Šta je novo?

SEPA Srbija

Sve Banke su domace samo pitanje koji kapital i kakav stoji iza tih lica ali nije tema.

Tokom vikenda imao vise priliva i placanja preko otp ili rb i zadovoljan sam brzinom i visinom naknada (sve naplaceno u skladu sa tarifom). Sve realizovano u ovih par sati ponedeljka.

Sad sam naleteo na reklamu na instagramu, ne znam da l je ovde napomenuto da i Alta nema proviziju na dolazne SEPA transfere, ali samo za pravna lica
Evo, videh i ja sad reklamu na jednom sajtu, mada izgleda da nije ista, jer ova moja je još bolja. Naime, besplatni prilivi važe i za fizička lica! To je, doduše, samo promotivno, do 1. juna 2027. Tiho su izmenili tarifnik za fizička lica 14. maja, ali nismo primetili dosad. Aktuelni je ovde. U toku promocije, svi prilivi su besplatni, a i plaćanja imaju fiksnu naknadu, npr. 600 dinara ka inostranstvu. Ovime zapravo Alta ispade među (naj)boljima trenutno. Ipak, nakon promocije idu nepovoljne procentualne naknade sa većim minimalnim iznosima.

Pokusavaju ovim nizim nadoknadama da nam upadnu u oci, a ko zna kakve su ostale naplate po tim bankama (odrzavanje, koliko aplikacije funkcionisu uopste itd) . Iz tog razloga je bolje nekad i za malo vise novca da bude nadonkada za priliv i slanje, ali dobijas proverenu banku.

Alta je sada okej sa tehničke strane, skorije je puštena nova savremena aplikacija. Više o tome ima u ovoj temi, samo pretraži ključnu reč "Alta". Ali evo glavnih detalja u spojleru.

Devizni račun je besplatan, a i dinarski platni račun sa osnovnim uslugama, gde su dinarska instant plaćanja 14 dinara po transakciji. Zvanično, za njega je uslov da nemaš nijedan drugi u drugim bankama, dakle to bi trebalo da ti je jedini u Srbiji. Ipak, verovatno bi u određenim ekspoziturama moglo da se otvori i uprkos tome, kako je i ranije moglo. Ako ne, uvek je tu "običan" dinarski za 330 dinara mesečno i 20 po instant plaćanju. Nezavisno od tipa računa, može da se dobije debitna Visa Gold, sa potrošnjom dinara po srednjem kursu evra u inostranstvu. Sve je to objektivno odlična ponuda, mada vlasnik mnogima smeta, kako je već nagovešteno. Osim toga, parira joj recimo Aikov onlajn otvoreni Start paket, pogotvu za one koji ne mogu da otvore besplatan račun u Alti. I on je do daljnjeg besplatan, a može isto da se otvori devizni sa besplatnim prilivima.

Što se tiče konkretne SEPA problematike, ima ograničenja kod Alte. Prvo je što su bankomati strogo isplatni dinarski (valjda se to nije menjalo), tako da ne možeš samostalno isplatiti (niti uplatiti) evre. Drugo, devizna plaćanja se moraju izvršiti u poslovnicama, ali to je manji problem kada se uzme u obzir da radnim danima rade do kasno uveče, a rade i subotom.

Alta je sada okej sa tehničke strane, skorije je puštena nova savremena aplikacija. Više o tome ima u ovoj temi, samo pretraži ključnu reč "Alta". Ali evo glavnih detalja u spojleru.

Devizni račun je besplatan, a i dinarski platni račun sa osnovnim uslugama, gde su dinarska instant plaćanja 14 dinara po transakciji. Zvanično, za njega je uslov da nemaš nijedan drugi u drugim bankama, dakle to bi trebalo da ti je jedini u Srbiji. Ipak, verovatno bi u određenim ekspoziturama moglo da se otvori i uprkos tome, kako je i ranije moglo. Ako ne, uvek je tu "običan" dinarski za 330 dinara mesečno i 20 po instant plaćanju. Nezavisno od tipa računa, može da se dobije debitna Visa Gold, sa potrošnjom dinara po srednjem kursu evra u inostranstvu. Sve je to objektivno odlična ponuda, mada vlasnik mnogima smeta, kako je već nagovešteno. Osim toga, parira joj recimo Aikov onlajn otvoreni Start paket, pogotvu za one koji ne mogu da otvore besplatan račun u Alti. I on je do daljnjeg besplatan, a može isto da se otvori devizni sa besplatnim prilivima.

Što se tiče konkretne SEPA problematike, ima ograničenja kod Alte. Prvo je što su bankomati strogo isplatni dinarski (valjda se to nije menjalo), tako da ne možeš samostalno isplatiti (niti uplatiti) evre. Drugo, devizna plaćanja se moraju izvršiti u poslovnicama, ali to je manji problem kada se uzme u obzir da radnim danima rade do kasno uveče, a rade i subotom.
sa srecom ko god koristi nase banke (Aik i Alta), ujedno i Postanksa stedionicu;ali sumnjam da za nju ima toliko starih korisnika ovde na forumu 😀 Svako dobro

Ja koristim PŠ i nikada nisam imao ni jedan veći problem...a sve što sam imao je rešeno u roku od dva tri dana....a mogu da ti navedem horror iskustva moja sa nekim drugima koji su kao fensi (gde su mi rešili priču tek kada sam pretio sa advokatom posle 3 meseca) tako da svako generalizovanje nije poželjno...jednostavno kako ti se zalomi...

Alta odbija uplate na brokerske račune u inostranstvu. Pre nekih godinu dana su dozvoljavali, a onda naglo prestali, bez objašnjenja.
Svakako, jedna od dve banke koje mi proizvode jak prigovor savesti, pa ne ulazim, šta god da nude. A obe su srpske, druga se čak tako i zove.

Izgleda da nekad SEPA instant ne radi uopste (u EU).
Iz n26, TR i Revo probao izmedju njih, danas mi nijedna ne nudi opciju Instant ka drugoj.
Nekad se sredi tokom dana, nekad ne.

Izgleda da nekad SEPA instant ne radi uopste (u EU).
Iz n26, TR i Revo probao izmedju njih, danas mi nijedna ne nudi opciju Instant ka drugoj.
Nekad se sredi tokom dana, nekad ne.
I meni se cesto desava da kada iz TR hocu instant Sepa na N26 da pise 1-3 days, ali u istom trenutku iz Detsche Bank radi instant ka N26, tako da verujem da je TR cesto problem, a ne globalno instant placanja.

Ja koristim PŠ i nikada nisam imao ni jedan veći problem...a sve što sam imao je rešeno u roku od dva tri dana....a mogu da ti navedem horror iskustva moja sa nekim drugima koji su kao fensi (gde su mi rešili priču tek kada sam pretio sa advokatom posle 3 meseca) tako da svako generalizovanje nije poželjno...jednostavno kako ti se zalomi...

Alta banka me je najviše pozitivno iznenadila po tome da ekspresno brzo odgovaraju na mejl i rešavaju zahtev. Sva tri puta kada sam im pisao do sad su na mejl odgovorili i rešili zahtev u roku od 15 minuta, što mi se nije desilo ni kod jedne banke u Srbiji nikad. BPŠ je po pitanju odgovaranja na mejl horor film, barem iz mog iskustva. Pohvalno je i relativno brzo izdavanje kartica (8 dana) kod Alte.

I meni se cesto desava da kada iz TR hocu instant Sepa na N26 da pise 1-3 days, ali u istom trenutku iz Detsche Bank radi instant ka N26, tako da verujem da je TR cesto problem, a ne globalno instant placanja.
Danas je bas za sve tri bio problem.
Ali da obicno je samo IZ TR ka N26 problem dok ostalih 5 smerova rade.

Eto... cisto da se zna da je SEPA jos uvek sa decjim bolestima.
Inace: TR manje od godinu dana ima instant (ili barem nije radio u bilo kom smeru do tada za mene iz/ka N26/Revo).
N26 dok sam bio u Irskoj (a cini mi se i neko vreme u Nemackoj 2022/23) nije radio instant (mada sam jako retko rucno placao pa mozda zato).
Nijedan zakupodavac nije umeo da uradio SEPA direct debit 😉

Da podelim svoje prvo SEPA iskustvo - priliv putem deviznog računa u Intezi:
19.05.2026. negde malo posle 09:00, prijatelj iz Nemačke mi je poslao 600€ putem Raiffeisenbank Hardt-Bruhrain eG banke.
19:05.2026. 13:44, uplata je legla na devizni račun.
Naknada po "loro doznaci": 0,85€ (ovo me je jako iznenadilo, obzirom da u zvaničnom Banca Intesa tarifniku piše da naknada za prilive iznosi min. 150 RSD)
Novac sam podigao na blagajni banke, nikakvu dokumentaciju o poreklu novca mi nisu tražili, što je odlično i očekivano, jer je u pitanju bio devizni transfer između fizičkih lica.
Sve u svemu, poprilično zadovoljan kako SEPA funkcioniše...barem za sad.

Nazad
Vrh Dno