Šta je novo?

Sempron 2800+ overclock poslednji put...

E sada, to je diskutabilno pitanje. Obzirom na cenu t(v)og Semprona, neispaltivo je na kuler bacati pare. Ili moduj taj BOX, ili eventualno neki Glacial Tech (do 10€) ili neki nov / polovan za SocketA (opet do 10€), uz manji mod, sve lepo "čuči"...

Pa imam jos jedan komad Whisper Rocka IV mozda cu da probam da prebacim "snalu" sa boxa na njega i da ga nekako upasujem pa da vidim na sta ce to da lici... Inace veceras idem jos vise sa voltazom pa cemo da vidimo sutra sta ce da ispadne i koliko Sempron moze da trpi...

Nije problem prebaciti šnalu. Problem je što je što je ležište šnale kod SocketA niže. Samo treba nešto (čvrsto) podmetnuti pod šnalu (crveno na slici). Najbolje pogledaj sliku, biće ti jasnije.

Prilozi

• sa vs s754.png
    sa vs s754.png
    1.5 KB · Pregleda: 70
Evo posle celodnevnog testiranja zakljucio sam da Sempron ipak voli voltazu, moze da se tera i na 1.8V potpuno stabilno, a temperatura je 1-2C veca nego na 1.5V neverovatno... Samo cu da montiram bolji kuler i ima da padne temp ispod 60 jer mi je sada max od 62-65C...
Nego da li je moguce da je napredak u 3dmark-u 03 i 05 samo oko 1000 odnosno 500 bodova u odnosu na brzinu procesora koja ide sa 1.6 Ghz na 2.6Ghz? Mozda je graficka usko grlo sistema, iako je i ona klokovana?

Nije graficka usko grlo, nego ti 3dmark-ovi najvise zavise od graficke.

Doll Parts je napisao(la):
I ja imam problemčić,mada još nisam stigao da pretražujem...Noćas sam ugradio semp64 2800+ i krenuo polako da podižem fsb. Na 230MHz je zapelo - Win je stao kod welcome screen-a i nije hteo da se podigne. Sada radi OK sa fsb 225,tj. na 1.80 MHz,ali voleo bih da dodjem do 2G bez dizanja napona.

E sada imam malo vremena da se pozabavim ovim svojim problemom koji sam opisao pa bih vas pitao za savet. Sve to radim na Epox nf3 ploči i 2800+ E6 sempronom. Za sada sam digao fsb na 223MHz,memoriju fiksirao na 200 (kingston btw.) i ništa drugo nije dirano. Kada na ovaj način dodjem do 230,win se više ne podiže... Šta predlažete da uradim? Cilj mi je da dodjem do ~2 GHz,ništa preko nije potrebno,osim možda za probu..

Zar je moguce da nisi procitao nijedan od milion oc guide-ova, sto ovde na forumu, sto uopste na netu :) Ukratko: to sto si za memoriju stavio 200 MHz ne znaci da je ona fiksirana na 200 (to je nemoguce, brzina memorija=brzina cpu/delilac) nego si postavio taj delilac na 8. Konkretno, na HT 230 memorija ti radi na 230. Namesti HT na 250, HT mnozilac na 3, memoriju na 166 i imaces to sto si zamislio, mada ta kombinacija verovatno moze dosta vise...

Poslednja izmena:
E sada imam malo vremena da se pozabavim ovim svojim problemom koji sam opisao pa bih vas pitao za savet. Sve to radim na Epox nf3 ploči i 2800+ E6 sempronom. Za sada sam digao fsb na 223MHz,memoriju fiksirao na 200 (kingston btw.) i ništa drugo nije dirano. Kada na ovaj način dodjem do 230,win se više ne podiže... Šta predlažete da uradim? Cilj mi je da dodjem do ~2 GHz,ništa preko nije potrebno,osim možda za probu..

Stvarno si mogao malo da searchujes. Ima milion tema o tome :S:...
Anyway, skini ByCalc odavde, pa ce ti biti lakse da vidis sta je sta. U principu, velika vecina tih Semprona ide na 2.4GHz...

Ljudi zasto ovako?
Pogledajte Voltazu!!!???
U biosu stavljeno +0.1V, a tako prikazuje na svakom cpuz, a ovo je najnovija verzija....

Prilozi

• WTF.PNG
    WTF.PNG
    231.6 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
bojsa je napisao(la):
Ljudi zasto ovako?
Pogledajte Voltazu!!!???
U biosu stavljeno +0.1V, a tako prikazuje na svakom cpuz, a ovo je najnovija verzija....

Ja sam na Epox 8KDA3J imao situaciju da mi CPU-Z pokazuje napon koji je i setovan u BIOSu ali samo dok je u idle-u. Cim bi pokrenuo Prime ili sl. napon je skakao za skoro 0.4V :smash:...

I ja sam imao KDA3J rev.2 i odlicno je funkcionisalo, ali ovo je smejurija :lupko:
Nista ne kapiram :trust:

@Vojkan,hvala! Postavio sam kako si ti rekao i proradilo je na 2G odmah. :)
Mada,moram priznati da mi neki principi kod 64bitnih procesora uopšte nisu jasni (HT frequency npr.) pa je vreme za proučavanje novih stvari.

Još nešto: zašto mi cpu radi na 1.5V po default-u na 8kda3i kada je deklarisana vrednost 1.4V ?

Aj da te castim za jos koji MHz :D Probaj HT 300, memorija 133, ostalo ne diraj. Ako je vcore 1.5V onda super, nije mnogo povisen da bi se pregrevao, a doprinece stabilnosti kod OC-a.

Imam dva Corsair modula (ValueSelect DDR400). Jedan hoće da radi na preko 240 MHz bez problema, drugi neće da mrdne preko 200. Sad držim Semprona (ovog iz teme) na 2 GHz, memorija "spuštena" na 166 da bi delilac bio 10, i memorija sad radi na 200 MHz (zbog tog drugog, inače dok sam imao samo jedan modul CPU je išao na 2.4 GHz). Međutim, kad "spustim" memoriju na 133 (da bi delilac bio 12) pa dignem magistralu na 300 (što će reći CPU=2.4 GHz, memorija=200MHz), neće ni da se digne!
Koji mu je (ovom drugom modulu)? Jel bi pomoglo dizanje napona? Ne cima mi se oko menjanja modula, boli me dupe za memoriju, hoću samo procesor da guram što više.

Poslednja izmena:
voodoo_nbgd je napisao(la):
Imam dva Corsair modula (ValueSelect DDR400). Jedan hoće da radi na preko 240 MHz bez problema, drugi neće da mrdne preko 200. Sad držim Semprona (ovog iz teme) na 2 GHz, memorija "spuštena" na 166 da bi delilac bio 10, i memorija sad radi na 200 MHz (zbog tog drugog, inače dok sam imao samo jedan modul CPU je išao na 2.4 GHz). Međutim, kad "spustim" memoriju na 133 (da bi delilac bio 12) pa dignem magistralu na 300 (što će reći CPU=2.4 GHz, memorija=200MHz), neće ni da se digne!
Koji mu je (ovom drugom modulu)? Jel bi pomoglo dizanje napona? Ne cima mi se oko menjanja modula, boli me dupe za memoriju, hoću samo procesor da guram što više.
Uporedi ih oba, videćeš da nisu isti fontovi na čipovima.
Prodaj taj što nije raspoložen pa juri neki drugi koji jeste.
BTW, tom što "nije raspoložen" ne bi pomoglo ni 3V, ja sam 1 takav pržio na DFI-u i ništa. ;)

eatmyshorts je napisao(la):
Znam ali jednostavno nema potrebe za tolikim naponom. Taj procesor bi morao da radi i na mnogo manjim naponima. I ja sam svoj procesor terao na visokim naponima ali samo dok sam pokusavao da dostignem 3GHz :p U principu uvek treba teziti ka manjam naponu :crash:

bzvz...moj je skocio za 150mhz sa povecanjem od 0.05V...Postoji granica posle koje dizanje napona ne pomaze, ali dokle god se ta granica ne ubode treba teziti ka dizanju napona i ega :d

Još jedan problemčić vezan za ovu tematiku: dešava se da mašina sa overklokovanim sempronom (kako je gore navedeno) ne upali iz prve kada se dobro ohladi (npr. preko noći) - cooler radi,hdd lampica radi,zelena ne,bez bipa i monitor ostaje neupaljen. Tada ne reaguje ni na reset ni na power dugme i ostaje jedino čupanje iz struje.Zatim se upali normalno.
Kada vratim vrednosti na default ovo se ne dešava..
Šta mislite?

Da nemas mozda tv kartu ili neku drugu pci karticu u poslednjem PCI slotu?

Ništa nemam osim intel modema u srednjem slotu. Da nije napajanje preslabo? LC 300W...

Ništa nemam osim intel modema u srednjem slotu. Da nije napajanje preslabo? LC 300W...

napajanje moze uvek da bude uzrok, al to sa ladjenjem obicno nije do napajanja, aj izvadi modem pa probaj, si upovao BIOS na poslednju verziju?

Vrh Dno