Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Jok bre, u malog mekanog:D

pise sve u onom linku koji sam okacio: prvih pola sata je izuzetno kompaktno, pitko, sve na mestu: masterpiece.

a onda...

NE OTVARAJTE SPOILER AKO NISTE GLEDALI FILM !!

onda u jednom trenutku pocinje haos na tri odvojena fronta, pojavljuje se neki zombi-like lik koji pobije 10tak NN lica koja kod publike ne izaziva nikakvu reakciju jer su u pitanju NN lica. onda ono totalno nepovezano ispadanje crva iz oka; nedorecenost androida - mogao je da ima prelepu ulogu da ipak ima svest i da cini to sto cini ljudima jer oseca istu zelju, "nepravdu" (ili sta vec) - sto uopste nije iskorisceno; amnezija svih likova na dr. Shaw (koja se bori sa vadjenjem aliena pri cemu je sjebala dva lika; sledeca scena je totalno mirna gde su svi okupljeni oko g. waylanda i kao da se nista nije desilo; grupna amnezija); sve izgleda kao cut and paste iz tri razlicita filma. i sto vise razmiljam o njemu to mi je sve odvratniji jer su upropastili prelepu pricu; propustili priliku da naprave masterpiece!

plus, oslananje na originalne Alien filmove takodje su usiljenje i nisu uopste dosledne. onaj "top" je satro korman, a i po originalnom Alienu, onaj veliki humanoid bi trebao da ostane za tim "kormilom" i rasturenim grudnim kosem iz koga je izasao Alien a ne da juri dr. Shaw okolo... dakle bolje da nisu ni bazirali film na tome i satro nude neke odgovore iz Aliena kad nisu ni ono najociglednije mogli da ispostuju.

hype ga je totalno sahranio!

film prelepo pocinje, sve je super a onda je sve totalno zbrzano i nabacano (sa gomilom nelogicnosti i nedorecenosti).
kao da su slepljena dva odvojena filma, ili, jos bolje: kao da se neko predomislio i u sred filma se odlucio da umesto BladeRuner-like filma napravi Transformerse (ili neko slicno smece).

mislm da bi Prometheus bio fenomenalna mini serija. ima sve predispozicije za to.

sasvim je moguce da ce to i uraditi u nekom trenutku i to upravo zahvaljujuci Hype-u: ovaj film je kakav, takav uvod (ali je hype neuporedivo kvalitetniji od filma!!) i ostavili su gomilu mogucnosti za nastavak price...

zato, kao sto rece SOCOM, ne ocekujte previse, i film ce vam biti sasvim dobar!! ;) :wave:

Ja mislim da si ti pogrešno protumačio ovaj film totalno. Prometheus nije direktan prequel Alien-u i njegova radnja se najverovatnije nastavlja sa prometheus 2 ili tako nečim ...

Onaj što kažeš zombie lik ni meni nije baš totalno jasan (kacigu mu je polila kiselina i slepila mu onu plastiku na lice), takođe mi nije jasno zašto se xenomorph nije izlegao iz onog lika sa cvikerima nego je onaj falusoidni "mouth rapist" izleteo iz njegove glave kad su ga ostali pronašli. početak filma shvatam kao grešku koja se desila na zemlji jer to što je onaj turbonabildovani alien popio mu nije uništilo DNK u potpnosti i tako je nastao život na zemlji. kad su shvatili svoju grešku rešili su da nas eliminišu, to se trebalo desiti još pre 2000 godina ali ih je sjebalo njihovo oružije. takođe na početku se vidi onaj leteći tanjir a kasnije u filmu imaš onaj što izgleda kao pereca, civilni i vojni brodovi. planeta na koju su došli u Prometheusu je LV233 a u Alien-u je LV426. Sama činjenica da je Shaw sa Davidom otišla u drugom brodu ti govori da je onaj na LV426 neki treći. Xenomorph koji se izlegao iz belog alien-a liči na onog u prvom Alien filmu ali mu je glava drugačija, što mi deluje da je onaj koji se izlegao iz Kain-a drugačijeg izgleda jer je bio u "kontaktu" sa ljudima tj sa ljudskim DNK, btw u Prometheusu se za DNK misli da se naš bazira na njihovom, da su osnovni markeri podudarni ali da nikako nisu isti, naravno jer se to odmah i vidi po samom izgledu. Kod Davida se sa svakom njegovom rečenicom vidi da on sam smatra da je iznad svih ljudi, koristi ih kao zamorce u svojim bolesnim eksperimentima. Taj lik mi je maestralno odrađen.

Jel gledao neko Tron Uprising, vredi li gledati seriju?

@vladimirdowla

zasto mislis da sam pogresno protumacio? uzeli su i sve iz Alinea: planetu, brod, rasu, scenografiju, dogadjaje, top koji je kormilo... i kako sad da ne mislim da je Prometheus direktan prequel ???

i naravno da mislim da ce se buduci film/serija dalje oslanjanati na Prometheus ali sam Prometheus nepotrebno uzima sve iz Aliena ali po meni jako lose objasnjava bilo sta. Bolje da se nisu toliko oslanjali na Aliena jer su, po meni, usrali film - mislim da bi bolje prosli da su se lepo vise distancirali od Aliena.

EDIT:
evo, sad kad sam procitao tvoj spoiler tag rekao bih da se slazemo - ovako kako su napravili: ocekujes da vaze "pravila" iz Aliena kad ono... :bottle: mada lepo si ti to ispoveziovao.

Poslednja izmena:
Treba neko u Holivudu da skupi cohones, i da snimi origin story alien-a i Predatora, sve zajedno. a ne da u 14 filmova vidimo na 3 sekunde planetu jednih i drugih. od obe joint franshize meni je najbolji zapravo predator sa brodijem, film je vise nego dobro reziran, prometeus nisam gledao a ni stari Alien-i mi nisu toliko kvalitetni bili kao poslednji predator.

Ako vec treba nekako klasifikovati Prometheus, ja bih ga pre klasifikovao kao remake AVP-a, samo bez Predatora (tj sa Inzhinjerima umesto Predatora) i bez akcione tabachine koja je postojala u prvom. I dok je vizuelno film nesumnjivo veoma dobar, josh uvek nije toliko dobar koliko Avatar. Pricha i scenario su nula. Glumci su dali sve od sebe, ali sa onakvom prichom i scenariom nista se ne bi promenilo da su umesto glumaca bile 2d cardboard figure sa balonchicima iznad...

Od mena, ukupna ocena 6/10.

Dobro covece, svakom svoje. meni je Blade Runner jedan od ubedljivo najdosadnijih SF filmova i generalno filmova ikada, pa se ljudi seku na njega do srzi. Donnie Darko takodje, radije cu da odgledam Sulejmana velicanstvenog tri epizode nego ponovo Doni darko. Poslednji Predators ima SVE sto jedan akcioni SF treba da ima, i jos ima i Brodija koji kida u svemu u cemu se pojavi. Mene iskreno izludjuju slow-pace filmovi nalik na stare holivudske SF-ove i jedina spora stvar koju sam ikada u zivotu pretrpeo da odgledam je serija Breaking Bad, samo zato sto su scene koje slede nakon "sporiša" vise nego dobre.

Za mene je SF kada ima preterano puno dijaloga, efekata, i makar trunku logicnih uzrocno-posledicnih dogadjaja. Mindless rokanje po raznoraznim brodovima sa predugackim cut scenama i sa deficitom dijaloga me smara.

Poslednja izmena:
Pa spomenuti predators ima dijaloge na nivou ameba, operisan je od "trunke logicnih uzrocno-posledicnih dogadjaja" i naravno pun je mindless rokanja kontradiktoran si.

@ Garancija:
Fora je sto ti razmisljas o filmovima od pre par decenija sa standardima iz novog milenijuma.
Naravno da su sada dosadni,npr originalni Tron je sada smesan,ali se secam da sam kao klinac balavio na njega i da je u to vreme bio ispred vremena.Blade R je prvi "javno" probio koriscenje tehnologije u izigravanju Boga...
Meni je jedan od pravih masterpiece-ova Metropolis,za standarde iz 1927 i sa tom pricom... neverovatno...

Cini mi se da smo mi SF fanovi malo zaglavljeni,svi sabloni su ispucani i tesko da ce se nesto napraviti a da ne lici na nesto... zato me je Prometej razocarao jer je start imao milion mogucnosti price i potencijal (budzet) a oni isli na staru slavu Aliena...

Da se za npr godinu-dve dana napravi kompletna "defragmentacija" ove price i sve stavi "na jedno platno" od nekih 2-3 sata i objedini cela prica verujem da bi svi mi uzivali...

Jeste, cinjenica je da poredim dve epohe, ali isto tako smatram da je jedan od meni najboljih SF filmova - The Man From Earth. budzet - racun za struju kad se ubode kamera. Nisu sve ideje ispucane, nego je masinerija filmske industrije postavila odredjenice koje ako ne postujes tesko da mozes da zaradis. Retko ko se i usudi da ode u studio sa original idejom, kamoli da studio pokrene projekat. Peter Jackson je bio 4 puta naduvan za LOTR pre nego sto je uspeo da dobije odobravanje.

inace, ovo me je odusevilo, jeste da je animirani film ali se moze u neku ruku strpati u SF:

[youtube]GHDQHVkYq4g[/youtube]

svi nasi "heroji" iz detinjstva su u Cameo ulogama :D kolko mozete da navatate game charactger-a iz trailer-a .. ? :)

Nisu sve ideje ispucane, nego je masinerija filmske industrije postavila odredjenice koje ako ne postujes tesko da mozes da zaradis. Retko ko se i usudi da ode u studio sa original idejom, kamoli da studio pokrene projekat.
Hollywood-ski sistem, u kome je apsolutno sve postalo predmet product placement-a, i gde su oni mogli da kontrolishu sta publika dobija i gleda, sa pojavom interneta je pocheo da se osipa. Zato su oni, uz svesrdnu pomoc politichara i drugih na vlasti, toliko i zapeli oko SOPA, PIPA, ACTA i tsl. Kako neko mozhe u takvom sistemu da progura bilo kakvu originalnu sf (ili neku drugu) ideju ako je studio dobio pare da uradi product placement Boga, kreacionizma, 'US millitary is the best' i slichne propagande !?

Jedva chekam vreme kada ce par entuzijasta, sedeci ispred svojih kompjutera, moci da urade CGI film gde se karakteri vizuelno nece moci razlikovati od zhivih glumaca (S1m0ne) ... :trust:

Cekaj,Garanty,ispravi me ako gresim,ali Man from E. je fantastika,ne naucna fantastika...

-Science fiction is a genre of fiction dealing with imaginary but more or less plausible (or at least non-supernatural) content such as future settings, futuristic science and technology, space travel, aliens, and paranormal abilities. Exploring the consequences of scientific innovations is one purpose of science fiction, making it a "literature of ideas"

Ovde nije poenta da ti solim pamet vec da ne brkamo pojmove... ali se u potpunosti slazem sa tobom da je film odlican...

VGagi,otprilike je to to u kratkim crtama... pogotovo za army propagandu...
Malo off al moram: pogotovo otkidam kad vod amera pobije milion ljudi i to je ok,okrzne metak jednog amera i krece vristanje i teska dramatizacija,ne daj Boze da pogine,oma je heroj nad herojima... mislim,odvratno...

Poslednja izmena:
ja odgledao, meni se svidelo...lepa animacija..e sad za ostalo ne mogu nesto da ti pricam posto se nista specijalno nije ni desilo u tih pola sata :D
uvodna prica..kako je sve nastalo, ko je tron i sl

Upravo sam odgledao Prometheus 3D u Delti,
apsolutna preporuka, film je ... nemam reci... fantastican.
Za ljubitelje Alien serijala posebno. GLuma je odlicna, a Ridli Skot je polu-bog :d
ako je neko slucajno propustio :
Prometheus is a 2012 science fiction film directed by Ridley Scott and written by Jon Spaihts and Damon Lindelof. The film stars Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Idris Elba, Logan Marshall-Green and Charlize Theron. Set in the late 21st century, the story centers on the crew of the spaceship Prometheus as they follow a star map discovered among the remnants of several ancient Earth civilizations. Led to a distant world and an advanced civilization, the crew seeks the origins of humanity, but instead discovers a threat that could cause the extinction of the human race.

Prometheusposterfixed.jpg

Sigurno je bio bukake u onom ćupu:D

Elem, najzad neka dobra ocena:)

Sigurno je bio bukake u onom ćupu:D

Elem, najzad neka dobra ocena:)

Nije jedina... ujka wiki kaze
The film met with a generally positive reception from critics. It has garnered a 74% approval rating from 127 critics – an average score of 7 out of 10 – on the review-aggregate website Rotten Tomatoes, whose consensus reads: "Ridley Scott's ambitious quasi-prequel to Alien may not answer all of its big questions, but it's redeemed by its haunting visual grandeur and compelling performances -- particularly Michael Fassbender as a fastidious android."[160] Metacritic provides a score of 64 out of 100 from 34 critics, indicating "generally favorable" reviews.[161] Reviews were frequently praising of both the film's visual aesthetic and design, and Fassbender's performance as the android David. However the plot drew a more mixed response, with criticism of plot elements that remained unresolved or were predictable, tempered by appreciation for the action and horror set-pieces.

ali ozbiljno... moracu opet da ga gledam u bioskopu,opet 3D, jer sami efekti su fantasticni,ne secam se kad sam odgledao bolje...

najduzi trailer do sada :

Nije jedina... ujka wiki kaze
...website Rotten Tomatoes, whose consensus reads: "Ridley Scott's ambitious quasi-prequel to Alien may not answer all of its big questions, but it's redeemed by its haunting visual grandeur and compelling performances -- particularly Michael Fassbender as a fastidious android."[160] Metacritic provides a score of 64 out of 100 from 34 critics, indicating "generally favorable" reviews.[161] Reviews were frequently praising of both the film's visual aesthetic and design, and Fassbender's performance as the android David. However the plot drew a more mixed response, with criticism of plot elements that remained unresolved or were predictable, tempered by appreciation for the action and horror set-pieces.
ovaj opis Prometheusa je stvarno po meri;
ili u prevodu: Prometheus nije film po kome ce Ridley Scott ostati zapamcen; jednostavno danas ovaj film ni po cemu nije epohalan*, iznad prosecan da; mozda izgrade stvarno dobru pricu oko njega, ali to u svakom slucaju ostaje za neke nastavke ili serije.

*(za razliku od npr. Blade Runnera iz 1982.)

Prometheus gledao u rodu, meni najbolji bioskop za ovakve filmove(ona jedna sala)...film je dobar, nista nije bez smisla uradjeno, dosta je nedorecen naravno jer su ostavili za nastavak

^

Summa summarum svega onoga zbog chega sam Promotheus-u dao ocenu 6/10... :trust:

dobar mu je review ali čini mi se da mora još par puta da pogleda film jer je neke stvari pozaboravljao a daje kritike koje nemaju smisla.

Shaw nije samo tako ostavila onog face rapist-a u onoj komori za operacije, pokrenula je dekontaminaciju unutrašnjosti koja je barem naizgled onesposobila to biće jer se više nije mrdalo (a sekund pre toga se koprcalo kao nenormalno), što se nje tiče stvor je mrtav - idem dalje svojim putem. kad dođe u taj modul na kraju vidi kroz staklo da je soba razvaljena iznutra i kad se približi uplaše je pipci itd znamo šta ide posle. slažem se za puno nelogičnosti ali pobogu ridley sam kaže ovo nije prequell Aliena i nemojte ga kao takvog posmatrati, ovo je novi svemir zasnovan na postojećem. takođe smešno mi je njegovo proseravanje o tome kako se ovo dešava pre nostroma a tehnologija je znatno naprednija. meni je sasvim logično da tehnologija na jednom istraživačkom brodu koji je tačno namenjen za svrhu da stupi u kontakt sa ultra naprednom civilizacijom koja nas je stvorila bude puno napredniji od nekog rudarskog tegljača kojem je važnije da posluži svrsi prevoženja neke tamo rude sa jednog dela svemira na drugi. e sad ne znam kako vama deluje ali meni se čini da je weyland corp. u alienu u startu bio svestan postojanja xenomorpha i da nisu slučajno zahtevali da se signal ispita, bar mi je nekako ostao takav utisak u toku filma, putnici nostroma su im ionako bili totalno nevažni

^

stoji, to sam mu i napisao u emailu (autoru posta) ali rupe u njegovom review su daleko manje od rupa u filmu ! :D

i nije samo problem losa (bespotrebna) veza sa originalnim Alienom vec je i sam film po sebi problemtican:

ili o apsolutno neoprostivom haosu u ponašanju ove ekspedicije u kojoj se ne zna ni ko je kapetan ni ko naređuje a ko koga sluša, ni koja je ustaljena procedura za redovno a koja za ponašanje u vanrednim okolnostima --- Kad samo pomislim koliku je dramu, i to s pravom, podigla Ripli u ALIENU kad su hteli da inficiranog Kejna unesu na brod, i koliko je ta začkoljica ubedljivo scenaristički rešena (njenu komandu bajpasuje zli android), onda još triput gluplje deluje ponašanje ovog tima kvazi-naučničkih pajaca prema tuđinskim oblicima ("Vidi ga mali puzavi alien, što je sladak! De si mali aliene, čuknem te uglav! Dođi da te pomazim po pseudopodu!"). ****TE BOG! Da li su ovo neki naučnici i intelektualci i vodeći eksperti iz svojih disciplina ili gomila pivom-zadojenih ******oida iz nekog američkog koledža, slučajno sabrana na lutriji i bez obuke i priprema smesta lansirana u svemir?
"Kamiondžije u svemiru" u ALIENU ponašali su se vrlo zdravorazumski i uverljivo u datim okolnostima. Ali ovo ovde, ovo su "Moroni u svemiru", plain & simple!
...da sam isao da gledam Transformerse ili Spajdermena - sve bi ovo bilo u redu;)

btw jel gledao jos neko sa bencha film? da cujemo jos neko misljenje...

Poslednja izmena:

Ne verujem sta pise lik...
"Glavni problem ovog filma je što se ponaša kao da je PILOT za planiranu TV seriju (što i ne čudi kad ga je doktorovao lik koji je pisao LOST). Kao, "Okej, narode, možda ovo deluje nedorečeno, ili glupo, ili nepotrebno, ili sumnjivo – ali samo malo strpljenja: kupite kartu za nastavak, i nastavkov nastavak, i za sledeću trilogiju iza toga, i sve ovo će vam, kao, biti jasno ili barem smisleno na kraju balade!" Ma nemoj! Čujem da ih je tako zavrnuo i sa završetkom LOST-a, mada ja tu pantljičaru nisam ni hteo da gledam jer mi je u startu smrdela na kilometar, ali sudeći po komentarima fanova na netu, izgleda da ih je Lindelof vukao za nos nekoliko sezona a na kraju balade im nije pružio zadovoljavajući odgovor na progresivno sve veće rupe u zapletu."

Znaci,ovde sam prestao da citam buncanje. Nije gledao Lost jer mu je smrdela na kilometar,ali je CUO od nekih tamo da serija ima "los" kraj. whatever.
Ja bih mu licno predlozio da sa ovoliko mudrosti napise jedan ODLICAN scenario za SF film, znaci scenario kakav Lindelof i Scott jos nisu videli,
a kapiram da su ih videli "vise", i na osnovu njega snime u holivudu prequel/sequel Prometeja i Alien sage kakav bi zadovoljio sve kriticare itd, osvojio pregršt oskara i ghoulu
(za koga licno nikad nisam cuo) doneo veliko bogatsvo i svetsku slavu. Zasto se zadrzati na blogu,za koga takodje nikad nisam cuo (mada verujem da ima kultnu slavu :p )
Jednostavno, zadivi nas presvetli covece :p ekranizuj te silne knjige. u 3D !

Poslednja izmena:
i nije samo problem losa (bespotrebna) veza sa originalnim Alienom vec je i sam film po sebi problemtican:

ili o apsolutno neoprostivom haosu u ponašanju ove ekspedicije u kojoj se ne zna ni ko je kapetan ni ko naređuje a ko koga sluša, ni koja je ustaljena procedura za redovno a koja za ponašanje u vanrednim okolnostima --- Kad samo pomislim koliku je dramu, i to s pravom, podigla Ripli u ALIENU kad su hteli da inficiranog Kejna unesu na brod, i koliko je ta začkoljica ubedljivo scenaristički rešena (njenu komandu bajpasuje zli android), onda još triput gluplje deluje ponašanje ovog tima kvazi-naučničkih pajaca prema tuđinskim oblicima ("Vidi ga mali puzavi alien, što je sladak! De si mali aliene, čuknem te uglav! Dođi da te pomazim po pseudopodu!"). ****TE BOG! Da li su ovo neki naučnici i intelektualci i vodeći eksperti iz svojih disciplina ili gomila pivom-zadojenih ******oida iz nekog američkog koledža, slučajno sabrana na lutriji i bez obuke i priprema smesta lansirana u svemir?
"Kamiondžije u svemiru" u ALIENU ponašali su se vrlo zdravorazumski i uverljivo u datim okolnostima. Ali ovo ovde, ovo su "Moroni u svemiru", plain & simple!
...da sam isao da gledam Transformerse ili Spajdermena - sve bi ovo bilo u redu;)

btw jel gledao jos neko sa bencha film? da cujemo jos neko misljenje...

Apsolutno se slazem sa ovim sto si napisao (spoiler)

Film me razocarao. Ocekivao sam mnogo vise. Deluje nedoreceno, povrsno, na momente glupo i naivno.
I od 3D-a sam vise ocekivao (pri film koji sam pogledao u 3D).
Doduse bioskop u kome sam gledao (Vilin Grad) je jedna jadna sala sa zbijenim stolicama, ozvucenjem koje probija bubne opne i umazanim naocarama.Valjda misle da sto je jaci zvuk to je bolji dozivljaj.:p
Cuo sam komentare u sali posle projekcije da je Avatar mnogo bolje uradjen.
Sto se mene tice 5/10.

Traze kapetana na most jer se priblizavaju planeti, a njegov odgovor:
- Cekaj nisam jos doruckovao (posle dve godine hibernacije)...tupavo.:vomit:
i sve to dok pije viskic i curi kubanu:bottle:

Vrh Dno