dok god nauka ima genijalne naucnike poput hokinga ja se ne brinem ... :S:
radi se o tome da ovakve stvari ne bi trebalo da se chachkaju, da se ja pitam.
sada je jako popularna teorija multiverzuma - kad vec nauka ne moze da objasni sto smo ovako fino podeseni, da zivimo kako zivimo u ovom delu svemira, u ovom svemiru, ubacuju se teorije multiverzuma - izbegavanje donoshenja "out of the box" zakljucaka, da se ja pitam.
elem, ajd da se zadrzimo tog dela nauke - multiverzum postoji u teoriji u vise oblika:
1. konfiguracija vakuum-a po M teoriji (koja je teorija na staklenim nogama). govorimo o tome da ne postoji samo 4 dimenzije koje mi primecujemo - vreme plus tri. postoji ih zapravo 11. aj da objasnim:
kad uzmes da gledas Kanap, iz daljine - on ti deluje kao lajna - 1D objekat. ima samo duzinu/sirinu. kad pridjes malo blize, obratis paznju na debljinu, te ti sada deluje kao 2d objekat, kao traka. tek kad se zabuljish u kanap, primetis da je postojan u 3D konfiguraciji, te ima shirinu, visinu i debljinu.
e, caka je u tome sto su naucnici zakljucili da postoji 11 dimenzija prostora, koje ne primecujemo, jer su suvise male za primetiti.
da ne komplikujemo ovako glasi teorija - preklapanjem "membrana" svake od tih dimenzija, dobijamo jednu konfigurisanu. ostaje na filozofiji da zakljuci da li je nasha konfiguracija prostora JEDINA od preko 10^500 varijacija, ili se sve komplet preprlicu stvarajuci broj dimenzija sa 1 pa petsto nula posle njega.
zanimljivo je da je zakljuceno da objekti iz drugih konfigurisanih univerzuma mogu da sudeluju jedne sa drugima, preko - Gravitacije. sila koja nije ogranicena pojedinacnom membranom.
2. Kvantni multiverzum - za razliku od standardnog verovanja da vreme ima samo jedan jedini tok, i da se sve desilo onako kako jeste, i nikako drugacije, pocev od Shrodingera, i njegove machke, postoji naucno verovanje da je svaki dogadjaj koji u osnovi ima jedan jedini kvant - razdvaja realnost na dva - jedini nacin da se objasne golemi kvantni paradoksi koji postoje.
serija Fringe, ako je neko prati, igra na kartu Kvantnog univerzuma, stim sto su od zilijardu multiverzuma u igri samo dva - koja su na neki nacin povezana.
3. Multiverzumi sa razlicitim fizichkim konstantama - omiljena teorija ateista. u pitanju je tvrdnja da je nash univerzum samo iteracija jednog od X univerzuma, gde svaki od njih ima razlicite fizicke vrednosti, tacnije - fundamentalne sile (jaka, slaba, gravitaciona, elektricna). kad je vec nelogicno da je ovaj svet po svemu savrshen da bi izrodio covecanstvo - ajd' da ubacimo u teoriju da ih ima josh zilion, svi razliciti, a mi smo slucajnost. nauka je ponekad toliko drska ...
4. Jedan u drugome - jos jedan pokusaj da se zaobidje pitanje prvobitnog uzroka (a da ne zvuci retardirano kao Hokingov odgovor) - univerzum nastaje tako sto se u vec postojecem, u crnoj rupi, ili u atomu, ili gde je vec sve naucnicima palo napamet - desi "nesto" (a pod tim nesto se uglavnom svi vataju za kvantne fluktuacije, ili paradoksalne nauchne teorije) te to nesto stvori svemir u svemiru.
elem, sto ja sve ovo napisah - chachkanje elemntarnih chestica, moze da dovede do neocekivanog - mozemo da prisustvujemo stvaranju univerzuma na nashem pragu, moze da se napravi crna rupa, moze da se napravi egzoticna materija (nema veze s' antimaterijom) i da krene da menja konfiguraciju vremeprostora tek tako, moze da se teorijski desi i scenario iz pomenutog Fringe-a ...
zakljucak: sve vise popularan u nauci je NOMA stav: Non Overlaping Magisteria, koji tvrdi da nauka i religija nemaju nista zajednicko, jer se ne preplicu u svojoj osnovi kao prakse. te je to neka vrsta "opravdanja" naucnicima da chachkaju ono sto se ne chachka i da se igraju Boga. nazalost, ne postoji ni filozofski niti naucni nacin da se objasni "first cause" koji je neizbezan. ako je bilo koja varijanta multiverzuma na stolu, opet ni jedna od njih ne nudi objashnjenje za first cause, te i dalje stoji vecno pitanje: "zasto nesto a ne nista" ? nista kao najnize entropijsko stanje, te ja da probam makar truncicu da ulijem nekome veru: ako postojimo mi, postoji i Bog. svemir je pikseliziran, kvantovima, i ima uzasno veliku rezoluciju, apsolutno besmisleno bi bilo da ne postoji softver i hardver iza toga, i da mi kao ljudi nismo aplikacija u sistemu.