Šta je novo?

Serial ATA pitanje!

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Morao sam da otvorim ovaj thread da mi razjasnim sebi nesto.

Moze li mi neko pokazati kako je spojen sata disk, tacnije da slika i da postavi ovde sliku?
U slucaju da ploca ne podrzava sata diskove, da li ima dodatna "kartica" kako bi onda mogli da koristimo sata "varijantu" na diskovima?
Da li sata diskovi mogu da rade u ata rezimu?

Hvala u napred na strpljenju!

Ja se nadam da ce neko zaista okaciti svoje slike kako bi ti bilo jasnije, al` mislim da sledeca slika dovoljno govori http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/sata2.jpg

Za prikljucivanje sata hd-a potreban je kabl koji ce taj disk da snabdeva strujom, a takvi postoje na novijim napajanjima - ako ih nema onda se kupuju adapteri koji se jednim krajem kace na obicne (tzv. Molex), kakvi su ovi (za jedan odnosno dva sata hd-a)
http://www.cablemakers.com/images/serata-pw-6in-100.jpg
http://www.cablemakers.com/images/serata-pw-6y-100.jpg

Kabl za "podatke", neki ga zovu i signalni se obicno dobija uz plocu koja ima sata kontroler ili se kupuju odvojeno. To je ovo http://www.cablemakers.com/images/serata-standard-conn-100.jpg ili ovo http://www.cablemakers.com/images/serata-standard-90degree-100.jpg
To sto je neki od konektora prav a drugi pod 90stepeni nema veze, jer su identicni i ta razlika postoji samo da bi se izabrala najzgodnija (za smestanje) varijanta.

Elem, da bi sata diskovi radili na nekoj ploci oni moraju da budu na nju povezani preko nekog sata kontrolera (kakav Car - bice od mene kompjuterista:). Na novijim plocama on je integrisan (kao i konektor u koji se ubada kraj signalnog kabla, obicno ih je 2 ili 4), a ako neko hoce da kaci sata hd na plocu koja nema sata kontroler onda se kupuje PCI kartica na kojoj je takav kontroler. To je npr. ovo http://images.tomshardware.com/2004/04/26/sata_for_servers/controller-highpoint.jpg

E sad iskreno se nadam da ce me neko ispraviti il` dopuniti, pogotovu oko toga sta je rentabilno uzeti sa naseg trzista.

Poslednja izmena:
Cisto samo da dodam vezano za napajanje SATA hard diskova, elem vecina SATA hard diskova ima I muski molex konektor na sebi tako da u cestim slucajevima onda nije ni potrebno imati neko posebno napajanje ili posebne adaptere. Samo se iskoristi najobicniji molex kabl za napajanje i picis! (Word of caution---> nikada ne treba prikljuciti oba izvora za napajanje vec samo jedan inace velika je sansa za PUFFF!!! :))

Pozdrav

Ok, to znaci da bi ja mogao da aktiviram sata na mom hardu, iako mi ploca ne posrzava to? Kako se zove ta kartica?

rekao ti je covek S-ATA kontroler, znaci kupis PCI karticu koja ima konektore za S-ATA i preko nje prikljucis hard

Baraba je napisao(la):
Ok, to znaci da bi ja mogao da aktiviram sata na mom hardu..

Izvini, kako to misliš 'aktiviram' ?

Poslednja izmena:
Baraba je napisao(la):
Ok, to znaci da bi ja mogao da aktiviram sata na mom hardu, iako mi ploca ne posrzava to? Kako se zove ta kartica?
Nema neko posebno ime. Jednostavno PCI SATA adapter.
Takve kartice uglavnom dolaze opremljenje i RAID mogućnostima. Nisu jeftine i ni u kom slučaju ti se ne isplati kupovina jedne, naročito s obzirom koliko mizerna poboljšanja donosi serijski ATA interfejs. Ukoliko nemaš SATA kontroler na samoj matičnoj ploči najbolje je da zaboraviš na kupovinu SATA hard diska.
I pošto vidim da si zbunjen, bolje da ti napomenem i da hard diskovi dolaze ili sa paralel ATA ili sa serial ATA interfejsom, dakle ne mogu imati oba. Ukoliko je hard disk PATA, ne možeš mu nekako "aktivirati" SATA. PATA diskovi se ne mogu uključiti na SATA konektore i obratno, interfejs je sasvim drugačiji.

Baraba je napisao(la):
cekaj bre covece sta da aktiviras na tvom hardu?, ajde malo pojasni ovo posto mislim da nije jasno ljudima.
Sata (Serial ATA) je standard isto kao i pata (Parallel ATA koju koriste velika vecina hardova uglavnom starijih) razlika je u protoku podataka do 133 MB/s kod pata i 150 MB/s kod sata i naravno konektorima. Postoji i Sata 2 standard ali se ne menjaju konektori samo je veca brzina protoka 300MB/s, isto kao kod starih pata standarda 66MB/s, 100 i 133MB/s. Pata ti ima onaj (obicno sivi) pljosnati kabal na kom mozes da povezes dva uredjaja (2 harda ili 2 cd-a ili hard i cd - mislim da ovo znas i da ne treba da se objasnjava ali mozda nekom zatreba) dok sata ima mali uzak (obicno crven) kabal i drugaciji konektor za napajanje, DS 9 ti je vec dao slike kako sta izgleda da ne ponavljam. E sad da bi ti sata radio na kompu potreban ti je sata kontroler integrisan na ploci (svaka novija ploca ima sata konroler integrisan) ili ako ti se ne menja ploca a ubacujes sata disk onda mora da kupis externi sata kontroler u vidu PCI kartice i da je ubodes u plocu i na njoj povezes sata disk. Sve je prosto k'o pasulj. Koliko ja vidim ti si pomesao nesto jer si i u prvom postu naveo "kako bi onda mogli da koristimo sata "varijantu" na diskovima?", znaci ne koristis ti sata varijantu NA diskovima nego diskove U sata varijanti. Nadam se da sam pojasnio malo kako sta funkcionise i sta je sta.

morbius je napisao(la):
.... Nisu jeftine i ni u kom slučaju ti se ne isplati kupovina jedne, naročito s obzirom koliko mizerna poboljšanja donosi serijski ATA interfejs. Ukoliko nemaš SATA kontroler na samoj matičnoj ploči najbolje je da zaboraviš na kupovinu SATA hard diska....

Hm, jeftinoca je relativan pojam. PCI SATA kartice sa dva konektora mogu se nove naci za 15-20€. Drasticno su jeftinije nego sto su to bili PCI ATA RAID kartice
Ako covek ima 3-4 optike, i/ili rack, jeftinije i manja muka mu je da nabavi karticu nego da menja plocu i sta bi vec trebalo usput.

Ok, milsim da mi je sada jasno.
Milsio sam da SATA moze da radi i kao sata i kao ata. Ocigledno sata diskovi ne mogu da rade na ploci koja ima samo ata. Ja sam hteo da kupim sata hdd i mislio sam da ga koristim na mojoj ploci, dok ne skupim pare za neku sata plocu pa da samo prebacim disk. Znaci da sata disk nema prikljucke za ovu moju ata plocu?

Hvala na objasnjenjima, pogotovo ovima koji su imali strpljenja. Nadam se da sam sada lepo shvatio. :wave:

BokiPK je napisao(la):
Hm, jeftinoca je relativan pojam. PCI SATA kartice sa dva konektora mogu se nove naci za 15-20€. Drasticno su jeftinije nego sto su to bili PCI ATA RAID kartice
Ako covek ima 3-4 optike, i/ili rack, jeftinije i manja muka mu je da nabavi karticu nego da menja plocu i sta bi vec trebalo usput.
Zadnji put kada sam gledao su bile oko 80 evra. Ali se SATA od tada ustalio, a cene pale. Sve SATA kartice koje sam viđao su imale RAID, valjda im je i to nabijalo cenu.

Poslednja izmena:
ma kartice su sada dosta jeftinije a skoro svaka ima raid i ploce sada imaju raid, pojedine imaju mogucnost da u raid-u rade disk sa pata i disk sa sata grane, znaci sada je i raid standardan skoro na svakoj ploci i kartici, po nekom nepisanom pravilu bolje je imati kontroler na kartici nego na ploci bar je tako bilo pre ne znam sada posto sve zivo ima na ploci (neke asus ploce imaju cak i tv tuner integrisan) tako da i nema nekog izbora kartica.

Gde?

Dobro, ako neko zna gde mogu kupiti sata kontroler ali bez raid-a nek mi baci PM.
Pozdrav

morbius je napisao(la):
Ukoliko je hard disk PATA, ne možeš mu nekako "aktivirati" SATA. PATA diskovi se ne mogu uključiti na SATA konektore

Mala ispravka PATA diskovi se mogu ukljuciti na SATA konektor pomocu adaptera za tu namenu ;) Trenutno u mojoj makini imam tu situaciju :)

Momci, samo jos jedno pitanje!

Moze li da radi SATA 2 disk na plocu koja ima SATA? Da li je to samo razlika u protoku ili i u prikljucku?

Bitno mi je da znam, hvala.

Moze, prikljucci su isti. Kod nekih sata 2 diskova moras jedino da postavis jumper u odgovarajuci polozaj jer se desava da neki kontroleri nece da rade dok to ne namestis (ogranicis fakticki protok na vrednosti za sata 1).

@Deda Mraz

Adapter PATA u SATA ???

Niksa je napisao(la):
@Deda Mraz
Adapter PATA u SATA ???

Sta se cudis? Postoji poodavno, cak su ih pravile i neke poznate firme, a ne samo Kinezi :p Ja ih imam par komada kuci.
Adapter ubodes u PATA disk, a SATA kablic u njega :D

Poslednja izmena:
Ploce koje imaju S-ATA imaju i P-ATA (mozda tek sad neka najnovija nema PATA) i sto bi neko davao dodatne pare za tako nesto. Verujem da postoji ali nisam znao.

Iskreno ne vidim razlog toga jer ako je HDD pravljen za PATA mislim da ce najbolje da radi u PATA kotroleru.

poz, Niksa

Gde moze da se nadje taj adapter?

@Niksa & @ Baraba
Ja sam taj adapter dobio uz moju Abit NF7-S plocu :) Abit ga zove "serillel" adapter ;)

Ti si srecan covek. Ja sada kada budem hteo da uzmem sata hdd moram misliti i o kontroleru ili nekom adapteru, odnosno i o jednom i o durgom.

Ima li ikakve prednosti u povezivanju sa takvim adapterom ?

Ja imam Asus A7N8X Deluxe/Gold i nisam dobio tako nesto, mozda je i bilo pa copili u prodavnici :).

Niksa je napisao(la):

Ja imam Asus A7N8X Deluxe/Gold i nisam dobio tako nesto, mozda je i bilo pa copili u prodavnici :).
Tesko da su ti "copili" Abit-ov adapter iz Asus-ove kutije :D
Prednost? Nema :)
Adapter sluzi iskljucivo da PATA disk povezes na SATA kontroler u slucaju da nemas vise slobodnih PATA konektora, a da ne moras da menjas PATA disk za koji si emotivno vezan za neku SATA alternativu :-devil-:

Crni je napisao(la):
Prednost? Nema :)
Adapter sluzi iskljucivo da PATA disk povezes na SATA kontroler u slucaju da nemas vise slobodnih PATA konektora, a da ne moras da menjas PATA disk za koji si emotivno vezan za neku SATA alternativu :-devil-:
Kako nema? Pa SATA nema master/slave magistralu... Odnosno nema deljenja protoka između master i slave uređaja.

Poslednja izmena:
@Crni

Samo Srbin Sj**e Sistem - tj. moze da copi Abit-ov adapter iz Asus-ove kutije ;)

Poslednja izmena:
Niksa je napisao(la):

Cini mi se da je protok malo brzi ali izmericu pa cu vam reci :)
Inace nemoj da se sekiras posto koliko je meni poznato samo Abit delio takve adaptere i to samo sa ovim modelom ploce ;)

Momci, aj da ne otvaram novi tread, jedno pitanje.
Uzimam hdd, hteo sam sata i kontroler, ali mi danas covek u radnji kaze da se ne postize mnogo. Isto kaze i da nece na svakoj ploci da radi sata kontroler. Ja imam asus a7v8x-x i Bartona 2500+.
Hajde malo iskustva. Olaksajte mi malo mi se zuri za hard.

Nazalost samo mi se cinilo da je nesto brze prko adaptera , plavo je ata a crveno sata .

Baraba je napisao(la):
Momci, aj da ne otvaram novi tread, jedno pitanje.
Uzimam hdd, hteo sam sata i kontroler, ali mi danas covek u radnji kaze da se ne postize mnogo. Isto kaze i da nece na svakoj ploci da radi sata kontroler. Ja imam asus a7v8x-x i Bartona 2500+.
Hajde malo iskustva. Olaksajte mi malo mi se zuri za hard.

Radice PCI kartica na bilo kojoj novijoj ploci, mnogo ti je strucan taj prodavac.
Tvoja ploca nije neki shampion brzine, ali je OK. Procesor je super, tako da mozes da se apgrejdujes.

Nazad
Vrh Dno