Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Da, bre. Kapetan je totalni gotivac, kao da ispao iz XX veka:) Praktičan čovek.

Pa već se priča o nastavku, Skot kaže da nikako nije nameravao da bogove upoznamo tek tako:) Kontam da će Šo da odnese zarazu inženjerima ili druga opcija da su bogovi/inženjeri već mrtvi ili mutirani(malo verovatno).

Poslednja izmena od urednika:
Zašto vejlanda glumi gaj pirs pod tonom maske a ne neki stariji glumac bez maskiranja.

Šteta, toliko rupa u scenariju.

Zašto vejlanda glumi gaj pirs pod tonom maske a ne neki stariji glumac bez maskiranja.
Zato sto je trebala da bude scena razgovora izmedju Davida i Waylanda, nesto pre nego sto Davida Vickersica pridavi u hodniku, gde bi Wayland bio mlad i na krstarenju jahtom. Scena je trebala i eksplicitno da objasni trenutno stanje Waylanda: da je mrtav i da se odrzhava u 'zhivotu' (chak i u cryo kapsuli) uz stalnu upotrebu Synapse Reestablisher-a.

Šteta, toliko rupa u scenariju.
To se dobija kad se angazhuje Lindelof da preradi vec napisani scenario direktnog Alien prequel-a u neshto drugo... :d

Kontam da će Šo da odnese zarazu inženjerima ili druga opcija da su bogovi/inženjeri već mrtvi ili mutirani(malo verovatno).
Bogovi koji su napravili inzhinjere (oni iz leteceg tanjira) ce da budu
2q09ft0.jpg

Filozofski film ... otvara gomilu pitanja na koje bi ljudska rasa trebalo da odgovori.
Odgovori postoje. Samo sto nisu odgovori koje vecina ljudi zheli da chuje i razume. :trust:

Odgovori postoje. Samo sto nisu odgovori koje vecina ljudi zheli da chuje i razume. :trust:

Možda si u pravu. Tj. definitivno si u pravu.

Ali citiraću Vulcan Raven-a iz MGS-a (primenjivo na napredak tehnologije i uplitanje iste u sve živo):)
You and the Boss...You are from another world...A world that i do not wish to know...

Poslednja izmena:
Toliko ima nebuloza u filmu da mi se uopšte ne nabraja jer bih morao ceo film da prepričam do u scenu.

Svakako jedna od većih, izgled unutrašnjosti drugog broda. Izgleda kao da su ga kovači pravili + tastatura od mehurova + frulica za “paljenje“ + klešu po zidovima. Kako ljudi ne shvataju da će svaki manuelni sistem za upravljanje (do upravljanja mislima npr) izgledati isto tj biti na istom principu kao naš. Pa onda prometej, onolike motorčine (nekakvo sagorevanje a one kuglice lebde bez problema), pa ceo brod sleće a ne samo neki manji... Onaj nedostatak discipline kod posade, skidanje kaciga, nemanje straha od onog crva (šta je to uopšte? Jesu to mutirane gliste sa početka filma). Pa onda android čuje srce onog uspavanog tvorca. Ej, srce radi 2000 godina. Pa ona autooperacija. Ono (barem onako kako je prikazano) je tek nebuloza. Pa onda tvorci hoće da unište zemlju tako što će nas sve (i ljude i životinje) pretvoriti u zombije...
mrzi me više, kao da sam gledao flaš gordona tj nešto što je pisano početkom dvadesetog veka.

Koji hater, strasno.
Za tebe nije scfi vec Istrazitelji Majamija.

Chek da se Prometheus-a dochepaju teoreticari subliminalnih poruka... :d

Da li roboti pišu ovakve opise?:D

Sve je lepo napisano samo naravno fali još mnogo stvari. Sinoć sam gledao film i posle sređivanja utisaka, film je lepo snimljen što se tiče efekata ali scenario je n.u.l.a. Od početka do kraja.

Moram i da pomenem onaj “kosmodrom“, rampa za brod tvoraca. Koja količina materijala koji je napravljen gde? Oni hologrami tvoraca su u stvari šta? Na zemlji, oni crteži sa divovima koji pokazuju mapu zvezda imaju svrhu da? ...pozovu ljude da kada dostignu tehnološki nivo dođu do planete, meseca pustare sa i dalje zakopanim brodom (kojeg su slučajno iza krivine videli) jer su svi sem jednog tvorca na njemu mrtvi pa da im taj jedan kada ga probude pootkida glave... ma aaaajde. Pa onaj Avatar je izmislio šbbkbb realnost za ovo. Da ne pominjem Alien.

Dosta od mene na ovu temu.

danas sam konstatovao da je od svih SF-ova, najoriginalniji, a bogami i show odakle je rip-off-ovano brdo ideja - Farscape. zasigurno, pored svih onih lutaka i ludncie medju top 3 TV show-a svih vremena.

Koji hater, strasno.
Za tebe nije scfi vec Istrazitelji Majamija.

Pa dobro, ima svako pravo na svoje misljenje o filmu.

Meni je film mozda recimo u nekoj 7/10 kategoriji, mozda cak i malcice vise posto sam bio dobrog raspolozenja, a inace, nisam ni imao neka velika ocekivanja zbog bombardovanja trejlerima i hajpa cele situacije jer obicno u takvim situacijama tu nesto ne stima. Previse toga je nabacano, zapoceto i nije razradjeno kako treba. Film je trebao jos malo vise da traje da se prodube neki karakteri i sama interakcija izmedju nekih jer negde deluje bas neubedljivo.

@milkobgd

Pa ako su oni inzenjeri "drevni bogovi" onda ona frula i vrsta komunikacije najvise asocira na Krishnu. A sto se tice rampage-a onog "inzenjera", poenta je u tome je da je Dejvid osnovni katalist za to. Nama nije receno sta je on njemu rekao i koji motivi stoje iza Dejvida. Mozda je on i tacno sve preveo, ali mozda je tu u pitanju i Dejvidova tajna agenda, kao sto je vec ocigledno njegovo namerno izazivanje "infekcije" clana posade. Sta je tu naredjenje od Vejlanda a sta njegova "slobodna volja" nama nikad nije eksplicitno receno. Bukvalno je Dejvid katalist za pokretanje price drugog dela filma.

A sto se tice Vickers i ostalih clanova posade koji deluju da kazem "prosti", mozda je i to do same njene ideje da cela operacija u startu propadne i mozda ideje scenarista da svaki lik uz to bude donekle i upecatljiv na svoj nacin, da ne kazem glup, a mozda cak i jednostavno lose napisanih karaktera. Pri tome nikada nije jasno receno sta je Vikers, zasto Vejlanda zove "otac", ali su zato jasni njeni motivi opstanka na vrhu korporativne lestvice posle njegove smrti, sto je donekle i cela ideja te ekspedicije.

Sto se tice tehhologije, to je onaj deo filma kada je uvek losa ideja raditi prequel nekog sci-fi filma zbog ociglednog konflikta prezentovanih tehnologija. Mada generalno to u filmu ne mora ni da bude bitno, neki put moze i da bode oci.

Inace, sam pocetak filma i prva prezentacija Dejvida mi je previse asocijacija na Odiseju i Dejva Boumana, pogotovo njegov sam izgled i nacin glume, doduse samo u ovom slucaju Dejv je svoj antagonist AI. :)

Farscape? To je infantilna serija sa dijalozima na nivou osnovne škole i 50% epizoda gde je okosnica zapleta nervni slom ili neka druga varijanta lošeg zdravstvenog stanja svemirskog broda...

Chek da se Prometheus-a dochepaju teoreticari subliminalnih poruka... :d

Pih, pa to se donekle i desilo:D

Ja lično mislim da je Skot hteo da kaže "Ljudska rasa je gomila mentola, bez obzira na tehnološki napredak":D

Elem, Dejvida bih učinio dosta humanijim, bliže Bišopu. Očekivao sam da će Dejvid biti malo dublji lik, da će tražiti odgovore i da će ih možda, za sebe i naći (ko zna, možda i jeste, ali mi ne kontamo), umesto toga imamo psihobota, a jedini psihopata kojeg stvarno volim je Gos'n Durden iz Fight Club-a:)
Izvini Dejvide, ali mesto je popunjeno:D

@milkobgd: Što se tiče operacije, pa teoretski je moguće, postoji ona priča iz '60 godina xx veka, negde na antarktiku, neki rus je operisao sam sebe, tj. operisao je slepo crevo. Znači bez mambo-džambo tehnologije, dve ruke i skalpel:D
Leonid Rogozov

In April, 29th, 1961 a doctor of the 6th Soviet Antarctic expedition Leonid Rogozov aged 27 felt pain in a right lower belly and fever. The next day brought only exasperation. Having no chance to call a plane and being the only doctor at the station “Novolazarevskaya”, at night, in April, 30th the surgeon made an appendix removal operation on himself using local anesthesia. He was assisted by an engineer and the station’s meteorologist.

Možda je laž, možda ne, ali neki ljudi se bore do kraja.

ako su oni inzenjeri "drevni bogovi"
Ili su oni Dark Angels iz Milton-ovog Paradise Lost... :trust:

sto se tice Vickers i ostalih clanova posade koji deluju da kazem "prosti", mozda je i to do same njene ideje da cela operacija u startu propadne i mozda ideje scenarista da svaki lik uz to bude donekle i upecatljiv na svoj nacin, da ne kazem glup, a mozda cak i jednostavno lose napisanih karaktera. Pri tome nikada nije jasno receno sta je Vikers, zasto Vejlanda zove "otac", ali su zato jasni njeni motivi opstanka na vrhu korporativne lestvice posle njegove smrti, sto je donekle i cela ideja te ekspedicije.
Ne vidim zasto ne bi moglo biti da je prava Vickersica na Zemlji, dok je na ekspediciji bila njena direktna android replika, kao sto je to bio slucaj sa Bishopom u A2-A3.

Elem, Dejvida bih učinio dosta humanijim, bliže Bišopu. Očekivao sam da će Dejvid biti malo dublji lik, da će tražiti odgovore i da će ih možda, za sebe i naći (ko zna, možda i jeste, ali mi ne kontamo), umesto toga imamo psihobota...
Nah. Davidov kraj i buducnost smo vec videli:
ta0l53.jpg
2hi823b.jpg

Ili su oni Dark Angels iz Milton-ovog Paradise Lost... :trust:

Moguce je, nego samo kazem na osnovu filma sta sam video i na sta frula aludira ako je vec donekle povezano sa "drevnim bogovima".

Ne vidim zasto ne bi moglo biti da je prava Vickersica na Zemlji, dok je na ekspediciji bila njena direktna android replika, kao sto je to bio slucaj sa Bishopom u A2-A3.

Pa to sam i rekao gore, nije jasno definisan njen karakter i "ko" i "sta" je ona. Njen odnos sa Dejvom i "ocem", na momente deluje kao borba brata i sestre za prevlast ili ostvarivanje svojih ciljeva.

Sve u svemu definitivno je film uspeo,tj TOLIKO da se prica o jednom SF filmu na sve strane je vec.... mnogo... mislim da je hajp tu glavnii krivac,jer svi smo ocekivali vise plus dosta maglovitih dodirnih tacaka sa A serijalom....
Mada je to mozda i bio cilj tvoraca filma,da ostave takve rupe pa da svako po svome popuni u glavici i koriste dobru staru ljudsku manu da ubedjuju druge da je njihovo vidjenja tacno... bice da je to razlog...

Anyway,nekolicina rece da film pokrece razna (van filmska) pitanja... Razumeo bih da smo u kamenom dobu pa da se pitamo sta kako i da nam ovaj film siri horizonte...
Ali sa ovom kolicinom dostupnog znanja i informacija da nam film Prometeus pokrece... molim vas...

Najbolji primer je famozni snimak Hubble-a,koji kad ga pogledam vidim beskonacno mnogo pitanja,a to je samo mikron onoga sto vidimo...

Messier22.jpg

Poslednja izmena:
Sve u svemu definitivno je film uspeo,tj TOLIKO da se prica o jednom SF filmu na sve strane je vec.... mnogo...
Ako se stvari mere samo kolichinom zaradjenih para, Prometheus je josh uvek daleko od toga da se za njega kazhe da je 'uspeo'... :trust:

PS: Diskutabilno je i da li film uopste pripada sf-u u striktnom smislu. Ja bih ga pre svrstao u fantasy...

mislim da je hajp tu glavnii krivac,jer svi smo ocekivali vise plus dosta maglovitih dodirnih tacaka sa A serijalom....
Mada je to mozda i bio cilj tvoraca filma,da ostave takve rupe pa da svako po svome popuni u glavici i koriste dobru staru ljudsku manu da ubedjuju druge da je njihovo vidjenja tacno... bice da je to razlog...
Izuzev, ako je film imao iza svog stvaranja sasvim druge namere osim umetnickih... :trust: Kol'ko znam, sensory overload je jedna od tehnika koje se koriste od advertisinga pa do brainwashinga... ,)

Najbolji primer je famozni snimak Hubble-a,koji kad ga pogledam vidim beskonacno mnogo pitanja,a to je samo mikron onoga sto vidimo...
??? :trust: :d

Samo mi nije jasno sta znaci za film da je USPEO?
U kom smislu uspeo? Komercijalnom? To sam uveren da su napravili dobar posao.
U svakom drugom smislu, film se sve vise srozava.
Ako zelite da vam se svidi iskljucite mozak posle gledanja, i nemojte nikad od njemu ozbiljnije razmisljati-onda ce vam (mozda) ostati u lepom secanju.

I konacno, za ove rupe u filmu sto je kao "ostavio da autor da ih mi popunimo kako na volja", hm to je vise nego naivno, ne mozete u SF/hororu masti na volju,ceo zanr je egzaktan, nema tu moze vako-moze nako.

Sf/horor igra dosta na maštu, tu je tek zanimljivo:) Ali treba maštu usmeriti na pravi način. Film kao film je bušan, ali nama je očigledno bitno da ga i dalje seciramo, mada zaista mi se čini kao brainwash. Pa i to je uspeh u današnjem svetu:)

Do daljneg:D
223949_391561414212865_1111817721_n.jpg

Poslednja izmena:
Slazem se Gagi...mada ja ne merim film po parama...

Sto se tice slike: to je jedan od onih snimaka koji je vise puta "pucan" u jednu tackicu,tj,zbir svetlosnih "detalja". Fora je sto je "tackica",naznaceno je na snimku i koja.
Ako je to "mikroncic" svemira koji vidimo najboljim teleskopom gde je onda ostalo,sta se krije tamo,odkud to tamo,kako smo mizerni u celom svemiru itd itd... Nase Sunce je zvezda a tamo vidimo koliko zvezda,sistema,verovatnoca za "tvorce" i sl...
Poenta je da ti ne treba film da se zapitas,vec je dosta da se zagledas u zvezdano nebo... Nisu za dzaba Maye blejale svaku noc trazeci neke odgovore... i da su me neke kolege cacnule sa svojim izjavama tamo gde ne treba i to je moj odgovor da ne bi otisli u debeli off :)

Poslednja izmena:
the curtains were f---ing blue...

Samo da Ridley ne cuje kako vi cenite da film nije uspeo, to bi ga totalno slomilo. :wave:

Sto se tice slike: to je jedan od onih snimaka koji je vise puta "pucan" u jednu tackicu,tj,zbir svetlosnih "detalja". Fora je sto je "tackica",naznaceno je na snimku i koja.
Ako je to "mikroncic" svemira koji vidimo najboljim teleskopom gde je onda ostalo,sta se krije tamo,odkud to tamo,kako smo mizerni u celom svemiru itd itd... Nase Sunce je zvezda a tamo vidimo koliko zvezda,sistema,verovatnoca za "tvorce" i sl...
Da nisi malo pomeshao stvari !? To nije Deep Field photo, vec slika M22 a tamo nema nista zaista specijalno (osim za astronome, naravno... :d). Tipichan globularni cluster, relativno nam je blizu, reda 10k ly, relativno mali broj zvezda, u proseku niska metalichnost... ergo, verovatno nema tamo bilo chega razvijenog. Od znacaja je pre svega zato sto omogucava microlensing stvari iza njega (nalazi se izmedju Zemlje i Galaktichkog jezgra, so...)

Nisu za dzaba Maye blejale svaku noc trazeci neke odgovore
I podjednako vremana su blejali u izvadjene iznutrice... :trust:

Napredak je izgleda povezan sa prosipanjem i gledanjem u iznutrice, ljudska rasa mora da kasapi nešto. Samo se pojavi nova "civilizacija" i 'hajmo da ostalima objasnimo kako greše:D
Za sad je to neminovno, it's inevitable:D
Danas se ljudi žrtvuju na drugačije načine...i to je to.

Gagi... Slika je hebeni primer,nebitno da li je klaster,DF foto itd... Nema nista zanimljivo tamo? Sta,bili i videli i mozemo to da tvrdimo? Imamo gomilu teorija o GRS (Great Red Spot na Jupiteru iliti fleka) a niko nije 100% siguran zasto je tamo i sto se "odupire" a tu nam je "iza coska"...
Iznutrice: to ti je ko da si danas poredio CERN sa Grandom... plus ti periodi su zaceci savremenijih civilizacija,logicno da su radili obe stvari...

To se dobija kad se angazhuje Lindelof da preradi vec napisani scenario direktnog Alien prequel-a u neshto drugo... :d
sad mi je sve jasno!

Zato sto je trebala da bude scena razgovora izmedju Davida i Waylanda, nesto pre nego sto Davida Vickersica pridavi u hodniku, gde bi Wayland bio mlad i na krstarenju jahtom. Scena je trebala i eksplicitno da objasni trenutno stanje Waylanda: da je mrtav i da se odrzhava u 'zhivotu' (chak i u cryo kapsuli) uz stalnu upotrebu Synapse Reestablisher-a.
dok sam gledao film tacno sam ovo pomislio kad ono medjutim: Waylanda se šeta okolo.

Kako sam čitao ima još nekih 27 minuta snimljenog materijala, tako da biće neki director's cut ili bonus content na BR i DVD. Svakako će popuniti rupe...

Evo i sa samog početka, inženjer nije sam...

sg1s8.jpg

Je, odgledao danas i najzad mogu da citam sta pise ovde u temi...:)

Otprilike ovako nesto u glavi:

Ali generalno sam zadovoljan filmom, najzad SF film atmosferican i sasvim fino "usnimljen", bez previse akcije i nesnosnih borbi, superheroja, kungfua, lasera, zombija i stagod...u 3D.

@SOCOM i ta slika -
kapiram da je to fazon "ti se sad zrtvujes da bi stvorio novu vrstu", ali mi se ne uklapa u pricu da se radi o gresci koju kasnije zele da izbrisu tim virusom...koji je malo overkill zar ne (pored nekih jednostavnijih virusa koji bi radili posao sasvim dobro?). Pretvoriti planetu u freakshow koji se ne moze kontrolisati stosa radi?
Zasto gory samoubistvo i skok niz vodopad? Valjda imaju nesto svog genetskog materijala u nekoj posudi ili tako nesto...
X-Files premisa, ok.
Puno otvorenih pitanja. U redu, imam o cemu da razmisljam i diskutujem sa drustvom. I da se nadam da nije greska ili fuseraj scenariste...
Ne menja u principu nista u Alien fransizi, moze da prodje kao zasebna prica.
Moglo je jednostavnije bez ovoliko "novih" stvari koje otvaraju milion novih pitanja, Alien filmovi su krajnje jednostavni i bez teske filozofije, al ajd...ako ce iz ovoga da se izrodi nesto novo i da cemo kasnije sklopiti celu sliku, u redu - osim ako ne dobijemo kick in the balls kao sa lost-om?

I da, bio bi red da ponovo koristite spojlere kad je radnja filma u pitanju...

Poslednja izmena:
Jes' vala, mi ovde zračimo sa informacijama i spojlerima:D
Realno, treba sve u spojlere, ali zaneli smo se:p

Ko će znati šta se u stvari događa? Ja čekam te dodatne minute, BRrip:) Šta god već:)

Vrh Dno