Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Pa, možda je ovaj Kovačev post na mestu, malo da se smirimo pred premijeru:)
Meni ortak javio u subotu da će možda uzeti karte ali imao sam obaveze tako da čekamo redovni repertoar:)

Navodno je film vizuelno perfektan ali su likovi dosta loši i neupečatljivi (osim nekog androida), a scenario je šupalj. Isto zameraju da vrhunac dolazi prerano i da je zadnjih pola sata smaranje. To kažu "naši" koji su gledali.

Pogledao sam Prometheus 3D u petak, u Cineplexx-u (obavezno ici tamo, najbolji je bioskop).

Film nije bas ispunio moja ocekivanja, uz sav onaj hype ocekivao sam vise.

Efekti su odlicni, ali mi prica nije nesto specijalno, kao ni gluma pojedinih likova.

Ocenio bih ga realnom 7, ali posto sam SF freak mozda bi mu dao i 8, jer se nista normalno ne snima.

Ja planirao al sam odustao kad sam video da ce biti u Koloseju. :D

Inace, jel mozes da objasnis sta ne valja u filmu, pod ovim ne mislim na tehno-gizmos, vec na strukturu filma, reziju, scenario...?

pise sve u onom linku koji sam okacio: prvih pola sata je izuzetno kompaktno, pitko, sve na mestu: masterpiece.

a onda...

NE OTVARAJTE SPOILER AKO NISTE GLEDALI FILM !!

onda u jednom trenutku pocinje haos na tri odvojena fronta, pojavljuje se neki zombi-like lik koji pobije 10tak NN lica koja kod publike ne izaziva nikakvu reakciju jer su u pitanju NN lica. onda ono totalno nepovezano ispadanje crva iz oka; nedorecenost androida - mogao je da ima prelepu ulogu da ipak ima svest i da cini to sto cini ljudima jer oseca istu zelju, "nepravdu" (ili sta vec) - sto uopste nije iskorisceno; amnezija svih likova na dr. Shaw (koja se bori sa vadjenjem aliena pri cemu je sjebala dva lika; sledeca scena je totalno mirna gde su svi okupljeni oko g. waylanda i kao da se nista nije desilo; grupna amnezija); sve izgleda kao cut and paste iz tri razlicita filma. i sto vise razmiljam o njemu to mi je sve odvratniji jer su upropastili prelepu pricu; propustili priliku da naprave masterpiece!

plus, oslananje na originalne Alien filmove takodje su usiljenje i nisu uopste dosledne. onaj "top" je satro korman, a i po originalnom Alienu, onaj veliki humanoid bi trebao da ostane za tim "kormilom" i rasturenim grudnim kosem iz koga je izasao Alien a ne da juri dr. Shaw okolo... dakle bolje da nisu ni bazirali film na tome i satro nude neke odgovore iz Aliena kad nisu ni ono najociglednije mogli da ispostuju.

Film nije bas ispunio moja ocekivanja, uz sav onaj hype ocekivao sam vise.
hype ga je totalno sahranio!

film prelepo pocinje, sve je super a onda je sve totalno zbrzano i nabacano (sa gomilom nelogicnosti i nedorecenosti).
kao da su slepljena dva odvojena filma, ili, jos bolje: kao da se neko predomislio i u sred filma se odlucio da umesto BladeRuner-like filma napravi Transformerse (ili neko slicno smece).

mislm da bi Prometheus bio fenomenalna mini serija. ima sve predispozicije za to.

sasvim je moguce da ce to i uraditi u nekom trenutku i to upravo zahvaljujuci Hype-u: ovaj film je kakav, takav uvod (ali je hype neuporedivo kvalitetniji od filma!!) i ostavili su gomilu mogucnosti za nastavak price...

zato, kao sto rece SOCOM, ne ocekujte previse, i film ce vam biti sasvim dobar!! ;) :wave:

Poslednja izmena:
realno teško je bilo kome da ne očekuje da film bude perfektan kad su non stop bombardovali o tome, a u tome je i problem. mene još od Alien-a zanima taj deo priče vezan za brod sa početka i koliko sam video uglavnom ću dobiti u filmu sve ono što tražim. spoilere nisam čitao, nisam hteo ni par zadnjih trailera da gledam jer mi je počelo delovati kao da ništa za premijeru neće ostati. taman za ova dva dana odgledam alien 3 i 4 čisto da mi bude sveže, iako sam čuo da nisu ništa specijalno. stigao mi je BluRay Anthology iz UK nakon podugog čekanja :)

realno teško je bilo kome da ne očekuje da film bude perfektan kad su non stop bombardovali o tome, a u tome je i problem. mene još od Alien-a zanima taj deo priče vezan za brod sa početka i koliko sam video uglavnom ću dobiti u filmu sve ono što tražim. spoilere nisam čitao, nisam hteo ni par zadnjih trailera da gledam jer mi je počelo delovati kao da ništa za premijeru neće ostati. taman za ova dva dana odgledam alien 3 i 4 čisto da mi bude sveže, iako sam čuo da nisu ništa specijalno. stigao mi je BluRay Anthology iz UK nakon podugog čekanja :)

E vidis u ovome je stvar, ja nerazumem ljude koji su gledali svaki, trailer, citali scenario, pa naravno da im ce sve biti poznato i film izgubiti smisao. Ja zato i nisam gledao trailere, osim prvog, sve cu saznati kad gledam film.

pa tesko, svi zaboravljate relativitet. da odemo po celom suncevom sistemu - ok. da se maknemo od njega - za to nam treba nesto sto ne podrazumeva thrust pogon, vec neki novi trik u fizici.

eventualni odlazak NEGDE dalje od suncevog sistema je izvodljiv a 50ak godina sa vozilom nalik na Pandorum film, ili nalik na BSG fazon - samoodrzivi brodovi sa reciklazom materijala, leteci grad koji ce da stigne negde i da se nastani. i to pod rizikom jer aktuelnim metodama osmatranja svemira mozemo samo da nagadjamo da nesto ima atmosferu, a ne da budemo i sigurni.

FTL je, u bilo kojoj varijanti, najverovatnije, nemoguc. NAFAL je zbog energetskih, finansijskih i prakticnih razloga 'trenutno' (tj za nerednih par vekova) neizvodiv. Ostaju male brzine, i tu imamo samo dve mogucnosti koje su prakticne: vishegeneracijski brodovi (koji bi nejverovatnije zapoceli postojanje kao svemirski habitati pa bili naknadno modifikovani za medjuzvezdano putovanje), i relativno male 'robotske' istrazhivacke sonde. Ovo poslednje je trenutno u nashem tehnickom dometu.

* 'robotske' - u znachenju prvo RI, zatim full blown AI (von Neumann sonde), i finalni kombo sa mind uploaded entitetima.

Za obadve mogucnosti od kriticne vazhnosti je nanotech, ne samo za popravke ostecenja koja se dese tokom leta (pri tome ne mislim samo na ostecenja na brodu / sondi, vec npr i na popravku radijacionih ostecenja kod posade i produzhenje njihovog life span-a kod vishegenaricijskih brodova) vec i za izvodjenje misije na mestu odredista.

Sto se tiche odredista, ono je uslovno bitno samo za generacijski brod cija bi misija bila teraformiranje i kolonizacija neke planete na odredistu (treba na odredistu da postoji neka planeta koja je pogodna za to - a to je malo verovatno). Mada mislim da bi stanovnici jednog svemirskog habitata preferirali duplikaciju svog habitata (a ne naseljavanje neke planete), a resursa za to bi trebalo prakticno da bude svuda.

FTL je, u bilo kojoj varijanti, najverovatnije, nemoguc. NAFAL je zbog energetskih, finansijskih i prakticnih razloga 'trenutno' (tj za nerednih par vekova) neizvodiv. Ostaju male brzine, i tu imamo samo dve mogucnosti koje su prakticne: vishegeneracijski brodovi (koji bi nejverovatnije zapoceli postojanje kao svemirski habitati pa bili naknadno modifikovani za medjuzvezdano putovanje), i relativno male 'robotske' istrazhivacke sonde. Ovo poslednje je trenutno u nashem tehnickom dometu.

* 'robotske' - u znachenju prvo RI, zatim full blown AI (von Neumann sonde), i finalni kombo sa mind uploaded entitetima.

Za obadve mogucnosti od kriticne vazhnosti je nanotech, ne samo za popravke ostecenja koja se dese tokom leta (pri tome ne mislim samo na ostecenja na brodu / sondi, vec npr i na popravku radijacionih ostecenja kod posade i produzhenje njihovog life span-a kod vishegenaricijskih brodova) vec i za izvodjenje misije na mestu odredista.

Sto se tiche odredista, ono je uslovno bitno samo za generacijski brod cija bi misija bila teraformiranje i kolonizacija neke planete na odredistu (treba na odredistu da postoji neka planeta koja je pogodna za to - a to je malo verovatno). Mada mislim da bi stanovnici jednog svemirskog habitata preferirali duplikaciju svog habitata (a ne naseljavanje neke planete), a resursa za to bi trebalo prakticno da bude svuda.

Dodaj spisku i ideje iz Svemirskih spora (Džejms Bliš) - genetska modifikacija samih ljudi kako bi bili prilagođeni planeti koju naseljavaju, bez potrebe za teraformiranjem

Ultimativno, ne vidim potrebu za tim. Spacefaring podrazumeva ili pokretne svemirske habitate ili postojanje u vidu mind uploaded entiteta u sondama. Zasto be neko hteo da se downgrade-uje na earth dwelling creature ?

Ultimativno, ne vidim potrebu za tim. Spacefaring podrazumeva ili pokretne svemirske habitate ili postojanje u vidu mind uploaded entiteta u sondama. Zasto be neko hteo da se downgrade-uje na earth dwelling creature ?

Zašto bi se podrazumevao downgrade? Ako se setiš knjige ima i prepravki koje omogućiju preživljavanje ekstremno niskih temperatura, udisanje raznih gasova umesto kombinacije azot-kiseonik itd.

Jedna gradska zajednica ima shire polje dejstva i mogucnosti nego neka seoska. Zajednica koja obitava na svemirskom habitatu bi imala shire polje dejstva i mogucnosti nego bilo koja zajednica na zemlji, samim tim sto bi bili u svemiru a ne u gravitacionom bunaru kakva je bilo koja planeta. Ultimativno, zajednica mind uploadovanih entiteta ima teoretski najshire polje dejstva i mogucnosti.

Ideja prilagodjavnja ljudi uslovima okoline ima istu falinku kao i teraformiranje. Ako je bilo koja planeta iole pogodna za zhivot, na njoj verovatno vec postoji zhivot. Pitanje je samo koliko je taj zhivot razvijen. Stvar je u krajnjoj liniji u etici: zhelimo mi da unistavamo zhivot i drugde kao sto to radimo na Zemlji ?

Ergo, ako bi neki svemirski habitat ili von Neumman sonda doshli u neki drugi zvezdani sistem oni bi iskoristili okolne resurse za ogranicenu duplikaciju, ali bi planete bile off limit za bilo kakvu eksploataciju i naseljavanje. Istrazhivanje, to da, ali za to nije potrebno geneticko modifikovanje.

S druge strane, genticka modifikacija choveka na Zemlji bi imala odredjenog smisla (pre svega, uklanjanje naslednih bolesti (u sta ukljucujem i stetu koju su religije nanele genetickom sklopu choveka), produzhavanje life span-a, povecanje intelektualnih mogucnosti. Eventualno prilagodjavanje choveka na zhivot u vodi). Takodje bi imalo smisla uzdizanje drugih vrsta na Zemlji.

Poslednja izmena:
Uzdizanje drugih vrsta na Zemlji? Kao da već nije dovoljno komplikovano. Već vidim furries kombinacije...

Posle "Kraja detinjstva" nekako nisam više siguran da želim promene u tom smeru, nije loše ni ovako, lep i običan život, možda sa ratovima i sl. glupostima ali ljudski život, sa različitim ljudskim mogućnostima.

Plus ta "religijska šteta"...mislim da ima daleko većih šteta, religija je samo paravan za mnoge stvari, bolje pričati o tim stvarima i zvati ih pravim imenom. Crkva/religija kao da gube uticaj a ovo što nadolazi mislim da nam se neće svideti, bar ne svima, niti mislim da je bolje od religije, ***. imamo MTV, pink i ostali krš, to tek pravi *****e i to bez ikakvih postulata. U religiji pravičan čovek će pokušati da drži kurs, možda će biti iskorišćen na neki način, ali u ovom sadašnjem bućkurišu čovek se usmerava na glupost. Sve u svemu teško da će se steći neka veća sloboda za jedinke a da neko na vrhu nema koristi od toga.

Realno, ljudi su ovce.

Poslednja izmena:
Uzdizanje drugih vrsta na Zemlji? Kao da već nije dovoljno komplikovano.
Ljudi su ti koji stvari prave komplikovanim. Ili da budem precizniji, sistem vrednosti. Sta politichari rade ? 'Reshe' neki marginalni problem, koji bi se bez njihove 'pomoci' verovatno 10x brzhe reshio, i iza sebe ostava 10x vishe problema kojih pre njih nije ni bilo....

'Komplikovanost' ne bi trebalo da bude odrednica u tome, uostalom.

Već vidim furries kombinacije...
Jel' vidish ovo:
oh9vq.jpg
:d

Plus ta "religijska šteta"...
....
Realno, ljudi su ovce.
Rech 'religija' je tu upotrebljena u malo shirem znacenju (sistem vrednosti)....
Unazad bar 10k godina je bilo: da li se neko bori protiv nepravdi koje vladajuca elita sprovodi ? Ubij ga. Da li neko zagovara tolerantnost prema drugim ljiudima (verama, obicajima, idejama,...) ? Ubij ga. ... Tokom neka tri veka svog vrhunca zapadna Inkvizicija je pobila nekih 40-60 000 zhena pod optuzhbom da su vestice... slicno je bilo i na Istoku, samo su tamo bili 'pametni' pa obichno nisu zapisivali svoje zlochine...
Fakat je da se unazad zadnjih 30000 godina volumen ljudske lobanje stalno smanjuje.
Ljudi su napravljeni ovcama.

Da se to ispravi bice potreban ozbiljan geneticki inzenjering, ali ce do toga tesko doci u danasnjem sistemu vrednosti.

Poslednja izmena:
Ja kao redovni Doomsayer nazalosst predvidjam propast i samounistenje, ili neku Mad max varijantu, pre bilo kakvog svemirskog istrazivanja. takvi smo, naopaki i zli, pitam se samo dal sve civilizacije u svemiru prate isti tok razvoja ...

Hm, hm, dobar si:D

Ovo za političare podržavam.

Snajku u kostimu vidim odlično, ali je to i dalje snajka u kostimu (hvala bogu):D

Dosta religija u sebi sadrži obaveznu tolerantnost prema drugim religijama, bar na papiru, malo sam čitao Kuran, malo Novi zavet (stari nisam, baš je heavy). Islam bi trebalo da bude skroz ok po tom pitanju ali kao i hrišćanstvo, oteo se kontroli u nekom momentu ili bolje reći, zloupotrebljeni su. Stvari koje se čine u ime religije većinom nemaju veze sa samom religijom. Sam kuran dosta liči na novi zavet, pojavljuju se isti likovi. Naravno, nisu vernici problem, problem je u političkom vrhu na skoro svim mestima.

Neko je napravio sistem koji to sve kontroliše, religija, politika, moderna ekonomija.

Smatram da je genetski inženjering negde već u toku ali ko zna u kom smeru, sigurno ne u dobrom.

Misliš da smo bili "pametniji" pre 30k godina? Mozak se valjda razvijao pa mu toliki prostor nije trebao više. Samo je stvar usmerenja, mislim da nam je hardware u glavi solidan ali os je osakaćen.

Kako posmatraš onu silu, kosmički um ili kako god iz "Kraja detinjstva"?

Poslednja izmena:

Ne znam na koje resurse mislis u svemirskom okruzenju? Ja mislim da bi pre bila oskudica u svemu i da bi morali prilagoditi putnike prezivljavanju u nekom stanju hibernacije, davanjem odgovarajuce terapije da bi preziveli tako duga putovanja... Mozda ih buditi na smene kao u Pandorumu, uz sve poznate i nepoznate posledice ili kontraindikacije takvog nacina putovanja i istrazivanja nepoznatog:-devil-:

Poslednja izmena:
Snajku u kostimu vidim odlično, ali je to i dalje snajka u kostimu (hvala bogu)
A kad to ne bi bio kostim ? Ako nista drugo ima sportova u kojima je bitan balans i odrzavanje ravnotezhe gde bi 'prirodan' rep dobro doshao... ,)

Islam bi trebalo da bude skroz ok po tom pitanju ali kao i hrišćanstvo, oteo se kontroli u nekom momentu ili bolje reći, zloupotrebljeni su.
Onog trenutka kada su razna verovanja organizovana u religiju (prve velike zajednice pre oko 12k godina) iste su bile i zloupotrebljene kao sredstvo kontrole i i odrzhavanje status quo-a. Islam i hriscanstvo su samo poslednje u nizu, a kao religije sa najbrojnijim 'clanstvom' imaju najveci impakt na zbivanja na globalnom planu.

* PS: trebalo bi da procitash izvorni materijal, sumerske tekstove i indijske Upanishads. Tada bi ti neke stvari iz Qur'an-a i Biblije postale mnogo jasnije... :trust:

Naravno, nisu vernici problem, problem je u političkom vrhu na skoro svim mestima.
Ako vernici aminuju sve sto politcki vrhovi urade, onda su i oni deo problema.

Misliš da smo bili "pametniji" pre 30k godina? Mozak se valjda razvijao pa mu toliki prostor nije trebao više.
Izgubili smo dosta 'procesne snage' koja je isla na analizu i interpretaciju onoga sto vidimo, cujemo i osecamo chulom mirisa [posledica zhivljenja u velikim zajednicama]. Dodatno su se razvile jezicke sposobnosti. Ima vishe ljudi koji su sposobni da slazhu a da ne trepnu i da budu licemerni i podozrivi prema drugima [doprinos religija].

mislim da nam je hardware u glavi solidan ali os je osakaćen.
Hardware i OS u bioloshkim sistemima su u velikoj meri jedno.

Kako posmatraš onu silu, kosmički um ili kako god iz "Kraja detinjstva"?
Davno sam poslednji put chitao Childhood's End, ali koliko se secam, Clarke je opisao 'kosmicki um' kao rezultat stapanja umnih potencijala individua starih civilizacija uz pomoc telepatije. Problem s tim je da ignorishe fizicke realnosti sveta, pre svega veoma ogranicenu brzinu svetlosti. Izuzev ako ne postoji nesto sto mozhe da prenosi informacije brzhe od brzine svetlosti, a to je, kako stvari stoje, malo verovatno. Ergo, 'kosmicki um' je malo verovatan.

S druge strane, postojanje planetarne svesti u raznim vidovima je mislim veoma moguce i verovatno. (Chak i mi putem tehnologije idemo u smeru stvaranja planetarne svesti (tj hive mind-a). [Ako se prihvati mogucnost da je Gaia nekad postojala i da je bila osnova za verovanja o postojanju bozhanstava, tada bi se za organizovane religije i njihovo stavljanje choveka u srediste stvari i njegovo odvajanje od prirode, sto je ultimativno dovelo do danasnje tacke kada godisnje izumre imedju 10000 i 40000 vrsta, moglo reci da je pravi neprijatelj Bogova...]

Poslednja izmena:
Ne znam na koje resurse mislis u svemirskom okruzenju?
C'mon. U asteroidnom pojasu, u Kuiper belt-u i Oort cloud-u ima dovoljno materijala za gradnju Dyson-ove sfere oko Sunca. Verovatno je slicna situacije oko vecine zvezda. Plus, vidljivih zveda ima tri puta manje od crvenih i braon patuljaka. Koiko ima objekata planetarne velicine i manjih, stvar je otvorene spekulacije. Ako nicheg drugog, ima vodonika kojga je moguce skupljati putem EM polja za gorivo.

Ja mislim da bi pre bila oskudica u svemu i da bi morali prilagoditi putnike prezivljavanju u nekom stanju hibernacije, davanjem odgovarajuce terapije da bi preziveli tako duga putovanja... Mozda ih buditi na smene kao u Pandorumu, uz sve poznate i nepoznate posledice ili kontraindikacije takvog nacina putovanja i istrazivanja nepoznatog:-devil-:
Hibernacija ne bi funkcionisala bez nanotecha, koji bi popravljao radijaciona ostecenja. Ako imash nanotech sposoban da radi na tom nivou, imash i nanotech sposoban za drasticno produzhavanje life span-a i za mind upload.

C'mon. U asteroidnom pojasu, u Kuiper belt-u i Oort cloud-u ima dovoljno materijala za gradnju Dyson-ove sfere oko Sunca. Verovatno je slicna situacije oko vecine zvezda. Plus, vidljivih zveda ima tri puta manje od crvenih i braon patuljaka. Koiko ima objekata planetarne velicine i manjih, stvar je otvorene spekulacije. Ako nicheg drugog, ima vodonika kojga je moguce skupljati putem EM polja za gorivo.

.

...ako smo resili resurse onda ostaje jos da resimo socijalni zivot u tim space-habitatima... da ne bi sve puklo zbog neke svadje klanova ili sekti, zavisti, paranoje ili neke trece ljudske bolestine. Koliko dusa bi brojali habitati? par miliona?

Hibernacija ne bi funkcionisala bez nanotecha, koji bi popravljao radijaciona ostecenja. Ako imash nanotech sposoban da radi na tom nivou, imash i nanotech sposoban za drasticno produzhavanje life span-a i za mind upload.
...ne verujem da bi habitati dugo opstali ako bi samo koristili mind-upload ili produzavanje zivotnog veka nano tehnologijom. Za duzi opstanak vrste, pogotovo u novim okruzenjima, mislim da je ipak potreban ciklus evolucije kroz stalne promene generacija i selekciju jedinki.

Poslednja izmena:
...ako smo resili resurse onda ostaje jos da resimo socijalni zivot u tim space-habitatima... da ne bi sve puklo zbog neke svadje klanova ili sekti, zavisti, paranoje ili neke trece ljudske bolestine. Koliko dusa bi brojali habitati? par miliona?
Zavisi o kom tacno Tech level-u prichamo, da li je habitat u lokalu ili predvidjen za medjuzvezdani let, kolike su rezerve, itd... Za low tech level na kome se mi danas nalazimo, gde bi josh uvek bilo sukcesija starih narastaja novim koji bi se 'pravili' pretezno prirodnim putem, minimalan broj ljudi potreban za odrzhanje geneticke raznovrsnosti je verovatno tu negde oko hiljadu ljudi. Za high tech level sa full blown nanotech-om, pojedini ljudi bi zhiveli hiljadama godina, a po smrti bi mogli da biraju da li zhele da nastave postojanje kao mind uploaded entiteti, ili bi zheleli full body reconstruction i mind transfer u novo telo. Stvaranje novih entiteta (bilo bioloshkih bilo virtuelnih) bi tu bila relativno retka pojava. To su dva razlicita okruzenja i scenarija, ali bi i jedan i drugi morali bar u nacelu da imaju neku formu psihoinzhenjeringa za uskladjivanje svih u funkcionalnu zajednicu.

...ne verujem da bi habitati dugo opstali ako bi se samo koristili mind-upload ili produzavanje zivotnog veka nano tehnologijom. Za duzi opstanak vrste, pogotovo u novim okruzenjma, mislim da je ipak potreban ciklus evolucije kroz stalne promene i selekcije u generacijama.
Poenta mind uploada nije da ostanes nepromenjen, vec upravo u tome sto mozhes vrlo lako da se menjash, ne samo s aspekta sume znanja koje posedujesh, vec i sa aspekta kako nove stvari procesirash u svom umu, i kako reagujesh na njih...

Poslednja izmena:
Ali opet verujem da bi bilo potrebe i za fizickim prilagodjavanjem i menjanjem... zaboravljas onu narodnu: 'U zdravom telu zdrrravo duh' :p

U Serpieriovom Morbus Gravis radnja se odvija na takvom slicnom habitatu, ali vec u fazi raspadanja... vlast drzi bolesna sekta koja je sve zivo zabranila, ima i mind-uploada, mind-kontrole, hara i epidemija neke mutantske zaraze, a vakcine su najvrednija roba.... preporuka ako je neko propustio.

Poslednja izmena:
sta je Morbus Gravis?

strip?

pitam jer mi je to "Morbus Gravis" jako poznato!

google vraca Druunu... (koju sam citao kao klinac... :bottle:)

i samo malo da se ukljucim: sta je to "mind upload" ??

vidim da ga koristite kao "dobar dan"... :D

Ja planiram da se Ascend-ujem kao Ancienti is SG pre nego sto umrem, cisto da znate.

kovac - mind upload - transefr svesti i uma iz jednog u drugi objekat.

Poslednja izmena:
i samo malo da se ukljucim: sta je to "mind upload" ??

vidim da ga koristite kao "dobar dan"... :D

Ono USB u uvo i muvnes software iz lobanje na neki hard (a hard u nekom mech-u :D ), sad da li moze i kopi ili striktno mora muv nisam siguran zbog onih rasprava da se sustina koja cini osobu ne moze kirati (dusa ?) ...

sta je Morbus Gravis?

strip?

pitam jer mi je to "Morbus Gravis" jako poznato!

google vraca Druunu... (koju sam citao kao klinac... :bottle:)

to je to... prve dve knjige su Morbus Gravis i Druna, posle idu: Creatura, Carnivora, Mandragora, Aphrodisia, The Forgotten Planet, i Clone iz 2003

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno