to. radi već tri i po godine i kada ode, naručujem nov deo a ako je ozbiljan kvar i ne isplati se nov deo menjati tada ću da ga prodam u delovima. ne verujem servisima ni ovlašćenim ni neovlašćenim, opekao sam se. naravno da ne mogu (ne znam) da servisiram frižider, auto, šporet... ali bar kada je u pitanju komp to želim sam da sredim. sve (većina stvari) je u ovoj državi mućka i kada se naiđe na bilo koji problem mora da se rešava uz svađu, pretnju... onda je bolje neke stvari rešiti sam i ne nervirati se gde god je moguće ;)

Aha, nisam skontao, ja sam mislio da je stojao u servisu dosad.

Nisam pristalica tih jednostranih prozivanja, suvise mi lici na nasu medijsku scenu.
Kad bih bar cuo drugu stranu a ovako...

a sta bi mogao da cujes?kasnio ekipi ispred prodavnaje na vopi,zurio pa je greskom stavio drugi hdd?covek koji se profesonalno bavi popravkom i to naplacuje drzi diskove neoznacene u kupusu i nasumicno stavlja pa kad pogodi?ili klonirao na njegov disk od druge musterije jer nije imao pri ruci drugi disk i zaboravio da obrise/zamenio diskove?

a ako stvarno mislis da bi neko na bench forumu pisao kako zatice tudj disk u lapu sa slikama pijenisa da bi opanjkao nekog servisera iz subotice,mislim sta reci,koju posluku porat,kome.

Vrh Dno