Šta je novo?

Sempron ili Athlon?

NikolaT

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2006
Poena
319
Da li mnogo gubim ako uzmem 754 chipset i sempron 2800+ na kome bih mnogo ustedio naspram 939 (mozda kt890) i amd athlon 3000+, ili mozda am2 + sempron 2800+? Imajte u vidu da necu imati sansu da unapredjuj komponente bar narednih 2 godine, a sve bih to upario sa 7600GT.

Znaci kolika je razlika seprona 754, athlona i am2? Zanima me brzina, stabilnost, kompatibilnost... Kolika je razlika izmedju kt890 i najjeftinijeg nforca4 u performansama?

Da li mnogo gubim ako uzmem 754 chipset i sempron 2800+ na kome bih mnogo ustedio naspram 939 (mozda kt890) i amd athlon 3000+, ili mozda am2 + sempron 2800+? Imajte u vidu da necu imati sansu da unapredjuj komponente bar narednih 2 godine, a sve bih to upario sa 7600GT.

Znaci kolika je razlika seprona 754, athlona i am2? Zanima me brzina, stabilnost, kompatibilnost... Kolika je razlika izmedju kt890 i najjeftinijeg nforca4 u performansama?

Što se ploče tiče, nikako VIA / SiS i šta ima još - ATi? ;)
nF4 zbog OC-a ako ništa drugo a i u svemu osalom je bolji / napredniji.
CPU sam izaberi a ako si za AM2 onda računaj i na DDR2 memoriju.
Ako biraš između S754 i S939 izaberi S754 ako ti u životu neće zatrebati X2 procesori. Semproni (S754) su "užasno jeftini" i bolje je tu razliku da uložiš u RAM ili GPU.
Poz! ;)

Poslednja izmena:
Probacu da ti objasnim najprostije sto mogu. Athlon je procesor koji AMD predstavlja kao top segment, dok je Sempron value procesor. U prevodu athlon 64 3000+ je brzi, jaci od sempron 3000+ procesora.
754, 939 i am2 su ti podnozja tj. socket u koji ti procesori idu, a ne chipset. Sto se tice chipseta nforce (4) je najbolje resenje za amd platformu, a sto se tice koji socket da uzmes prednost 754 je u tome sto je najeftiniji ali polako izlazi iz proizvodnje, 939 je u sredini i podrzava ddr 1 memoriju sto je odlicno ukoliko vec imas memoriju, am2 je najnoviji a samim tim i najskuplji i podrzava ddr2.

Sempron2800+ + nForce3 s754 ploca = 90 evra.
Athlon 3000+ + nForce4 s939 AGP ploca = ~130 evra

Lepo kaze SuperStarr, ako ti u buducnosti ne treba X2 procesor (dual-core), onda slobodno uzmi s754, lepo ce raditi za male pare.

Ako neces da o/c (a verovatno hoces, posto se bukvalno svaki proc moze naterati da radi na bar 25-50% vecem taktu), onda uzmi VIA cipset i tako ustedi 10-ak eura, mada ja to ne bih (a i nisam) uradio. Na default kloku izmedju VIA i nForce cipseta razlike su minimalne (reda 5%) u korist nVidia-e. Kada se krene u overklok, ta razlika drasticno raste, posto se VIA dosta losije klokuje....

To se vazi ukoliko upgrade-ujes staru masinu. Ukoliko kreces "od pocetka", definitivno uzmi am2 socket plocu i proc, u njima je buducnost...

Sempron2800+ + nForce3 s754 ploca = 90 evra.
Athlon 3000+ + nForce4 s939 AGP ploca = ~130 evra

Zashto zaboga nf3 chipset za 754 opciju :shock: , kad postoji vishe nego dobar nf4-4x koji em shto je PCI-express (jeftiniji i veci izbor grafike), em koshta maltene isto, em radi stabilnije, em se manje kvari, em je bolji za o/c... Jedino zashto bih eventualno preporucio AM2 socket je zbog buduceg upgrade-a memorije i Dual Channel-a, ali u tom slucaju valja uzeti Sempron 3000+ zbog 256kb cache-a...

Poslednja izmena:
Zato sto covek mozda ima AGP kartu za koju nece da se cima da menja :trust:.

Moj je previd sto nisam naglasio da je u pitanju opcija ako vec ima graficku. Hvala na napomeni.

Dakle, ko sto Tajfunix :D rece, ako nemas AGP karticu, onda uzmi plocu baziranu na nForce4 cipsetu... nevezano za Socket

Poslednja izmena:
Ostoja je napisao(la):
Zato sto covek mozda ima AGP kartu za koju nece da se cima da menja .

Moj je previd sto nisam naglasio da je u pitanju opcija ako vec ima graficku. Hvala na napomeni.

Imajte u vidu da necu imati sansu da unapredjuj komponente bar narednih 2 godine, a sve bih to upario sa 7600GT.

Ahem... :trust:

Poslednja izmena:
Grlom u jagode. Ups...

U tom slucaju AM2 definitivno....

P.S. Mora da kupim tjore :smoke:

Mislim da je glupo ograniciti se na S754 u ovom trenutku.

Najbolja kupovina je AM2 ploca + Sempron (mislim da je kupovina A64 AM2 bespotrebno bacanje para, razlike u performansama sigurno nisu 50% kolika je razlika u ceni), a onda ces sebi ostaviti mogucnost da u jednom trenutku ubodes X2 (ukljucujuci i sledecu generaciju K8).

Mislim da je glupo ograniciti se na S754 u ovom trenutku.

Najbolja kupovina je AM2 ploca + Sempron (mislim da je kupovina A64 AM2 bespotrebno bacanje para, razlike u performansama sigurno nisu 50% kolika je razlika u ceni), a onda ces sebi ostaviti mogucnost da u jednom trenutku ubodes X2 (ukljucujuci i sledecu generaciju K8).

:zgran: daj objasni malo to za cene i tu sledecu K8 generaciju :crash:

Mislim da je hteo da kaze da je bolje/isplativije kupiti Semprona64 nego Athlona64 za AM2 ;)

Poslednja izmena:
gde to ima u maloprodaji sempron 3000+ am2 za 50e? ima ga od 56e pa na vise i to kad se jos uracuna da u radnji racunaju euro po 87 a ti kad menjas u menjacnici moras po 81din, tako da je od 60e realnih pa na vise

Poslednja izmena:
gde to ima u maloprodaji sempron 300+ am2 za 50e? ima ga od 56e pa na vise i to kad se jos uracuna da u radnji racunaju euro po 87 a ti kad menjas u menjacnici moras po 81din, tako da je od 60e realnih pa na vise

u ozbiljnim radnjama racunaju evro koliko jeste, a takve radnje koje racunaju po 87 primaju i evre tako da kupis u menjacnici po 82 pa te izadje jeftinije

gde to ima u maloprodaji sempron 300+ am2 za 50e? ima ga od 56e pa na vise i to kad se jos uracuna da u radnji racunaju euro po 87 a ti kad menjas u menjacnici moras po 81din, tako da je od 60e realnih pa na vise

Lepo sam napisao da su one cene orijentacione (ne pratim bas maloprodajne).

Ipak, poenta mog posta nije tacna cena, vec odnos cena/performanse za Sempron i A64 namenjene AM2 podnozju.

Lepo sam napisao da su one cene orijentacione (ne pratim bas maloprodajne).

Ipak, poenta mog posta nije tacna cena, vec odnos cena/performanse za Sempron i A64 namenjene AM2 podnozju.

sempron je po meni isplativija kupovina jer sa am2 socket athlon i sempron to je jedno te isto- jedino ih razdvaja kes ako je on i bitan vise kod njih. ok to je 20e razlike al moze da zafali za malo bolju plocu, napajanje........

Poslednja izmena:
gde to ima u maloprodaji sempron 3000+ am2 za 50e? ima ga od 56e pa na vise i to kad se jos uracuna da u radnji racunaju euro po 87 a ti kad menjas u menjacnici moras po 81din, tako da je od 60e realnih pa na vise

Iz Imtelovog kataloga:

AMD Sempron 3000+ Box, Socket AM2, 1.6GHz, 128+256kB cache, 64bit, DDR2/667 dual channel support, Manila core, gar. 3 god. dinara: 4,650 evra: 56.5

4650/56.5 = 82.3
Danas sam na banovom brdu menjao evro po kursu 81.6, sto znaci da je gubitak usled razlika u kursu 0.7*56.5 ~ 40 din...tako da Sempron 3000+ za AM2 izadje 57 evra ako cemo vec da sitnicarimo ;)
I to pod uslovom da ste legalno promenili pare, jer uvek postoji mogucnost da se dobije i bolji kurs :D

Sempron 3000+ za AM2 kosta oko 50-55E, A64 3000+ AM2 oko 75-80E (orijentacione cene). Razlika u performansama sigurno nije 50%, koliko je razlika u ceni (nisam detaljno testirao, ali pretpostavljam da je oko 15-20%).

To je samo u slucaju osnovnih modela, posle je verovali ili ne Sempron skuplji, 3500+ jeftiniji je Athlon nego Sempron 3500+ npr. Moje misljenje je da je najbolje uzeti ili Sempron 3000+ ili orla 3200+ zbog mnozioca

Iz Imtelovog kataloga:

AMD Sempron 3000+ Box, Socket AM2, 1.6GHz, 128+256kB cache, 64bit, DDR2/667 dual channel support, Manila core, gar. 3 god. dinara: 4,650 evra: 56.5

4650/56.5 = 82.3
Danas sam na banovom brdu menjao evro po kursu 81.6, sto znaci da je gubitak usled razlika u kursu 0.7*56.5 ~ 40 din...tako da Sempron 3000+ za AM2 izadje 57 evra ako cemo vec da sitnicarimo ;)
I to pod uslovom da ste legalno promenili pare, jer uvek postoji mogucnost da se dobije i bolji kurs :D

odi ti na b.b. u radnje pa uporedi s tim cenama na sajtu......

To je samo u slucaju osnovnih modela, posle je verovali ili ne Sempron skuplji, 3500+ jeftiniji je Athlon nego Sempron 3500+ npr. Moje misljenje je da je najbolje uzeti ili Sempron 3000+ ili orla 3200+ zbog mnozioca

Upravo tako, ali bih ja ipak pre uzeo Semprona, pogotovo ukoliko je poenta sto veca usteda. Vecina ploca ce izvuci makar 300-320 HTT, a i gotovo svi procesori ce raditi na 2.4-2.6GHz. Razlika u ceni je ipak min. 25e.

ok, nije tema. to sto pise po sajtovima i ono sto je u radnji......

Kada je pomenuta radnja u pitanju, upravo su te cene.

Nazad
Vrh Dno