Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

da spomenemo ovde, jer je definitivno postalo SF:

lost kida.

slusham ljude po netu, samo kukaju, sad im se ne svidja shto je Sayid oziveo na kraju premijere.

pa da pochem sa nekim mojim utiscima, uz napomenu da necu da stavljam u spoiler - ko do sad nije odgledao premijeru 6te sezone, taj nije lost fan, i nisam mu spoilovao, jer ga ochigleno serija ne zanima toliko, da bi mogao da je prati:

Jacob i Nemesis:

dakle, do sad smo shvatili:

likovi su najverovatnije istog, mistichnog porekla
likovi imaju odredjene natprirodne moci
iako Nemesis kaze da oce da ide kuci, logichno je da pretpostavimo da su usko povezani sa ostrvom
likovi su antagonisti jedan prema drugom, i iz odredjenih razloga, jedan drugog ne mogu da ubiju

1. likovi su iz alternativne dimenzije. elem, serija je do sada napravila par referenci na kvantne cvorove, koji zapravo jedini stavljaju sve u smisao, shto se do sada desilo. te pretpostavljamo - kvantni chvor na ostrvu ima najtanju granicu sa extra dimenzijom, odakle i dolaze ova dvojica.

samim time, postoji i objashnjenje za njihove moci, jer sam poprilichno ubedjen da se cuse i lindelof drze odredjenih zakona, pa makar i u fikciji, odnosno da nishta nece da ostane - mi smo vizardi, la la la. a objashnjenje je sledece - u toj ekstra dimenziji, postoje sasvim drugachije zakonitosti, te uopshte nije nemoguce da se Nemesis ochas posla pretvori u dim, pa nazad u lik celavog dzon locke-a.

2. likovi su vanzemaljci - relano, hi-tech, high-bio stvorenja, koji su kreshovali na zemlju, a celo ostrvo je zapravo hi tech spejs ship, te otud objashnjenje za moci ostrva.

3. tajm traveleri, neke prethodne, ili buduce napredne visokoevoluirane civilizacije. iz odredjenih razloga, zalgavili.

4. bogovi ili bozanstva - reference iz egipta, i chak i iz grchke (Jacob-ova plahta pokazuje egipatska bozanstva, i grchke brodove) koji su, opet, najverovatnije zaglavili.

epizoda - shrodingerova machka :)

elem, da ja sad ne bi ovjashnjavao kvantnu teoriju i superpozicije, poenta je sledeca - dok posmatrach ne vidi rezultat dogadjaja, kvantna fizika garantuje za machku da je u isto vreme i ziva i mrtva. (machka je zapravo povecani ochekivani rezultat radioaktivne materije i njenog raspada, koja u sebi sadrzi cestice koje su u isto vreme na vishe mesta, po kvantnoj fizici)

tako i ostrvo - shto se spoljnog sveta tiche, posmatrach smo mi, al sobzirom da je serija, nama su producenti dozvolili da sada imamo uvid u obe mogucnosti - shta da jeste bomba unishtila polje, i shta da nije.

realno je da pretpostavimo da sada gledamo dve paralelne dimenzije. u isto vreme, jedan definitivan rezultat mora da izadjen a videlo - te ja smatram da ce ove dve dimenzije kad tad da se spoje, te jedna da prevali (neshto nalik na Fringe, ako iko gleda)

kog zanima odakle dezmond u avionu, jer inache nije bio na oceanic 815 - ako zanemarimo butterfly effect, dezmond je, kao i svi ostali, izbegao dolazak na ostrvo, pa makar to bilo i 3 godine pre njih. obratite paznju da je Jughead bomba zapravo ponishtila SVE od trenutka svoje eksplozije - bar shto se tiche dimenzije gde ovi slecu na LAX. samim time - dezmond nije doshao u situaciju da zaglavi na ostrdvu, kada je krenuo da se trka protiv Charles-a Widmore-a.

Dogen japanac - verovatno jedna od verzija slugi Jacob-a, kao shto je i Richard Alpert, nishta specijalno kod njega, osim shto je ispresavijao Jacka dok si reko pita, a pritom, tu se desilo neshto jako chudno u epizodi:

scena kada Dogen presavija Dzeka, podeljena je u 3 kadra, od po 30ak frejmova - ne vidi se zapravo kako ga je patoshio. verovatno teatralan efekat, ali videcemo uskoro.

elem, da zakljuchim - cela ova ideja sa dve dimenzije, i jednim rezultatom (po shrodingeru) zapravo ima jedan zajednichki faktor - Dezmond. :)

spec - obratite paznju, kada dzek u avionu vidi da je isechen po vratu .. :) se seca neko slichne scene ? :D ****ja zapravo nemam pojma koja je referenca, ali je izgleda ima****

Desmond se pojavio na trenutak i nestao koliko sam ja shvatio? Slazem se sa teorijom o 2 paralelne dimenzije jediino mi nije jasna ona scena sa ostrvom koje je sad pod vodom? Sigurno da ranije nije bilo jer su ljudi redovno dolazili i odlazili...(ili mozda i jeste s obzirom da su putovali podmornicom???)

Desmond se pojavio na trenutak i nestao koliko sam ja shvatio? Slazem se sa teorijom o 2 paralelne dimenzije jediino mi nije jasna ona scena sa ostrvom koje je sad pod vodom? Sigurno da ranije nije bilo jer su ljudi redovno dolazili i odlazili...(ili mozda i jeste s obzirom da su putovali podmornicom???)

gledaj - u realnosti gde je Jughead eksplodirao - pukao je i Hatch, samim time je oslobodjena energija koja je drzala ostrvo, te je ostrvo potonulo - 1977 godine.

u realnosti gde Oceanic 815 dolazi na LAX aerodrom - ostrvo je potopljeno 1977.

u realnosti gde se to nije desilo - desmond, njegovi prethodnici, i Locke nakon toga, drzali su ostrvo da ne eksplodira svakih 108 minuta, uz napomenu da kljuch koji je dezmond okrenuo, kada je Hatch zaista pukao - verovatno predstavljao neki Failsafe, koji je uspeo da odrzi ostrvo, bez da eksplodira zajedno sa Hatch-om - ali to nisu znali sa sigurnoscu.

ja neću na Lost da komentarišem ništa, pošto tek gledam 4-tu sezonu, btw mogli ste malo u spojler da stavite stvarno, nije u redu da tu sad žmurim dok skrolujem kroz stranicu ali nisam ništa pročitao na moju sreću.

pošto sam bio banovan 6 dana moram sad jel da iskomentarišem onu dvočasovnu smallville epizodu. *** nije mi uopšte jasno kako se Michael Shanks toliko nisko spustio, ono je nešto najgore što sam u životu gledao. btw da li će uskoro onog Olivera AKA Green Arrow neko ubiti pošto ću očigledno morati ja to da uradim, najgluplji lik u jednoj seriji. osma sezona je bila očajna, deveta je počela dobro sve do 11 epizode (jednostavno nisam mogao ni čitavu epizodu da pogledam), ali ako nastave ovako, lepo u recycle bin čim odgledam

Mislim ljudi dajte malo neki spoiler....Na Lost mislim.

Izgleda da je Sam Worthington bas trazen ovih dana u Holivudu. Evo trejlera za rimejk filma iz 1981. Clash of the Titans.

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ejOi0WO9ZvM&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ejOi0WO9ZvM&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

pa neka je trazen, preterashe ga sa Bale-om - lik je i terminator, i betmen, i ekvilibrijum, dosta bre

evo sad sam i ja pristigao sa lost-om, ova četvrta epizoda (6x04) mi malo tupava.

ja bih rekao da su ta dvojica iz budućnosti i to neke daleke, a to kako su tako dugo živi i onaj Alpert s njima, uopšte mi ne pada na pamet. Nervira me što konstantno odugovlače sa tim odgovorima, kad će za promenu neko odgovoriti na neko pitanje onog momenta kad mu ga neko postavi a ne da čekamo 10 epizoda. koliko vidim u petoj epizodi će biti radnja vezana za Claire, tako da tu ništa novo nećemo saznati, ona mi je baš bezvezan lik totalno.

eh da sad sam se malko prisetio. da li je neko primetio onu stjuardesu koja Jack-u daje vodku u avionu (btw u prvoj epizodi mu da dve bočice a u 6x01 samo jednu), e sad ona se pojavljuje u trećoj sezoni kada je Jack u kavezu polarnog medveda i u ovom hramu u novim epizodama. Meni je ona jako sumnjiva, čak mi se čini da je ona jednim delom uzrok pada 815-ice, ako vidimo zašto je Ajira avion pao.

tako mi sinulo, iako pretpostavljam da nema veze s mozgom

^hahah, pa nema veze...
Ona je bila u onoj grupi iz repa aviona, pa je nestala (tj odveli su je Ostali) kada su Sojer, Dzin i Majkl krenuli s njima do ovih na plazi...Pojavljuje se ona jos par puta kod "ostalih"...jer sad zivi s njima :p

Inace, Dzejkob i Bradonja su ocigledno neke zahebane individue zaglavile na ostrvu, mozda bozanstva, mozda nesto deseto...uglavnom od prve epizode i Lock-ove ige Bekgemon sa Waltom, kad pominje crno i belo, kao dobro i zlo u vecitoj borbi, pa onda ona dva lesa u pecini (Adam i Eva) sa crnim i belim kamenom u dzacicu ... stalno imaju te aluzije ...

A Alpert je stigao na ostrvo kao zatvorenik na Black Rock-u, to je cini mi se ocigledno...verovatno je postao Dzejkobov "emisar" medju ljudima koje ovaj stalno dovodi na ostrvo, zbog nekih svojih razloga...mozda samo da iznervira ovog zlicu:D

Da...gomila mogucih teorija...ko zna...

^hahah, pa nema veze...
Ona je bila u onoj grupi iz repa aviona, pa je nestala (tj odveli su je Ostali) kada su Sojer, Dzin i Majkl krenuli s njima do ovih na plazi...Pojavljuje se ona jos par puta kod "ostalih"...jer sad zivi s njima :p

A Alpert je stigao na ostrvo kao zatvorenik na Black Rock-u, to je cini mi se ocigledno...

znam ja za to da su je odveli, ali opet znaš ono kao pokušavam da otkrijem jel batler ubica :D :eyebrows:
a ona scena kad Jacob i taj drugi sede na obali i gledaju onaj jedrenjak - to je ustvari Black Rock? toga sam se isto setio i zaboravih da napišem, ova teorija sa stjuardesom me načisto sludela :D - šalim se

*****ato, *****ato

bilo bi lepo da prochitate onaj moj post odozgore, veliki :)

Ja stvarno ne bih da stavljam spoilere, raspravljamo o epizodama koje su se prikazale i samim tim bi se topik sastojao od spoiler tagova sto je bezveze.

E sad, stvari postaju jasnije, Igorica je to fino analizirao gore, likovi se i u drugoj "paralelnoj" dimenziji upoznaju i saradjuju sto verovatno potkrepljuje teoriju da ce se sve na kraju nekako sjediniti. Ko je plavi decak? Jakob? Neko treci? Unutrasnja kontrola? :d U cemu je fora sa Kler? Presla je na tamnu stranu? Poludela? OK mi je za Jarrah -a da mu "srce obuzme tama" jer je on bio to sto jeste i logicno je da mu se to desi (mada sam skoro siguran da nece jer mi se cini da ga scenaristi "favorizuju" i da ce do kraja uciniti nesto krucijalno za hepi end verovatno po cenu zivota). Sad mi pade na pamet, Kler je verovatno "regrutovao" bradonja crni jos odavno pretvorivsi se u njenog oca, nesto slicno je pokusao i sa Jackom. Sta je sa regrutima? Ako neko od njih treba da nasledi Jacoba licno onda je i on nekad bio covek, pa je boravkom na ostrvu stekao odredjene moci, kao i njegov suparnik. Jedino mi pada na pamet da su njih dvoje stari pitajbogakoliko i da su pukom slucajnoscu dospeli na to ostrvo koje je mozda i vanzemaljskog porekla (a mozda i nije) i vremenom se pretvorili u to sto jesu...svasta nalupah, u svakom slucaju ove 4 epizode su mi zanimljivije i sadrzajnije od kompletne 5. sezone.

Kakve veze ima Nikita sa Sci-fi?

Meni se čini da bi sa tog spiska (ako izuzmemo Nikitu i Torchwood) mogla valjati serija koju radi Spilberg (prva na spisku) i Riverworld sa Karlom Agathonom Helo-om.

Čim čujem reč supernatural ili superpowers odmah znam da je neka ortodoksna glupost u pitanju.

Kakve veze ima Nikita sa Sci-fi?
Upravo. Kao i one teenage sapunice. Zato sam i spustio broj sa 18 na 15.

Meni se čini da bi sa tog spiska (ako izuzmemo Nikitu i Torchwood) mogla valjati serija koju radi Spilberg (prva na spisku) i Riverworld sa Karlom Agathonom Helo-om.
Bojim se da ce Riverworld, s obzirom da je pod kapom SyFy-a, biti (opet) upropasten.

Mislim, vidi sta su napravili od Stargate-a (->SGU :vomit::( ) i BSG-a (->Caprica :lupko::rupa: ) ...

Po meni, jedini show od pomenutih za koji postoji mogucnost da bude nesto bolje je A Game Of Thrones.

Zapravo ima 15 serija, broj 18 u naslovu je greška.

A Game of Thrones nisam ni računao jer to apsolutno nema veze sa Sci-fi (Nikita možda ima 1% Sci-fi u sebi). Mada sumnjam u uspeh iste jer mi epska fantazija i serije u trajanju od 45 minuta nikako ne idu zajedno. Sa druge strane sam veliki fan Sean Bean-a tako da se ipak radujem seriji.

Serija sa Zombijima neće uspeti iz istog razloga kao A Game Thrones.

Druga Spilbegova serija sa spiska deluje izuzetno glupo.

Caprica je loša jer je isforsirana, spora i ima slabu glumačku postavu. Riverworld ima dobru podlogu i uz par dobrih glumaca (ja smatram da Helo spada u tu kategoriju) bi mogla ispasti solidna.

Spilbergova serija sa Noah Wyle (takođe meni simpatičan lik) mi se dopada jer me podseća na First Wave.

Haven i Gate zvuče zanimljivo ali mislim da će fejlovati kao i svi koji su pokušali kopirati Twin Peaks.

Poslednja izmena:
Zapravo ima 15 serija, broj 18 u naslovu je greška.
Ja izbrojah 17 naslova:
01 Steven Spielberg's untitled alien invasion series
02 No Ordinary Family
03 La Femme Nikita
04 Betwixt
05 Tower Prep
06 Unnatural History
07 Riverworld
08 Undercovers
09 Terra Nova
10 Being Human
11 Torchwood
12 The Cape
13 The Walking Dead
14 A Game Of Thrones
15 Gates
16 Haven
17 Star Wars: The Live-Action Series

A Game of Thrones nisam ni računao jer to apsolutno nema veze sa Sci-fi
Fantasy... Sve zavisi od izvodjenja. Meni generalno zombiji imaju manje veze sa SF-om nego propisna fantasy bajka...

Nikita možda ima 1% Sci-fi u sebi
Mozda je rehash-uju na nesto nalik Alias-u... ili da bude sa mnogo vishe fancy gadgeta nego originalna Nikita...

Caprica je loša jer je isforsirana, spora i ima slabu glumačku postavu.
Polly Walker je iznela dobar deo Rome na sebi, a tu su i druga poznata imena, tako da se ne mogu sloziti da je glumacka postava slaba. Nije problem po sebi ni sporost, vec pre svega losi karakteri za koje ne marim sta ce s njima da se desi. Takodje, alt reality u kome je Caprica predstavljena kao Amerika '60-tih, sa terorizmom 2000-tih, uz razvijenu robotiku i FTL space faring !? :wall:

Spilbergova serija sa Noah Wyle (takođe meni simpatičan lik) mi se dopada jer me podseća na First Wave.
Vidjeno vec zilion puta. Ali opet, sve je u izvodjenju...

Poslednja izmena:
Da se razumemo - Game of Thrones i Walking Dead nemaju šanse da propadnu iz dva razloga:

1. Za razliku od drugih serija na ovoj listi, ove dve serije su visokobudžetne. Za walking dead kažu da će biti najskuplja TV serija ikada, ako je ne prestigne Game of thrones.

2. Game of thrones je u HBO produkciji koji su se već dokazali fenomenalnim serijama kao Sopranos, ROME i Deadwood. Walking Dead je u produkciji AMC, poznatih po serijama kao Breaking Bad, Mad Men,
a autor serije biće reditelj i scenarista Frank Darabont ( Shawshank Redemption, Green Mile, Mist ).

Dakle, zagarantovano je da će biti interesantne za gledanje, ako ne i epski dobre.

E sad, mene lično zabole ko šta misli o fantasy i zombie temama, ali ako ove dve serije uspeju
da prikupe gledaoce i potraju par sezona, onda će se i ostale producentske kuće pomamiti da urade i oni svoju visokobudžetnu TV seriju baziranu na nekom fantasy/naučnofantastičnom romanu, stripu - jer do sada su TV produkcije retko kada uzimale literarnu podlogu, jednostavno im je bilo lakše da urade bledu kopiju nečega, ubace par svemirskih brodova, i nerdovi bi bili zadovoljni... ali ukusi su se promenili. AMC i HBO kao i uvek prvi provale nove trendove, a ostali prate.

A da nije bilo uspeha serije TRUE BLOOD, ne bi ni bilo ovog visokobudžetnog revivala TV serija sa fantastičnim temama.

Holivud jednostavno funkcioniše po tom principu. Kada vide foru koja zarađuje pare i oni se bace na priliku da na sličan način zarade. Tako smo od X-men i superherojske pomame dobili makar onu jednu prosečnu sezonu HEROES. Od buđenja interesovanja za post-apokaliptični survival dobili smo kakav-takav Jericho. Sad u igru ulaze neki stvarno kreativni pro likovi iz HBO i AMC, sačekajte da vidimo rezultate.

ja bh da se po zavrshetku losta, neko seti da napravi novi "mindfuck" tip serije (iako znam da ti staljine to ne gotivish), ja eto, obozavam takvu vrstu misterije, a ako je po ovom tvom poslednjem postu postao standard kopirati money maker-e - lost je defintivno jedna od njih.

Realno gledano, dobra serija osnovana na knjigama o Dune bi zaista mogla da se pojavi - ne da samo snimaju prichu prve i druge knjige, vec da uzmu ceo univerzum od Butlerian Jihada do Sandworms of Dune. E to bi bila epska Sci-Fi serija!

Okliznuli su se sa Dinom vec nekoliko puta...

Po meni, trebalo bi da snime seriju po zbirki prica I, Robot. Za nekoliko godina ce vec biti prekasno za to...

Nekima su Heroes sjajna serija. Neki se kunu u Smallville. Supernatural je bolji od obe ali mene to trenutno ne interesuje. Sopranos je izuzetna serija ali mi se to trenutno ne gleda. Ovo je tema gde se raspravlja o Sci-fi serijama a mene najviše zanima onaj Sci deo. Po meni, da bi Sci-fi bio dobar on mora biti ostvarljiv i imati veze sa realnim svetom. Upravo iz tog razloga mi je BSG, iako jako loše izveden (u odnosu na ono što je mogao biti) bolji milion puta od bilo kog Star Trek serijala.

Ja sam spreman da gledam 100 vizija različitih autora na temu BSG univerzuma dok neko ne pogodi u centar. Nikada u životu nisam gledao Sci-fi koji ostvarljiviji od BSG sage i zaista se nadam da će bar J.J. Abrams uspeti da bude blizu meti ako već ne ume da ubode u centar.

Dina je takođe izuzetno zanimljiv univerzum iako više fantazijski nego Sci-fi, međutim ako Linču nije uspelo da ga odradi kako zaslužuje onda stvarno ne znam ko je u stanju da taj posao uradi kako treba.

Koliko se gnušam serija o običnim ljudima - superherojima pokazuje to da sam spreman da gledam seriju Masters of Universe pre nego da gledam takve splačine. He-man je sto puta veći Sci-fi od tih serija.

supernatural je dosadan i predvidljiv. smallvile postaje sapunica, heroji su bili dobri nekih 15 epizoda onda je otišlo do qurca.
LOST je jedino trenutno što valja na televiziji, Caprica mi se baš dopada. eto u lostu prvi put nismo čekali da otkrijemo neku zagonetku. u četvrtoj epizodi smo videli imena likova i brojeve pored njih, u petoj saznajemo da su brojevi povezani sa svetionikom. sad mi je lost čudan samo zato što gledam jednu epizodu nedeljno, a do sad sam nadoknađivao propušteno sa minimum tri epizode dnevno.

od ovih nabrojanih deluje mi zanimljivo ta prva sa alienima.
a ova što je j.j. abrams radi ako bude kao Frindge, neka se i ne trudi, nije ni on svemoguć

supernatural je charmed s tipovima...dovoljno govori
e sad...negde sam video da ce se ekranizovati kingov the dark tower...cak sam i na imdb nasao ranije neke podatke..i sad pokusam...nema nista
po netu se pise da bi j.j.abrams trebalo da radi....istog sam misljenja kao scheilinkin sto se njega tice...

mogu da pricam posto sam gledao....supernatural je propast za mene, kao i fringe i slicne serije...ako tebe zadovoljava slobodno gledaj
bore se tu s ne znam cim a u svakoj epizodi prve sezone su plakali za kevom i caletom...wussies

Hehe za ono vreme Charmed je bio dobar...Nije losh ni sada...Imalo se tu sta "gledati" :)

Nazad
Vrh Dno