Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Da danas nalete alieni, verovatno bi nas odma izbrisali sa galaktickih mapa
Ma jok. Ovde su vec jako dugo u posmatrackoj misiji. Posle prvih hiljadu godina istrazhivanja i popisa zhivuljki na Zemlji stvari su dodushe postale malo dosadne. Sve do nedavno.
Sada prate holivudske sf filmove i valjaju se po patosu svojih svemirskih brodova od smeha... :trust::d

Poslednja izmena:
Ma TV je ok imao sam RTS HD pre nekih mesec dana samo nisam obracao paznju.Al PTT KDS nema tehniku da to vise prenosi, pa ce to biti u naredne tri god dok to "srede",tako mi rece operater. Prave budale..

Pre mesec dana si imao RTS HD jer je tada signal bio prenošen u DVB-T tehnologiji, koju tvoj tv prijemnik podržava. Pošto je test period DVB-T završen, od pre nekoliko dana se pristupilo testiranju i postavljanju opreme za DVB-T2 tehnologiju koja će se koristiti na dalje. Samim tim DVB-T signal više nije operativan.

Pre 2 (možda i više) godina se znalo da će DVB-T2 biti signal/tehnologija koja će se kod nas koristiti nakon završetka testiranja DVB-T, ali uvoznici nisu uvozili tv prijemnike sa istim. U principu, kad krene digitalizacija i onaj ko nema kablovsku, moraće da kupi dekoder (za DVB-T2).

Ako si hvatao RTS HD preko kablovske onda te ovo gore baš i ne zanima. Tako da su ti RTS HD ti iz PTT-a omogućili da gledaš i čim se prešlo na novu tehnologiju, oni su ''zaboli'' ili šta već. :)

Neka muljačina ili ko zna šta vec oko tih tv prijemnika, pa ako te zanima više pogledaj teme ''RTS HD'' i ''DVB-T2'' na ovom forumu.

Poslednja izmena:
Ma jok. Ovde su vec jako dugo u posmatrackoj misiji. Posle prvih hiljadu godina istrazhivanja i popisa zhivuljki na Zemlji stvari su dodushe postale malo dosadne. Sve do nedavno.
Sada prate holivudske sf filmove i valjaju se po patosu svojih svemirskih brodova od smeha... :trust::d

...vise bi im se isplatilo da na mestu Zemlje naprave neki medjugalakticki autoput ili deponiju, nego da se zanose posmatranjem *****a, koji ne znaju nista drugo nego da se na kraju samouniste, ubedjeni kako je to jedino pravo resenje. Kako smo krenuli Zemlja uskoro nece biti plodno tlo ni za jednocelijske amebe, tako da Space Jockeyi danas da nalete ne bi ni gubili vreme ovde... sada je vec kasno.:-devil-:

Poslednja izmena:
@marko_ns Sledece je Pre-teaser za teaser trailera za trailer

A ne, kad bi nas obrisali, za par stotina godina bi sve bilo fino:D
A na konto panike od aliena, da vas podsetim koja je panika bila 11. septembra ili kad je nestalo struje pre par godina u americi:)
Ja mislim da bi bilo veoma zabavno neko vreme:)

^... ako bas volis paniku i ostalo sto ide s tim, pogledaj film The Mist. Nisu vanzemaljci nego se nesto mnogo gore.

Poslednja izmena:
^^

Panike mozhe da bude jedino ako nam alieni ostave dovoljno vremena za nju, tj ako 'chiscenje' Zemlje sprovode natenane. A to je za nekoliko redova manje verovatno od mogucnosti da uopste osvajaju Zemlju zbog bilo chega. Ako zalutaju u 'nash kraj' i trebaju im resursi, ima svega sto im treba 10^n puta vishe u nashem svemirskom okruzenju, i to lakshe dostupno. Ako bi hteli i resurse na Zemlji, dovoljno bi bilo da 'prefarbaju' par velikih asteroida u crno i upute ih prema Zemlji. Tako da je uopste ideja invazije od strane vanzemaljaca samo holivudski blahblah.

Jedini scenario koji mi izgleda unekoliko verovatan a u kome vidim da mozhe da dodje do neke panike je ako se pojave Clarke-ovi :-devil-: i krenu sa otvorenim pokushajima da uspostave kontakt. :trust:

Poslednja izmena:
Otkud znam, možda je tamo negde nekom dosadno, kao kad mi igramo neku strategiju pa mrcvarimo protivnika i uživamo u tome:) Možda želi da vidi kako će neprijatelj reagovati, kakvu će strategiju smisliti?

Ja verujem u Aliena, ne bi me on razočarao:) A ti Klarkovi? Šta je to?

Ovo sa farbanjem asteroida je ekstra ideja, ali zar neko ne posmatra i neki drugi opseg sem vidljivog, radarski, IC, UV ili već nešto?

Poslednja izmena:
A ti Klarkovi? Šta je to?
C'mon. Overlords - sta drugo ?
24y4nep.jpg
2el9rpe.jpg

Ovo sa farbanjem asteroida je ekstra ideja, ali zar neko ne posmatra i neki drugi opseg sem vidljivog, radarski, IC, UV ili već nešto?
IR opseg - WISE misija i slicne. Ali ako bi asteroid bio na direktnom kursu prema Zemlji i kretao se brzo male su shanse da bude uocen na vreme. Ako bi mu bio smanjen albedo i IR footprint josh manje.

Mislim da gresite na elementarnom nivou u vezi sa napadom aliena.
Prvo, takve smisalice poput farbanja ili poturanja bilo kakve kamuflaze moze da zamisli ne neka napredna vec neka slica nama civilizacija jer takve ideje su realno projekcija podosta procitanih SF-ova a ne nesto rezonski potkovano. Ako je vec tako kako je onda aliena nikada nece biti blizu nas da bi nam poturili tako besmislene napade jer nisu toliko razvijeni da bi uopste dosli kao i mi sami da bi otisli bilo gde dalje od Marsa...
Ukoliko su ipak daleko napredniji od nas, toliko da se ipak pojave kod nas u Suncevom sistemu ili na Zemlji, zar mislite da bi se bavili farbanjem asteroida ili bilo kakvoim kamuflazom ako im je ideja da nas uniste. Zasto bi se uopste bavili time tako napredni. To bi verovatnije izgledalo kao ciscenje putem vode ili vazduha sto je daleko logicniji izbor nego spucavanje asteroida isaranog grafitima... Jos vise nema logike da bi hteli da nas uniste jer ako su tako napredni da se uopste pojave ovde sigurno nisu dosli jer im treba vode ili 'leba, a mi im smetamo, pa su resili da nam smeste. Verujem da bi taj kontakt, ako bi dosli, bio izbegnut sa njihove strane jer ne postoji ni jedan logican razlog za komunikaciju sa nama koji bih mogao da smislim ali drzim da ima necega i van mog poimanja pa ko zna. Daleko logicniji izbor je posmatranje i eventualno proucavanje ako im je nesto nepoznato u vezi sa nama nego bilo kakvo unistenje, kontakti, dogovori i sl. tome a tek ne transfer tehnologije i slicne gluposti koje dobro izgledaju i volim da gledam ili citam u SF-u ali u logickoj analizi zasnovanoj na ponasanju naprednijeg prema primitivnijem, tesko.

Poslednja izmena:
Ja isto delim misljenje da bi svaka napredna vanzemaljska civilizacija ako naleti na drugu civilizaciju odma isla u totalno unistenje, jer je to jedini siguran nacin za samo-odrzavanje i opstanak.
Naravno to ako govorimo o tako naprednim civilizacijama koje su uspele da zatvore taj krug, bez potrebe za resursima ili drugim znanjima...

Napredna i unistenje ne ide jedno uz drugo. Da se bave unistenjem ne bi bili napredni.
Svaka napredna civilzacija mora biti stvaralacka, produktivna, koegzistirajuca da bi uopste mogla da napreduje i izdrzi test vremena. U kratkom roku mozes sopstvenu ekspanziju bazirati na unistenju konkurenata ali taj koncept pre ili kasnije nestaje jer nestankom resursa nestaje i takva civilizacija jer nije naucila da koegzistira i kada nestane goriva raspada se. Nema odrzivog razvoja vec razvoja na bazi potrosnje koji traje dok ima sta da se trosi a onda :zgran:

^^Pa ako su oni toliko napredni zasto bi nas unistavali kada im verovatno apsolutno nikakvu pretnju ne be predstavljali? Poenta price o "zivotu" van Zemlje, njegovom obliku, njegovim motivima i pokretackim silama te taj da ih mi posmatramo iz nase psihologije, tj. naseg trenutnog stanja svesti i razumevanja.

^
Upravo to, zato i price o unistenju i slicno tome jer posmatramo aliene iz ugla sopstvenog primitivizma, ali kada malo upotrebis cistu logiku bice verovatnije ako dodju da mi o tome nista necemo znati...

Poslednja izmena:
^^Pa ako su oni toliko napredni zasto bi nas unistavali kada im verovatno apsolutno nikakvu pretnju ne be predstavljali? Poenta price o "zivotu" van Zemlje, njegovom obliku, njegovim motivima i pokretackim silama te taj da ih mi posmatramo iz nase psihologije, tj. naseg trenutnog stanja svesti i razumevanja.

Ne moramo biti mi.... Po meni oko nas ni ne treba da se cimaju, mi smo samoubilacka vrsta i nismo nikakva pretnja kao sto si napisao. Ali u kontaktu neke dve napredne civilizacije, ona jaca bi verovatno odma unistila slabiju ili da ceka slabiju da dodje do tog nivoa i unisti njih...

... po nekim razmisljanjima jedino "nize" vrste ne primecuju pretnju na vreme i pokazuju radoznalost...

Poslednja izmena:
Ne moramo biti mi.... Po meni oko nas ni ne treba da se cimaju, mi smo samoubilacka vrsta i nismo nikakva pretnja kao sto si napisao. Ali u kontaktu neke dve napredne civilizacije, ona jaca bi verovatno odma unistila slabiju ili da ceka slabiju da dodje do tog nivoa i unisti njih...

a zasto polazis od ideje unistenja, zato jer ljudi tako rezonuju...mozda u kontaktu dve napredne civiliyacije nastane hibridna koegzistirajuca civilizacija...ako si napredan toliko onda nema nacionalizma rasizma i ideje o velicini sopstvene rase i slicno tome...toga nema u takvim glavama a sukob je verovatno poslednja opcija...ako glava uopste postoji na tom stupnju :d

Kakva vrsta treba da bude da bi osvojila tolike razdaljine i imala takvu tehnologiju da putuje medju galaksijama i opstaje? Sigurno nije balavi alien sa kopljem koji bljuje vatru i slicno tome sto je plod klaustrofobije malog ljudskog mozga i strahova koje covek ima...Da bi napravio takvu tehnologiju mora prvo da napravis aliene sposobne za tako nesto a to podrazumeva: odsustvo sukoba, hiljadugodisnji mir i prosperitet, zadovoljstvo i sve sto ide uz tako visok nivo...ratovi, sukobi, strahovi od bliznjeg i daljnjeg, i slicna stanja nemaju mesta u takvoj civilizaciji...dakle alien mora da ima i psihofizicki preduslov da bi bio toliko napredan sto nas dovodi do odgovora sta bi radili kada bi naleteli na nas...nista...malo proucavali i produzili dalje ili ako ima bas nesto treba uradili bi to bez narusavanja naseg opstanka i bezbednosti...

Poslednja izmena:

... po nekim razmisljanjima jedino "nize" vrste ne primecuju pretnju na vreme i pokazuju radoznalost...

To je tvoje perspektiva ili ti tvoje vidjenje svesnosti o zivotu oko sebe. Ne kazem ja da oni ne moraju biti slicni nama i isto tako da se unistavaju i ratuju na slicnim principima, vec kazem da je "zivot" moguc i na nekom nama nerazumljivom nivou. Neko razmisljanje, inteligencija, ne znam ni kako da ga nazovem, mozda bolje svest, koja ima svoje principe i shvatanja koja su nama nepojmljiva za ovo nase drustvo i njene tekovine.

Poslednja izmena:
a zasto polazis od ideje unistenja, zato jer ljudi tako rezonuju...mozda u kontaktu dve napredne civiliyacije nastane hibridna koegzistirajuca civilizacija...ako si napredan toliko onda nema nacionalizma rasizma i ideje o velicini sopstvene rase i slicno tome...toga nema u takvim glavama a sukob je verovatno poslednja opcija...ako glava uopste postoji na tom stupnju :d

Ljudi jos uvek ne rezonuju tako, a verovatno nikada ni nece. Nama su jos uvek prioritet resursi, porobljavanje, kolonizacija, ekploatacija, religija, politika, manipulacija...

To je tvoje perspektiva ili ti vidjenje tvoje svesnosti o zivotu oko sebe. Ne kazem ja da oni ne moraju biti slicni nama i isto tako da se unistavaju i ratuju na slicnim principima, vec kazem da je "zivot" moguc i na nekom nama nerazumljivom nivou. Neko razmiljanje, inteligencija, ne znam ni kako da ga nazovem, mozda bolje svest, koja ima svoje principe i shvatanja koja su nama nepojmljiva za ovo nase drustvo i njene tekovine.
...pa nije to samo moje vidjenje. To sam prvi put cuo ili procitao u nekoj Klarkovoj diskusiji. Postoje mnoga razmisljanja, neka prihvatam, neka delomicno, a neka ne...

Poslednja izmena:

Kakva vrsta treba da bude da bi osvojila tolike razdaljine i imala takvu tehnologiju da putuje medju galaksijama i opstaje? Sigurno nije balavi alien sa kopljem koji bljuje vatru i slicno tome sto je plod klaustrofobije malog ljudskog mozga i strahova koje covek ima...Da bi napravio takvu tehnologiju mora prvo da napravis aliene sposobne za tako nesto a to podrazumeva: odsustvo sukoba, hiljadugodisnji mir i prosperitet, zadovoljstvo i sve sto ide uz tako visok nivo...ratovi, sukobi, strahovi od bliznjeg i daljnjeg, i slicna stanja nemaju mesta u takvoj civilizaciji...dakle alien mora da ima i psihofizicki preduslov da bi bio toliko napredan sto nas dovodi do odgovora sta bi radili kada bi naleteli na nas...nista...malo proucavali i produzili dalje ili ako ima bas nesto treba uradili bi to bez narusavanja naseg opstanka i bezbednosti...

Mislim da to nije obavezno, vrlo pozeljno da, ali ne obavezno, meni su civilizacije kao Klingonska i Romulanska sasvim realne, sistem kasta u kom se svako brine za svoj deo i postoji i razvoj tehnologija ali i rat za resurse...
Nego, vecina vas pise AKO bi vanzemaljci dosli, zar ne misli niko da su vec bili ovde? Mozda malo tripujem pod utiskom Ancient Alien serijala ali meni neke stvari iz istog deluju tacne, pogotovo kad vidite neke gravure ocigledno neljudskih figura sa ocigledno nekakvim letelicama, ili neke civilizacije koje su jos u kamenom dobu ali imaju ceremonije molitvi bogovima u kojima nose "odela bogova" od trske i kojecega koja su pljunuti skafander!!

Postoji druga mogucnost koju niko ne razmatra, da to uopste nisu bili vanzemaljci (jer izgledaju isto kao mi u vecini slucajeva, a mozda tu dolazi ono "bog stvori po svom liku"...) a to je da su te napredne tehnologije bile ustvari napredne zemaljske civilizacije, meni licno nije logicno da je jedno ostrvce (Santorini bese) od par kvadratnih kilometara bilo steciste Atlantide jer ipak neki staroegipatski i grcki izvori govore o planinama i dolinama i naseljIMA, mnozina, ne samo grad Atlantida, o Lemuriji se jos manje zna sem da su bili protivnici Atlantidjana u stilu USA vs USSR!
Mozda deluje nelogicno da je neko bio na tom civilizacijskom razvoju dok su ostali oko njega bili na nivou paleolita i neolita (prve kuce i prva stalna naselja, orudje od metala itd...), ali kako onda objasniti veoma napredna znanja nekih civilizacija i veoma slicne gradjevine civilizacija koje deli okean (neko rece piramida je piramida pa se moze samo sminkati drugacije, ali nije bas tako) a jos manje je objasnjivo to da SVI isto tvrde da im je dosao nekakav BELI bog Kukulkan i njemu slicni i doneo to znanje odnekud sa istoka, ili u slucaju Azijskih civilizacija sa zapada?

Ko nece o tome, da li je pored toga spreman da kaze koju o filmu Skyline, poceo sam gledanje pre vise od mesec dana, odbi me losa gluma i malo akcije na pocetku pa sam prekinuo, juce odgledah ceo, i bas me cudi onako slaba ocena na imdb, film je prilicno solidan uprskos slaboj glumackoj ekipi i nekim ovecim rupama u scenariju i zapletu, a posebno sa budzetom od 10 milja US$ od cega je na snimanje otislo citavih $500 000...
Kraj je posebno dobar posto se ove godine ocekuje nastavak, bas me zanima kako ce ga nastaviti, hoce li biti jos onakvih situacija kao na kraju sa ostalim otetim, sta mislite da ce biti do kraja filma, negde sam nacuo da se ocekuje cak 4 dela pa mozda bude opet onakav nedovrsen kraj?

Mislim da gresite na elementarnom nivou u vezi sa napadom aliena.
Prvo, takve smisalice poput farbanja ili poturanja bilo kakve kamuflaze moze da zamisli ne neka napredna vec neka slica nama civilizacija jer takve ideje su realno projekcija podosta procitanih SF-ova a ne nesto rezonski potkovano. Ako je vec tako kako je onda aliena nikada nece biti blizu nas da bi nam poturili tako besmislene napade jer nisu toliko razvijeni da bi uopste dosli kao i mi sami da bi otisli bilo gde dalje od Marsa...
Ukoliko su ipak daleko napredniji od nas, toliko da se ipak pojave kod nas u Suncevom sistemu ili na Zemlji, zar mislite da bi se bavili farbanjem asteroida ili bilo kakvoim kamuflazom ako im je ideja da nas uniste. Zasto bi se uopste bavili time tako napredni.
Ako bi se desilo da imamo u relativnom susedstvu neku ultra ksenofobicnu i paranoicnu civilizaciju, razlog za napad bi mogao biti ne potera za resursima vec zelja da se 'dvorishte' drzhi 'cistim'. Mozhda smo mi josh uvek veoma primitivni, ali s obzirom na nashe emitovanje raznih radio talasa postoji mogucnost da skrenemo na nas paznju neke druge razvijene civilizacije, a to bi moglo biti ono sto pomenuta ksenofobicna i paranoicna civilizacija zeli po svaku cenu izbeci. Ergo, asteroidi, ili velike komete. Poenta je u tome sto koriscenje takvih 'prirodnih' nacina za eliminisanje primitvnih civilizacija ne bi ostavilo trag da se ovde nesto neprirodno desilo, za slucaj pomenute posete neke napredne civilizacije.

Mada mislim da je verovatnoca za tako nesto relativno mala. Smatram da zaista napredne civilizacije ili nisu zainteresovane za primitivce poput nas, ili da su vec ovde u maksimalno neprimetnoj posmatrackoj misiji sa von Neumann-ovim sondama, koje potencijalno mogu da predju u full berserker mod (za krajnji slucaj da se ispostavi da je posmatrana primitvna civilizacija na putu da postane problem za razvijene civilizacije)

[Naravno, uvek postoji mogucnost postojanja The Foe koji svakih nekoliko desetina miliona godina izlaze iz Kugelblitz-a i unistavaju svaku razvijenu civilzaciju kako bi iskljucili mogucnost da im neko omete planove za preuredjenje Univerzuma].

Postoji druga mogucnost koju niko ne razmatra, da to uopste nisu bili vanzemaljci (jer izgledaju isto kao mi u vecini slucajeva, a mozda tu dolazi ono "bog stvori po svom liku"...) a to je da su te napredne tehnologije bile ustvari napredne zemaljske civilizacije, meni licno nije logicno da je jedno ostrvce (Santorini bese) od par kvadratnih kilometara bilo steciste Atlantide jer ipak neki staroegipatski i grcki izvori govore o planinama i dolinama i naseljIMA, mnozina, ne samo grad Atlantida, o Lemuriji se jos manje zna sem da su bili protivnici Atlantidjana u stilu USA vs USSR!
Atlantida, Lemurija i slicne stvari su najvecim delom new age boolshit. Atlantida, specificno, je new age boolshit, napakovano na old age boolshit. Jedna je stvar blahblah raznih individua sa prikrivenim namerama, sasvim druga ono za sta postoje materijalni dokazi i oprezna naucna interpretacija istih. Zrnce istine (verovatno) postoji, ali je ono miniskulno u odnosu na kolicinu izmisljenih stvari oko tog zrnca istine.

Mozda deluje nelogicno da je neko bio na tom civilizacijskom razvoju dok su ostali oko njega bili na nivou paleolita i neolita (prve kuce i prva stalna naselja, orudje od metala itd...), ali kako onda objasniti veoma napredna znanja nekih civilizacija i veoma slicne gradjevine civilizacija koje deli okean (neko rece piramida je piramida pa se moze samo sminkati drugacije, ali nije bas tako) a jos manje je objasnjivo to da SVI isto tvrde da im je dosao nekakav BELI bog Kukulkan i njemu slicni i doneo to znanje odnekud sa istoka, ili u slucaju Azijskih civilizacija sa zapada?
Ne vidim sta tu ima nelogicno. Pogledaj nivo na kome je danas zapadna civilizacija, i nivo na kome su plemena u Amazonu i nekim drugim tesko dostupnim podrucjima. Ekstrapoliraj to unazad na situaciju kad je najrazvijenija civilizacija na Zemlji bila npr staroegipatska...

Istorija je prepuna tragova civilizacija koje su se pojavile, trajale neko vreme i zatim nestale (uglavnom kao posledica neke prirodne katastrofe). S druge strane, homo sapiens sapiens je od svoje pojave stalno u pokretu, u potrazi za nechim boljem... tako da se cesto deshavolo da neko podrucje bude naseljavano u vishe naleta, i cesto se deshavalo da 'domoroci' budu 'pokoreni' od strane 'doshljaka' koji imaju superiornija znanja...

vicrnr.png

Glede rasprave, pade mi na pamet SF thought, vezano za komunikaciju i razmenu informacija, ne mogu se lepo izraziti ali razumecete poentu..

Za nas je danas koriscenje optickih kablova vrhunac tehnologije jer se koristi svetlost za razmenu informacija, koja je opet, pojam brzine. E sad, Kao sto je dialup, koji se jos uvek koristi, u odnosu na optiku smejurija, verujem da bi se slicna analogija mogla primeniti i na neku naprednu civilizaciju, razmena informacija svetloscu ali na mnogo visem nivou.
Takav medium bi opet mogao da predstavlja neku sporiju metodu, kao sto danas postoji npr. od ICa, Bt, do WiFi i nadalje, jer, ipak je velika razdaljina medju sunčevim sistema ali ipak medju guscim galaksijama bi mogla biti u upotrebi. Znaci, zasto npr. tamo neko ne bi koristio svetlost, a sunce kao sto se danas koristi AP ili ruter ili kao buster signala (kao sto se koristi trafo kod struje) kao jedan od nacina razmene informacija. Mislim optika kao fizicki predmet je sigurno zastareo, a drugo ne mozes razvlaciti kablove kroz svemir :)
Umesto trenutnog nacina potrage za naprednijim, zar nije bolje razvijati softver ili uredjaj koji bi mogao da analizira svetlost i tako pokusa da otkrije moguću razmenu informacija. Bolji je nacin, sigurno, jer svetlost moze da putuje i traje vise od milijardu godina. Tamo neko sigurno ne koristi 1 i 0 ali slican nacin sigurno postoji, samo pretpostavljam da za početak razvoja tako nečeg treba znati sva svojstva svetlosti :)

Drugo, da li bi taj neko slao koncentrisan zrak ili bi zracio naokolo kao WiFi :)

Ideja mozda suluda, ali verujem moguca :)

Poslednja izmena:
Ne bi jer svetlost putuje sporo za svemirske prilike, kad cujes da je neka zvezda od nas daleko 50 svetlosnih godina to upravo znaci da toliko treba svetlosti da dodje, ili ode, znaci u jednom smeru, zamisli tu komunikaciju izmedju dveju bliskih civilizacija koje su iza coska jedna od druge a treba im VEK da razmene po jedno "pismo"!!
To je smesno i za male galaksije kao sto je nasa (100 000 svetlosnih godina od kraja do kraja), a vecim galaksijama se smatraju one koje su od nase vece 20-ak puta, gigantima onim po 50-60 puta vecim, tek tu galakticka komunikacija izmedju, ne tako bliskih, civilizacija iste galaksije ne bi bila moguca svetlosnim putem!
Mislim da je u serijama Star Trek i slicnim odlicno osmisljena komunikacija "subspace" putem, u sustini kao sto je i Warp pogon, izviju sam svemir od jedne tacke do druge i, shodno jacini motora koji to radi, mogu preci svetlosne godine za svega nekoliko minuta, eventualno sati! Tako da komunikacija tim putem deluje realno, ostvariva je i na medjugalaktickom nivou ako postoji dovoljno energije za tako nesto, samo je stvar u tome sto treba naici na toliko naprednu civilizaciju da to razume i odgovori istim putem, mozda nas zovu iz Alfa Kentauri vec decenijama a mi ne znamo!

Čudno da nisi, ovo je jedna od boljih tema, ja samo ovde i dolazim u zadnje vreme:)
Nego šta je sa igoritzom, on je ovo pokrenuo, gde je nestao?

^ Alex je podigao pojam "trailera" na jedan sasvim drugi nivo :D :D

Ahahaha:D Sto jednostavno ne kaze da se nalozio na trejler lol

^^^

Obezbedio ranu verziju scenarija... :d a ostalo je std :wall:...

ne verujem da ce film biti o toj vec prozvakanoj chariots of the gods temi, ipak ocekujem nesto originalnije.

Nazad
Vrh Dno