Šta je novo?

Serial ATA pitanje!

Deda Mraz je napisao(la):
Nazalost samo mi se cinilo da je nesto brze prko adaptera , plavo je ata a crveno sata .

Nisam viedo link dok nisam uradio QUOTE ?

Poslednja izmena:
jddipqd je napisao(la):
Kako nema? Pa SATA nema master/slave magistralu... Odnosno nema deljenja protoka između master i slave uređaja.
U pravu si ;)
Ne moras da se zezas sa dzamperima :D
Realno, razlika u brzini je mala i u realnom radu se prakticno ne primeti, osim u retkim slucajevima kada se na primer kopira nesto vece sa mastera na slave, ali koliko je to cesto? I koliko korisnika ima i master i slave na primarnoj grani?
Posebna je prica kada krenu ljudi da se loze na SATA2/II i duplirani protok na papiru :d

Poenta: ako imas SATA-u na ploci, dodaj koji € pri kupovini novog diska i iskoristi prednosti koje donosi. Ako nemas nameru da kupujes novi disk, ne bacaj pare samo da bi presao na SATA-u. Ako nemas SATA kontroler na ploci, a imas dovoljno PATA prikljucaka ne menjaj samo zbog toga plocu i ne kupuj samo zbog toga PCI kontroler :)
Druga je stvar ako se prelazi na SATA-u iz nekih drugih razloga, pa je to jos jedan u nizu razloga...

BokiPK je napisao(la):
Radice PCI kartica na bilo kojoj novijoj ploci, mnogo ti je strucan taj prodavac.
Tvoja ploca nije neki shampion brzine, ali je OK. Procesor je super, tako da mozes da se apgrejdujes.

Nije bash tacno, jedan RAID kontroler koji sam kupio (i morao da vratim Jaksi) nije hteo da se radi na mojoj 8KDA3J ploci. Ukucavao se prilikom detekcije hard diskova. I ploca i kontroler su imali najnoviji bios/firmware pa nije htelo. Isti kontroler je posle vracanja proradio bez greske na intel ploci.

Pozdrav

doggy je napisao(la):
Nije bash tacno, jedan RAID kontroler koji sam kupio (i morao da vratim Jaksi) nije hteo da se radi na mojoj 8KDA3J ploci. Ukucavao se prilikom detekcije hard diskova. I ploca i kontroler su imali najnoviji bios/firmware pa nije htelo. Isti kontroler je posle vracanja proradio bez greske na intel ploci.

Pozdrav

Da li si probao sa drugim slotom :D
Jes bogami, iako sa tim plocama nisam imao problema sa procesorima i memorijama, imao sam npr. sa modemima. Dok je sa ASUS-ovim bilo obrnuto.

BokiPK je napisao(la):
Da li si probao sa drugim slotom :D
Jes bogami, iako sa tim plocama nisam imao problema sa procesorima i memorijama, imao sam npr. sa modemima. Dok je sa ASUS-ovim bilo obrnuto.

Cuj drugi slot, izmenjao sam sve moguce. Menjao kablove, kacio samo jedan hdd na kontroler, samo jednu optiku, probao sam sve moguce kombinacije. Cak i skidanje svih ide uredjaja sa kompa i nakacen samo jedan na kontroler. Jednostavno se ukuca, ne dozvoljava ni ulaz u BIOS kontrolera. Jednostavno se ploca i kontroler nisu mirisali nikako. Jedan 160 GB IDE sam zamenio za SATA i sad imam mesta za 4 hdd-a i jednu optiku ,)

doggy je napisao(la):
Cuj drugi slot, izmenjao sam sve moguce...

Cek, cek, KDA3J, ona ima svoj SATA kontroler. Moguce da je bio neki konflikt izmedju njih?

BokiPK je napisao(la):
Cek, cek, KDA3J, ona ima svoj SATA kontroler. Moguce da je bio neki konflikt izmedju njih?

Nisam pomenuo, ali u pitanju je bio IDE kontroler. Moj komentar se odnosio na "PCI karticu" u smislu kontrolera, ne konkretno na SATA kontroler :d

Pozdrav,
Igor

doggy je napisao(la):
Nisam pomenuo, ali u pitanju je bio IDE kontroler. Moj komentar se odnosio na "PCI karticu" u smislu kontrolera, ne konkretno na SATA kontroler :d
Pozdrav,
Igor

Onda si se mnogo lose izrazio, covek je pominjao SATA PCI karticu, a one su veoma moderne izrade i rade obicno svuda.
Inace, stare Creative PCI kartice, neke TV-tuner kartice, neki modemi...problem je obicno do njih a ne do ploca.

BokiPK je napisao(la):
Onda si se mnogo lose izrazio, covek je pominjao SATA PCI karticu, a one su veoma moderne izrade i rade obicno svuda.
Inace, stare Creative PCI kartice, neke TV-tuner kartice, neki modemi...problem je obicno do njih a ne do ploca.

I ovo je koliko se ja secam bila novija kartica (ata 133) ali nisam 100% siguran. Ali, u pravu si, nije SATA.

Poz

Nazad
Vrh Dno