Šta je novo?

Sempron 2800+ overclock poslednji put...

n_131

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
320
Znam da je bilo vec dosta reci o klokovanju doticnog ali imam jos par pitanja...
Nabavio sam novo napajanje LC 6550GP pa hocu da izvucem max iz mog Semprona, ploca i ostale komponente su mi kao iz potpisa.
Zanima me do koliko mogu da idem sa voltazom na procesoru? Trenutno mi je 1.6V a temperatura ide za CPU do 45C a core 60-61C prema Speedfanu 4.29 dok ga przim Prime-om ili S&M-om... Prvi put sam video ovu core temperaturu u onom core tempu a sada ga ima i u speedfanu, pa me malo zbunjuje, jer znam da je pre bilo da je temp maximalna dozvoljena bila do 60 ali za CPU... A onaj Everest nema veze s mozgom jer sta god da se radi on ne prijavljuje vecu temp za cpu od 34C...
Da li povecavanje napona za nortbridge imalo nekog efekta, ako bih stavio 1.6V recimo jer sam zamenio i kuler na northbridgeu i stavio CM Blue Ice Pro (Cu) umesto one fabricke zujalice?Trenutno ide od 37C idle do 45C full load...
Zanima me dokle da idem sa naponima i temperaturom da bih postigao stabilan rad za svaki dan?

I ja imam problemčić,mada još nisam stigao da pretražujem...Noćas sam ugradio semp64 2800+ i krenuo polako da podižem fsb. Na 230MHz je zapelo - Win je stao kod welcome screen-a i nije hteo da se podigne. Sada radi OK sa fsb 225,tj. na 1.80 MHz,ali voleo bih da dodjem do 2G bez dizanja napona.

@n_131
Ja mislim da je ta core temperatura iz senzora koji se nalazi u procesoru, a ova druga iz senzora koji se nalazi na ploci, ali nemoj mi verovati- neka me ispravi neko ako gresim. Ta core temperatura ne bi trebala da prelazi 60 stepeni u full loadu za svaki dan.
Vidim da su neki gurali voltazu i preko 1.8 za slikanje. Ali slikanje je slikanje (a dvaput je dvaput :d ), a za svaki dan smanjis voltazu i clock tako da ti temp ne prelazi 60c i to je to.

@doll parts
Stavi fsb na 300 a memclock na 133 i vozi,Ht x3 bez podizanja napona bez icega...
@clock'n'roll znaci ipak ne sme preko 60... onda cu biti zadovoljan sa ovim clockom ili da nabavim neki bolji kuler, a mozda cu probati i da malo spustim voltazu za CPU...

Na kojim plocam radite OC ?

DFI NF4x Infinity ?

n_131 je napisao(la):
...
Zanima me dokle da idem sa naponima i temperaturom da bih postigao stabilan rad za svaki dan?
Recimo do 70°C za CPU i 55-60°C za NB. Ili V do maximum 25-30% više za CPU i maximum 20% više za NB.
Mislim da je ovo dovoljan odgovor?

SuperStarr je napisao(la):
Recimo do 70°C za CPU i 55-60°C za NB. Ili V do maximum 25-30% više za CPU i maximum 20% više za NB.
Mislim da je ovo dovoljan odgovor?

Cpu na 69C je u vecnim lovistima tako bar AMD kaze, 70 je jako daleko od 24/7, gledaj da ne predjes 60 pri max mucenju (idealno 55C ili manje). NB ne postoji na nf4-4x a za SB ne znam koliko su tacna ocitavanja, ali gledaj da mozes prst da drzis duze vreme to ti je najmerodavnije. SBu maltene i da ne treba dizanje V, a cpu zavisi kako ti se zalomio primerak do 1.85V si bezbedan cak i za 24/7 ako imas odlicno hladjenje ma sta drugi rekli na to.

Poslednja izmena:
Niko ne moze da ti garantuje za max. sigurni napon. Moje misljenje je da si 99% siguran na +10% za napon, znaci 1.55V. Ako ti pri toj voltazi radi stabilno na 2560MHz kao u profilu i ne greje se preko 60C, nista tu vise ne diraj. Ne mozes nista znacajnije da dobijes, samo mozes da izgubis...

Coveku nesto sigurno ne valja ako ima 60c ocitavanje temperature, moj Sempron na full load-u ne prelazi 39-40c (mozda je i to mnogo??) ali 60c sigurno nije podrucije u kome procesor uziva u poslu.

Poteraj ga S&M-om. Iznenadićeš se. ;)

Pa na nf4 a i nf3 plocama postoji samo jedan bridge i po poziciji je south jer je nize, a posto nema ni memorijski kontroler na sebi sto inace NB radi onda je i po tome, tako da je misko u pravu jer NB chip ne postoji...
Za sada imam samo box hladjenje, tako da cu probati da malo spustim napon, a nadam se time i temperaturu i da nadjem novu stabilnu frekvenciju jer mi sada ide ponekad core i na 61-62C kada ga mucim po par sati S&M-om... Definitivno mi se nije zalomio neki bas dobar oc primerak ***...
@stormwatch153 ma pogledaj sa onim core tempom i videces sta je temperatura, samo mu pusti s&m ili prime95 bar pola sata i ima da se zagreje ko blesav...

n_131 je napisao(la):
@stormwatch153 ma pogledaj sa onim core tempom i videces sta je temperatura, samo mu pusti s&m ili prime95 bar pola sata i ima da se zagreje ko blesav...

Evo ostavicu da radi pa cu postovati rezultate temperature.

Evo kao sto rekoh, odmah sam stavio Prime da radi pola sata.

Temperatura se nije nesto bitno povecala a citanje iz Biosa je bilo 37c za procesor.

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    276.7 KB · Pregleda: 96
  • 12.jpg
    12.jpg
    219 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
stormwatch153 meri temperaturu core tempom.

n_131 je napisao(la):
Zanima me do koliko mogu da idem sa voltazom na procesoru? Trenutno mi je 1.6V a temperatura ide za CPU do 45C a core 60-61C prema Speedfanu 4.29 dok ga przim Prime-om ili S&M-om...
Taj napon je prevelik za svaki dan. Probaj da radis testove stabilnosti sa manjim naponima. Kod mene ista konfiguracija radi sa 1.525 V na 2.567 GHz a temperatura ne prelazi 45 stepeni u full load-u i to kad je najveca vrucina napolju. Doduse ja moj Sempron hladim sa TT SilentTower-om, ali ni sa box coolerom mi temperatura nije prelazila 55 stepeni.

Da li povecavanje napona za nortbridge imalo nekog efekta, ako bih stavio 1.6V recimo jer sam zamenio i kuler na northbridgeu i stavio CM Blue Ice Pro (Cu) umesto one fabricke zujalice?Trenutno ide od 37C idle do 45C full load...
Nemoj da povecavas napon cipseta neces nista posticji, a on se i ovako dosta greje.

Meni se cini da si vecj preterao u oba slucaja :d

eatmyshorts je napisao(la):
Taj napon je prevelik za svaki dan. d

Sta je bre preveliko? Pa ja sam terao 2 nedelje cisto da vidim sta ce da bude na 1.9+, 1.6 ne da nije preveliko za svaki dan, nego je premalo, ko hoce da ocuje muski 1.65+ ko hoce ko devojcica :d nek se drzi tih "defaultnih" vrednosti vcore-a.

Evo meni upravo sempi navršava godinu dana na 1.65v i 2.71Ghz, svaki dan. Ne da mu ništa ne fali, nego uživa. Prošli Socket A sempron je isto bio nategnut i voltažom i klokom, i eno ga, radi ko sat i dan danas kod ljudi koji su mi uzeli komplet enterijer kućišta, cca 2,5 godine.

Slobodno oprži, neće ništa da mu fali, i dalje bude mlak box kuler, samo mu obezbedi dobro i provetreno kućište.

Opusteno samo dobra pasta i sve ok cak i sa box kulerom...

Misko je napisao(la):
Sta je bre preveliko? Pa ja sam terao 2 nedelje cisto da vidim sta ce da bude na 1.9+, 1.6 ne da nije preveliko za svaki dan, nego je premalo, ko hoce da ocuje muski 1.65+ ko hoce ko devojcica :d nek se drzi tih "defaultnih" vrednosti vcore-a.

Znam ali jednostavno nema potrebe za tolikim naponom. Taj procesor bi morao da radi i na mnogo manjim naponima. I ja sam svoj procesor terao na visokim naponima ali samo dok sam pokusavao da dostignem 3GHz :p U principu uvek treba teziti ka manjam naponu :crash:

Znam ali jednostavno nema potrebe za tolikim naponom. Taj procesor bi morao da radi i na mnogo manjim naponima. I ja sam svoj procesor terao na visokim naponima ali samo dok sam pokusavao da dostignem 3GHz :p U principu uvek treba teziti ka manjam naponu :crash:

Najbolje da nema potrebe zavisi dosta i od primerka, moj tek na 1.85 je radio na 34x htt-u, ko ima Semprona ima i 3 godisnju garanciju, to ce za 3 god da kosta 5evra i nevidim razlog da se neko zenta voltaze pogotovo sto nemoz nista da se desi, slobodno terajte jace voltaze pogotovo ako imate neki dobar cooler. Moj savet je 1.65 minimum.

Dobro ti kaze Nedjo da si mlogo tvrdoglav :)

Dobro ti kaze Nedjo da si mlogo tvrdoglav :)

:p kad sam u pravu teram svoje, sta cu kad sam posten :d :D

Poslednja izmena:
Pa evo sad sam uspeo da postavim neki stabilan klok sa manjim naponom, znaci trenutno radi sve ok na 1.5V i 2520Mhz... A kasnije danas cu da ga przim na malo vece voltaze pa cemo da vidimo koliko cu moci da izvucem sa box kulerom...
@Misko proverio sam temp na sb-u, znaci vreo je na dodir ali moze da se drzi prst na njemu da se covek ne izgori, vruc je al ne previse...

Ma opusteno taj nb je vrucj po defaultu :d

n_131 je napisao(la):
@Misko proverio sam temp na sb-u, znaci vreo je na dodir ali moze da se drzi prst na njemu da se covek ne izgori, vruc je al ne previse...
Ma to je OK, nemo` se uzbuđavaš... :d

Evo posle malo cackanja ide na 1.7V i vozim ga na 2700Mhz, extra je stabilno ali i extra vruce, core ide na 65C posle nekih pola sata everesta... Mozda sam malo preterao, za koliko moze da se nadje neki dobar cooler za semprona a da nije nesto preterano skupo?

Nazad
Vrh Dno