Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Mozda na kraju ispadne da je ceo film bio samo spojler tih dodatnih minuta :d...

Pa da se nas par nađe sa Skotom i objasni mu neke stvari, gledali bi ko zna kakvo čudovište od filma:D

E, a'e malo stavljajte spojlere, morao sam da preskocim zadnje 2 strane jer je svako od vas u postu opisivao po neku/nekoliko scena iz filma, em oni preterali sa trejlerima, em vi sad bas dokusurili...

Stavi "Ignore" dok ne pogledas film... :)

TT on HTC

Odgledao sinoć Prometheus i već jutros zaboravio na njega, eto koliko je dobar.

Šteta što 1500 din. koliko sam dao za karte, kokice i kokakolu ne potroših za nešto drugo a ovu glupost ne pogledah u kućnom izdanju. Nisam čitao temu, niti sam čitao kritike jer sam hteo sam da donesem sud o filmu, a ovo je nešto najbolje što sam pročitao o njemu sinoć kada sam se vratio iz bioskopa:

Ovako se nekad nisu snimali filmovi. :)

Poslednja izmena:
Dakle koristite SPOILERE, pethodnih nekoliko strana su bile cist bezobrazluk sto se toga tice.
Zasto se ta praksa neinteresovanja za druge clanove foruma koji jos nisu odgledali film ili presli neku igru ponavlja iznova i iznova nikad mi nece biti jasno...mozda bude i neki film na tu temu.

ja bih predlozio da po mogucstvu uradite split, iako ovo nije movies forum jer je tema o SF-u zatrovana sa Prometeusom poslednjih bukvalno 20 strana. i pritom ljudi samo kritikuju film, pa meni opasno ide na ganglije sto se besomucno diskutuje nesto sto vecina tvrdi da je shi*.

Kad bi slusali svakog kome nesto u nekoj temi ide na ganglije...

Da zavrsim odma' - Diskusija je SF i Prometeus je SF film, i ljudi imaju zelju da diskutuju o tome (a ne o piramidama mozda?) ... tako da tu nema sta da se splituje prebacuje i sl. Ako ti se ne diskutuje o tom filmu, zaobidji.

...i pritom ljudi samo kritikuju film, pa meni opasno ide na ganglije sto se besomucno diskutuje nesto sto vecina tvrdi da je shi*.

^...to sam i ja primetio, ali na guglu. Kada ukucam 'prometheus review' pocne da izbacuje pored 'fail' ili 'failure'... cak je to pocelo i kada se ukuca 'ridley scott'. On jeste glavni i odgovoran, ali po postovima ovde moze se zakljuciti da je njegov deo dobro uradjen, a problem je u scenariju i prici.

Poslednja izmena:
ovde nema spoilera

"Jovan Ristic Najveci problem ovog filma je sto je to prikvel Aliena, pri cemu je i originalni film i ovaj film radio isti covek, perfekcionista zvani Ridli Skot. Alien nije bio samo trijumf vizuelnosti, sto je isticao Varajeti u jednoj od najpromasenijih recenzija svih vremena. Alien je imao likove cija je proslost bila poznata glumcima (do te mere je Skot bio picajzla u karakterizaciji), ali ne i gledaocu, ali su se oni svejedno ponasali kao ljudi od krvi i mesa. Bili su potpuno realisticni, pricali o ovozemaljskim stvarima, cak imali i klasnu pripadnost. Razgovarali su o nadnicama, pri cemu su neki od clanova posade bili jednakiji od drugih. Dalje, radnja je bila savrseno skrojena i orkestrirana da se postigne tacno odredjeni efekat. Scenario Dena O' Benona polirali su (nazalost nepotpisani, odlukom arbitraznog suda) Dejvid Gajler i Volter Hil, a nijedan od njih nije bio ljubitelj naucne fantastike vec realizma. Otud tolika down-to-earth uverljivost i prijemcljivost filma Alien, njegovih likova i njihovih postupaka. Pri svemu tome, Skot je lukavo baratao zanrovima. Trecina filma je k'o Odiseja u svemiru. Film ide sporo, upoznaje gledaoca sa likovima i detaljise spustanje Nostromoa na planetoid sa kojeg dopiru cudni signali. Takvo detaljisanje ne postoji u Zvezdanim ratovima, zar ne? Ne postoji ni u Zvezdanim stazama. Brod se spusti za sekund. Ovaj se, bome, tumba kroz atmosferu i spusta prilicno dramaticno. E, onda u igru ulece strani organizam, koji uleti Kejnu u usta, ali sve do pola filma Alien ostaje SF film, pomalo jeziv, ali i dalje SF film sa snaznom dozom realnosti. Na sredini je veliki sok - legendarna scena vecere tokom koje cudoviste izleti Kejnu iz stomaka, i film se pretvara u horor. Tek na polovini. Ali, proteci ce jos neko vreme dok Alien eksplicitno ne dobije glavnog junaka: Ripli. Ako se secate spice, prvopotpisani je Tom Skerit, u ulozi kapetana Dalasa, coveka ciji je autoritet u prvom planu sve dok u drugoj trecini filma ne popusti pod dotle skrivenim autoritetom naucnika Esa - eksponentom Kompanije, koji je ubacen na brod tri dana pred poletanje - i odobri da se mrtvi paukoliki organizam ponese na Zemlju. Tome se protivi Ripli, koja od tog trenutka pocinje da dobija sve vise mesta u filmu, da bi izbila u prvi plan posle kapetanove smrti. Pazite kako je suptilna ta igra sa gledaocem. Alien pazljivo igra svoje karte do samog kraja. A cudoviste je posebna prica. Njegov zivotni ciklus pazljivo je razradjen, svaka faza je zacudnija i jezivija od prethodne, ali uvek s paznjom tretirana i u sklopu ovog filma - plauzibilna. I opasnost od tudjina je uvek prisutna; nema sanse da iko zaboravi njegovo prisustvo. A to sto je u mraku do samog kraja ne znaci da je nespoznatljiv. Kako nije? On je otelotvorenje nekoliko najstrasnijih predatora sa Zemlje, ukljucujuci coveka. I jasno je definisano sta to bice moze a sta ne moze, i sta njemu ljudi mogu a sta ne mogu. Cudoviste krvari kiselinu. Jasno je: ne mozes ga ubiti a da ne unistis brod, odnosno da ne isisas sav vazduh u svemir i osudis sebe na crkavanje k'o riba na suvom. Znaci, moras da ga izbacis napolje, a za to moras da ides na njega peske, po mracnim hodnicima, kako bi ga nasao i namamio u klopku. A on je - kako ga Es naziva - savrseni organizam; savrsena biomehanicka masina za ubijanje. I uz to je lice lavkraftovske kosmicke strave koje nikada ne izviruje potpuno iz tame: to je briljantno osmisljeni bauk iz mraka koji hoce da se najede, pohodeci ukletu ljudsku kucu u svemiru. Ipak, to cudoviste nije glavni negativac u filmu. Ono je visa sila, objektivno "zlo", ono ti se dogodi kao elementarna nepogoda. Kompanija je, medjutim, ljudsko zlo koje hoce te elementarne nepogode da se domogne i iskoristi ga za biolosko oruzje. Eto nama dodatne drame i podzapleta, savrseno tempiranog. I ko je tu glavni zaverenik? Pa, naucnik Es, koji svojoj vrsti uradi ono sto, valjda, nijedan covek u onakvim okolnostima ne bi uradio drugom coveku: citavu ekspediciju osudi na smrt, pustivsi cudoviste da udje na brod tako sto je svesno prekrsio pravila karantina. I na kraju se ispostavi da to i nije covek vec robot!

Koliko ovde ima toga? Do koje mere je Alien osmisljen film? Gotovo do savrsenstva. Vizuelno i narativno su u savrsenoj sprezi; radnja je pazljivo skrojena, podzapketi isto tako pazljivo tempirani, a sve je u funkciji rastuce jeze koja kulminira u cistom teroru, zbog kojeg Alien i dalje ima zloglasnu reputaciju.

E sad sve ovo uporedite sa Prometejem, pa ce vam biti jasno zasto se bavim tim prokletim rupama u scenariju. Ne bih se time toliko bavio da Prometej nije prikvel Aliena, i da za njegovim komandama nije bio isti covek, koji se u Holivudu kakav je danas izborio za pravo director's cuta i koji je nad svojim Prometejem imao kontrolu kakvu samo najvece budze danas imaju, dok ostali o njoj mogu da sanjaju."

^
Respect

Ovde se navodi kako je Ridli "perfekcionista" i taj koji je odgovoran za fijasko scenarija i sve to poredeci sa Alien-om. Scenaristi Alien-a su sasvim razliciti ljudi od onih koji su radili Prometej i oni su odgovorni za to o cemu se radi i kako se odigrava to o cemu se radi, a ne Ridli, on je tu da poveze konce i uklopi celokupnu sliku kako su to oni zamislili u scenariju, dajuci zavrsni pecat zamisli filma. A o tome koliko on moze da se nazove perfekcionista veoma je diskutabilno...

A o tome koliko on moze da se nazove perfekcionista veoma je diskutabilno...

On je znao da napravi dobru atmosferu u filmovima, da postavi pravi seting, docara efektima i scenama... cak se i pisac romana "Sanjaju li androidi o električnim ovacama?", iako je bio skeptican oko snimanja Blade Runera, odusevio kada je video kako je Skott to dobro preneo i docarao u filmu.

Poslednja izmena:
Znao ili zna? Zato i kazem diskutabilno jer je pojam perfekcioniste opsiran, pogotovo sto je razdoblje njegove karijere dugo a filmski medijum kroz koji se on se nama prikazuje dosta razlicit. No nebitno, da ne idemo dalje u off.

Pa ja da sam on, ne bih prihvatio da reziram svakakvo smece vec samo sta mi odgovara.

Pa ja da sam on, ne bih prihvatio da reziram svakakvo smece vec samo sta mi odgovara.

...mozda se napalio na Charlize matori perverznajk. Isto se bilo desilo sa Karpenterom i Duhovi Marsa, kada je Natashi snimio fim.:d... u svima nama cuci jedan Djenka :p

Poslednja izmena:
Mislim da su i Ridley i Lindelof uradili tachno ono sto je od njih i trazheno od strane FOX-a. Ridley, cija je net worth danas negde oko $180m, u ranim danima kada je doshao do slave je pokushao da juri umetnichke pretenzije (ni Alien ni Blade Runner nisu inicijalno prosli dobro na blagajnama), za razliku od Camerona, koji je jurio pare, i koji danas ima net worth $650m.

Evo i sa samog početka
, inženjer nije sam...
Voldemort... :d

... Nema nista zanimljivo tamo? Sta,bili i videli i mozemo to da tvrdimo? Imamo gomilu teorija o GRS (Great Red Spot na Jupiteru iliti fleka) a niko nije 100% siguran zasto je tamo i sto se "odupire" a tu nam je "iza coska"...
U RL ne postoji nista sto je 100%. Deal with it. :trust:

... plus ti periodi su zaceci savremenijih civilizacija,logicno da su radili obe stvari...
Ne vidim zasto bi to bilo logichno... :trust:

Poslednja izmena:
ovde nema spoilera

"Jovan Ristic Najveci problem ovog filma je sto je to prikvel Aliena, pri cemu je i originalni film i ovaj film radio isti covek, perfekcionista zvani Ridli Skot.

...za njegovim komandama nije bio isti covek, koji se u Holivudu kakav je danas izborio za pravo director's cuta i koji je nad svojim Prometejem imao kontrolu kakvu samo najvece budze danas imaju, dok ostali o njoj mogu da sanjaju."

ok, http://cultofghoul.blogspot.com je ok review ali ovo je totalni Respect!

Valjda je poenta individualno doziveti neki film a ne citati i odusevljavati se tudjim recenzijama.

Mislim da su i Ridley i Lindelof uradili tachno ono sto je od njih i trazheno od strane FOX-a. Ridley, cija je net worth danas negde oko $180m, u ranim danima kada je doshao do slave je pokushao da juri umetnichke pretenzije (ni Alien ni Blade Runner nisu inicijalno prosli dobro na blagajnama), za razliku od Camerona, koji je jurio pare, i koji danas ima net worth $650m.

Ono sto je trazeno je povracaj novca, tj. zarada od filma, a oni su imali cak i tu slobodu da u udarnom letenjem blockbusteru idu na R rating. Dakle, od njihovog umeca je sve zavisilo, a najvise od onoga koje pisao scenario. Da se ogradim od price, meni se licno film svideo, samo komentarisem ko je uglavnom odgovoran za direkciju i desavanja u filmu i koliko ume nesto da izvede.

Inace u svakom slucaju i Kameron i Skot su tu zbog novca, samo sto je jedna veoma bitna stavka da Dzejms ucestvuje kao kinematograf, pise gomilu scenarija za svoje filmove, ucestvuje u kreiranju tehnike, specijalnih efekata i mnogo toga, za razliku od Ridlija koji je samo reziser. Obojica su umetnici i tu nema spora da se porede po bogatstvu.

Gagi,nisi mi jasan,prvo tvrdis "nema tamo nista zanimiljivo..." posle "nista nije 100%,deal with..." nisi mi jasan...
Sto se tice civilizacija,bilo,ima i bice gledanja iznutrica na ovaj ili onaj nacin,danas uglavnom vazi SOCOM-ov primer,izrazeno kod acient civ u prelasku iz kamenog na vidi nivo,zato je logicno...

Gagi,nisi mi jasan,prvo tvrdis "nema tamo nista zanimiljivo..." posle "nista nije 100%,deal with..." nisi mi jasan...
Moja inicijalna reakcija je bila na, po meni, chudan izbor fotografije koja te navodi na razmisljanje o velikim pitanjima... Atributi koje si pri tome upotrebio me navode da mislim da si pomeshao sliku globulranog klastera sa jednom od Hubble-ovih Deep Field slika. Globularni klaster M22 zaista nije nista specijalno. Deo je nashe galaksije, relativno mali, i njemu slicnih i poznatih ima danas 152 (prema procenama, totalni broj globularnih klastera u nasoj galaksiji je 180 ± 20). Ergo, to je, sto se tiche laika, samo lepa slika, i ne vidim tu nikakvu vezu s velikim pitanjima. Da si naveo Pale Blue Dot, ili neku od milion slika Large-Scale struktura u Univerzumu koje postoje, ili nesto iz kvantnog sveta, ja bih bio OK s tim...

Drugi deo je bila reakcija na "Sta,bili i videli i mozemo to da tvrdimo?". Izvini, ali odavno nije potrebno da budemo 'na licu mesta' da bi nesto mogli da tvrdimo. Veliki deo nasheg danasnjeg znanja je iz druge, trece, ..., n-te 'ruke', i to ga ne chini nista manje validnim... To sto postoji izvestan broj konkurentnih teorija o nekoj pojavi nije zato sto nismo 'na licu mesta' (sto u izvesnim slucajevima i nije moguce, uostalom) vec zato sto josh uvek nemamo dovoljan broj podataka o posmatranoj pojavi. Stvaranje konkurentnih teorija nam u takvim slucajevima omogucava da suzimo broj mogucnosti, i vidimo koje josh podatke treba da pribavimo... Nauka nikad nije i nece tvrditi da sve zna. [To rade samo religije... :)sceptic:)]

Sto se tice civilizacija,bilo,ima i bice gledanja iznutrica na ovaj ili onaj nacin,danas uglavnom vazi SOCOM-ov primer,izrazeno kod acient civ u prelasku iz kamenog na vidi nivo,zato je logicno...
Ne mislim da su bash sve stare civilizacije isle tim putem...

Anyway, za one koji su gledali Prometheusa, gomila slika sa snimanja:
http://www.prometheusforum.net/discussion/2118
Moram da primetim da neke od tih slike imaju veci impakt nego ono sto smo videli u filmu... :trust:

Nisam nesto preterano tupio mozak sa filmom (Prometej), pa cu mozda zvucati malo povrsno, ali... :)

Mozda mi je promaklo, ali nisam primetio da je neko spomenuo nesto sa pocetka sto je i previse ocigledno, a to je da su "tvorci" zeleli da ljudi jednog dana (kada / ako razviju potrebnu tehnologiju) dodju onde gde su dosli u filmu, jer su skoro drevnim civilizacijama ostavili skice sistema / planete, koja ih je u filmu bas tu i dovela. Verujem da je taj dogadjaj trebao da bude okidac za nesto, ali ne verujem da je to unistenje ljudi / zivota na Zemlji koje je (navodno) zeleo da pokrene preziveli inzenjer. Mislim, to bi bilo previse glupo, nelogicno i jeftino za ovaj film, jer ne vidim razlog da svoju adresu das nekome ko i ne zna da postojis i ko za tebe ne predstavlja nikakvu pretnju, a da ga zatim ubijes kad ti pokuca na vrata, onako, cisto iz sporta. :)

E sad, mozda je tu Dejvid nesto zakuvao pri prvom kontaktu sa tvorcem, sto je ovog navelo da promeni prvobitne planove...ili to ima veze sa katastrofom koja je zadesila tvorce na brodu, mnogo pre dolaska ljudi, zbog cega ovaj nije zeleo da rizikuje i dopusti da ekspedicija odnese mutagen na Zemlju, pa je zeleo da ih sve pobije radi prevencije katastrofe koju bi sami sebi priredili. :)

Nisam nesto preterano tupio mozak sa filmom (Prometej), pa cu mozda zvucati malo povrsno, ali... :)

Mozda mi je promaklo, ali nisam primetio da je neko spomenuo nesto sa pocetka sto je i previse ocigledno, a to je da su "tvorci" zeleli da ljudi jednog dana (kada / ako razviju potrebnu tehnologiju) dodju onde gde su dosli u filmu, jer su skoro drevnim civilizacijama ostavili skice sistema / planete, koja ih je u filmu bas tu i dovela. Verujem da je taj dogadjaj trebao da bude okidac za nesto, ali ne verujem da je to unistenje ljudi / zivota na Zemlji koje je (navodno) zeleo da pokrene preziveli inzenjer. Mislim, to bi bilo previse glupo, nelogicno i jeftino za ovaj film, jer ne vidim razlog da svoju adresu das nekome ko i ne zna da postojis i ko za tebe ne predstavlja nikakvu pretnju, a da ga zatim ubijes kad ti pokuca na vrata, onako, cisto iz sporta. :)

E sad, mozda je tu Dejvid nesto zakuvao pri prvom kontaktu sa tvorcem, sto je ovog navelo da promeni prvobitne planove...ili to ima veze sa katastrofom koja je zadesila tvorce na brodu, mnogo pre dolaska ljudi, zbog cega ovaj nije zeleo da rizikuje i dopusti da ekspedicija odnese mutagen na Zemlju, pa je zeleo da ih sve pobije radi prevencije katastrofe koju bi sami sebi priredili. :)

film je super...ako bude nastavka bice sa dejvidom i doktorkom...inace film objasnjava kako je nastao alien...postoje dva presotala prezivela pa mozda su to dva nastavka filma...a inzenjer je zarazen mutagenenom i to je razlog sto je Dejvid odlepio jer je hteo da isproba mutagen pre nego probudi inzenjera, na doktoru, koji je primetno podrugljiv prema njemu pa mozda iz tog razloga bas na njemu, da bi se uverio da je patogen...posle je pokusao da spase zemlju...

d94a208df5.jpg

Tacno tako, Uriel. Citam sta milko pise i ne verujem rodjenim ocima :smash:

Djubre? On ima svoju producentsku kompaniju i izgradjeno ime u filmskom svetu i nije mu potrebno da svake godine rezira bilo kakav film koji mu se ponudi cisto da bi imao neki priliv novca.

@Jovyland

Pa namere te kreatorske rase nisu ni recene u filmu niti mi kroz film mozemo tacno da saznamo bilo sta o odnosu njih i nas. Jedini kontakt je Dejv i ono sto on prenese onom probudjenom. Da li je on preneo tacne informacije, pogresio u prevodu, slagao i radio po svojoj volji, nista od toga nije eksplicitno receno (tj. subtitlovano) pa i ne mozemo da saznamo sta "oni" misle o nama. I jos jedan da kazem mozda problem filma je sto je film ocigledno sa scenarijom po epizodnom pravilu i sa nastavkom na umu. Mozda je trebalo da se malo vise fokusira na film kao celinu da ima svoju zaokruzenu vrednost, a ne u fazonu "u nastavku ce biti receno", za koji je inace skoro sasvim sigruno da ce ga biti.

Upotrebio sam reč smeće. Đubre, iako označava istu stvar zvuči prejako i unosi emociju. Inače bio je to odgovor na gdin_mov post o tome kako nije Ridli kriv jer on je samo režiser koji je ispoštovao scenario. A ovo traženje smisla u bilo čemu počinje da liči na teoriju zavere. Ljudi nema tu ničeg skrivenog, jednostavno scenario je plitak tj scenarista nam se svima zasrao u usta kao i u lostu a vi, koji branite film, hoćete da me/nas ubedite kako je osećaj sladak.

^
^^

mozda bi mogli da potraze pomoc na kickstarteru :D :D

Nazad
Vrh Dno