Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

*** PS3 je sve aktuelniji u zadnje vreme, pogotovo zbog GTA 5-ice sada. Ja gledam BR preko njega. Čak je i kod nas odnedavno dostupan po onoj nižoj ceni.

Sto ne probas na Amazonu "used" da nadjes, ili na eBay ako ima na aukcijama jeftinije...

Zanima me jel zna neko nesto vise o filmovima za SG serijale, najavljivani su, odlagani, pa se pocetkom godine opet pojavile price da krece pretprodukcija, sta bi na kraju, trebalo je 2-3 da se urade... ?

Nešto slično SG1 i ST NG serijalima? Odgledao po drugi put SG1 i još više mi se svidela nego kada sam je prvi put gledao. Odgledao i SG Atlantis, Universe mi se nije dopao. Koji ST serijal je posle Next Generation najkvalitetniji, Enterprise sam odgledao, nije loš, DS9 me smorio?

Jel si pogledao ST Voyager..?
Ili Babylon 5 ili Farscape, staro ali vredi da se pogleda.

ST DS9 je dobar, mnogo bolji od Enterprise-a svakako.

ST Voyager sam pogledao samo nekoliko epizoda na tv-u. Počeću sad od početka, koliko se sećam, nije loša. Za ove dve nisam ni čuo, moram da vidim prvo trejlere, pa ću odlučiti. Hvala na predlozima.

Još jedna preporuka za Babylon 5, a DS9 je meni bolji od Voyagera.

Babylon 5, samo nemoj da te stari kompjuterski efekti odbiju od serije.
Jeste da je anime, ali jedna preporuka za Yamato 2199 koja se nedavno zavrsila. Dosta dobro odradjena radnja serije.

Ako se odlucis na gledanje Babilon 5 obrati paznju na redosled jer je malo izmesan..

Helijum 3

O ovome smo diskutovali ranije, po meni jedino ozbiljno resenje koje je izvodljivo u skorijoj buducnosti za resenje energetskih potreba...

Poslednja izmena:
Babylon 5, samo nemoj da te stari kompjuterski efekti odbiju od serije.
+1 za Babylon 5 uprkos jako lošim efektima. Odlična serija vredna uloženog vremena.
Znam da je stara tema ali da se upišem i oživim temu pa da je razbuktimo sa diskusijom o Interstellar-u. :)

Za to mora da se napravi nova tema, Fantasy @ Benchmark! :D

A može i awesome movies @ benchmark! [emoji1] [emoji3] [emoji6]

Za divno čudo, ja nemam toliko problema sa Interstellar-om u tom smislu. Čitajući komentare dok je bio aktuelan u bioskopu (nisam ga tada gledao, pogledao sam ga tek prošle nedelje), mislio sam da je prepun nebuloza, a zapravo je sasvim ok, ako prihvatiš u startu neke početne premise.
Gravity npr. nisam nikada pogledao do kraja, jer sam odlepio zbog totalnog besmisla scene u kojoj Kluni "visi" na konopcu u bestežinskom stanju i prekinuo ga.

Inače, za Babyon 5 se slažem. Jedna od najboljih SF serija ikada.
Specijalni efekti sa današnje tačke gledišta deluju smešno, ali je to prva serija koja je u potpunosti koristila CGI za scene u svemiru, tako da postoje kretanja kamere i masovne bitke, koje do tada nisu bile viđene (Star Trek je tek u drugoj polovini DS9 prešao na CGI, do tada su koristili makete. Da ne pominjemo da je B5 imao duplo manji budžet po epizodi od Star Trek-a).
Naravno, priča je najbitnija, a ona je sjajna :)

Mnogo nebuloza mora da se prihvati u startu, pocev od toga da je prica nemoguca (znaci, 100% fiction + 0% science = fantasy), preko ,,sitnica" na svakom koraku prema kojima je Gravitacija 100% realisticna.

Kao dobru seriju bi preporucio Star Gate, po meni najbolja sf serija.

Gravity npr. nisam nikada pogledao do kraja, jer sam odlepio zbog totalnog besmisla scene u kojoj Kluni "visi" na konopcu u bestežinskom stanju i prekinuo ga.

druze,iako je spojler,mnogo ti hvala za ovo,premisljao sam se da ga pogledam zbog hajpa,ali da nisam procitao verovatno bi poludeo kad bi video tu scenu.

Za gravitaciju je dovoljno pogledati glavne uloge (Kluni i Sandra Bulok) pa da ti sve bude jasno.
Doduše, pogledao sam ga i uživao kao i u svakom iole pristojnom SF filmu. Uživao sam jer sam imao 0 očekivanja od filma pa sam se prijatno iznenadio da nije baš totalni krš. Gledljiv je ipak, nekih po mom mišljenju 6.8/10.

Mnogo nebuloza mora da se prihvati u startu, pocev od toga da je prica nemoguca (znaci, 100% fiction + 0% science = fantasy), preko ,,sitnica" na svakom koraku prema kojima je Gravitacija 100% realisticna.

Kao dobru seriju bi preporucio Star Gate, po meni najbolja sf serija.
Ja nemam problem sa SF-ovima koji ubace neke deus ex machina elemente, dok god onda igraju u okviru pravila koje su sami postavili. Interstellar je meni dovoljno konzistentan po tom pitanju.

Gravitacija se posvađala sa osnovnom njutnovskom fizikom u tolikoj meri, da mi to vređa inteligenciju. Pošto nisam odgledao ceo film, ne znam da li je možda ostatak i ok, ali meni je jedan gaf tih dimenzija bio dovoljan da je diskvalifikujem u startu.

Star Gate SG1 je pristojna SF serija, ima svoje uspone i padove (nije ni čudo, ako se uzme u obzir da je išla 10 godina), meni je bila najbolja tu negde oko sredine.
Doduše ne vidim zašto je ljudi toliko kuju u zvezde, pošto nema ništa specijalno u njoj, već je baš onako prosečna. To naravno samo po sebi nije loše, jer takvih serija i treba da bude što više.

Babylon 5 ima neke fantastično razrađene likove, odličan story arc koji za razliku od većine serija zapravo daje gledaocu osećaj da su scenaristi odmah znali kuda sve to ide, a ne da su pravili brainstorming svakih par epizoda da smisle šta da uture sledeće.
Nije savršen, pa čak i ako zanemarimo efekte i scenografiju, koji umeju da budu siromašni (što meni lično ne smeta, jer takve vrste filmova i serija onda posmatram više kao pozorišne predstave, gde "kulise" nisu toliko bitne), dijalozi umeju da posrnu ponekad, kao i kvalitet glume.
Ipak, sve u svemu, na kraju serije ostaje utisak da si proživeo nešto epski, da si patio sa likovima i radovao se sa njima, da ih poznaješ i razumeš, iako te nekada nerviraju i ne slažeš se sa njima. To je ono što izdvaja dobar SF od osrednjeg i zašto ću uvek da odvrnem vodopade suza na završnu scenu Sleeping in Light epizode...

Nisi nista propustio jer si prekinuo gledanje Gravity. Kako ide ka kraju, film je sve gori i gori. Kraj je takav da ces se zapitati da li gledas SF film sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi ili novi nastavak Transportera sa Jason Stathamom.

dok god onda igraju u okviru pravila koje su sami postavili. Interstellar je meni dovoljno konzistentan po tom pitanju.

Kakva su to oni pravila postavili?
Prica se zasniva na tome da:
su oni sami u buducnosti napravili crvotocinu da bi se spasli... Ko je njima u startu napravio crvotocinu koja ih je spasla?
Onda, kazes da nisi mogao zbog scene sa konopcem da gledas Gravitaciju, a sasvim ti je onda OK:
slobodan pad u jbn-u crnu rupu, prezivljavanje, odlazak u Dimeziju X kod Kranga, pomeranje knjiga odatle u proslosti, slanje koordinata i... Jel treba da pominjem i zalet spejs satlom o crnu rupu?
Pored toga film ima jos dosta slicnih scena poput:
one gde slecu na planetu koja je prekrivena vodom, bogata kiseonikom i koja je dovoljno blizu crnoj rupi za onakve efekte koji bi bili OK da je takva planeta uopste moguca (gravitacija crne rupe na vecim daljinama guta zvezde). Pride im ne padaju na pamet talasi, iako znaju za efekat Meseca na Zemlji. Ipak slecu da provere. Potom idu na planatu koja ima kiseonika (malo, ali moze neko vreme da se dise), a nema ni jedne jedine biljke ili bilo cega zivog, sto mogu da provere i iz svemira, ali opet svracaju da zadovolje staru ljubav... Cak i pocetan zaplet uz kombajn buducnost i apokalipticni parazit useva zbog kojeg moraju da menjaju planetu je jako uverljiv, skoro kao zombi apokalipsa.
Film ima OK glumu, dobre efekte, muziku i skoro sve sem price, koja je, bar meni, najbitniji elemenat.

Star Gate ima odlicnu sf pricu o drugim vrstama, kulturama, tehnologiji. Akcija i humor, a pre svega drama, ne preovladavaju sf avanturu. Fantastika se drzi u domenu, mozda nekad moguce. Danjasni SF-ovi se svode ili na akcione pucacine u svemiru ili na drame aka Veliki brat u svemiru. Babylon 5 i Star Gate su SF serije. S druge strane, novi reboot filmovi, Star Trek-a su svemirske pucacine, dok je Interstellar vise fanasy drama. Ne bas Veliki brat, ali neke scene nisu daleko. Mozda je nekome ovo dobra drama, ali je defnitivno ocajan SF.

@toxicm
Bez uvrede druže. Cenim ovo što si napisao ali ako tvoj post i mišljenje o Interstellar-u uzmemo kao ozbiljan i istinit, za svaki SF film se može isto reći, da je teška glupost.
Svemirski brod, wtf nrmoguće. Terminator, wtf nemoguće itd.
Vrlo malo sr zna o crnim rupama, a o putovanju kroz vreme da ne govorimo itd. Mnogo toga se ne zna čak i o stvarima te vrste o kojima čovrčanstvo misli da nešto zna.
Interstelar je vrlo dosledan film. Vremenski pardoks je neminovan u bilo kojoj priči u kojoj se pominje bilo kakva vrsta putovanja kroz vreme.
Dakle, ako smatraš da si u pravu, ne bi smeo da gledaš SF filmove nikako jer se radi o FIKCIJI koja je u Interstellar-u predstavljena na veoma lep, zanimljiv i dosledan način. Sve to uz fantastičnu glumu, muziku, kameru i efekte. Svi preduslovi za fantastičan film su ispunjeni. Kome ovakva filmčina ne odgovara, može slobodno samo dokumentarce da gleda i eventualno što se tiče SF-a, poneki film u kome se ispaljuje raketa do meseca. Sve preko toga je fikcija prepuna rupa.

Poslednja izmena:
U svakom SF-u ima preterivanja, ali se bar ide u domen teoretski moguce (nekad, mozda). Generalno, ja mahom i gledam samo sf pa i mogu da komentarisem.
Prica ovog filma je nemoguca, imas zilion prica o putovanju kroz vreme koje se drze nekih logicih i teoretskih granica, ovde toga nema.

Postoji razlika izmedju dobrog i loseg SF-a. Naravno, fanovi ovog filma (poput tebe) daju komentare poput tvog da ili ,,ne razumem" ili ne treba da gledam SF jer svuda postoje rupe ili jos se ne zna nista. Mislim, jel imas neki konkretan komentar da nisam u pravu ili eto pises radi reda jer ti se svidja film?

Imam utisak da nisi uopšte dovoljno pažljivo gledao film.

Kakva su to oni pravila postavili?
Prica se zasniva na tome da:
su oni sami u buducnosti napravili crvotocinu da bi se spasli... Ko je njima u startu napravio crvotocinu koja ih je spasla?
Crvotočinu su napravili ljudi iz budućnosti, iz vremena kada su evolutivno došli do tog stadijuma da mogu da se kreću kroz vreme i manipulišu njime, kao i prostorom. Zbog toga su izgubili osećaj za dovoljno ciljanu interakciju sa klasičnim prostor vremenom da bi znali kako tačno da utiču na događaje kako bi pomogli ljudima iz prošlosti, pa su na neki način delegirali Kupera, dajući mu mogućnost da utiče na prostor ćerkine sobe u različitim vremenima kroz trodimenzionalni konstrukt koji su kreirali za njega.

Onda, kazes da nisi mogao zbog scene sa konopcem da gledas Gravitaciju, a sasvim ti je onda OK:
slobodan pad u jbn-u crnu rupu, prezivljavanje, odlazak u Dimeziju X kod Kranga, pomeranje knjiga odatle u proslosti, slanje koordinata i... Jel treba da pominjem i zalet spejs satlom o crnu rupu?
Zašto ne bi postojala stabilna orbita oko crne rupe, iznad granice obzorja događanja? U pitanju je isto gravitacija, kao i oko bilo kog drugog nebeskog tela, samo mnogo jača u epicentru zbog veće mase jezgra crne rupe u odnosu na rastresitija tela, tipa planeta i zvezda. Isto tako, "slingshot" manevar oko crne rupe isto nije nemoguć, samo što bi zahtevao mnooogo više vremena nego što za to predviđeno u filmu.

Pored toga film ima jos dosta slicnih scena poput:
one gde slecu na planetu koja je prekrivena vodom, bogata kiseonikom i koja je dovoljno blizu crnoj rupi za onakve efekte koji bi bili OK da je takva planeta uopste moguca (gravitacija crne rupe na vecim daljinama guta zvezde). Pride im ne padaju na pamet talasi, iako znaju za efekat Meseca na Zemlji. Ipak slecu da provere. Potom idu na planatu koja ima kiseonika (malo, ali moze neko vreme da se dise), a nema ni jedne jedine biljke ili bilo cega zivog, sto mogu da provere i iz svemira, ali opet svracaju da zadovolje staru ljubav... Cak i pocetan zaplet uz kombajn buducnost i apokalipticni parazit useva zbog kojeg moraju da menjaju planetu je jako uverljiv, skoro kao zombi apokalipsa.
Ako je planeta formirana oko neke zvezde mnogo pre nego što je ova počela da propada u crnu rupu, nema razloga da nije bilo šanse da se na njoj stvore uslovi za organski život. Čak i u orbiti oko crne rupe, planetarni sistem može da opstane jako dugo u relativno stabilnom stanju, jedino što bi vremenska dilatacija bila sve izraženija, kako bi orbita postajala uža.
Za drugu planetu, vodili su se izveštajima koji su bili (lažno) pozitivni, a kada su već stigli tamo, svakako je normalno da slete i vide o čemu se radi. Takođe, očigledno su bili opremljeni za teraformiranje, što bi potencijalno bilo moguće izvesti ispod površine, da su tamo zaista bili uslovi kao što je navedeno u izveštaju.

Poslednja izmena:
@toxicm
Ajde da krenem po tvojim spojlerima.
Spojler broj 1 Crvotočina. Donekle si u pravu. Već sam ri rekao, vremenski paradoks. Putovanje kroz vreme jednostavno nikada neće biti moguće ako zbog ničega drugog ono zbog vremenskog pardoksa. Kažeš da postoji puno filmova koji lepo objašnjavaju putovanje kroz vreme bez nedoslednosti. Navedi bar jedan logičan molim te. Po mom mišljenju ne postoji. Paradoks je neminovan. Ovde je taj pardoks veoma upadljiv zato što se radi o čitavom čovečanstvu a ne o jednom čoveku što je najčešći slučaj kod vremenskih putovanja. Da ne pominjrm gluposti kao predestination i spojlere iz tog *****nog filma.
Što se tiče paradoksa iz Interatrllar-a, zar je nemoguće da je u prvom dogadjaju koji film ne obradjuje čovečanstvo jedva preživelo pa posle eona razvoja došlo do stupnja da ovlada tehnologijom i izmeni istoriju u radnji koju obradjuje interstelar ili neki sličan sled dogadjaja. Ne može, niti treba jedan film da objasni sve. Nešto se ostavlja i mašti gledalaca a nešto hejterima.

Problem je što ne bi bilo ljudi u budućnosti bez te crvotočine. Pomrli bi svi na Zemlji.

@toxicm
Spojler 2- takodje nemoguće, pa šta? Tj jedino je moguće ako se uzme u obzir tehnologija iz daleke budućnosti (takodje nemoguća kao i putovanje kroz vreme), sf sa malo manje science, više fikcije. Na zanimljiv način izneto vidjenje da gravitacija, pominjanje relativnosti i slično. Jedini način putuja kroz vreme. Mnogo pametnije i više science nego bilo kakva mašina za putovanje kroz vreme, tardis, ili teleport.
Spojler 3- donekle se slažem.Malo je bezveze što su ih uputili u sistem u kome se nalazi džinovska crna rupa. Nema veze, uživao sam ipak. Ima i boljih filmova sa velikim manama i nelogičnostima.
Možda se ljudi iu daleke budućnoati nisu razvili iz te kolonije nego sa zemlje ili nešto slično. Paradoks, pa šta.

Poslednja izmena:
Imam utisak da nisi uopšte dovoljno pažljivo gledao film.
Ja se vec pitam slicno za tebe.
Crvotočinu su napravili ljudi iz budućnosti, iz vremena kada su evolutivno došli do tog stadijuma da mogu da se kreću kroz vreme i manipulišu njime, kao i prostorom. Zbog toga su izgubili osećaj za dovoljno ciljanu interakciju sa klasičnim prostor vremenom da bi znali kako tačno da utiču na događaje kako bi pomogli ljudima iz prošlosti, pa su na neki način delegirali Kupera, dajući mu mogućnost da utiče na prostor ćerkine sobe u različitim vremenima kroz trodimenzionalni konstrukt koji su kreirali za njega.
Sta je njim omogucilo da prezive apokalipsu na Zemlji pa da onda mogu da kreiraju crvotocinu u proslosti? Ko je napravio prvu crvotocinu? Isus, Alah, Buda?
Zašto ne bi postojala stabilna orbita oko crne rupe, iznad granice obzorja događanja? U pitanju je isto gravitacija, kao i oko bilo kog drugog nebeskog tela, samo mnogo jača u epicentru zbog veće mase jezgra crne rupe u odnosu na rastresitija tela, tipa planeta i zvezda. Isto tako, "slingshot" manevar oko crne rupe isto nije nemoguć, samo što bi zahtevao mnooogo više vremena nego što za to predviđeno u filmu.
Zato sto na daljini gde postoji toliki vremenski poremecaj ne moze da ,,prezivi" ni zvezda, kamo li planeta. Tacnije, na mnogo vecim daljinama bi gravitacija crne rupe rasparcala i veliku zvezdu, planeta ne bi mogla ni da se oformi.
Ako je planeta formirana oko neke zvezde mnogo pre nego što je ova počela da propada u crnu rupu, nema razloga da nije bilo šanse da se na njoj stvore uslovi za organski život. Čak i u orbiti oko crne rupe, planetarni sistem može da opstane jako dugo u relativno stabilnom stanju, jedino što bi vremenska dilatacija bila sve izraženija, kako bi orbita postajala uža.
Za drugu planetu, vodili su se izveštajima koji su bili (lažno) pozitivni, a kada su već stigli tamo, svakako je normalno da slete i vide o čemu se radi. Takođe, očigledno su bili opremljeni za teraformiranje, što bi potencijalno bilo moguće izvesti ispod površine, da su tamo zaista bili uslovi kao što je navedeno u izveštaju.
Opet isti odgovor, preblizu je da postoji bilo sta. I opet, bez obzira na lazne izvestaje, njihova predvidjana su bila da tamo nema nicega, a to su i sami iz orbite oko planete mogli da potvrde. Mi mozemo i danas da procenimo prisustvo gasova i na planetama van Suncevog sistema.

Generalno, sve sem ovoga iz prvog spoilera je manje-vise i moguce prezvakati, to pominjem samo zato sto se pljuje Gravitacija sa mnogo manjim glupostima, a ovo podize u nebesa. Problem je sto je prica nemoguca, a objasnjenje izuzetno lose.

Problem je što ne bi bilo ljudi u budućnosti bez te crvotočine. Pomrli bi svi na Zemlji.
Ovo.

Ceo film ide na spektakularne scene, koje jesu lepe, ali dzaba kada je prica losa. I nije takav svaki SF, takav je los SF.

Poslednja izmena:
U vezi interstellar-a:

Što veća crna rupa, to je gradijent gravitacije veći, tj. brže slabi gravitacija sa udaljavanjem od nje. Opasne su male crne rupe čije se gravitaciono polje prostire mnogo dalje nego što je to slučaj kod veće rupe. Nelogično, ali je tako. Može se mnogo bliže prići većoj crnoj rupi, nego manjoj. Moguće je napraviti stabilnu orbitu oko bilo koje crne rupe, na određenoj udaljenosti i sa određenom brzinom (zvezde kruže milionima i nilijardama godina oko crnih rupa). Problem je što ta brzina dostiže brzinu svetlosti kako se orbita približava horizontu događaja.
Dalje, ovde je vreme predstavljeno kao nešto čiji svi delovi istovremeno (istovremeno u našem shvatanju tog pojma) postoji, tj. sve tačke vremena postoje uvek i stalno kao što postoje sve tačke prostora odjednom. Putovanje kroz vreme za ljude iz budućnosti je kao za nas putovanje kroz prostor, možemo se kresti u bilo kom smeru.
Dalje, zašto baš kraj crvotočine kod crne rupe? Zato što se tako osim putovanja kroz prostor, omogućava i putovanje kroz vreme. Na kraju crvotočine koji je kod crne rupe vreme sporije teče i podešavanjem njene razdaljine od crne rupe može se regulisati koliko će se to vreme usporiti. Ovako je moguće vraćati se u prošlost, ali ne i ići u budućnost, mada se ovde govori o tome da su ljudi iz budućnosti uspeli da ovladaju putovanjem kroz vreme, kao što mi putujemo kroz prostor, dakle u svakom smeru.
Komunikacija gravitacionim talasima kroz crvotočinu je opet komunikacija kroz prostor i kroz vreme. Kada on udara u one police u crnoj rupi, on je zapravo na drugom kraju crvotočine i šalje gravitacioni talas nazad u prošlost. To je i jedini način komunikacije kroz vreme.
Za mene je film genijalan, moram da ponovim neke stvari, pa za par meseci da gledam ponovo.

Poslednja izmena:
Vrh Dno