Šta je novo?

Sega Master System u SFRJ

Prosta racunica tih godina ,a mozda i ranijih godina, C64+1541 flopy = amiga 500 .
Sto bi se islo tim pravcem. Konzole poput ninteda i sege su bile zanimljive "ljudima" koji nisu zeleli da uce nista o kompjuterima a zeleli su da igraju igrice.
Racunari su imali prednost da za sitne novce nabavis piratske igre na kaseti,ono gomila, ili jos bolje imas druga u skoli ,komsiluku od koga uzmes i prekopiras s turbo 250 igre koje su ti zanimljive. Licno sam uz spektruma dobio oko 30 kaseta plus sam ja kupio desetak ,ali sam birao naslove na nijma.
Kasetofon s duplim dekom je cesto bio brza verzija da se prekopira cela kaseta kada se nema vremena za isprobavanje (levis dupli dek) lele krsa ,al zavrsavao poso.
Kasnije amiga ,slicna prica s disketama, verujem da je ljudima u BG-u samo sve bilo 4x jednostavnije i brze.
Od 1995-6 postaje popularna sega mega i iznajmljivanje ,kod nas po video klubovima i igraonicama. Kasnije isto to sa sony PS.

C64 pamtim dosta pre Sege, i mnogo pre Amige. Već su ljudi imali 64rke kada se ovo pojavilo, to je verovatno i razlog odnosa u zastupljenosti, a uzgred i piraterija.

Čovek aludira na vreme kada je ovde mogao da se nabavi SMS a to je '91/'92 god. U to vreme su 8-bit mašine već bile na izdisaju i koštale su duplo manje nego li ranijih godina. Svakoga koga znam da je imao C64 tih godina imao je i 1541 floppy drive. Nije to bio nikakav bauk tada, ja sam '92 imao Amigu A500 sa 1MB a moj dobar drugar A600, obojica iz srednje klase.
Ти си се дружио са добростојећим људима, флопи за C64 је био енормно скуп зато га и није имао свако.
Ја нисам никог упознао да има амигу, касније су људи набављали 486 но добро то је већ половина деведесетих.
Почетком деведесетих су компјутери служили углавном као конзоле и људи нису имали слуха и/или новца за то. Па су зато неки људи били на Амстраду или Спектруму или Комодору а не мали број људи није имао ништа.
Знам да се окупљало друштво па смо играли оне олимпијаде и то им је било доста.
Људи не могу да схвате то време, није то као данас што свака кућа има мобилни, у оно време ипак нису сви имали слуха ни за компјутере а камоли конзоле.
Сећам се огласа у Свету Компјутера, пиратски продавци су се редовно оглашавали, барем за Комодор.

Prosta racunica tih godina ,a mozda i ranijih godina, C64+1541 flopy = amiga 500

Sva sreća pa postoji dosta toga na netu pa se ne može pričati napamet tek tako. Ovo je recimo oglas iz SK januara '92, takoreći decembar '91. Cena A500 sa 512kb je više nego duplo veća od C64C sa kasetofonom. Nov 1541 drive je u to vreme bio nekih 250DM plafon a A500 512kb proširenje (koje je većina kupovala) dodatnih 100DM tako da C64+1541 nije nikako kao i A500. To je eventualno bilo tako tamo negde '87/'88 kada se A500 tek pojavila na tržištu.

Prilozi

• jan9240.jpg
    jan9240.jpg
    346.7 KB · Pregleda: 35
Сећам се огласа у Свету Компјутера, пиратски продавци су се редовно оглашавали, барем за Комодор.
Imalo je za svaki kompjuter tog doba popularnog kod nas . Ubedljivo najzastupljeniji su bili C64,zatim spektrum ,cpc ,atari XL, C+4 -116 ,oric nova :)
Amiga,atari st, cak i PC. Naravno ja govorim o periodu od 1988 pa nadalje. C64 je ipak bar kod nas bio No 1 po piratskoj zastupljenosti. Igre su bile negde zlatna sredina izmedju ostalih 8-bit kompjutera i 8-bit konzola. Neki od osmobitnih kompjutera su imali i bolje mogucnosti od c64 ali je on ipak najbolje bio podrzan od izdavaca igara. Samim tim su se na njemu pojavljivali i neki stvarno izuzetni naslovi.

Ти си се дружио са добростојећим људима, флопи за C64 је био енормно скуп зато га и није имао свако.
Ја нисам никог упознао да има амигу, касније су људи набављали 486 но добро то је већ половина деведесетих.
Почетком деведесетих су компјутери служили углавном као конзоле и људи нису имали слуха и/или новца за то. Па су зато неки људи били на Амстраду или Спектруму или Комодору а не мали број људи није имао ништа.
Знам да се окупљало друштво па смо играли оне олимпијаде и то им је било доста.
Људи не могу да схвате то време, није то као данас што свака кућа има мобилни, у оно време ипак нису сви имали слуха ни за компјутере а камоли конзоле.

Ne nisam se družio sa dobrostojećim ljudima već sa srednjom/radničkom klasom, 1541 je koštao tada tipa 250DM (1991 god.), ako je to tebi enormno skupo pored patika koje su koštale po 100DM ne znam šta bih rekao. Pre će biti da si se ti družio sa nekom baš sirotinjom

ako cemo da se ganjamo oko sitnica..............
evo oglasa trim 92 jul mesec
vidi se c64 320 DM +flopy 375 skoro 700 dm
a500 870dm
20% skuplja a500 od c64+flopy a ta dva sistema nisu za poredjenje brzina i mogucnosti. S tim da na c64 vise nista nisi mogao da dodas kako bi mu povecao funkcionalnost sem eprom modula. Postojala su prosirenja za ram ali to je slabo imalo upotrebnu vrednost cak i preko.
Bar moja ideja o prelasku sa Zx-a na c64 s flopijem je napustena iz ovih razloga. Bar tih godina tih 20 % posto osnovne razlike nije bilo, bar meni, presudno.
Bilo je nekoliko mojih dnevnica koje sam zaradjivao preko raspusta. Inace je nabavka amige bila finansirana mojom zaradom preko raspusta 1991 godine.
Greska je bila sto nisam i monitor kupio tada, nego sam kupio tv koji se nije skoro ni koristio kao tv.

Ne nisam se družio sa dobrostojećim ljudima već sa srednjom/radničkom klasom, 1541 je koštao tada tipa 250DM (1991 god.), ako je to tebi enormno skupo pored patika koje su koštale po 100DM ne znam šta bih rekao. Pre će biti da si se ti družio sa nekom baš sirotinjom
Idemo u off topic jer je ovo tema o SMS konzolama, ali te 1991 godine C64 je već polako bio na izdisaju i zbog toga su mu cene bile drastično pale i bile relativno prihvatljive.
A kako je napisao kolega @Diamond tih osamdesetih je retko ko imao flopi. Mislim da ga od 1991-92 nisam ni uključio i stajao je godinama u kutiji dok ga nisam pre par godina prodao kolegi koji se i dan danas bavi sa C64.

Poslednja izmena:
ako cemo da se ganjamo oko sitnica..............
evo oglasa trim 92 jul mesec
vidi se c64 320 DM +flopy 375 skoro 700 dm
a500 870dm
20% skuplja a500 od c64+flopy a ta dva sistema nisu za poredjenje brzina i mogucnosti. S tim da na c64 vise nista nisi mogao da dodas kako bi mu povecao funkcionalnost sem eprom modula. Postojala su prosirenja za ram ali to je slabo imalo upotrebnu vrednost cak i preko.
Bar moja ideja o prelasku sa Zx-a na c64 s flopijem je napustena iz ovih razloga. Bar tih godina tih 20 % posto osnovne razlike nije bilo, bar meni, presudno.
Bilo je nekoliko mojih dnevnica koje sam zaradjivao preko raspusta. Inace je nabavka amige bila finansirana mojom zaradom preko raspusta 1991 godine.
Greska je bila sto nisam i monitor kupio tada, nego sam kupio tv koji se nije skoro ni koristio kao tv.

Nisu to baš sitnice jer će neko da stvori lažnu sliku, izjavio si najpre da je C64 + 1541 ista cena ko i A500 a sada pominješ 20%, a i u tom oglasu stoji samo "Disk 5.25".......375DM" a to može biti i 1571 drive kao što verovatno i jeste i u šta sam 100% ubeđen a on je bio dosta skuplji od 1541.
Dodaj na tu A500 od 870DM još 100DM odozgo za 512kb proširenje koje je bilo takoreći obavezno u to vreme.

Sa druge strane vidiš kažeš kako si ko mlađi radio preko raspusta i zaradio za A500 a ovaj gore izjavi kako je 1541 bio "enormno" skup i kako niko nije mogao da ga priušti gistro :p
Idemo u off topic jer je ovo tema o konzolama, ali te 1991 C64 je već polako bio na izdisaju i zbog toga su mu cene bile drastično pale. Mislim da ga od 1991-92 nisam ni uključio i stajao je godinama u kutiji dok ga nisam pre par godina prodao kolegi koji se i dan danas bavi sa C64.

Ovo je tema o SMS i pričamo u kontekstu odnosa cena prema istom tom SMS. Za ostalo se slažem i to isto sam već napisao ranije

Godine su tada bile cudne 89-91 je recimo bilo ok vreme tada kod nas, 92.vec odlazimo polako u aut .
1993. sam se vratio iz JNA u septembru i tada nisam imao para ni za diskete ,cak sta vise nije mi bilo jednostavni ni svaki broj sveta kompjutera da kupim.
Ako cema bas da detaljisemo koji je flopy u pitanju nadji oglas od istog prodavca gde sve detaljno pise pa da aminujemo.
Moja je tvrdnja bila da je kombinacija c64+flopy bila neisplativa (neopravdana ) kako god. Amiga bez prosirenja je bila upotrebljiva.....
Posle si imao razlog za prosirenje.... imalo onih noname s prekidacem
Posteno nisam nikad detaljno zevao u konzole i njihove cene do 94-95 ,ali su mi i dalje ostale ne interesantne zbog nabavke igara, a i dan danas vise volim kad nesto ima visestruku korisnost.

Evo i mog iskustva u vezi flopi drajvova. Tokom 80-ih je disk uglavnom bio skuplji od samog kompjutera (ako pričamo o 8-bitnim kompovima, poput C64), u najboljem slučaju je koštao isto. Bio je vrlo velika ekskluziva, i lično nisam nikog znao da ga poseduje, svi (retki) korisnici kompova su koristili kasetofone. Prvi flopi uživo sam video negde 1987. kod druga na Amstrad/Schneider PCW 8256 ili 8512 (vrlo uspešno prodavan komp za obradu teksta).
Evo cenovnika s kraja 1987: https://retrospec.elite.org/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=43&all=MMH_88_01
Obratite pažnju da je disk za C64 (VC 1541) skuplji od C64. Na ovoj strani možete videti otprilike odnose cena iz tog doba.
Kao uzgrednu zanimljivost iz tog doba da navedem da su cene kolor monitora bile nekoliko puta veće od cene monohromatskih (zelenih, amber,...), pa je dosta ljudi koristilo njih. Zauzvrat, kod monohromatskih je slika bila jasnija, ako je za utehu.

Vratimo se odnosu cena kompa i flopija, kao i cena C64 i Amige. Ovo je slika dela kataloga iz Nemačke, Kaufhof s kraja 1989. (koji i danas čuvam, rođak mi je doneo da mu pokažemo šta da donese iz Nemačke). Vidimo da je cena C64 s flopijem 590 DM, a Amiga (s ugrađenim flopijem) 998 DM, dakle 70% skuplje. Jasno je bilo da je ogromna razlika u ceni. (Nesrećna okolnost po mene je bila što su nam naplatili i 65% ili 70% carinu, koliko je u to vreme bilo)

Kaufhof katalog amiga 1989.jpg

Već poćetkom 90-ih kreće turbulencija s cenama kompova: 8-bitnici (uključujući C64) počinju da izlaze iz mode, pa im cene drastično padaju, a i cene flopija za njih postaju dosta niske. A onda i Amiga 500 počinje da zastareva (na moju žalost kao vlasnika iste), prvo dolazi Amiga 1200, ali ubrzo kod nas nailazi najezda konzola: Amiga CD32, Sega SMS, Megadrive, Nintendo NES, SNES, zatim razne jeftine konzole s buvljaka, i prvi Playstation. Kod kompova se PC pozicionirao kao jasni pobednik. Skoro svi ne-PC kompovi počinju da idu na velike, skoro panične rasprodaje, tako da dolazimo i do one situacije iz oglasa gde je neko od vas postavio, da su cene Amige i C64 skoro iste.

Godine su tada bile cudne 89-91 je recimo bilo ok vreme tada kod nas, 92.vec odlazimo polako u aut .
1993. sam se vratio iz JNA u septembru i tada nisam imao para ni za diskete ,cak sta vise nije mi bilo jednostavni ni svaki broj sveta kompjutera da kupim.
Ako cema bas da detaljisemo koji je flopy u pitanju nadji oglas od istog prodavca gde sve detaljno pise pa da aminujemo.
Moja je tvrdnja bila da je kombinacija c64+flopy bila neisplativa (neopravdana ) kako god. Amiga bez prosirenja je bila upotrebljiva.....
Posle si imao razlog za prosirenje.... imalo onih noname s prekidacem
Posteno nisam nikad detaljno zevao u konzole i njihove cene do 94-95 ,ali su mi i dalje ostale ne interesantne zbog nabavke igara, a i dan danas vise volim kad nesto ima visestruku korisnost.

Kažem ti to je garant 1571, u to sam 100% ubeđen....1541 je tada koštao 250DM a 1541-II je bio tipa 300, bio sam svedok tog vremena, pamtim cene a i mrzi me sada da kopam po SK.
A što se tiče te kombine C64+1541 pa to realno niko normalan nije kupovao posle '91, to je tada već bilo staro deceniju i totalno prevaziđeno, svi su gledali da se dokopaju A500 a kasnije i neke A1200 i 386. Moj burazer od ujaka je iz Nemačke '89 ili '90 ko klinac dobio nov C128+1571, to je tek bila mega glupa kupovina ali niko ga ništa nije pitao.

Apsolutno je netacno da je krajem 80tih i pocetkom 90tih neko prosecno dete nekog prosecnog pripadnika YU radnicke klase imalo amigu 500,em je bila prilicno skupa em se u 95% slucajeva mogla nabaviti samo negde u inostrtanstvu (Nemacka,Austrija)....:)

Amiga 500 je tada bio EXTREMNO redak komp.........spektruma,komodora je bilo dosta vise,ali Amiga zaista retko......to je otprilike kao danas broj ljudi koji ima 4090 grafiku

Imao commodor 64 od pocetka 1990 godine,mozda jos par dece iz skole su imali isti komp.....a bio sam dete nekako gornjeg sloja radnicke klase.....amigu niko nije tada imao,takodje mislim da nikada nisam video da je neko imao flopi za komodor

Btw,kommodor 64 se bas masovno koristio do bar neke 1993 godine....mislim da su tada i prestali sa opisima igara za njega u Svetu kompjutera....
:)

Poslednja izmena:
Da ne citiram sve, samo da se nadovežem na kolege sa čijim mišljenjem sam se složio.
Prvu Amigu 500 sam video u proleće 1988-e, na sajmu tehnike u Beogradu.
Srećni vlasnik je upravo izlazio sa mamom i ponosno držao kutiju u rukama. ;)
Mogu samo da zamislim koliko je u to vreme koštala.
Ja sam tada imao polovan C64 sa kasetofonom, ali znam da je moj najbolji prijatelj kupio nov C64 krajem 1989 za 600 DM, a ja sam lično video da se drajv 1541 godinu dana kasnije prodavao za 500 DM, što je zbirno otprilike cena Amige 500, bez proširenja, koju je taj isti moj prijatelj kupio novu u proleće 1991-e po ceni od 1200 DM.
Samim tim, ono što je Dejan napisao je suštinski tačno, jer je C64 drajv iz nekog razloga kod nas uvek bio preskup, skoro kao ceo računar, samim tim ta kombinacija kod zaista nije mogla masovnije da zaživi, sa Amigom koja je kucala na vrata.
Kasnije su cene C64 opreme naravno pale, ali računar je već bio na zalasku, tako da sve to posle i nije bilo previše bitno.

Apsolutno je netacno da je krajem 80tih i pocetkom 90tih neko prosecno dete nekog prosecnog pripadnika YU radnicke klase imalo amigu 500,em je bila prilicno skupa em se u 95% slucajeva mogla nabaviti samo negde u inostrtanstvu (Nemacka,Austrija)....:)

Amiga 500 je tada bio EXTREMNO redak komp.........spektruma,komodora je bilo dosta vise,ali Amiga zaista retko......to je otprilike kao danas broj ljudi koji ima 4090 grafiku

Ne znam gde si to video da sam ja uopšte spomenuo 80-te a što se tiče početka 90-ih eno ti prelistaj stare brojeve SK pa vidi gde je bila Amiga da se uzme kod nas kad već i ti pričaš napamet. Onaj ko je hteo da prođe jeftinije je švercovao iz Nemačke a ne zato što nije bilo Amige ovde da se kupi.

Takođe ne znam gde si odrastao i sa kim si se družio no sada ispada da su samo neki mega buržuji imali Amigu a gle čuda puni oglasi Amiga pirata kod nas, sigurno su pokretali biznis zbog šačice pojedinaca i zgrtali pare eto tek tako.

Ljudi su skupljali novac, štekali mesecima i godinama od džeparca, rođendana, užine, radili razne poslove preko leta itd. Neko je dobijao Amigu zbog odličnih ocena, kao novogodišnji poklon i sl.
Jel je lepo gore Dejan napisao da je on lično kao tinejdžer radio preko raspusta i zaradio za A500 ali ti ne znaš da čitaš.

Занимљива дискусија, штета што је офтопик, кад помињете огласе и "гомилу" пирата треба рачунати да је и њихово тржиште била држава од 24 милиона људи. Пред рат сам добио први рачунар (Шнајдер 464) и сећам се да сам тад неколико касета наручио из Словеније за Босну. Рачунар је наравно био преплаћен (400 дем) јер ни мој отац, а тек ја од 8-9 година нисам могао имати појма колико шта вреди и кошта.

Da ne citiram sve, samo da se nadovežem na kolege sa čijim mišljenjem sam se složio.
Prvu Amigu 500 sam video u proleće 1988-e, na sajmu tehnike u Beogradu.
Srećni vlasnik je upravo izlazio sa mamom i ponosno držao kutiju u rukama. ;)
Mogu samo da zamislim koliko je u to vreme koštala.
Ja sam tada imao polovan C64 sa kasetofonom, ali znam da je moj najbolji prijatelj kupio nov C64 krajem 1989 za 600 DM, a ja sam lično video da se drajv 1541 godinu dana kasnije prodavao za 500 DM, što je zbirno otprilike cena Amige 500, bez proširenja, koju je taj isti moj prijatelj kupio novu u proleće 1991-e po ceni od 1200 DM.
Samim tim, ono što je Dejan napisao je suštinski tačno, jer je C64 drajv iz nekog razloga kod nas uvek bio preskup, skoro kao ceo računar, samim tim ta kombinacija kod zaista nije mogla masovnije da zaživi, sa Amigom koja je kucala na vrata.
Kasnije su cene C64 opreme naravno pale, ali računar je već bio na zalasku, tako da sve to posle i nije bilo previše bitno.

E jeste sad...1541 se prodavao '90 za 500DM a godinu dana kasnije nov C64C sa kasetofonom i 2 džoja bio 425DM :p Eno ti gore okačene cene iz nemačkog kataloga sa kraja '89, C64C+1541-II za oko 600DM, to sve isto kod nas je bilo skuplje za tipa 200-250DM čime se lako dolazi do računice da je kod nas 1541-II bio tipa 400DM a 1541 oko 350 da bi godinu do godinu i po dana kasnije pao na 250 čime dolazimo do toga da je C64+1541 combo bio za oko 400DM jeftiniji od A500 sa 1MB krajem '91.

To što je možda neka budala tada lupila cenu 500DM ne znači da se za toliko generalno prodavao 1541, to isto ko danas što imaš razne budaletine pa prodaju neku novu grafičku za 550€ a kod drugih 350.

Kao što rekoh, ako su C64+1541 po ceni bili blizu A500 to je eventualno bilo onda kada se A500 tek pojavila, čitaj '87 dok je C64 bio star 5 god. i u jeku popularnosti. Kako su godine odmicale stvarala se razlika što je i normalno jer je C64 bivao zastareo a Amigina popularnost rasla.

Занимљива дискусија, штета што је офтопик, кад помињете огласе и "гомилу" пирата треба рачунати да је и њихово тржиште била држава од 24 милиона људи. Пред рат сам добио први рачунар (Шнајдер 464) и сећам се да сам тад неколико касета наручио из Словеније за Босну. Рачунар је наравно био преплаћен (400 дем) јер ни мој отац, а тек ја од 8-9 година нисам могао имати појма колико шта вреди и кошта.

Jeste off-topic, moderator ako hoće nek prebaci diskusiju u C64 temu, eno ima moja povodom 40 god. C64 :cool:

Jašta, 24 miliona al to ne menja činjenicu da su ti isti Amiga pirati dobre pare mlatili ovde sve do recimo '94/95. Znamo dobro da svaki biznis da bi opstao mora da ima potrošače a ako su svi bili sirotinja i niko nije mogao da priušti A500 kako ovaj gore reče kako to onda da su ti isti pirati od svoje zarade gradili kuće, kupovali autombile i sl. i svakoga meseca zakupljivali oglase preko cele strane u SK koji nisu bili ni malo jeftini.

Нормално да су млатили добре паре, њих неколико је покривало целу онолику државу. Па локални видео клуб је могао да живи од пар стотина корисника, што не би они. Амига свакако није била толико честа, ја лично нисам познавао никог ко има Амигу, један од разлога што сам са Комодора директно прешао на ПЦ.

Нормално да су млатили добре паре, њих неколико је покривало целу онолику државу. Па локални видео клуб је могао да живи од пар стотина корисника, што не би они. Амига свакако није била толико честа, ја лично нисам познавао никог ко има Амигу, један од разлога што сам са Комодора директно прешао на ПЦ.

Ma i od '91 pa do '95 su ovi Amiga pirati kod nas mlatili pare, pogledaj samo broj oglasa, rastao iz meseca u mesec. Stoji to da Amiga nije bila toliko česta kao što nije ni PS5 danas ali to ne znači da je niko nije imao ili da su je imali samo bogati.

Postoji ta klasična zabluda da klincima nisu htele da se kupuju neke stvari jer se nije imalo kao para a zapravo matorci nisu hteli da daju velike pare na skupe igračke, radije bi za iste pare jeli i pili negde, kupili neku tehniku itd.

Mogu da dodam iz mog ugla. Rođen sam u BGu, rodio se i odrastao na Đermu i kod Vuka, kao i moji roditelji. Nismo bili buržuji, nismo imali svoj stan niti "dobili" drušveni stan, imali smo love za Juga 55, da se lepo obučemo, da idemo na more ali ne i na zimovanje... Da ne gušim, svrstao bih nas u neku srednju klasu. Nisam prvi u odeljenju dobio C64 od roditelja, mogu poimence da navedem četvoro njih koji su imali pre mene. Meni su ga kupili 1987, keva je išla na sajam građevinarstva u Minhen i donela meni i bratu. 1990 sam za uspeh na republičkom takmičenju iz matematike nagrađen disketnom jedinicom. Naravno nije bilo puno klinaca koji su imali 1541 ali nije da ih nije bilo, u generaciji, sa onima sa kojima sam se družio, njih dvoje-troje. Amigu je tada 1990te imao klinac iz bratovog razreda iz čije kuće nisam izbijao i jedan lik iz mog razreda kome roditelji nisu dozvoljavali da je šeruje sa drugarima.

Prosečna plata je '87 iznosila 350DEM (zvaničan podatak) tako da je sigurno moglo da se ušteka i za Amigu a pogotovo 1541 drajv.

E sad ko je sta imao ili kada video. Sve to vise je zavisilo od entuzijazma korisnika u tvojoj okolini. Oduvek zivim na selu u okolini Smedereva. Amigu 500 i atari ST sam prvi put video 1988 u nekom austrijskom katalogu koje su donosili drugaru roditelji iz Beča. Meni tu ST bio lepsi i zanimljiviji od amige i generalno sam se pocetkom te godine i zainteresovao za kompjutere. Sredinom 1989 sam video prvu amigu 500 uživo ,tu u mom komšiluku na 200 m od moje kuće.
Do tada sam vec informativno znao sve razlike izmedju aktuelnih kompjutera . Isto to vreme ynam par ljudi iz moje generacije koji su imali neki osmobitnik kući. Galaksija,oric ,cpc i cak jedan C64 koji nije ni korišćen , posto coveka uopste nije zanimalo,ali ima se može se je bila politika kuće.
Situacija kao i danas mozes imati entery level PC koji eto malo surfuje netom ,a imas i skuplje konfiguracije pa cak i sa premijum grafikama i procesorima ili jos bolje poredjenje danas mobilni telefon.... neki osnovni android model ili top samsung ili aple.
Ko želi trudi se da pronadje način.

Mogu da dodam iz mog ugla. Rođen sam u BGu, rodio se i odrastao na Đermu i kod Vuka, kao i moji roditelji. Nismo bili buržuji, nismo imali svoj stan niti "dobili" drušveni stan, imali smo love za Juga 55, da se lepo obučemo, da idemo na more ali ne i na zimovanje... Da ne gušim, svrstao bih nas u neku srednju klasu. Nisam prvi u odeljenju dobio C64 od roditelja, mogu poimence da navedem četvoro njih koji su imali pre mene. Meni su ga kupili 1987, keva je išla na sajam građevinarstva u Minhen i donela meni i bratu. 1990 sam za uspeh na republičkom takmičenju iz matematike nagrađen disketnom jedinicom. Naravno nije bilo puno klinaca koji su imali 1541 ali nije da ih nije bilo, u generaciji, sa onima sa kojima sam se družio, njih dvoje-troje. Amigu je tada 1990te imao klinac iz bratovog razreda iz čije kuće nisam izbijao i jedan lik iz mog razreda kome roditelji nisu dozvoljavali da je šeruje sa drugarima.

Prosečna plata je '87 iznosila 350DEM (zvaničan podatak) tako da je sigurno moglo da se ušteka i za Amigu a pogotovo 1541 drajv.
Sudeći po tvom nicku ti 4 godine mlađi od mene (al' sam mator). Ali je otprilike tako bilo, ja sam C64 dobio 1985-6 isto iz Minhena. Mislim da je u to vreme problem kod roditelja bio stav da su kompjuteri "bacanje para" i da je to ono što piše @Ulrich .

Poslednja izmena:
@Jerry Drake
a tako znaci ti si moje godiste... :)
Nekako su kompjuteri kod nas smatarni nepotrebnim ili luksuzom da recimo 1998 mozda i kasnije a da ja to ne zelim da verujem.
@Misko 78
nije lepo reci starijem coveku da laze :)
Kad pogledam danas unazat bolje sam dnevnice dobijao kao klinac preko leta nego kasnije npr od 94 do 97 kao majstor, a da ne pominjem koliko sam puta morao da zaboravim na platu za 2-3 meseca. Onda sam u jedno periodu zivota radio samo ako je isplata uvece eventualno u petak.
Solarno placanje ,pare na sunce.
Nas pravi sunovrat u srbiji je bila 1992. godina,1993. smo samo dokusureni hiperinflacijom.

Poslednja izmena:
Sada kad se malo prisetim situacije u školi npr. 1988., u mom odeljenju je 20% učenika imalo komp (spectrum ili C64), ali u nekim drugim odeljenjima bukvalno niko! Mnogo je to neravnomerno bilo rasporedjeno. A istina, kao što je neko pomenuo, ljudi uopšte nisu uviđali korisnost kompa, a i stvarno imali su mnogo bitnije stvari na koje bi utošili novac (gradja kuće, opremanje kuće ili stana, kupovina kola,...), i tu "igračke" nisu imale šta da traže. Komp je kupovao ili roditelj koji je malo imućniji pa misli da je to dobra ideja, video je ili čuo da je to "budućnost", ili (u mom slučaju) ako dete do besvesti mesecima spamuje roditelje da mu kupe komp, navodeći da je to "budućnost" :)
Uglavnom, delovalo je da ima mnogo kompjutera u narodu, a zapravo je procentualno bilo malo, ogromna većina domova nije ih imala. Mi kompjuteraši smo se međusobno mnogo družili, pa smo verovatno zato stekli utisak da svako ima komp.

A kada pominjemo vremenske periode, meni (a verovatno i celoj SFRJ) je sve do 1990. bilo normalno vreme. Tada sam kupio Amigu, monitor i štampač, i sve s carinom ispalo možda 3500-4000 DM. Uglavnom, majka je kukala da smo mogli novog Juga kupimo za te pare :) Ne znam koliko je koštao Jugo, ali to nije bilo daleko od istine. A i ovde vidite prioritet: bila im bitnija kola od "nekog tamo kompjutera" :)
Već 1991. sam osetio krizu zbog početka rata, jedva sam namolio da kupimo 512 kb RAM proširenje za Amigu za 150 DM. Posle toga godinama ništa skuplje od disketa nisam mogao da pazarim :(

Nemojte da banjivamo zbog gluposti... raspravljate o totalno razlicitim subjektivnim "memoarima" i naravno da se nikada necete sloziti.
Ja se nagledao komodora, snajdera, spektruma, ucio u skoli na orik nova ali amigu videh samo jednu. I to je sada pravilo da je tako bilo u celoj SFRJ ili Srbiji?
Nije naravno...
Mozete vi i lepo, molim vas...

Ja sam dobio SMS iz Kanade tamo neke rane '90 ali nismo imali ideju sta s tim ni gde nabaviti igrice. Ja sam bas bio klinac, ne znam dal sam 1. razred mozda bio a okruzenje mi nikako nije bilo "technically inclined". Secam se da nismo kapirali PAL/NTSC/SECAM pa je konzola bila "crno bela" dok ja nisam slucajno "nastelovao" na standard koji je bio ispravan. Imali smo i "pistolj" i otp se samo Duck Hunt i igrao od onih ugradjenih igrica. Bio je Duck Hunt i jos nesto, dal Giana ili tako nesto, ne secam se.

Ti si izgleda imao NES sa kertridzom na kom je bio super mario i duck hunt.

Nazad
Vrh Dno